Povežite se s nama

Ekonomija

Uprava prihoda blokirala račun Opštine Pljevlja, Golubović: Nejasni razlozi

Objavljeno

dana

Uprava prihoda blokirala račun Opštine Pljevlja, Golubović: Nejasni razlozi

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„otežan rad javnih preduzeća, dovedena u pitanje egzistencija zaposlenih“

Uprava prihoda blokirala račun Opštine Pljevlja, Golubović: Nejasni razlozi

Golubović je kazao da zarade zaposlenima u Opštini neće biti isplaćene dok se dug prema poreskoj upravi ne izmiri u potpunosti

Advertisement

Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Advertisement

Samo nekoliko dana nakon što je na sjednici lokalnog parlamenta predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović izjavio da je sa direktorom Uprave prihoda dogovorio isplatu dospjelog poreskog duga do kraja godine, Uprava prihoda je 18. juna blokirala je račun Opštine Pljevlja.

Time je, tvrdi Golubović otežala rad lokalnih javnih preduzeća i dovela u pitanje egzistenciju više stotina zaposlenih.

Iako je Opština Pljelvja redovno izmirivala svoja dugovanja i u posljednje tri godine od tri miliona eura, dug sveli na 620 hiljada eura, Uprava prihod je, tvrdi Golubović iz nejasnih raloga blokirala račun Opštine.

Advertisement

„Neplaćeni porezi i doprinosi 1. januara 2019. bili su tri miliona i sedam hiljada eura. Toliko je Opština dugovala za 2016, 2017, 2018 i 2019. godinu, iako ima dva reprograma poreskog duga. Mogu da kažem da Opština Pljevlja neredovno izmiruje poreske obaveze od 2010. godine. Plate su se izmirivale bez uplate poreskih obaveza Poreskoj upravi. U to vrijeme vođen je i sudski spor koji je okončan, gdje je opština Pljevlja Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) dugovala 2,5 miliona eura na to je bila kamata 790.000 eura“, rekao je Golubović na konferenciji za novinare.

Golubović
Golubovićfoto: Goran Malidžan

Tvrdi i da je danas Opština Pljevlja u mnogo boljoj finansijskoj kondiciji i dospjeli dug je oko 1,6 miliona eura.

„Ono što je najbitnije je da Poreskoj upravi dugujemo 626.000 eura. Sa druge strane Opština Pljevlja dugo godina ima nenaplaćene prihode koji su u nadležnosti države. Opštini Pljevlja na ime koncesione naknade za eksploataciju šuma „Vektra Jakić“, odnosno država koja to nije naplatila, duguje prema podacima Uprave prihoda 4,5 miliona eura. Kamata prema informacijama Poreske uprave je skoro dva i po miliona eura što znači da je dug budžeta države rema opštini Pljevlja 6,23 miliona eura“, rekao je prvi čovjek grada na konferenciji za novinare.

Kazao je da Opština nema načina da ovaj dug naplati od države a da država ima tu mogućnost, kada su u pitanju porezi i doprinosi.

Advertisement

Golubović je kazao da zarade zaposlenima u Opštini neće biti isplaćene dok se dug prema Poreskoj upravi ne izmiri u potpunosti.

„U međuvremenu sa opštinskog računa je skinuto 180.000 eura tako da trenutno dug prema upravi prihoda oko 440.000 eura“. kazao je on.

Golubović je kazao i da se opštinska preduzeća nalaze u teškoj situaciji zbog velikih dugovanja među kojima su i značajna dugovanja za poreze i doprinose.

Advertisement

„Uradili smo preciznu analizu finansijskog stanja tih preduzeća. Preuzeo sam i politiku odgovornost za bekompromisnu borbu za očuvanje javnog interesa I uspostavljanje održivog finansijskog modela za funkcionisanje komunalnih preduzeća. Uradili smo zajedno sa ne svim komunalnim preduzećima dali smo im podrku za izradu što kvalitetnijih programa opporavka uz optimizaciju troškova. Planirali smo ustupanje što veće količine radova komunalnim preduzećima u što većem obimu. Bavili smo se i nabavkom opreme i mašina komunalnim preduzećima u cilju smanjenja troškova i jačanja održivosti preduzeća“, rekao je Golubović.

Pozvao je Upravu prihoda i carina da zauzme jedinstven stav u odnosu prema poreskim dužnicima u drugim opštinama, a istovremeno pozvao nadležne državne organe na hitan sastanak radi sprečavanja paralisanja života u Pljevljima.

Golubović je prije nekoliko dana na sjednici lokalnog parlamenta kazao da će Opština Pljevlja do kraja godine isplatiti dospjeli poreski dug Upravi prihoda i da je to dogovorio nedavno na sastanku sa direktorom Uprave prihoda.

Advertisement

Tvrdi i da je kada je sredinom 2019. došao na čelo Opštine Pljevlja zatekao 35 zaostalih, dopsjelih poreskih obaveza, a da trenutno duguju deset.

Porezi i doprinosi uplaćeni su zaključeno sa junom prošle godine.

Po osnovu reprograma poreskog duga iz prethodnog perioda Opština Pljevlja duguje skoro pet miliona eura.

Advertisement

Po osnovu reprograma poreskog duga na Opštinu Pljevlja odnosi se 2.698.000 eura a po osnovu duga za reprogram javnih ustanova koje su korisnice budžeta 652.000 eura.

Po osnovu reprograma poreskog duga za pet opštinskih preduzeća Opština Pljevlja Upravi prihoda duguje 1.562.000 eura.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Opštine Pljevlja Slavica Vukanić kazala je nedavno da je dinamika izmirenja nedospjelog poreskog duga veoma dobra jer se reprogramirane poreske i kreditne obaveze plaćaju na period od 14 godina,a dug prema EPCG u narednih osam godina.

Advertisement

„Maksimalna godišnja opterećenost budžeta ovim obavezama godišnje iznosi 1,05 miliona eura sa kamatama po kreditima, a imajući u vidu sadašnji prihode izvjesno je da ove obaveze ne mogu bitnije ugroziti finansijsku stabilnost Opštine“, rekla je nedavno Vukanić.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Objavljeno

dana

"BTL Medical Montenegro" da vrati "Sinofarmu" pet miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PRIVREDNI SUD DONIO PRESUDU U AFERI „RESPIRATORI“

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Prvostepenom presudom podgorička kompanija „BTL Medical Montenegro“, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora u martu 2020. godine. BTL uložio žalbu Apelacionom sudu, a respiratori se od sredine ljeta prošle godine nalaze u skladištu Luke Bar

Advertisement

Foto: preduzetnica.me

Advertisement

Privredni sud je po tužbi beogradske kompanije “Sinofarm” donio presudu po kojoj je podgorička kompanija “BTL Medical Montenegro”, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama, zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora. BTL, čiji je vlasnik Sanja Lekić, uložio je žalbu Apelacionom sudu.

Protivtužbeni zahtjev podgoričke kompanije je Privredni sud odbacio kao neosnovan.

Advertisement

”Vijesti” imaju uvid u prvostepenu presudu Privrednog suda iz januara ove godine.

Dvije kompanije, su 28. marta 2020. godine potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 marke “shangrila 510S”. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije, nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona eura, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta 2020. godine.

”BTL Medical” je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je “nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja oboljelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”. U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”. Iz “Sinofarma” su priznali da su “napravili neoprostivu komercijalnu grešku”, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na riječ izvršne direktorice podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Advertisement

Iz beogradskog “Sinofarma” su tvrdili da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

”Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca ‘Sinofarm’ prema tuženom ‘BTL Medical Montenegro’.Utvrđuje se da je ugovor o kupoprodaji od 28.03 2020. godine zaključen između tužioca i tuženog raskinut. Obavezuje se tuženi da na ime uplaćane kupoprodajne cijene isplati tužiocu novčani iznos od pet miliona eura sa zakonskom zateznom kamatom od 30.marta 2020.godine pa do dana konačne isplate, a u roku od osam dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnom prinudnog izvršenja” piše u presudu sudije Privrednog suda Faruka Mušovića.

Prema podacima Centralne banke, račun podgoričke kompanije je u blokadi na iznos duga od 6,63 miliona eura.

Advertisement

Advokat “BTL Medical Montenegra” Goran Petrović za “Vijesti” je juče kazao da su uložili žalbu Apelacionom sudu i da očekuje da ona bude uvažena.

”Ovo je čist ugovorni odnos o isporuci robe i mi smo neprijatno iznenađeni ponašanjem Privrednog suda. U žalbi smo naznačili da je sve što je naznačeno u tužbi i presudi nezakonito. Članom 3 zaključenog ugovora definisano je da će se roba isporučiti kada se uplati novac i po uplati novac je pošao na račun trgovca koji je bio dobavljač. Sudija je odbio da sasluša direktora riječke firme Egzotrejd Borna Cicero preko koje su nabavljani respiratori i da se pribavi izvještaj od kineske kompanije da su pare legle na račun. Nadamo se da će se žalba uvažiti i da će se naložiti predloženo saslušanje i pribavljanje ovog izvještaja”, istakao je Petrović.

On je kazao da su respiratori stigli prošlog ljeta i da se nalaze u skladištu u Luci Bar.

Advertisement

Zbog ovog slučaja “Sinofarm” je podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za prevaru i stvaranje kriminalne organizacije, ali je istom tužilaštvu uslijedila prijava i od strane “BTL Medical Montenegro”.

Petrović je kazao “Vijestima” da su obje odbačene jer se radi Privrednom sporu.

Tužilaštvo BIH saslušalo Lekićku zbog nabavke 100 respiratora

Kompanija “BTL Medical Montenegro “ u vlasništvu Sanje Lekić koja prije epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine (BIH).

Advertisement

Bosanski mediji su 2020.godine objavili da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da cijeli posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izvještaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi “Srebrena malina”, sa kojom se “BTL” pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora.

Tužilaštvo BIH je u februaru ove godine za bosanski portal Klix zvanično saopštilo da su 11. februara 2021. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, radi postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s predmetom “Respiratori”.

Bosanski portal prenosi i da im je Tužilaštvo BIH saopštilo da je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje Sanje Lekić i da je ona saslušana u svojstvu svjedoka.

Advertisement

Marković je kazao da njegov klijent nema nikave veze sa slučajem u BIH, niti sa firmom “”Srebrena malina” i najavio je krivičnu prijavu protiv Kristijana Marića.

Marić je,kako prenosi bosanski portal, vlasnik firme Promotion, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

“Anjumara” dobila spor potiv BTL Medical Montenegro”

Privredni sud je donio presudu i u korist beogradske kompanije “Anjumara” kojom je obavezao podgoričku kompaniju “BTL Medical Montenegro “ da joj isplati 772,5 hiljada eura sa zateznom kamatom počevši od 25.marta 2020.godine u roku od osam dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnom izvršenja.

Advertisement

”Utvrđuje se da je povučena protivtužba ‘BTL Medical Montenegro’ kojom je tražio da se obaveže ‘Anjumara’ da preuzme ugovorenu robu 30 respiratora model PA700B, kao i preostalu količinu naručenih respiratora koju je isplatio po profakturi tuženog, ali sa oznakama PA700B i PA900B ili da primi povrat cijene za ovu količinu respiratora koji će biti preciziran nakon davanja nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke”, navodi se u presudi Privrednog suda u koju “Vijesti” imaju uvid.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Svjetska banka ponudila pomoć za reformu penzionog sistema i javne uprave

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštio državni sekretar janko odović

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je slanje humanitarne novčane pomoći Ukrajini u izosu od 50.000 eura, kazao je državni sekretar u ovom Vladinom resoru Janko Odović.

Novac će biti izdvojen iz Tekuće budžetske rezerve.

Advertisement

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine.

„Crna Gora izražava solidarnost sa narodom Ukrajine. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je upravo odobrilo slanje novčane pomoći, a predložili smo da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine“, napisao je Odović na Tviteru.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

Objavljeno

dana

Minimalna potrošačka korpa za jun 656,9 eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„povećan životni standard“

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu“, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja

Advertisement

Foto: Shutterstock

Advertisement

Realizacija programa Evropa sad uticala je na povećanje životnog standarda građana i ublažila negativne efekte rasta cijena uzrokovanih eksternim šokovima na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Upoređivanjem cijena osnovnih životnih namirnica iz januara prošle godine sa cijenama iz januara ove, jasno se može vidjeti u kojoj mjeri bi bila oslabljena kupovna moć građana bez povećanja neto zarada, kroz program Evropa sad“, rekli su iz Ministarstva.

Advertisement

Kako su kazali, da je nivo zarada u januaru ostao na nivou iz decembra prošle godine, za prosječnu platu bi se moglo kupiti znatno manje namirnica u poređenju sa početkom prošle godine.

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu. Potrebno je naglasiti da se dio potrošačke korpe koji se odnosi na izdatke za hranu može, prvi put, kompletno pokriti iz minimalne zarade“, rekli su iz Ministarstva.

Dakle, povećanje plata je, kako smatraju, najefikasniji mehanizam kojim se u ovakvim situacijama Vlada može boriti protiv globalnog povećanja cijena, a u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Advertisement
tabela MEK
foto: MEK

„I neke od najrazvijenih zemalja u ovom trenutku posežu upravo za ovakvom mjerom, povećavajući minimalnu cijenu rada, a time i raspoloživi dohodak građana“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kako su rekli, u cilju obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, osim brojnih drugih mehanizama, pripremilo Zakon o privremenoj kontroli cijena životih namirnica za građane koji se nalazi na javnoj raspravi. Predloženi zakon može u kratkom roku imati efekte kako bi se održala stabilnost životnog standarda.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je treći put predložilo izmjene Zakona o akcizama, tražeći ponovo da Skupština omogući Vladi da odlukom može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

„Ova Vlada je, za samo godinu rada, obezbijedila i četvrtu podršku penzionerima sa najnižim primanjima, a sada iznosi 3,9 miliona eura za njih preko 77 hiljada“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije