Povežite se s nama

Crna Gora

SD: Neophodno razvijanje specijalizovanog hraniteljstva, političke partije i država da daju veću podršku

Objavljeno

dana

SD: Neophodno razvijanje specijalizovanog hraniteljstva, političke partije i država da daju veću podršku

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Jasmina Kalić i predsjednik Opštinskog odbora SD Ismar Ćorović posjetili su Javnu ustanovu za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju ,,Tisa” u Bijelom Polju, kako bi razgovarali sa direktorom ustanove Ensadom Omerovićem i koordinatorom male grupne zajednice Aldinom Pilavcem.
Kako je saopšteno iz te partije, cilj posjete je iznalaženje dodatne političke volje i kompetencija za unapređenje podrške djeci koja imaju poteškoće u razvoju.
“Dosadašnja praksa zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori umnogome se bazirala na smještaju djece i mladih u institucije, prvenstveno u ustanovi ,,Mladost” u Bijeloj. Godinama unazad ulagani su dodatni napori za razvijanje servisa podrške, ali prvenstveno na razvoj hraniteljstva. Dakle Crna Gora je ulagala u prethodnom periodu napor da se podigne kvalitet usluga, ali ono na čemu je potrebno dati jos veći doprinos je svakako razvijanje usluga specijalizovanog hraniteljstva”, navodi se u saopštenju.
Specijalizovano hraniteljstvo kao usluga socijalne i dječije zaštite zadovoljava potrebe djeteta sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, izraženim zdravstvenim teškoćama ili poremećajem ponašanja. Za ovu djecu stručnjaci su procijenili da je primjena hraniteljstva u njihovom najboljem interesu i u hraniteljsku porodicu se smještaju na kraći ili duži vremenski period.
“Mala grupna zajednica u javnoj ustanovi „Tisa“ je prvi 24-satni servis ove vrste u Crnoj Gori, kapaciteta do osmoro djece sa smetnjama u razvoju, bez roditeljskog staranja ili djece čijim roditeljima je oduzeto roditeljsko pravo i kako ističe koordinator ove zajednice gospodin Pilavac, svi oni su sa teškim intelektualnim ili psihomotornim razvojem”, piše u saopštenju.
Djeca u okviru ove zajednice uključena su u predškolško i školsko obrazovanje, kao i logopedski centar, ali ukoliko se ne nađe adekvatna hraniteljska porodica, koja bi bila spremna da brine o njima, smještaju se u ustanovu Komanski most u Podgorici.
,,Ono što nedostaje je svakako adekvatnija zaštita i zadovoljavanje potreba djece sa smetnjama sa poteškoćama u razvoju, zbog čega nam je neophodno razvijanje specijalizovanog hraniteljstva“, istakla je Kalić.
Ona dodaje da mališani sa smetnjama u razvoju neopravdano dugo borave u ustanovama, a dugotrajni boravak u instituciji po svim istraživanjima zaista ostavlja dalekosežne posledice po fizički i mentalni razvoj ove djece.
„Takođe smo svjesni da djeca sa poteškoćama u razvoju teško nalaze udomljenje u hraniteljskim porodicama prije svega zbog predrasuda, stereotipa i nedovoljne edukacije hranitelja, ali i cjelokupne javnosti”, ocijenila je Kalić.
Nadležne državne institucije ali i političke partije, moraju, svako sa svog aspekta, uložiti dodatne napore u razvoj sistema za ranu identifikaciju i intervenciju, jačanje usluga pomoći i podrške porodicama koje imaju članove sa poteškoćama u razvoju, ali isto tako i raditi intenzivno na uvođenju usluge specijalizovanog hraniteljstva, kako bi svako dijete imalo mogućnost da zadovolji svoju potrebu za sigurnim porodičnim okruženjem.

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Za sedmi javni poziv za subvencioniranje kupovine dvotočkaša 50.000 eura

Objavljeno

dana

Autor

Za sedmi javni poziv za subvencioniranje kupovine dvotočkaša 50.000 eura

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je raspisan sedmi javni poziv za sedmi ciklus dodjele subvencija za kupovinu bicikala i električnih trotineta u okviru projekta “Podgorica na dva točka”; a prijave se mogu dostaviti do 19. avgusta.

Za ovaj poziv iz Budžeta Glavnog grada je, kako je precizirano, opredijeljeno 50.000 eura kojima će se subvencionirati kupovina 50 električnih trotineta i 400 bicikala.

– Subvencija se odnosi na kupovinu bicikala u visini od 50 odsto cijene, a najviše u iznosu do 100 eura, dok je za kupovinu električnog bicikla ili električnog trotineta opredijeljena subvencija u visini od 50 odsto cijene, a najviše do 200 eura – precizirano je u saopštenju..

Advertisement

Pravo na dodjelu subvencije kroz projekat “Podgorica na dva točka” ima prvih 400 građana/ki koji se prijave za bicikla i prvih 50 građana/ki koji se prijave za električno biciklo ili električni trotinet, a koji ispunjavaju uslove predviđene konkursom.

– Rok za podnošenje prijave je 10 dana od dana objave na web stranici Glavnog grada www.podgorica.me i u jednom štampanom mediju, zaključno sa 19. avgustom – naveli su iz PG biroa.

Obavezni dio prijave su:

Advertisement
  • Obrazac-Zahtjev za dodjelu subvencije,
  • Kopija lične karte,
  • Ponuda iz prodavnice bicikala u vidu predračuna sa preciziranom specifikacijom,
  • Potvrda o prebivalištu i
  • Uvjerenje o kućnoj zajednici.

Prijave se dostavljaju na arhivu Glavnog rada (Njegoševa 20, ulaz sa Trga nezavisnosti), a nepotpuna dokumentacija se neće razmatrati.

– Komisija za dodjelu subvencija građanima ocjenjivaće pristigle zahtjeve i utvrditi listu prvih građana/ki čija prijava je ispravna, a rezultati Javnog poziva biće objavljeni na zvaničnom sajtu Glavnog grada – navedeno je u saopštenju.

O svim dodatnim pitanjima u vezi sa Javnim pozivom građani se mogu informisati [email protected] i pozivom na brojeve 020/665-076i 020/665-083.

– Glavni grad je kroz projekt “Podgorica na dva točka” subvencionirao kupovinu više od 1.390 dvotočkaša, sa ukupno 150.000 eura – istakli su iz PG biroa.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Objavljeno

dana

Autor

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć. Sinoć je bilo komplikovano i bilo je dramatično za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva, kazao je zamjenik komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja Eduard Kovačić, prenosi Skala radio.

Požar iznad Perasta uskoro će uz vatrogasce Kotora i DVD Perast gasiti i helikopteri avijacije Vojske CG.

Situacija je nešto povoljnije u odnosu na sinoć kada je jaka bra rasplamsavala vatru i zbog nepristupačnog terena se plameni jezici nijesu vidjeli na pojedinim mjestima.

Advertisement

Prema riječima Edvarda Kovačića trenutno se određuje lokacija u Risnu kod montažnog bazena gdje bi helikoper moga da se spušta i odakle bi crpio vodu za gašenje vatre iz zraka.

Lokacija na koju se posebno obraća pažnja i koja je priorite je područje oko tvrđave Fortica u čijoj blizini su i dvije crkve i borova šuma. Na ovoj lokaciji se pokušava prekinuti vatreni put, rekao je Kovačić u razgovoru za portal Radio Skala. Na drugoj lokaciji na vrhu brda u Kostanjici gori kao vulkan a na ostalim mjestima su heklikopteri juče prekinuli požar, odnosno vatra se povukla prema visini.

Zaliv je jutros pod dimom , osjeća se gar i prašina u naseljenim mjestima i okolnim gradovima jer požari bukte i u okruženju, posebno u Veljim Zalazima.
Vjetar umnogome otežava gašenje požara i Kovačić očekuje povratnu  informaciju kolega sa Cetinja o situaciju na ovom požarištu budući da je  to njihova teritorija.

Advertisement

Foto: Skala radio

Sve u svemu, po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć koja je za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva  bilo dramatično.

Kotorski vatrogasci su n terenu neprekidno od četvrtka. Vidno su iscrpljeni, ali bez obzira na sve vatri će neće dozvoliti da ugrozi kuće u Perastu, kazao je Kovačić, uz konstataciju da bi kiša koja je najavljena za koji dan umnogome pomogla da se požari ugase.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Objavljeno

dana

Autor

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u prethodna 24 sata, obavljeno je 1.289 ambulantnih pregleda, od toga 215 u Institutu za bolesti djece (IBD).

Iz KCCG su kazali da je u Urgentnom centru zbrinuto 212, a u dnevnim bolnicama 139 pacijenata.

„U istom periodu obavljena su 73 operativna zahvata. Na bolničko liječenje primljeno je 116 pacijenata od čega 19 u IBD-u“, kaže se u saopštenju.

Advertisement

Navodi se da je u Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno 538 dijagnostičkih procedura, od čega 95 CT i 26 MR pregleda.

„U Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađene 64 dijagnostičke procedure, od toga tri CT i osam MR pregleda“, rekli su iz KCCG.

Dodaje se da je u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovano 925 pacijenata i odrađene 25.433 analize.

Advertisement

U Porodilištu KCCG-a, u protekla 24 sata, rođeno je 14 beba.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije