Povežite se s nama

Crna Gora

Boljević: Do sredine septembra biće isporučeno 500.000 doza

Objavljeno

dana

Boljević: Do sredine septembra biće isporučeno 500.000 doza

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore obaviće sve neophodne procedure za uvoz Sputnjik lajt vakcine, koja se daje u jednoj dozi. Kako je za Pobjedu rekao profesor sa Sečenevskog fakulteta u Moskvi Sergej Boljević, 500.000 doza te vakcine u našu zemlju moglo bi da stigne već do sredine septembra.

“Dali smo sva neophodna dokumenta i ona treba da prođu vašu Vladu u narednih deset dana. Tada očekujemo da potpišemo ugovor i onda će Rusija najdalje za sedam dana isporučiti 500.000 Sputnjik lajt vakcina. Očekujemo da će se to završiti do sredine septembra”, rekao je Boljević.

On je juče sa direktorom ruskog Instituta ,,Gamaleja“ i tvorcem Sputnjik V vakcine Aleksandrom Gincburgom razgovarao sa predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić-Bojović kao i predstavnicima Demokratskog fronta.

Advertisement

Efikasna kao treća doza

Iako se radi o jednodoznoj vakcini, Boljević kaže da se ona uglavnom daje kao treća doza i da se može primiti nakon bilo koje vakcine.

On smatra i da će zahvaljujući ovoj vakcini ,,Crna Gora srezati delta soj korona virusa“, odnosno da neće biti pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Advertisement

Na pitanje Pobjede, da li ovu vakcinu mogu da prime nevakcinisane osobe, s obzirom da se radi o jednodoznoj vakcini i da li će u tom slučaju ona biti efikasna, Boljević kaže da to treba još da se ispita.

“Sputnjik lajt je isto što i Sputnjik V prva doza i daje se kao revakcina. Ona aktivira ćelijski imunitet i značajno povećava količinu antitijela u organizmu. Daću vam svoj primjer. Šest mjeseci nakon doze imao sam nivo antitijela 425, a mjesec poslije Sputnjik lajta imam 15.000”, rekao je Boljević.

Preporuke Instituta

Advertisement

Podsjetimo, Crna Gora još nije uvela treću dozu, a ona je preporučena samo najtežim i hroničnim pacijentima i to samo ako analiza antitijela na SARS-CoV-2, najranije dva mjeseca nakon druge doze vakcine, pokaže ,,da nije došlo do serokonverzije, odnosno da je rezultat negativan“.

Institut će, kako su ranije saopštili, u saradnji sa domovima zdravlja napraviti plan uzimanja uzoraka krvi za analizu i definisati postupak testiranja, a nakon pristizanja rezultata definisaće se postupak vakcinisanja osoba koje spadaju u rizične grupe u slučajevima gdje se procijeni da je to potrebno.

Pobjedi iz Instituta nijesu odgovorili da li je taj plan sačinjen i kada se može očekivati početak testiranja mogućih kandidata.

Advertisement

Iz Instituta su ranije saopštili i da će kao treća doza biti ponuđen Fajzer vakcina koja se pokazala kao najimunogenija. A kada je u pitanju Sputnjik V vakcina, Crna Gora nije kupila 40.000 koje je trebalo da stignu još u maju.

Problem je nastao zbog produženja intervala davanja druge doze sa 21 na 90 dana. Iz Ministarstva zdravlja tada su rekli da nijedna vakcina nije niti će u našoj zemlji biti data mimo odluke i zvaničnog stava Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG).

Ovaj resor je tada od strane proizvođača (National Research Center of Epidemiology and Microbiology, Gamaleya, Ruska Federacija), upoznat da postoji mogućnost produženja intervala između prve i druge doze vakcine Sputnjik V (Gam-COVID-Vac) sa 21 na 90 dana.

Advertisement

“U vezi sa navedenom izmjenom u vremenskom intervalu između prve i druge doze vakcine, prije primjene ove preporuke u Crnoj Gori, očekujemo dodatne informacije i dokumentaciju koja uključuje i odobrenje ove izmjene od strane regulatornog organa/savjetodavnih tijela za imunizaciju zemlje porijekla (Rusije) kao i od strane regulatornih organa/ savjetodavnih tijela za imunizaciju drugih zemalja. Nakon dostavljanja dodatne dokumentacije o efikasnosti i bezbjednosti primjene vakcine u ovom novom intervalu između dvije doze, biće donijete i preporuke za primjenu u Crnoj Gori” kazali su tada iz Ministarstva.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedjelju oblačno, do 31 stepen

Objavljeno

dana

Autor

U petak pretežno sunčano

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U južnim i centralnim predjelima malo do umjereno oblačno uz duže sunčane intervale, samo ponegdje postoji mogućnost za kišu. Na sjeveru, promjenljivo oblačno, mjestimično sa kišom, u drugom dijelu dana moguć je lokalni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab i umjeren, promjenljivog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha 9 do 19, najviša dnevna 18 do 31 stepen.

Podgorica: Malo do umjereno oblačno, a moguća je slaba kiša ili kratkotrajni pljusak sa grmljavinom. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha oko 19, najviša dnevna 31 stepen.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Nikšićanin ranjen u tuči

Objavljeno

dana

Autor

U pucnjavi u Nikšiću ranjen Željko Radulović

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Osamnaestogodišnji Nikšićanin S.N. ranjen je nožem u tuči koja se dogodila na Kapinom polju, nezvanično saznaje RTNK.

Uskoro opširnije… Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

CPC će u sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Objavljeno

dana

Autor

CPC će u sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Svještenstvo Crnogorske Pravoslavne Crkve služiće u nedjelju Zaupokojne Liturgije za postradale u jučerašnjem stravičnom događaju na Cetinju.

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova.

“Pozivamo Vjerni narod da uzme molitvenog učešća u Svetoj Liturgiji, kao i da zapalimo svijeće za duše postradalih”, kazali su CPC.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije