Povežite se s nama

Crna Gora

Borovinić Bojović: Ustoličenje Joanikija izvodljivo uz poštovanje digitalnog sertifikata i ograničen prostor

Objavljeno

dana

Borovinić Bojović: Ustoličenje Joanikija izvodljivo uz poštovanje digitalnog sertifikata i ograničen prostor

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija izvodljiv uz poštovanje digitalnog sertifikata i ograničen prostor na kojem će se desiti ovakav događaj.

“Što ste tiče predstojećih događaja – najvažnije je poštovanje mjera i vakcinacija. Uveli smo korišćenje digitalne kovid potvrde, odnosno sertifikata koji je precizno definisan i uz pomoć kojeg smo omogućili da se određeni događaji dese. U tom smislu, uz poštovanje digitalnog sertifikata i potvrde koja podrazumijeva jasan digitalni sertifikat i ograničen prostor ovakav događaj je izvodljiv. Već smo vršili neke razgovore tim povodom i oni će biti nastavljeni, tako da će precizno do kraja javnost biti informisana”, rekla je ona, gostujući u Jutarnjem programu RTCG, a odgovarajući na pitanje da li sa Srpskom pravoslavnom crkvom dogovara mjere i protokole za najavljeni događaj.

Do kraja septembra 100.000 Fajzera

Advertisement

Ona je kazala da je zdravstveni sistem spremno sačekao izmjenu epidemiološke slike i da se shodno tome ponaša. Raspoloživo je, kako je rekla, 762.340 doza vakcina, a do kraja septembra u Crnu Goru bi trebalo da stigne 100.000 Fajzerovih vakcina, odnosno još 50.000 do decembra.

“Epidemiološke mjere prate aktuelnu situaciju. Kao ministarka zdravlja uvijek se zalažem za mjere koje u prvom redu podrazumijevaju zaštitu fizičkog zdravlja, ali ne smijemo zanemariti i ostale segmente. Najvažnije je da zdravstveni sistem daje više od 100 odsto svojih mogućnosti”, kazala je Borovinić-Bojović.

Ona je istakla da će se zalagati za povećanje zarada u zdravstvenom sistemu.

Advertisement

“Samo za nedjelju dana, od 16. do 22. avgusta urađeno je preko 120.000 pregleda. Kao ministarka zdravkja vodim računa o tome da prevashodno govorimo radom”, rekla je Borovinić-Bojović.

Prema njenim riječima, poštovanje epidemioloških mjera i vakcinacija može doprinijeti prevazilaženju trenutne situacije.

Ona je rekla da je najveći broj zaraženih u populaciji između 30 i 39 godina starosti, a u toj kategoriji imamo 25 odsto vakcinisah.

Advertisement

“Eksponencijalna kriva broja zaraženih je u porastu, ne samo kod nas, nego i u Evropi. Koliko se mi budemo sami pridržavali ovih elemenata doći će do zaustavljanja rasta zaraženih”, dodala je Borovinić-Bojović.

Djeca treba da su u školama

Komentarišući početak školske godine, Borovinić-Bojović je rekla da djeca treba da budu u školama, podsjećajući da je Institut za javno zdravlje dao model po kojem će djeca od 1. septembra ići na nastavu.

Advertisement

“Djeca treba da budu u školama i da ostanu zdrava.Očekujemo da će biti onako kako djeca najviše žele”, istakla jeBorovini-Bojović.

Spremni za jesen

Ona je rekla da zdravstveni sistem i medicinsko osoblje spremno dočekuje jesen.

Advertisement

“U bolnicama je na raspolaganju 57 odsto osnovnih kapaciteta za kovid, koji značajno mogu biti povećani”, tvrdi Borovinić-Bojović.

Ministarka zdravlja je kazala da mjere donosi Vlada, a nadzor vrši Uprava za inspekcijske poslove.

“Nije logično očekivati da ljekari i Ministarstvo, na čelu sa mnom, pored svog posla još vrše i nadzor mjera”, navela je ona.

Advertisement

Ona je rekla da je desetine puta imala sastanke sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove UIP i policije, na kojima je tražena najbolja kontrola mjera.

“Komunicirali smo sa svim gradonačelnicima lokalnih samouprava, zahtijevajući veću kontrolu mjera. Neki su reagovali pozitivno, neki su se oglušili na pozive”, rekla je Borovinić-Bojović.

Treća doza

Advertisement

Govoreći o davanju treće doze vakcine protiv koronavirusa, Borovinić-Bojović je rekla da tu odluku donosi Nacionalno tijelo za imunizaciju koje redovno zasijeda.

“Već je na prethodnoj sjednici donešena odluka da se trećom dozom mogu vakcinisati građani iz rizičnih grupa”, kazala je ona.

Na pitanje očekuje li nas zaključavanje, ministarka je rekla da nigdje u svijetu ne postoje preporuke za ponovni lokdaun jer je vakcinacija na snazi.

Advertisement

“Postojaće epidemiološke mjere koje će pratiti epidemiološku situaciju”, rekla je Borovinić-Bojović.

Na pitanje da li djeca do 12 godina treba da se vakcinišu, Borovinić-Bojović je rekla da još nije bilo jasno iznešenog stava.

“Preporučuje se vakcinacija djeci koja imaju konkretne probleme, a da li će se taj stav odnositi na ostalu djecu to zavisi od stručnih stuija i kliničkih ispitivanja čiji se rezultati očekuju vrlo brzo – kazala je ministarka zdravlja.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Nikšićanin ranjen u tuči

Objavljeno

dana

Autor

U pucnjavi u Nikšiću ranjen Željko Radulović

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Osamnaestogodišnji Nikšićanin S.N. ranjen je nožem u tuči koja se dogodila na Kapinom polju, nezvanično saznaje RTNK.

Uskoro opširnije… Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

CPC će u sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Objavljeno

dana

Autor

CPC će u sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Svještenstvo Crnogorske Pravoslavne Crkve služiće u nedjelju Zaupokojne Liturgije za postradale u jučerašnjem stravičnom događaju na Cetinju.

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova.

“Pozivamo Vjerni narod da uzme molitvenog učešća u Svetoj Liturgiji, kao i da zapalimo svijeće za duše postradalih”, kazali su CPC.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Predsjednici država regiona uputili saučešće Đukanoviću zbog tragedije na Cetinju

Objavljeno

dana

Autor

Predsjednici država regiona uputili saučešće Đukanoviću zbog tragedije na Cetinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću izraze najdubljeg saučešća povodom tragedije na Cetinju uputili su predsjednici država regiona, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Kosova Vljosa Osmani i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Predsjednik je danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem. Zvaničnici su iskazali saosjećanje sa porodicama žrtava i solidarnost sa Crnom Gorom i njenim narodom u ovom teškom trenutku, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je zahvalio na izrazima saučešća ističući da veoma cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške Cetinju i Crnoj Gori zbog nezapamćene tragedije crnogorskog društva, nenadoknadivog gubitka ljudskih života, i patnje i bola porodica i prijatelja žrtava, dodaje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije