Povežite se s nama

Crna Gora

SRPSKI SPECIJALCI STIGLI U CRNU GORU Konačnu procjenu rizika daće ,,Kobre“ i BIA

Objavljeno

dana

SRPSKI SPECIJALCI STIGLI U CRNU GORU Konačnu procjenu rizika daće ,,Kobre“ i BIA

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Stručnjaci iz ,,Kobri“, odreda vojne policije Vojske Srbije, stigli su u Crnu Goru da bi uvidom na terenu, zajedno sa agentima BIA i vrhom ANB-a, dali konačnu procjenu bezbjednosnog rizika u slučaju da se ustoličenje mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića obavi 5. septembra na Cetinju – saznaje Pobjeda iz izvora u Beogradu i Podgorici.

Prema informacijama našeg lista, operativci BIA su bili u neđelju na Cetinju, kako bi na licu mjesta snimili atmosferu i provjerili kakvi su planovi protivnika ustoličenja Joanikija te pokušali da saznaju šeme organizacije. Oni su djelovali mimo pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali u dogovoru sa vrhom ANB-a.

VUKŠIĆEV POZIV U POMOĆ

Kako smo već objavljivali, prvi čovjek ANB-a potražio je pomoć BIA radi organizacije bezbjednosne zaštite povodom planirane ceremonije Crkve Srbije na Cetinju. Naši sagovornici tvrde da srpska tajna služba već duže značajno utiče na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, uključujući i ona koja su planirana za 5. septembar.

Advertisement

U cilju ostvarivanja intenzivne saradnje, ne samo povodom događaja 5. septembra, direktor ANB-a Dejan Vukšić je dva puta u kratkom roku boravio u Beogradu. Za Beograd je slao i jednog od načelnika u ANB-u Bobana Stanovića, koji direktno odgovara Vukšiću i prvi je koordinator aktivnosti Agencije oko planiranih dešavanja na Cetinju. Izvori Pobjede iz Beograda ističu da je BIA ustupila šefovima ANB-a niz podataka, koje su njihovi operativci prikupili radeći na crnogorskoj teritoriji, o vezama pojedinaca i patriotskih organizacija, kao i o njihovim vezama sa građanskim aktivistima u Srbiji.

,,Terenska opservacija“ 22. avgusta bio je tek jedan od zadataka operativaca BIA, kažu izvori Pobjede: najmanje sedam agenata BIA već duže se nalazi u Crnoj Gori, jedna grupa je stacionirana u dva grada na Crnogorskom primorju – u Budvi i Baru, dok su ostali smješteni u Podgorici. Uočeni su njihovi kontakti sa nekim crnogorskim državljanima, od kojih su pojedini bili i članovi nekada zloglasnog Sedmog bataljona.

Sagovornici iz bezbjednosnih službi regiona ipak procjenjuju da im nije cilj organizacija nekih aktivnosti, već ,,pokrivanje terena u slučaju nepovoljnog razvoja situacije“.

Advertisement

KOBRA SVE DOZNA

I to samo dio takozvanih ,,bezbjednosnih provjera“ koje obavljaju srpski operativci, o čijem kretanju zna samo vrh ANB-a.

Od prije tri dana su u Crnoj Gori i članovi ,,Kobri“, potvrđeno je Pobjedi iz bezbjednosnih izvora.

Jedinica vojne policije za specijalne namjene pod nazivom ,,Kobre“ neposredno je potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije i prvenstveni zadatak je bezbjednosna zaštita određenih lica, najviših državnih zvaničnika, kao i objekata od posebne važnosti.

Advertisement

Obučeni su za borbu „protiv terorizma i pobunjeničkih grupa u svim uslovima (naseljena mjesta, saobraćajna sredstva, objekti), ali se u takozvanim mirnodopskim uslovima uglavnom bave, kako je to zapisano, procjenom, planiranjem i realizacijom bezbjednosnih zadataka „iz domena zaštite određenih lica i objekata“, kao i obezbjeđivanjem najviših stranih vojnih delegacija u zvaničnim posjetama Srbiji.

Ustoličenje mitropolita Crkve Srbije odigraće se na teritoriji Crne Gore i sasvim je izvjesno da se „Kobre“ neće baviti antiterorističkim aktivnostima, ali će – što je i cilj njihovog dolaska – dati procjenu bezbjednosnog rizika za organizaciju dolaska srpskog patrijarha Porfirija i sveštenika koji su namjerni da iz Beograda dođu u Podgoricu.

Ključna stvar će, ipak, biti procjena „Kobri“ o mogućnosti održavanja ceremonije na Cetinju, razrada plana dolaska crkveno-državne delegacije iz Podgorice na Cetinje 5. septembra.

Advertisement

Da bi napravili preciznu procjenu, potrebno je da crnogorske službe bezbjednosti do detalja znaju što protivnici ustoličenja Joanikija planiraju 5. septembra.

Ali, upravo je to ključni problem. Kako za sada nije uočen jedan organizacioni tim niti postoji precizna koordinacija između raznih grupa, teško je predvidjeti da li će biti neke blokade puta da se uđe u Cetinje, da li će biti masovnog okupljanja koje bi bilo teško kontrolisati.

Domaće službe mogu, takva je procjena zapadnih obavještajnih izvora, nekako se nositi sa masom koja ne prelazi pet hiljada ljudi. Ako se na Cetinju okupi nekih desetak hiljada ljudi, ukoliko bude i radikalnijih grupa, to je već situacija koju je teško držati pod kontrolom, čak i ako danima ranije krenu uobičajena policijska zastrašivanja i privođenja.

Advertisement

MUKE SA PLANOVIMA

Bezbjednosni izazov predstavlja i činjenica da se za sada ne zna tačan protokol ustoličenja, ako bude održano na Cetinju.

Prema informacijama Pobjede, u opciji su dva plana: da se ustoličenje obavi na Cetinju uz skraćenu ceremoniju, bez vjernika Crkve Srbije ispred Cetinjskog manastira i bez svečanog ručka u bašti, kako je predviđeno pozivnicom-protokolom koju je Pobjeda objavila protekle sedmice.

Crnogorske bezbjednosne službe uvjeravaju da je izvodljivo organizovati zaštitu tako dimenzioniranog događaja. Istina, to bi iziskivalo organizaciju prevoza, obezbjeđenje zvanica i temeljnu akciju za sprečavanje građana koji protestuju da se primaknu Manastiru bliže od zgrade Biljarde. Prvi čovjek ANB-a je, prema informacijama Pobjede, uvjeravao Krivokapića, Abazovića i ostale da bi mogao da se obezbijedi javni red i mir i da ne dođe do težeg incidenta.

Advertisement

Drugi scenario, na kojem insistiraju radikalni elementi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i u srpskim klerikalnim organizacijama, poput pravoslavnog bratstva ,,Sveti Pantelejmon“ koje je organizovao pop-padobranac Mijajlo Backović, insistira da se grupe najzagriženijih vjernika Srpske crkve okupe ispred Manastira. Prije desetak dana kontaktirane su u tom cilju, prema informacijama našeg lista, dvije kriminalne grupe, jedna iz Budve, druga iz Nikšića, da stave na raspolaganje naoružane pripadnike klanova kao svojevrsno obezbjeđenje.

– Ukoliko bi se to dozvolilo, to bi bio direktni podsticaj na nemire i sukobe i neminovno bi dovelo do teškog incidenta – kaže izvor Pobjede iz ANB-a.

Prema procjenama ovog bezbjednosnog eksperta, jedan dio vlasti, prije svega radikalni elementi iz parlamentarne većine, čak tu opciju smatraju – najboljom! Tvrde da bi sukobi „ograničenog dometa“ pogodovali uvođenju neke vrste neraspisanog vanrednog stanja, što bi Vladu natjeralo na oštrije mjere suspenzije građanskih prava i obračun sa političkim protivnicima iz suverenističkog bloka.

Advertisement

Očito, radikalizacija prilika suštinski pogoduje zagovornicima ideje „srpskog sveta“: da se pod krinkom borbe protiv nasilnog crnogorskog ekstremizma, razbije nalet sve snažnijeg građanskog bunta koji ne prihvata da u Crnoj Gori država jedino nacionalnim Crnogorcima uskraćuje vjerska prava. Istovremeno, pod punu kontrolu bi se stavila Vlada Crne Gore, koja bi u tom slučaju izgubila podršku zapadnih zemalja.

U tako složenoj situaciji, nije čudo što je Vukšić zavapio za ,,bratskom pomoći“ bezbjednjaka BIA i ,,Kobri“. To je i svojevrsno, otužno priznanje nemoći: vlast u Crnoj Gori ne može sama da kontroliše situaciju, pa su pozvani stručnjaci iz Srbije da daju konačnu procjenu rizika ceremoniji ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Drugačije rečeno: biće kako to kažu iz Beograda. Osvježilo.

Advertisement

(Ne)obična molba iz Srbije za Glavni grad

Prema saznanjima Pobjede, na adresu Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Podgorice stigla je prije nekoliko dana zanimljiva molba. Srpska kompanija ,,Stage pro“ zatražila je od administracije Glavnog grada da joj dostavi geodetske osnove ili ortofoto platoa kod Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, zbog ,,događaja ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija“.

U pismu ,,Stage pro“ se napominje da će biti samo jedna od firmi zaduženih za postavku privremenih struktura „za tu priliku“, pa su neophodne geodetske podloge kako bi napravili ,,postavku privremenih struktura za tu priliku“.

Zanimljiva molba koja rađa nedoumice. Da li to kompanija iz Srbije nije informisana da će ustoličenje biti na Cetinju ili su možda precizno informisani i angažovani za plan B – izmještanje ustoličenja na rezervnu lokaciju, u Podgoricu?

Advertisement

Ne treba isključiti ni opciju da se sve priprema za gledaoce, vjernike SPC, koji se iz razloga bezbjednosti 5. septembra neće smjeti pojaviti na Cetinju.

 

 

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Nikšićki vatrogasci gase požare na terenu oko Nudola

Objavljeno

dana

Autor

Nikšićki vatrogasci gase požare na terenu oko Nudola

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Nikšićki vatrogasci-spasioci i danas su na terenu oko Nudola u pograničnom pojasu sa Hercegovinom, saopštio je komandir Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

“U zajedničkoj akciji sa kolegama Lastve trebinjske danas imamo pomoć helikopterske jedinice BiH. Nikšićki vatrogasci -spasioci su trenutno na teritoriji susjedne države i brane ugrožena domaćinstva naših komšija. Ostali požari u Nikšiću su pod kontrolom”, kazao je Tadić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

USSCG: Stazi na kraj dugogodišnjoj agoniji kroz koju prolaze prosvjetari u Budvi

Objavljeno

dana

Autor

USSCG: Stazi na kraj dugogodišnjoj agoniji kroz koju prolaze prosvjetari u Budvi

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Povodom podrške koju će danas u 16 časova Sindikat prosvjete Crne Gore pružiti prosvjetnim radnicima u Budvi u borbi za njihova prava, Unija slobodnih sindikata Crne Gore daje punu podršku naporima budvanskih prosvjetnih radnika usmjerenih na ostvarivanje prava koja im bezuslovno pripadaju, a odnose se na rješavanje jednog od najznačajnijih egzistencijalnih pitanja kakvo je rješavanje stambenog statusa.

Izražavajući žaljenje što je dio prosvjetnih radnika iz Budve bio prinuđen da pristupi štrajku glađu, kao krajnjem sredstvu skretanja pažnje nadležnih da se pozabave rješavanjem ovog problema, USSCG ovim upućuje apel svim nadležnim organima i organizacijama da hitno preduzmu mjere i aktivnosti kako bi se stalo na kraj dugogodišnjoj agoniji kroz koju prolaze njihove koleginice i kolege.

“Umjesto bavljenja usko partijskim i drugim, trivijalnim stvarima, krajnje je vrijeme da donosioci odluka na državnom i lokalnom nivou pogledaju oko sebe i suoče se sa stvarnim životnim problemima sa kojima se suočavaju građani i radnici u Crnoj Gori”, navodi USSCG.

Advertisement

Kako su dodali, problem sa kojim se godinama unazad suočavaju prosvjetari iz Budve problem je većine građana u Crnoj Gori jer neadekvatna i pogrešna stambena politika, kakva je vođena decenijama unazad i koja i danas traje, ogroman broj naših građana vodi u dužničko ropstvo usljed podizanja stambenih kredita ili od njih pravi socijalne slučajeve usljed nemogućnosti da plaćaju visoke i ničim regulisane zakupnine stambenog prostora pri čemu im ne ostaje gotovo ništa za normalan, kvalitetan i dostojanstven život.

“Zatvaranje očiju pred ovim problemom isti ne rješava već ga produbljuje i u ovom trenutku već dovodi u pitanje zdravlje i živote naših kolega i koleginica. Stoga je i ova podrška još jedna mogućnost da USSCG skrene pažnju donosiocima odluka na brojne inicijative koje je u prethodnom periodu uputila, a koje se tiču promjene odnosa prema stambenoj problematici i nužnosti gradnje socijalnih stanova koji bi po povoljnim uslovima bili davani u zakup građanima koji stambeno pitanje ne mogu da riješe po tržišnim uslovima, a takvih je, nažalost, ogroman broj”, ističe USSCG.

Cijeneći da za sve u ovoj državi, a posebno za opravdane zahtjeve, može i mora da se nađe rješenje, USSCG vjeruje da će prosvjetni radnici u Budvi, uz bezuslovnu podršku Sindikata prosvjete Crne Gore, ostvariti svoja prava.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Najavljena posjeta prošvercovanog Porfirija: Stiže u Herceg Novi

Objavljeno

dana

Autor

Policija tvrdi: Porfirije u Crnu Goru ušao u skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije posjetiće 14. avgusta Herceg Novi povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog i slave osnivača grada – Svetog Stefana, u organizaciji opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštila je Služba za informisanje opštine Herceg Novi.

Najavljeno je da će svečani doček patrijarha Porfirija biti organizovan 14. avgusta od 18 časova na Trgu Hercega Stefana, nakon čega će uslediti svečana akademija na Kanli kuli.

Na dan slave, 15. avgusta patrijarh Porfirije će ujutru služiti liturgiju u manastiru Savina, dok je za veče najavljeno otvaranje kulturno-duhovne manifestacije „Trg od ćirilice“ u porti sabornog hrama Svetog Spasa na Toploj, navedeno je u obavještenju Službe za informisanje opštine Herceg Novi.

Advertisement

Ova posjeta patrijarha Porfirija dolazi samo desetak dana nakon potpisivanja tzv. Temeljnog ugovora. Prilikom dolaska na potpisivanje, mediji navode da nije poštovana procedura zbog čega je i podnijeta krivična prijava zbog nelegalnog ulaska u Crnu Goru.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije