Povežite se s nama

Ekonomija

Unaprijediti Crnu Goru kao avio destinaciju

Objavljeno

dana

Unaprijediti Crnu Goru kao avio destinaciju

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


zadovoljni rezultatima u turističkoj sezoni

Unaprijediti Crnu Goru kao avio destinaciju

Na sastanku razmatrane mogućnosti koje se tiču interesovanja stranih investitora za našu državu


Foto: Vlada Crne Gore
Advertisement

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović organizovao je danas sastanak na temu unaprjeđenja Crne Gore kao avio destinacije.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, državni sekretar u Ministarstvu finansija Branko Krvavac, izvršni direktor kompanije Air Montenegro Predrag Todorović, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski, kao i zamjenik izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Petar Radulović.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti koje se tiču interesovanja stranih investitora za našu državu, konstatujući da je zajednički cilj raditi na poboljšanju ukupne infrastrukure i boljem pristupu našoj državi kroz avio saobraćaj.

Advertisement

Govoreći o protekloj turističkoj sezoni kao veoma uspješnoj, sagovornici su istakli zadovoljstvo urađenim kroz kratak vremenski okvir, saglasivši se da su pripreme za narednu turističku sezonu već počele.


VijestiVijesti

Ekonomija

CGES dijeli dividendu u iznosu od preko 7,4 miliona eura

Objavljeno

dana

CGES dijeli dividendu u iznosu od preko 7,4 miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„po otplaćenoj akciji iznosiće malo više od četiri centa“

CGES dijeli dividendu u iznosu od preko 7,4 miliona eura

Dioničari su danas jednoglasno usvojili predlog odluke da se prošlogodišnja neto dobit kompanije, u iznosu od 12,46 miliona eura, rasporedi na način što će se 60 odsto ili 7,48 miliona isplatiti kao bruto iznos dividende akcionarima, dok će se 40 odsto odnosno 4,98 miliona eura rasporediti kao neraspoređena dobit i kumulirati sa dobiti iz prethodnih godina


Foto: CGES
Advertisement

Akcionarima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) biće raspodijeljena dividenda u bruto iznosu od 7,48 miliona eura, odlučeno je na vanrednoj Skupštini akcionara.

„Bruto vrijednost dividende po otplaćenoj akciji iznosi 5,13 centi, a neto vrijednost, nakon odbitka poreza na dobit, po otplaćenoj akciji iznosiće malo više od četiri centa, ili 4,67 centi“, saopšteno je iz CGES-a.

Dioničari su danas jednoglasno usvojili predlog odluke da se prošlogodišnja neto dobit kompanije, u iznosu od 12,46 miliona eura, rasporedi na način što će se 60 odsto ili 7,48 miliona isplatiti kao bruto iznos dividende akcionarima, dok će se 40 odsto odnosno 4,98 miliona eura rasporediti kao neraspoređena dobit i kumulirati sa dobiti iz prethodnih godina.

Advertisement

Skupštinom akcionara predsjedavao je vršilac dužnosti izvršnog direktora Ivan Asanović.

foto: CGES

U nastavku Skupštine, akcionari su, shodno Zakonu o privrednim društvima, a po utvrđenom dnevnom redu i u skladu sa Statutom, jednoglasno usvojili odluku o razrješenju i izboru novih članova Odbora direktora kompanije.

Reizabrani članovi koji predstavljaju državni kapital u kompaniji su Aleksandar Mijušković, Predrag Mijajlović i Dušan Kljajić, dok je za novog člana izabran Oliver Sošić.

Kompaniju Elektromreža Srbije u Odboru direktora CGES-a zastupaće, kao i do sada, Jelena Matejić, a italijansku Ternu dosadašnji član Guido Guida i Giacomo Donnini, koji je zamijenio Giovannia Cerchiarinia.

Istog dana održana je konstitutivna sjednica novoizabranog Odbora direktora, na kojoj je odlučeno da funkciju predsjednika tog tijela u narednom mandatu obavlja Mijušković.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Anđušić: Cijena goriva skače, a standard pada

Objavljeno

dana

Anđušić: Vlada i Ministarstvo uništili naslijeđeno i sektor poljoprivrede srozali na najniži nivo

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„stopa nezaposlenosti dostigla rekordni nivo od 25 odsto“

Anđušić: Cijena goriva skače, a standard pada

Prema njegovim riječima, dok se Spajić uprazno pravda pričama o porastu cijena goriva na globalnom nivou, nastojeći da zataška vlastitu nesposobnost i neumijeće, vlade nekih drugih zemalja najavile su jednokratnu isplatu pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva zbog poskupljenja goriva


Foto: DPS
Advertisement

U situaciji teške ekonomske krize, novog poskupljenja goriva, osnovnih životnih namirnica i vrtoglavog skoka nezaposlenosti, bilo bi blagotvorno da se ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić posveti realnosti u kojoj žive građani, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

„Ministar Spajić umjesto što, uostalom kao i veći dio Vlade, pravi ekskurzije po bijelom svijetu na račun građana, i obilazi crkvene poglavare, bilo bi blagotvorno da se posveti realnosti u kojoj žive građani zemlje čiji je ministar“, naveo je član Izvršnog odbora DPS-a, Mihailo Anđušić.

Prema njegovim riječima, dok se Spajić uprazno pravda pričama o porastu cijena goriva na globalnom nivou, nastojeći da zataška vlastitu nesposobnost i neumijeće, vlade nekih drugih zemalja najavile su jednokratnu isplatu pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva zbog poskupljenja goriva.

Advertisement

„Da ministar baš ni o čijim interesima ne vodi računa, govori i podatak da će novi skok cijena goriva dodatno pogoditi već ugrožene poljoprivrednike, koji su zbog ignorantskog odnosa resornog ministarstva i kasnog usvajanja Agrobudžeta dovedeni na rub egzistencije“, kazao je Anđušić.

On je rekao da o Spajićevom ekspertizmu govori i činjenica da je javni dug, od njegovog ministarskog „ustoličenja“, uvećan 500 miliona eura, dok je stopa nezaposlenosti dostigla rekordni nivo od 25 odsto, a Crna Gora bilježi drastičan pad direktnih stranih investicija.

„Očigledno je da ministar Spajić, zadužen za državne finansije, ali i za socijalna pitanja, svojim nedjelovanjem i plasiranjem politikanskog pamfleta Maršalov plan pokazuje da mu je prioritet nova izborna trka a ne poboljšanje standarda građana“, ocijenio je Anđušić.

On je kazao da se davljenik za slamku spasa hvata, a ova Vlada ni tu slamku ne može da nađe.

„Sva istraživanja pokazuju, da je ogromna većina građana nezadovoljna radom kabineta premijera Zdravka Krivokapića, i da je izvjestan skori kraj najgore Vlade u crnogorskoj istoriji, čije je ovaj mlađani ekspert zaštitno lice“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Ekonomija

Odbili da legalizuju Carevićevu gradnju

Objavljeno

dana

Autor

Carević pojačao privatno obezbjeđenje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


Rješenje potpisao dosadašnji sekretar za urbanizam, a tiče se objekta u Lastvi Grbaljskoj

Odbili da legalizuju Carevićevu gradnju

Carevićeva kompanija, kako piše u rješenju, nije u roku od 30 dana koji joj je ostavljen otklonila nedostatke koji su utvrđeni u podnesku, te nije dostavila potrebnu dokumentaciju i pored upozorenja koje je upućeno iz resornog opštinskog sekretarijata


Carević, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva odbio je da legalizuje dio nelegalno izgrađenog objekta kotorske kompanije “Carinvest” u vlasništvu gradonačelnika Budve Mara Carevića u Lastvi Grbaljskoj.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje dosadašnji sekretar za urbanizam Stevo Davidović.

“Odbija se zahtjev ‘Carinvest’ DOO za legalizaciju dijela bespravnog objekta kao neureda”, piše u rješenju.

Advertisement

Davidoviću, kadru Demokrata, nedavno je prestao četvorogodišnji mandat i na njegovo mjesto Carević je imenovao doskorašnjeg odbornika Pokreta za promjene Filipa Popovića.

Klub odbornika Demokrata pozvao je Upravnu inspekciju da izvrši vanredni inspekcijski nadzor, tvrdeći da je Popović nezakonito imenovan na tu funkciju.

Carevićeva kompanija, kako piše u rješenju, nije u roku od 30 dana koji joj je ostavljen otklonila nedostatke koji su utvrđeni u podnesku, te nije dostavila potrebnu dokumentaciju i pored upozorenja koje je upućeno iz resornog opštinskog sekretarijata.

”Carinvest” je zahtjev za legalizaciju podnio još 12. jula 2018. u kome se navodi da je riječ o dijelu objekta izgrađenom u Lastvi Grbaljskoj.

U zahtjevu u koji su “Vijesti” imale uvid ne stoji o kojoj površini je riječ, odnosno koliko je nelegalno izgrađenog prostora, već da je riječ o stambenom objektu i to podrumu gdje su završeni grubi građevinski konstruktivni radovi, te da se za objekat ne plaća porez na nepokretnost.

Advertisement

Ovo je samo jedan od više od tri hiljade zahtjeva koji su stigli na adresu Opštine Budva, a za koje se traži legalizacija. Sekretarijat svokodnevno donosi rješenja i praktično gro njih je negativan – ili se prekida postupak, ili se zahtjav odbija.

I dok je prvi čovjek grada od resora koji je u njegovoj nadležnosti odbijen u zahtjevu da mu se legalizuje gradnja u Lastvi, dotle je drugi opštinski resor, odnosno Služba glavnog gradskog arhitekte, bila “dobre volje” pa je odobrila Careviću gradnju manje četvorospratne zgrade na mjestu kuće koju gradonačelnik posjeduje u naselju uz gradski bulevar naspram Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

Careviću, kako su “Vijesti” nedavno objavile, iz drugog pokušaja data je saglasnost na idejno rješenje stambenog objekta spratnosti prizemlje i četiri sprata, bruto građevinske površine 562 kvadrata na katastarskoj parceli površine 128 kvadrata u zahvatu Detaljnog urbanistčkog plana “Rozino II”.

U okviru buduće četvorospratnice planiraju se četiri stambene jedinice – jednosobni komforni luks stanovi. Carević je prethodno dobio od Sekretarijata za urbanizam urbanističko-tehničke uslove, na osnovu kojih je izrađeno idejno rješenje buduće manje stambne zgrade.

I dok mu je u Budvi odobrena gradnja, Carevićevoj kompaniji “Carinvest”, što su “Vijesti” nedavno objavile, urbanističko-građevinska inspekcija zabranila je gradnju štale na poljoprivrednom gazdinstvu koje posjeduje u rodnom selu Krimovice u kotorskoj opštini.

Advertisement

Naime, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje, odbacio je žalbu kotorske kompanije “Carinvest”, te potvrdio rješenje urbanističko-građevinske inspekcije koja je zabranila Carevićevoj firmi da na državnoj zemlji u selu Krimovice gradi pomoćni objekat u osnovi 600 kvadrata.

Riječ je o katastarskoj parceli broj 1140/1, KO Krimovice, koja je uvidom u katastarsku evidenciju u vlasništvu države Crne Gore, odnosno Vlade Crne Gore.

U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je riječ o pašnjaku 4 klase ukupne površine 351.394 na kome je kompanija Carinvest izgradila deset pomoćnih zgrada u vanprivredi, čija je površina 520, 681, 520, 343, 659, 268, 313, 356, 214, 494 kvadrata. Na svim pomoćnim zgradama upisan je teret da je započeta gradnja bez građevinske dozvole, te da je gradnja na tuđem zemljištu. U pitanju je poljoprivredno gazdinstvo “Carinvesta”, kompleks farmi.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije