Povežite se s nama

Novosti.rs

OGLASILI SE LIDERI DEMOKRATSKOG FRONTA: Šest godina od protesta DF-a 24. oktobra 2015. – Završićemo rušenje Đukanovićevog režima!

Objavljeno

dana

DEMOKRATSKI FRONT: Demokrate su najveća nada srpskih protivnika u cilju zaustavljanja popisa

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ŠEST godina nakon legendarnih protesta DF-a važno je setiti se te velike bitke za slobodu koja je suštinski promenila Crnu Goru, navedeno je u saopštenju Demokratskog fronta.

Foto: V.K.

"Iako DF nije imao podršku tadašnjih drugih opozicionih stranaka, imao je snažnu podršku naroda koji, kako tada tako i danas, stoji uz one koji ga nikad nisu izdali i izneverili. DF je i pre toga bio simbol borbe protiv DPS, a nakon protesta se znalo da se ta borba može završiti jedino obaranjem poslednje diktature u Evropi.

Podsećamo da se DF na tim protestima borio za osnovne demokratske principe - prelaznu vladu, čišćenje biračkog spiska, za organizaciju prvih poštenih izbora u Crnoj Gori. Za razliku od protesta DF, nedavno smo videli na koji način i sa kojim motivima su održani protesti bivšeg režima, koji je danas opozicija. Tu je bilo svega osim demokratskih zahteva, a njihova svrha je bila rušenje države Crne Gore, njenog ustava, obračun sa SPC i da se građanima oduzme osnovno pravo da prisustvuju jednom značajnom verskom događaju. To je ono što čini ogromnu razliku između protesta DF i ovih na Cetinju koje je organizovala bivša režimska klika.

Advertisement

Protesti DF-a 24. oktobra 2015. godine ostaće simbol borbe za slobodnu Crnu Goru, oni su prekretnica, nakon njih više ništa nije bilo isto. Naravno, oni su bili i signal da mafija i režim svom snagom krenu na DF, kako bi umanjili naš otpor, pa je upregnuto kriminalno tužilaštvo i sudstvo, montiran lažni državni udar i čitav niz drugih procesa protiv lidera, funkcionera i članova DF. DF nije ustuknuo, nije se pokolebao ni nakon policijskog terora, prebijanja, trovanja, hapšenja, montaža i podmetanja, nego je čak i iz te pozicije nastavio da pritiska i napada režim, sve do konačne pobede 30. avgusta. Na svakom mestu, od ulice do sudnica i skupštinske sale, pružali smo otpor, i taj kontinuitet borbe i nepokolebljivosti utabao je put za konačnu pobedu opozicije. Međutim, režim je pobeđen, ali nije srušen! Na DF-u je da dovrši taj posao, jer sudeći prema onome što gledamo u proteklih godinu dana, to ne može uraditi Krivokapićeva vlada, u kojoj nema DF, a u kojoj su i neki koji su do juče bili uz DPS i satelite. Bivši režim mora biti pobeđen tako da više nikad ne bude u mogućnosti da otme državu i kriminalizuje društvo. To je obaveza i obećanje pred desetinama hiljada onih koji su uvek bili uz nas i pred onima koji više nisu sa nama, a koji su bili u prvim redovima borbe za slobodnu CG. Zato će 24. oktobar trajati sve dok ne ostvarimo njegove tekovine i dok u političku prošlost ne pošaljemo i političko - kriminalnu organizaciju Mila Đukanovića, ali i one koji se kolebaju, kalkulišu i ne pokazuju odlučnost u toj borbi.

Posebno želimo da se zahvalimo svim onim ljudima koji su sve ove godine sledili politiku DF, a većina danas čeka da se ispravi nepravda i diskriminacija koju je sprovodila bivša vlast. Posebno je srpski narod prošao tešku golgotu i očekivao je da nova Vlada ispravi bar deo tih nepravdi. Iz razgovora sa tim ljudima saznajemo da oni kojima smo dali mandat da sastave Vladu ne samo da ništa nisu uradili, nego ove junake te velike borbe ne žele da prime čak ni na razgovor u one kabinete u koje su se nezasluženo uselili nakon velike narodne pobede. A kolika je nezahvalnost vlade prema onima koji su doneli promene, govori i činjenica da su oni koji su taj isti narod mučili, prebijali i trovali 24. oktobra 2015. napredovali u sektoru bezbjednosti i pokrivaju odgovorne pozicije, umjesto da budu trajno uklonjeni iz službe, kao i njihovi nalogodavci iz politike.

Ovakvo stanje je neodrživo i danas na šestu godišnjicu velikih protesta dužni smo da im poručimo da će zaslužena pravda koju decenijama čekaju uskoro biti dostižna, zaključuju iz DF-a. 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Advertisement

Kako je pao Milo Đukanović?Novosti

Novosti.rs

MOST VERIGE PRETI KOTORU: Upozorenje stručnjaka za zaštitu kulturnih dobara

Objavljeno

dana

Autor

MOST VERIGE PRETI KOTORU: Upozorenje stručnjaka za zaštitu kulturnih dobara

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


STRUČNJACI za zaštitu kulturnih dobara upozoravaju na moguće posledice gradnje mosta Verige, ali i da se oko projekta premošćavanja preko Luštice mora voditi računa, jer se nalazi u zaštićenoj zoni.

Foto monteput. me

- Gradnjom mosta preko Veriga prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora bi izgubilo ili ozbiljno ugrozilo status na Listi svetske baštine UNESKO.

Vlast bi trebalo da sačeka sa bilo kojim projektom pre nego što se uradi ozbiljna integralna studija saobraćaja za celu Boku i nađu adekvatna saobraćajna rešenja za ovaj prostor koji je prepoznat kao kulturni pejzaž od izuzetne univerzalne vrednosti za celo čovečanstvo - kazala je inžinjerka arhitekture i predstavnica NVO Ekspeditio Aleksandra Kapetanović.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BONUS I DO 100 EVRA: Obezbeđena jednokratna novčana pomoć za 64.370 penzionera

Objavljeno

dana

Autor

SMENA KATNIĆA SPUŠTA GRANICU PENZIONISANJA? Stupio je na snagu izmenjeni Zakon o radu, a u penziju će mnogi otići preko noći

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UZ novembarsku penziju koja će biti isplaćena 20. decembra penzioneri će dobiti i pomoć. Koliku, zavisiće od visine penzije. To je odluka Upravnog odbora Fonda PIO, a za isplatu će, kako je rečeno, trebati 3,1 milion evra.

Foto Tanjug

- Penzionerima koji primaju najnižu penziju odnosno 147 evra biće isplaćena jednokratna pomoć od 100 evra, dok će oni korisnici koji primaju od minimalne do prosečne dobiti po 30 evra - saopšteno je iz Fonda.

Fond isplaćuje penzije za gotovo 129.000 penzionera od čega je 116.000 u Crnoj Gori. Ti korisnici ostvaruju pravo na jednokratnu pomoć, a statistika iz oktobra pokazuje da najniže penzije od 147 evra prima 16.700 penzionera. Onih koji imaju veći iznos od toga, ali manji od prosečnog koji je 292 evra ima 47.670 penzionera.

Advertisement

- Jednokratnu pomoć primiće ukupno 64.370 penzionera ili 56 i po odsto od ukupnog broja korisnika prava po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, navode iz Fonda i dodaju da je za jednokratnu pomoć, uključujući i ovu iz decembra ukupno izdvojeno pet i po miliona evra ili šest puta više ove nego 2020.

Iz Fonda PIO je pojašnjeno i kako se obračunavaju penzije u Crnoj Gori pa je najniža nepunih 150, a najviša 1.180 evra.

RANKOVA PENZIJA

- ZA sada najvišu penziju u Crnoj Gori primao je Ranko Krivokapić, bivši predsednik Skupštine i počasni predsednik SDP, i to 2.000 evra. Tu odluku smo poništili i sad bi Krivokapić, po utvrđenom modelu, trebalo da vrati sve što mu je isplaćeno od decembra 2019. - rekli su u Fondu PIO.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

ISTORIJSKA POBEDA U MOJKOVCU: DPS zabeležio veliki pad, Vesko Delić novi gradonačelnik (FOTO)

Objavljeno

dana

Autor

ISTORIJSKA POBEDA U MOJKOVCU: DPS zabeležio veliki pad, Vesko Delić novi gradonačelnik (FOTO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MOJKOVAC ima narodnu vlast. Od ponedeljka ću inicirati razgovore sa tradicionalnim koalicionim partnerima da sastavimo što pre vlast, kazao je nosilac liste koalicije Za budućnost Mojkovca Vesko Delić.

Foto M. Sekulović

Iz te koalicije, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA su saopštili da je Demokratska partija socijalista (DPS) u Mojkovcu nakon 16 godina izgubila vlast.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da će Delić "biti novi gradonačelnik Mojkovca".

Advertisement

Vesko Delić/Foto: DF

- Dragi moji Mojkovčani, slobodna Crna Goro, srećna vam pobeda. Mojkovac ima novu, narodnu vlast. U ponedeljak sa našim tradicionalnim koalicionim partnerima počinjemo pregovore - kazao je Delić, praćen skandiranjem "nek se čuje do nebesa, nema više DPS-a".

Deliću je čestitao i Marko Kovačević, gradonačelnik Nikšića.

Demokratska partija socijalista je na lokalnim izborima u sve tri opštine, Cetinje, Mojkovac i Petnjica, ostvarila veliki pad i nastavila gubitnički niz.

Na Cetinju DPS je osvojio 43 odsto glasova, ali najveći rast je ostvario SDP koji je osvojio 22 odsto glasova i može da odluči sa kim će da formira vlast.

Ura je na Cetinju osvojila oko 11 odsto glasova, Demokrate 10 odsto, a Stara garda Liberali blizu 10 odsto glasova i SD oko tri odsto. SDP je povećao broj glasova skoro 100 odsto. Oni mogu da formiraju vlast na Cetinju bez DPS-a.

DPS će u lokalnom parlamentu u Mojkovcu imati 14 odbornika, Za budućnost Mojkovca, DF, sedam mandata, Demokrate četiri mandata, URA dva mandata, Ujedinjena Crna Gora dva mandata, Ne damo Mojkovac dva mandata.

Advertisement

DPS može samostalno da vlada Petnjicom, ali je i u tom gradu imala lošiji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore i prethodne lokalne. Predsednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković izjavio je da je Demokratska partija socijalista osvojila 17 od 31 odborničkog mesta, a ranije je imala 20 odbornika.

Predsednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić je na Tviteru naveo da je opozicija u cetinjskoj skupštini ostvarila ubedljivu pobedu nad dosadašnjom vlašću DPS-SD.

On je ocenio da je Cetinje "još jednom pokazalo da je crnogorsko, a svetsko", nakon što je, prema podacima Demokratske Crne Gore na osnovu 100 odsto glasova, DPS osvojio najviše glasova na Cetinju, ali neće moći da samostalno formira vlast.

- Demokrate i na Cetinju, i pored svih dešavanja i ekstremizacije, zabeležile su rast od 50 odsto, u odnosu na parlamentarne izbore - naglasio je Bečić.

Bečić je naveo da su Demokrate zabeležile rast od 150 odsto i ostvarile osam odsto podrške u Petnjici.

Advertisement

Za Mojkovac je Bečić rekao da je ostvarena "istorijska pobeda".

- Istorijska pobeda u junačkom Mojkovcu. Svim građanima čestitam na mirnim i dostojanstvenim izborima. Hvala biračima Demokrata na rastu i u Mojkovcu za 30 odsto u odnosu na parlamentarne izbore - naveo je Bečić.Novosti
Nastavite čitati

Najčitanije