Povežite se s nama

Društvo

Predstavnici dijaspore: Vjerska obilježja da budu isključivo na zemljištu istih

Objavljeno

dana

Predstavnici dijaspore: Vjerska obilježja da budu isključivo na zemljištu istih

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


sastali se sa abazovićem i radulovićem u njujorku

Predstavnici dijaspore: Vjerska obilježja da budu isključivo na zemljištu istih

Kada je riječ o vladama Crne Gore više od tri decenije, odnosno vlastima jedne stranke, kasnije sa partnerima, „otvoreno ukazujemo da su imali maćehinski odnos prema manjinskim narodima, prvenstveno mislimo na Bošnjake i Albance, kako u gradovima u kojima čine većinu ali i drugim mjestima“

Advertisement

Foto: Shutterstock

Advertisement

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastali su se sa predstavnicima crnogorske dijaspore na poziv Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku.

U saopštenju bošnjačko američke nacionalne asocijacije se navodi da je poziv takođe upućen i Bošnjacima i Albancima porijeklom iz Crne Gore i južnog Sandžaka koji čine članstvo Islamske zajednice & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku (IZ & KCPGNY) i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), koje su predstavljali predsjednici, portparol i zaduženi članovi odbora.

Advertisement

Kako piše u saopštenju, predstavnici te dvije institucije, kao i Islamski centar Monticello (ICM) i biznismeni, uručili su pismene zahtjeve Vladi Crne Gore, odnosno predsjedniku Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću.

Abazović je, kažu oni, istakao da naši građani dostojno predstavljaju Crnu Goru u svijetu, dok je Radulović kazao da „Zajedničkim idejama i radom možemo da unaprijedimo razvojni put zemlje koja nam je svima na srcu, bez obzira gdje bili“.

Iz bošnjačko američke nacionalne asocijacije su saopštili da u pismenim zahtjevima piše da Crna Gora ustavom nedvosmisleno ističe da je nezavisna i suverena država, građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava, te da je takođe Ustavom Crne Gore istaknuto da “nosilac suverenosti je građanin koji ima državljanstvo” ove zemlje.

Advertisement

„Tako jasno piše u Ustavu Crne Gore (član 1, član 2), time svi građani, odnosno državljani Crne Gore u državi, te emigraciji, iseljeništvu iliti dijaspori, očekuju da se Ustav i zakoni u državi poštuju i primjenjuju od strane vlade i uopće vlasti na državnom i lokalnom nivou prema građanima na potpuno isti način neovisno kojem nacionalnom, etničkom ili vjerskom identitetu pripadali, ili u kojem dijelu države živjeli“, navodi se u saopštenju.

Dalje piše da kada je riječ o vladama Crne Gore više od tri decenije, odnosno vlastima jedne stranke, kasnije sa partnerima, „otvoreno ukazujemo da su imali maćehinski odnos prema manjinskim narodima, prvenstveno mislimo na Bošnjake i Albance, kako u gradovima u kojima čine većinu ali i drugim mjestima“

„U vaktu njihove vladavine, uključujući i ratna učešća ’90-tih, ratnom politikom masovno su prognani i iseljeni iz svojih kuća, svoje imovine, posebno mjesta Gusinja, Plava, Rožaja, Petnjice, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja… Nad Bošnjacima i Albancima su činjeni ratni zločini, policijske represalije, hapšenja, deportacije, namješteni politički procesi. Nažalost, krivci nisu kažnjeni, dok su posmrtni ostaci tek nekoliko žrtava otkriveni, dok za više desetina žrtava još nema nikakvog traga. Vlastodršci iz devedesetih sve su učinili da se zločini zamaskiraju“, piše u saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da oni, sunarodnici nevinih žrtava, se neće umoriti u traženju istine i pravde, i da na tome insistiramo i sada od institcije „na čijem ste čelu da se konačno otkriju krivici za zločine nad Bošnjacima – izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni na crnogorskom primorju i deportovani osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću“

Takođe, navode da su u pismenim zahtevu tražili da se otkriju odgovorni za ratne zločine nad Bošnjacima u pljevaljskoj Bukovici, nad albanskim izbjeglicama u Kaluđerskom lazu, ali isto tako i za hapšenje i zlostavljanje sandžačkih prvaka u CG i namještene političke procese protiv njih pod kodom „Lim“.

„Pored navedenog, kao državljanima Crne Gore, koji izuzetno vole svoje zavičaje, ističemo da nam je dobro poznata struktura stanovništva Crne Gore. Multietnička, multivjerska i multikulturna slika Crne Gore treba i mora biti pozitivan primjer za suradnju među narodima ali i napredak i razvoj države.
Izborom aktuelne vladajuće većine od augusta 2020., radikalni pojedinci i šovinističke grupe, ulice koriste za radikalizaciju kompletnog društva. Iste te grupe, kako se deklariraju srpsko-pravoslavnog svjetonazora sa svojim istupima, šalju vrlo ružne poruke iz gradova Crne Gore, posebno na sjeveru, prijeteći pripadnicima islama, nazivajući ih pogrdnim imenima, vrijeđajući najveće islamske svetinje, kao i ispisivanje raznih grafita, veličanje ratnih zločinaca koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, što jeste nedopustivo i anticivilizacijski“, ističu oni.

Advertisement

Oni su pohvalili izglasavnje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore kao i „smjenu ministra Leposavića zbog negiranja presuda najvećih internacionalnih sudova koji su presudili da je u Srebrenici počinjen genocid“

„Ujedno ukazujemo da je u posljednje vrijeme sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova na javnim površinama, brežuljcima, uzvišenjima, mimo crkvi i crkvenih posjeda. Namjere su da se “nekrstu” pokaže: čije je obilježje, odnosno krst, toga je i zemlja / država“, naveli su u saopštenju.

Iz bošnjačko američke nacionalne asocijacije su kazali da su zatražili da se donese odluka na nivou države Crne Gore da vjerska obilježja isključivo budu postavljena na vjerskim objektima i zemljištu istih, neovisno o kojoj crkvi / zajednici se radi, a da takođe sva vjerska obilježja koja se nalaze na javnim opštinskim i državnim površinama budu uklonjena, odnosno izmještena u okviru crkve / zajednice kome ti simboli pripadaju.

Advertisement

„Osim toga, u ime institucija / organizacija i naših članova porijeklom iz Crne Gore i Sandžaka koji žive i rade u New Yorku zahtjevamo od Vlade Crne Gore sljedeće: Sanaciju rudnika uglja u Pljevljima; Moratorijum na otvaranje novih kopova i na izgradnju novog bloka TE u Pljevljima; Hitna smjena direktora Rudnika Uglja u Pljevljima zbog segregaciono-fašističke politike u zapošljavanju; Uvrštavanje investicije sanacije Plavskog jezera u kapitalni budžet za 2022. godinu shodno projektu sačinjenom od strane lokalne uprave opštine Plav; Uvrštavanje investicije izgradnje puteva Petnjica – Bioča, i Petnjica – Haništa – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu; Uvrštavanje investicije izgradnje regionalnog puta Rožaje – Biševo – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu; Uvrštavanje investicije završetka projekta Ski-centar Štedim u Rožajama, u budžet za 2022. godinu; Izgradnja Ski-centra na planinama Plava i Gusinja; Uklanjanje svih vjerskih obilježja koja su podignuta na gradskim površinama i mimo vjerskih objekata; Na području opštine Plav da prestane diskirminacija i po pitanju korištenja šuma, što je dodatni uzrok za iseljavanje lokalnog stanovništva. Time da se zakonski izvrši povrat šuma pod Upravu Plava, tako da građani i drvoprerađivači imaju zakonsko pravo korištenja: Izmjeniti Zakon o energetici, time spriječiti izgradnju MhE na rijekama i pritokama, na taj način da se onemogući uništavanje prirodnih i turističkih resursa, kao i iseljavanje stanovništva“ piše u pismenim zahtjevima.


VijestiVijesti
Advertisement

Društvo

Mještani Kraljskih Bara: Za nas postoji samo jedno rješenje- raskid koncesionog ugovora

Objavljeno

dana

Mještani Kraljskih Bara: Za nas postoji samo jedno rješenje- raskid koncesionog ugovora

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Protiv gradnje mHE

Mještani Kraljskih Bara: Za nas postoji samo jedno rješenje- raskid koncesionog ugovora

Mještani su podsjetili da koncesioni ugovor sa preduzećem „Dekar“ ističe za nešto manje od mjesec, pa od Vlade, kako su rekli, očekuju da ugovore ponovo ne produžava

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

Za mještane Kraljskih Bara ne postoji drugo rješenje osim da se raskinu koncesioni ugovori za vodotoke u tom selu, poručenoje sa još jednog okupljanja protiv gradnje malih hidroelektrana (mHE).

Mještani su podsjetili da koncesioni ugovor sa preduzećem „Dekar“ ističe za nešto manje od mjesec, pa od Vlade, kako su rekli, očekuju da ugovore ponovo ne produžava.

Advertisement

„Koncesioni ugovor ističe 27. decembra i samo je jedno rješenje. Nadamo se da Vlada ima, više nego dovoljno, argumenta da taj ugovor ne produži. Nema ni jednog elementa, prema kojem bi Vlada izašla u susret koncesionaru, iako će on, vjerovatno, zahtijevati novo produženje. Bez obzira da li će koncesioni ugovor biti raskinuti sporazumno ili na štetu koncesionara, mi tražimo samo jedno – raskid“, saopštio je predsjednik MZ Milovan Labović.

Prema njegovim riječima, poslije godinu i po protesta i danonićnih straži na rijekama, „mještani su iscrpljeni fizički, psihički i finansijski“. No i pored tog i činjenice da su, kako tvrdi Labović, zanemarili čak i porodične i ostale obaveze, ostaju dosljedni zahtjevu s početka protesta- „nema gradnje mHE u Kraljskim Barama“ .

Protest Kraljske Bare
foto: Privatna arhiva

Labović je rekao da je, tokom minula dva dana, s jedne privatne parcele odnesen građevinski materijal koncesionara namijenjen za gradnju mHE. Riječ je, objasnio je on, o armaturi. Mještani će tokom dana o tome obavijestiti kolašinsku policiju.

„Nijesmo sigurni kad je to bilo, ali želimo da poručimo da se ograđujemo od odgovornosti za bilo kakvu štetu. O Odvoženju materijala niko od mještana nije obaviješten niti znamo ko je to učinio. Upravi policije ćemo prijaviti, a policija može, ako želi, da istraži“, reko je predsjednik MZ.

Advertisement

On je kazao i da je održano prvo ročište prema krivičnoj prijavi građevinskih inspektora protiv petorica mještana. Građevinski inspektori su u maju, prilikom nadzora na terenu, prijavili da su ih mještani, navodno, ometali u obavljanju službene dužnosti. Mještani to negiraju, kako očekuju i „nepristrasnu sudsku odluku“.

Uprkos lošem vremnu, u Brama Kraljskim, najavili su, protesti će biti nastavljeni sve dok se „priča oko gradnje mHE ne okonča onako kako su mještani zahtijevali“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Preminule dvije osobe, 265 novozaraženih

Objavljeno

dana

Autor

IJZCG: Umrlo sedam osoba, 444 nova slučaja koronavirusa

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


podaci instituta

Preminule dvije osobe, 265 novozaraženih

Oporavilo se još 384 osoba, trenutno aktivan 2.751 slučaj koronavirusa

Advertisement

Ilustracija, Foto: IJZCG

Advertisement

Dva pacijenta, stara 61 i 64 godine, preminula su u posljednja 24 sata od posljedica Kovida-19.

U istom periodu registrovano je 265 slučajeva koronavirusa, na 2.173 analizirana uzorka.

Advertisement

Oporavilo se još 384 osoba, pa je trenutno aktivan 2.751 slučaj koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U Podgorici je registrovano najviše novozaražeih (101). Slijede Bijelo Polje (28), Nikšić (26), Budva (17), Bar (14), Tivat (14), Pljevlja (13), Berane (11), Cetinje (10), Herceg Novi (9), Danilovgrad (5), Kotor (5), Plužine (4), Kolašin (3), dok je po jedan slučaj registrovan u Mojkovcu, Plavu, Šavniku, Tuzima i Ulcinju.

Do sada je od posljedica kovida preminulo 2.285 osoba, a ukupno su registrovana 156.873 slučaja koronavirusa.

Advertisement

Trenutno aktivni slučajevi:

 • Podgorica – 1.056
 • Nikšić – 298
 • Herceg Novi – 203
 • Tivat – 202
 • Bijelo Polje – 147
 • Bar – 135
 • Budva – 128
 • Danilovgrad – 95
 • Kotor – 93
 • Berane – 86
 • Cetinje – 80
 • Pljevlja – 72
 • Mojkovac – 40
 • Ulcinj – 26
 • Plužine – 21
 • Kolašin – 20
 • Andrijevica – 14
 • Žabljak – 12
 • Šavnik – 7
 • Plav – 6
 • Tuzi – 6
 • Gusinje – 2
 • Petnjica – 2


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Božović: Povećanje zarada u prosvjeti nije malo, ali da ćemo biti zadovoljni – nećemo

Objavljeno

dana

Autor

Božović: Povećanje zarada u prosvjeti nije malo, ali da ćemo biti zadovoljni - nećemo

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nikad nisu imali povećanje od 17 odsto odjednom

Božović: Povećanje zarada u prosvjeti nije malo, ali da ćemo biti zadovoljni – nećemo

Sindikat planira da pokrene i pitanje stambene politike, da bi se vidjelo na koji način Ministarstvo može da pomogne da se poboljša stambena situacija prosvjetnih radnika

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Najavljeno povećanje zarada prosvjetnim radnicima od 17 odsto nije malo, ali je nedovoljno da zaposleni budu zadovoljni, kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

On je rekao da povećanje od 17 odsto odjednom u prosvjeti nikad nijesu imali.

Advertisement

„Nikad nijesmo imali povećanje odjednom od 17 odsto, stalno su nam povećanja bila oko deset odsto. Ne možemo reći da je to malo, ali da ćemo biti zadovoljni – nećemo“, kazao je Božović agenciji MINA.

On je naveo da je odmah nakon što je izabran za predsjednika Sindikata 6. septembra, inicirao sastanak sa ministarkom prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić.

Božović je istakao da u Sindikatu očekuju da će ovih dana dobiti termin za sastanak i da će jedna od tema biti povećanje plata.

Advertisement

„Ministar finansija Milojko Spajić je najavio da je to povećanje plata u vidu ukidanja dijela za zdravstvenog osiguranje, pa se mora vidjeti kakav je to model“, rekao je Božović.

Božović je kazao da bi se, ukoliko bi bio usvojen predlog poslanice Branke Bošnjak za izmjene Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera, prema kojima bi se zarade ljekarima specijalistima i univerzitetskim profesorima znatno uvećale, bio stvoren veliki jaz.

Prema riječima Božovića, izmjene bi značile da bi ljekar imao platu dvije-tri hiljade eura, dok sa druge strane zarade u prosvjeti, prema najavljenom, bile uvećane oko 100 eura.

Advertisement

Božović je najavio da će inicirati i rješavanje pitanja ugovora na određeno za prosvjetne radnike, navodeći da je dosad bila praksa da je ugovor bio do 30. jula, a da će tražiti da bude do 31. avgusta.

Govoreći o neisplaćenim honorarima profesorima koji su imali časove preko norme u prethodnoj godini, Božović je rekao da dosadašnji razgovori po tom pitanju nijesu urodili plodom, i da su podnijeli tužbu Upravnom sudu.

„Mi smo predlagali Ministarstvu da popišemo ljude, da se napravi spisak onih koji su imali časove preko norme u prethodnoj godini. Mi ne tražimo za sve, samo za one koji su imali časove preko norme. Nijesu nam razgovori urodili plodom. Imamo tužbu pred Upravnim sudom“, dodao je on.

Advertisement

Prema riječima Božovića, prosvjetari smatraju da su u pravu i da su zakinuti.

„Nijesmo lešinari koji su uočili slabost druge strane, pa da uzmemo svaki cent sa zateznom kamatom. Da se plati prosvjetnom radniku koji je podnio određeni dio tereta“, kazao je Božović.

On je podsjetio da su ljekari nagrađivani više puta tokom prošle godine, i dodao da to nije sporno.

Advertisement

„Mi znamo da Klinički centar nije radio mjesecima, pojedini ljekari nijesu imali preglede niti ništa,kovid zona je nešto drugo“, naveo je on.

Božović je kazao da prosvjetari nijesu htjeli da idu sa „masovnim tužbama“, već da se nadaju da će moći da prođu sa jednom-dvije, i da će to biti znak Ministarstvu da su u pravu.

On je rekao da Sindikat planira da pokrene i pitanje stambene politike, da bi se vidjelo na koji način Ministarstvo može da pomogne da se poboljša stambena situacija prosvjetnih radnika.

Advertisement

Božović je naveo i da će se zalagati i za povećanje plata higijeničarima, kojima se trenutni ne obračunava minuli staž.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije