Povežite se s nama

Crna Gora

Zahtjevi za Krivokapića i Abazovića: Uklanjanje vjerskih obilježja sa gradskih površina, smjena direktora Rudnika Uglja

Objavljeno

dana

DPS: Ko se i zašto kockao životima naših građana?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u Njujorku (IZ & KCPGNY) i Islamski centar Monticello (ICM) uručili su pismene zahtjeve predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću. U pismu ističu da izborom aktuelne vladajuće većine od avgusta 2020., radikalni pojedinci i šovinističke grupe, ulice koriste za radikalizaciju kompletnog društva, i da te grupe, kako kažu, šalju vrlo ružne poruke iz crnogorskih gradova.

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova na javnim površinama, brežuljcima, uzvišenjima, mimo crkvi i crkvenih posjeda. Zbog toga, od Vlade Crne Gore traže da donese odluku na nivou države da “vjerska obilježja isključivo budu postavljena na vjerskim objektima i zemljištu istih, nezavisno o kojoj crkvi / zajednici se radi”.

Advertisement

Podsjećaju da je u petak, 22. oktobra, na poziv Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku održan sastanak potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, kako je najavljeno, sa predstavnicima crnogorske dijaspore.

Poziv je, kako su naveli, takođe upućen i Bošnjacima i Albancima porijeklom iz Crne Gore i južnog Sandžaka koji čine članstvo Islamske zajednice & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku (IZ & KCPGNY) i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), koje su predstavljali predsjednici, portparol i zaduženi članovi odbora.  Predstavnici ove dvije institucije, kao i Islamski centar Monticello (ICM) i biznismeni, uručili su, kažu, pismene zahtjeve Vladi Crne Gore, odnosno predsjedniku Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću.

Prema njihovim riječima, Abazović je istakao da naši građani dostojno predstavljaju Crnu Goru u svijetu, dok je, kako su kazali, ministar Radulović naglasio: “Zajedničkim idejama i radom možemo da unaprijedimo razvojni put zemlje koja nam je svima na srcu, bez obzira gdje bili”.

Pismene zahtjeve prenosimo integralno:

Poštovani predsjedniče i potpredsjedniče Vlade CG,

Advertisement

Crna Gora ustavom nedvosmisleno ističe da je nezavisna i suverena država, građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava. Takođe Ustavom Crne Gore je istaknuto da “nosilac suverenosti je građanin koji ima državljanstvo” ove zemlje.

Tako jasno piše u Ustavu Crne Gore (član 1, član 2), time svi građani, odnosno državljani Crne Gore u državi, te emigraciji, iseljeništvu iliti dijaspori, očekuju da se Ustav i zakoni u državi poštuju i primjenjuju od strane vlade i uopšte vlasti na državnom i lokalnom nivou prema građanima na potpuno isti način nezavisno kojem nacionalnom, etničkom ili vjerskom identitetu pripadali, ili u kojem dijelu države živjeli.

Kada je riječ o vladama Crne Gore više od tri decenije, odnosno vlastima jedne stranke, kasnije sa partnerima, otvoreno ukazujemo da su imali maćehinski odnos prema manjinskim narodima, prvenstveno mislimo na Bošnjake i Albance, kako u gradovima u kojima čine većinu ali i drugim mjestima. U vaktu njihove vladavine, uključujući i ratna učešća ’90-tih, ratnom politikom masovno su prognani i iseljeni iz svojih kuća, svoje imovine, posebno mjesta Gusinja, Plava, Rožaja, Petnjice, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja… Nad Bošnjacima i Albancima su činjeni ratni zločini, policijske represalije, hapšenja, deportacije, namješteni politički procesi. Nažalost, krivci nisu kažnjeni, dok su posmrtni ostaci tek nekoliko žrtava otkriveni, dok za više desetina žrtava još nema nikakvog traga. Vlastodršci iz devedesetih sve su učinili da se zločini zamaskiraju.

Mi, sunarodnici nevinih žrtava, nećemo se umoriti u traženju istine i pravde, na tome insistiramo i sada od institcije na čijem ste čelu da se konačno otkriju krivici za zločine nad Bošnjacima – izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni na crnogorskom primorju i deportovani osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Takođe da se otkriju odgovorni za ratne zločine nad Bošnjacima u pljevaljskoj Bukovici, nad albanskim izbjeglicama u Kaluđerskom lazu, ali isto tako i za hapšenje i zlostavljanje sandžačkih prvaka u CG i namještene političke procese protiv njih pod kodom „Lim“.

Poštovana gospodo,

Advertisement

pored navedenog, kao državljanima Crne Gore, koji izuzetno vole svoje zavičaje, ističemo da nam je dobro poznata struktura stanovništva Crne Gore. Multietnička, multivjerska i multikulturna slika Crne Gore treba i mora biti pozitivan primjer za saradnju među narodima ali i napredak i razvoj države.

Izborom aktuelne vladajuće većine od avgusta 2020., radikalni pojedinci i šovinističke grupe, ulice koriste za radikalizaciju kompletnog društva. Iste te grupe, kako se deklarišu srpsko-pravoslavnog svjetonazora sa svojim istupima, šalju vrlo ružne poruke iz gradova CG, posebno na sjeveru, prijeteći pripadnicima islama, nazivajući ih pogrdnim imenima, vrijeđajući najveće islamske svetinje, kao i ispisivanje raznih grafita, veličanje ratnih zločinaca koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, što jeste nedopustivo i anticivilizacijski.

Pohvaljujemo izglasavnje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore kao i smjenu ministra Leposavića zbog negiranja presuda najvećih internacionalnih sudova koji su presudili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Ujedno ukazujemo da je u posljednje vrijeme sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova na javnim površinama, brežuljcima, uzvišenjima, mimo crkvi i crkvenih posjeda. Namjere su da se “nekrstu” pokaže: čije je obilježje, odnosno krst, toga je i zemlja / država.

Od vas tražimo da donesete odluku na nivou države Crne Gore da vjerska obilježja isključivo budu postavljena na vjerskim objektima i zemljištu istih, nezavisno o kojoj crkvi / zajednici se radi. Takođe, da sva vjerska obilježja koja se nalaze na javnim opštinskim i državnim površinama budu uklonjena, odnosno izmještena u okviru crkve / zajednice kome ti simboli pripadaju.

Advertisement

Osim toga, u ime institucija / organizacija i naših članova porijeklom iz Crne Gore i Sandžaka koji žive i rade u Njujorku zahtjevamo od Vlade Crne Gore sljedeće:

1. sanaciju rudnika uglja u Pljevljima;
2. moratorijum na otvaranje novih kopova i na izgradnju novog bloka TE u Pljevljima;
3. hitna smjena direktora Rudnika Uglja u Pljevljima zbog segregaciono-fašističke politike u zapošljavanju;
4. uvrštavanje investicije sanacije Plavskog jezera u kapitalni budžet za 2022. godinu shodno projektu sačinjenom od strane lokalne uprave opštine Plav;
5. uvrštavanje investicije izgradnje puteva Petnjica – Bioča, i Petnjica – Haništa – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu;
6. uvrštavanje investicije izgradnje regionalnog puta Rožaje – Biševo – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu.
7. uvrštavanje investicije završetka projekta Ski-centar Štedim u Rožajama, u budžet za 2022. godinu.
8. izgradnja Ski-centra na planinama Plava i Gusinja;
9. uklanjanje svih vjerskih obilježja koja su podignuta na gradskim površinama i mimo vjerskih objekata.
10. Na području opštine Plav da prestane diskirminacija i po pitanju korištenja šuma, što je dodatni uzrok za iseljavanje lokalnog stanovništva. Time da se zakonski izvrši povrat šuma pod Upravu Plava, tako da građani i drvoprerađivači imaju zakonsko pravo korištenja.
11. Izmjeniti Zakon o energetici, time spriječiti izgradnju MhE na rijekama i pritokama, na taj način da se onemogući uništavanje prirodnih i turističkih resursa, kao i iseljavanje stanovništva.

Kako radite za sve narode i državu tako vam Bog pomogao!”, piše u pismenim zahtjevima.Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

Rezultati istraživanja kulturnih potreba i praksi: Gotovo dvije trećine građana Herceg Novog zadovoljno kulturnom ponudom grada

Objavljeno

dana

Autor

Rezultati istraživanja kulturnih potreba i praksi: Gotovo dvije trećine građana Herceg Novog zadovoljno kulturnom ponudom grada

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gotovo dvije trećine, odnosno 59.1 odsto građana Herceg Novog je u potpunosti ili donekle zadovoljno kulturnom ponudom grada, pokazalo je istraživanje kulturnih potreba i praksi koje je sprovela agencija ″DeFacto″ u saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu i obrazovanje, a predstavljeno je danas u velikoj sali Opštine.

Kvantitativno istraživanje sprovedeno je tokom septembra i oktobra ove godine na uzorku od 809 ispitanika sa prebivalištem u opštini Herceg Novi, tehnikom intervjuisanja putem telefona.

Advertisement

Istraživanje je urađeno sa ciljem da prikaže sliku kulturnih praksi i potreba građanki i građana Herceg Novog. Ovi podaci će biti osnov za izradu Strategije razvoja kulture grada, pokretanje novih programa i donošenje odluke o tome koje i kakve programe lokalna uprava treba finansijski i organizaciono da podrži, istakla je sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo. Ona je napomenula da je ovo prvi put da se na ovakav način obrađuju podaci od interesa za upravljanje u oblasti kulture.

″Rezultati će biti naknadno stručno obrađeni kako bismo dobili jasnu sliku u kom smjeru Opština Herceg Novi treba da vodi kulturnu politiku. Istraživanje je imalo cilj da dobijemo relevantan uzorak kada su u pitanju prakse i potrebe stanovnika našeg grada. Za dalju analizu tražićemo i povratne informacije od svih aktera u kulturi, formalnih i neformalnih″, kazala je Zambelić Pištalo.

Ona je najavila da će krajem ovog mjeseca, počevši od 22. decembra u okviru projekta ″Reload″ biti sprovedeno istraživanje potreba mladih, te će i tim podacima biti dopunjena slika o tome u kojem smjeru treba dalje djelovati.

″Kad sve to objedinimo imaćemo polaznu osnovu za izradu održive Strategije razvoja kulture našeg grada″, objasnila je Zambelić Pištalo.

Ona se zahvalila svim građanima koji su izdvojili vrijeme da učestvuju u anketi, kao i stručnim saradnicima koji su pomogli u kreiranju upitnika: profesorici sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Veri Backović i profesoru Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, dr Vuku Vukoviću.

Advertisement

″Generalni presjek je da su u načelu građani Herceg Novog zadovoljni kulturnom ponudom. Normalno, vide i određene nedostatke, finansijske i one uzrokovane pandemijom, ali u načelu je njihova percepcija povoljna″, kazao je Stevan Kandić iz agencije ″DeFacto″.

Objasnio je da je upitnik obuhvatio tri cjeline: kulturne prakse i percepcije prije pandemije, za vrijeme pandemije prošle i ove godine, kao i opšti podaci o navikama i korišćenju slobodnog vremena.

Na pitanje da li se kulturna ponuda Herceg Novog u protekle četiri godine poboljšala, pogoršala ili ostala ista, nešto više od dvije petine ispitanika smatra da je kulturna ponuda ostala na istom nivo, a 36.2% ispitanika smatra da je ponuda bolja ili mnogo bolja.

Najposjećenija manifestacija je Praznik mimoze, koji je prije pandemije gotovo pola ispitanika posjetilo svake godine više puta, a preko 75 odsto ispitanika svake godine bar po jednom. Na drugom mjestu po posjećenosti je Hercegnovski filmski festival, a na trećem Trg od knjige. Dobro posjećeni su i koncerti Gradske muzike Herceg Novi i Mjesne muzike Đenović.

Ispitanici su prepoznali da je Kuća nobelovca Iva Andrića pozitivno doprinijela ponudi grada, te je i dobila bolju ocjenu rada u odnosu na ostale ustanove kulture.

Advertisement

″Interesantan pokazatelj odnosi se na izgradnju spomenika na teritoriji grada zaslužnim pojedincima ovog podneblja. Kao istraživačima koji nemaju često priliku da se bave Herceg Novim, taj aspekt nam je bio zanimljiv jer smo čuli dosta lokalnih imena i znamenitih ličnosti od značaja za istoriju grada i Crne Gore″, rekao je Kandić.

Kao najveće izazove i probleme za kulturu u Herceg Novom u ovom trenutku ispitanici su naveli pandemiju virusa korona, nedostatak sadržaja, finansiranje i nedovoljnu osviješćenost ljudi za kulturne sadržaje.

Ispitanici su naveli da kulturnoj ponudi Herceg Novog najviše nedostaju: koncerti kvalitetnije muzike (26.6 odsto), pozorišne predstave (9.1 odsto), bioskop i filmske premijere (5.1 odsto).

Na pitanje koliko novca mjesečno na nivou domaćinstva izdvajate za kulturne sadržaje prosječan odgovor u distribuciji rezultata je 24.23 eura.

Kada je u pitanju muzički ukus, najveći broj ispitanika, njih 28.6 odsto sluša domaći pop, na drugom mjestu je folk/narodna koju sluša 20.6 odsto, na trećem je 13 odsto onih koji kažu da slušaju sve, a na četvrtom domaći rok koji sluša 10,2 odsto ispitanika.

Advertisement

Kućnu biblioteku sadržaja do 100 knjiga posjeduje 46 odsto ispitanika, a sa 100 do 400 knjiga njih 26.1 odsto. Podaci pokazuju da što su obrazovni nivo ispitanika i primanja domaćinstva viši, to ispitanici imaju veću kućnu biblioteku.

Na otvoreno pitanje šta preporučuju gostima Herceg Novog da obiđu najveći broj ispitanika je naveo Stari grad, 20.1 odsto i tvrđave, 17.2 odsto.

Anketa je bila prilika i da ispitanici ocijene jedan novi predlog u ponudi – besplatne turističke ture koje bi vodili studenti na volonterskoj osnovi ili uz finansijku pomoć Opštine, dok bi glavni dio njihove “zarade” predstavljao bakšiš. Ovakva praksa već postoji u mnogim evropskim gradovima, a podaci pokazuju da bi bila dobrodošla i u Herceg Novom – 90,8 odsto ispitanika smatra da bi to bila dobra dopuna kulturnoj ponudi.

U dijelu koji se odnosi na informisanje o kulturnoj ponudi, 62 odsto ispitanika je donekle ili u potpunosti informisano. Najčešći izvori informisanja su: online portali, lična poznanstva, TV i radio stanice, kao i zvanična fejsbuk strana i portal Opštine Herceg Novi.

Dio upitnika ticao se načina na koji građani Novog provode slobodno vrijeme, imajući u vidu da je upravo taj aspekt od izuzetnog značaja za kreiranje programa kojima treba dopuniti kulturnu ponudu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

CEDIS: U četvrtak djelovi više gradova bez struje

Objavljeno

dana

Autor

CEDIS: U četvrtak djelovi više gradova bez struje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


CEDIS je za četvrtak najavio izvođenje radova na elektrodistributivnoj mreži, zbog čega će djelovi naselja u više gradova ostati bez struje.

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 09. decembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

Advertisement

Podgorica

– u terminu od 08 do 15 sati: Ulica Đura Čagorovića, dio Vranića, Ulica Mosorska, Liješta, Medun, Dučići, Koći, Radan, Rašovići, Ledine, Lopari, Rozdec, Rudine, Nikmaraš, Stjepovo, Benkaj, Poprat, karaula Poprat i repetitor Zatrijebač, Zgrade u Ulici Ivana Milutinovića, preko puta Sportskog Centra.

– u terminu od 09 do 19 sati: Lijeva Rijeka, Veruša, Opasanica, Mokra, Brskut i Bukumirsko jezero.

Cetinje

– u terminu od 07:30 do 17:30 sati: Lipovik, Ćukojevići, Dujeva, Zaječina, Mihailovići, Poseljani i Zaštek.

Advertisement

Danilovgrad

– u terminu od 08 do 15 sati: Stanjevića Rupe, Most Radovića, Ciglana i dio Komunice.

Nikšić

– u terminu od 08 do 15 sati: Zaljutnica.

Plužine

Advertisement

– u terminu od 08 do 15 sati: Mratinje selo, Repetitor T-mobile.

Bar

– u terminu od 11 do 11:30 sati: Ostros sa okolnim selima.

Ulcinj

– u terminu od 08 do 15 sati: naselje Donji Štoj (Beogradsko naselje 1 i 2) i Donji Rastiš.

Advertisement

Kotor

– u terminu od 09 do 13 sati: Škalajri – naselje oko štamparije i Stoliv – dio potrošača prema Stolivu.

– u terminu od 10 do 13 sati: Grbalj – Nalježići.

Andrijevica

– u terminu od 08:30 do 14:30 sati: Košutiće.

Advertisement

Berane

– u terminu od 08:30 do 14:30 sati: Budimlja,Mašte, dio sela Goražde, Kaludra.

Bijelo Polje

– u terminu od 08 do 08:30 sati: Merkator, Vinilplast, Lelo, Matino, Kisela Voda, Sljepašnica, Potkrajci, Njegnjevo, Kukulje, Dubrave, Livadice, Sela, Sutivan, Kneževići, Orahovica, Konatari, Unevina, Podbrežje, Metanjac, Dobrakovo, Granični prelaz, Kumanica, Kanje, Milovo, Mioče, Dobro Brdo, Dobrinje, Gubavač, Voljavac, Rodijelja, Brčve, Pećarska, Ušanovići, Žiljak, Boturići, Pobretići, Mirojevići, Bistrica-centar, Kostenica, Šolje, Mojstir, Jablanovo, Požeginja, Cerovići, Muslići, Selakovići, Tomaševo, Skočigorina, Drndari, Grančarevo, Ujniče, Glibavac, Potrk, Obod, Žaljevo, Lijeska, Galica, Sokolac, Pisana Jela, Šljemena, Barice, Reljin Kamen, Džukeljska Jama.

– u terminu od 08 do 16 sati: Pisana Jela, Šljemena, Barice, Reljin Kamen, Džukeljska Jama, Jabučina, Pavino Polje,Voljavac, Rodijelja, Brčve, Pećarska, Ušanovići, Žiljak, Boturići, Pobretići, Mirojevići, Bistrica-centar, Kostenica, Šolje, Mojstir, Jablanovo, Požeginja, Ličine-Korita.

Advertisement

– u terminu od 15:30 do 16 sati: Cerovići, Muslići, Selakovići, Tomaševo, Skočigorina, Drndari, Grančarevo, Ujniče, Glibavac, Potrk, Obod, Žaljevo, Lijeska, Galica, Sokolac, Pisana Jela, Šljemena, Barice, Reljin Kamen, Džukeljska Jama, Merkator, Vinilplast, Lelo, Matino, Kisela Voda, Sljepašnica, Potkrajci, Njegnjevo, Kukulje, Dubrave, Livadice, Sela, Sutivan, Kneževići, Orahovica, Konatari, Unevina, Podbrežje, Metanjac, Dobrakovo, Granični prelaz, Kumanica, Kanje, Milovo, Mioče, Dobro Brdo, Dobrinje, Gubavač, Voljavac, Rodijelja, Brčve, Pećarska, Ušanovići, Žiljak, Boturići, Pobretići, Mirojevići, Bistrica-centar, Kostenica, Šolje, Mojstir, Jablanovo, Požeginja.

Kolašin

– u terminu od 08 do 16 sati: Selišta, Drpe, Biočinovići, Rijeka Mušovića, Paljevine, Ski centar 1450, Vrujca, Ravni.

– u terminu od 09 do 15 sati: Bare Kraljske, Oćiba, Vladoš, Benzinska Pumpa, Lugovi, Pčinja, Crkvine, Žirci, Moračka Bistrica, Lug, Andrijevo i Petrova Ravan.

– u terminu od 09 do 16 sati: mHE Paljevinska, Ski Centar 1600, Tunel ‘Klisura’, Repetitor ‘Zekova Glava’, Manastir Morača, Jasenova, Ocka Gora, Međuriječje, Smolice, Mrtvo Duboko, Bulje, Andrijevo, Vlahovići, Gornja Rovca, Bogutov i Jasenov Do, Trmanje, Cerovica, Trešnjica, Liješnje, Višnje, Repetitor RDC-a, Velje Duboko, Đuđevina, Bare, Raičevine, Petrova Ravan, Ulica, Podi, Smira, Drijen, Sreteška Gora, Uljari, Sela, Vrujca, Ravni, Mioska, Raško, Ljuta, Vozarine, Požnja, Zakrilje, Osreci, Krušev Lug, Ljevišta, mHE Lipovska Bistrica, Plana, Blatina, Lancer, Lipovo, Bakovići, Ilinčić, Trebaljevo, Željeznička Stanica Trebaljevo, mHE Bukovica, Sjerogošte, Fabrika vode ‘Suza’, Fak, Šik, Drijenak.

Advertisement

– u terminu od 10 do 14 sati: Zgrada Policije.

Mojkovac

– u terminu od 09 do 13 sati: Gostilovina.

– u terminu od 09 do 14 sati: Ambarine, Pržišta, Matovine, Selišta, Sjenokosi.

– u terminu od 11 do 13 sati: Podbišće, Gacka, Ćetkovići, Feratovo Polje, Kraljevo Kolo, Štitarica, Baza Štitarica, Biogradsko Jezero.

Advertisement

Petnjica

– u terminu od 08:30 do 14:30 sati: dio sela Lagatore.

Plav

– u terminu od 09 do 14:30 sati: dio sela Brezojevica.

Pljevlja

Advertisement

– u terminu od 09 do 15 sati: Mijakovići, Kosanica, brenta Petrović, Paćevina, repetitor Mrčajevac, Ski lift, Zajdni Do, Varine, Bujaci, Borova, Gradina, Vodno, Pušonjski Do, Čavanj, Selac, Premćani, Bandijer, Vaškovo, Pandurica, Kotlajići, Bare Visibabe, Krupice, pilana Potpara, Rzav, Gusino Brdo, Bitine, Palež, Zaglavak, Lever Tara, Glibaći, Jovići, Meki Do, Pupović, Zasada, Morajice, Jelov Panj, Kolijevka, Slatina, Kalušići, Ograđenica, repetitor Kutuša, Đurđevića Tara.

“Navedeni radovi se izvode u cilju kvalitetnijeg i sigurnijeg napajanja električnom energijom. U slučaju loših vremenskih uslova radovi će biti odgođeni”, saopšteno je iz CEDIS-a.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Objavljeno

dana

Autor

Kovačević: Budžet Opštine Nikišić veći 200.000 eura od ovogodišnjeg

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opštinska kasa u Nikšiću za 2022. neznatno je teža od ovogodišnje, tako je i sa kapitalnim budžetom, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Napominje da je za danas zakazana javna rasprava o budžetu te opštine.

Advertisement

”On je za oko 200 hiljada eura jači nego ovogodišnji a kapitalni budžet će biti za oko 100 hiljada viši. Vidjevši dešavanja na državnom nivou i neizvjesnost usvajanja budžeta pa i u slučaju usvajanja novi planovi koji se donose nijesmo uspjeli da procijenimo njihov uticaj na lokalne budžete. Odlučili smo se da to sačuvamo na nivou ovogodišnjeg budžeta”, kazao je Kovačević u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On je istakao da su u maju, kada su došli na vlast, zatekli 1,5 miliona eura u kasi opštine i kaže da im na taj način nije ostavljena dobra osnova za rad.

”Napominjem da je budžet 2020. je bio 5 miliona, 2019, 6 miliona eura, tako da nam nije ostavljena dobra osnova za dalji rad. Naši politički protivnici su vjerovano mislili da nećemo uspjeti da održimo ni trenutno stanje ali smo pokazali da možemo da donesemo i bolji bdžet nego su to oni uradili. Na nama je da kreativnom relizacijom pokažemo da možemo da ga realizujemo ukorist svih građana”, kazao je Kovačević i u okviru kapitalnog budžeta najavio više od 12 projekata.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije