Povežite se s nama

Novosti.rs

ĐACI ŠMRČU OPASNI DUVAN: Prodaja snusa zakonom nije adekvatno definisana, pa je proizvod lako dostupan i deci

Objavljeno

dana

ĐACI ŠMRČU OPASNI DUVAN: Prodaja snusa zakonom nije adekvatno definisana, pa je proizvod lako dostupan i deci

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SNUS, vrsta duvanskog proizvoda u prahu, uprkos tome što preti ozbiljnim posledicama po zdravlje, sve je popularniji, čak i među đacima.

Foto Fejsbuk

Advertisement

Srednjoškolci, pa i stariji osnovci, kupuju ga u brojnim prodavnicama i na trafikama po ceni od šest do 10 evra, u zavisnosti od vrste, ali i preko društvenih mreža. Iz NVO sektora upozoravaju da bi zakon koji reguliše kontrolu upotrebe snusa trebalo pod hitno menjati, a najbolje rešenje, smatraju, bilo bi da se on potpuno zabrani.

Zakon koji je na snazi u Crnoj Gori prepoznaje ga kao deo grupe "novi duvanski proizvodi", ali nema detalja o kontroli njegove upotrebe i mogućim posledicama po zdravlje. NJegova prodaja zabranjena je u svim državama Evropske unije, osim u Švedskoj, gde je i nastao uz garanciju da neće biti plasiran mimo granica te zemlje.

U NVO CAZAS tvrde da podaci sa terena pokazuju da je snus koji se šmrče, a koji na centralni nervni sistem deluje kao psihoaktivna supstanca zastupljen čak i među učenicima. Iz te organizacije su pozvali nadležne da kroz zakone omoguće bolje mehanizme kontrole i nadzora, ali i obrazovne vlasti da se uključe u edukaciju mladih o štetnosti ovog praha. Kako tvrde, učenici u srednjim, neretko i u osnovnim školama, snus kao i bilo koju cigaretu mogu lako kupiti u brojnim prodavnicama i na trafikama, po ceni od 6 do 10 evra, u zavisnosti od vrste.

Advertisement

Kristina Mihailović, Foto PR centar

Udruženje roditelja prvo je upozorilo javnost o tome da je među mladima sve više zastupljeno korišćenje ovog proizvoda. Kako su kazali, prvu informaciju o tome dobili su od roditelja, a kasnije su se u to i sami uverili. U toj NVO smatraju da je posebno problematično to što je ovaj proizvod vrlo lako dostupan i maloletnicima koji ga kupuju bez problema.

- Suštinski problem je i to što nemamo dovoljno dobro uređenu regulativu koja određuje pod kojim uslovima i procedurama se taj proizvod uvozi, pod koju vrstu proizvoda spada i to što postoje neke praznine u zakonima koje su omogućile da se on tako lako nađe na tržištu i da se njegova upotreba praktično ne kontroliše. Samim tim došli smo do toga da je snus dostupan gotovo svakom detetu - kaže, za "Novosti", Kristina Mihailović, direktorka NVO Udruženje Roditelji.

Advertisement

Tim povodom, Udruženje se obratilo Ministarstvu zdravlja, smatrajući da su ona prva adresa koja bi trebalo da reaguje, a u saradnji sa njima ili samoinicijativno obratiće se i Ministarstvu finansija sa zahtevom da se izmeni regulativa koja reguliše uvoz i plasiranje ovog proizvoda na crnogorsko tržište.

- Mislimo da bi najbolja varijanta bila da se njegov uvoz potpuno obustavi, odnosno zabrani, jer provera i kontrola ni do sada nije dala dobre rezultate - ističe Mihailovićeva.

Kako dodaje, neophodno je i mlade dodatno upoznati sa štetnim posledicama koje donosi konzumiranje kako drugih štetnih proizvoda, tako i snusa, a kaže, ne bi bilo loše da se u školama organizuju radionice koje će se baviti tom tematikom.

Advertisement

DELUJE KAO KOKAIN

KOLIKO posledice konzumiranja snusa mogu biti ozbiljne upozorili su i iz Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje. Prema rečima direktorke Centra, Agime LJaljević dosadašnja istraživanja dokazala su da korišćenjem snusa efekat nikotina na centralni nervni sistem ostvaruje delovanje kao i prilikom korišćenja kokaina ili heroina - stvara euforiju, budnost, ubrzava puls, ugrožava funkcije vitalnih organa.

- Potvrđeno je i da se vrlo brzo razvija zavisnost od ove supstance, a kod mladih upotreba ovih proizvoda predstavlja uvod za upotrebu takozvanih teških droga - upozorila je LJaljevićeva.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

MILO OPET UDARA NA SPC: Temeljni ugovor mu neprihvatljiv, dogovor sa Miraševim raskolnicima „pozitivan“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da Vlada ne treba da žuri sa odlukom o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i poručio da svaka Vlada mora da sledi interese države.

Foto: Jutjub/Balkan Weltschmerz/FACE HD TV

Advertisement

Đukanović je novinarima, nakon otvaranja manifestacije "Poslovni razgovori Crna Gora - San Marino", rekao da očekuje da Vlada na odgovoran način razmotri to pitanje i da na osnovu obavljenih procedura donese odluku koja će biti u interesu Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje da li je za Demokratsku partiju socijalista (DPS) prihvatljiva aktuelna verzija ugovora, on je rekao da nije, i da su iz te stranke to već saopštili.

- Ovu fazu razgovora doživljavam kao pripremnu. Treba razgovarati i o obimu inkluzije svih zainteresovanih strana u definisanju, ne najvažnijeg, ali aktuelnog pitanja. Verujem da će Vlada na odgovoran način razmotriti ta upozorenja - poručio je Đukanović.

Advertisement

I dok mu ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nije prihvatljiv, ugovor sa nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom je po njegovom mišljenju "pozitivan".

- Svako ima pravo da formira versku zajednicu i svako ima pravo na ugovor sa državom - rekao je crnogorski predsednik.

U odgovoru na pitanje da li DPS može da uskrati podršku Vladi, rekao je da je njegova ranija izjava bila da Vlada treba da ima jasan prioritet, a to je obnova pregovaračkog procesa.

Advertisement

Drugi prioritet je, kako je naveo, pokušaj da se obnovi poljuljano poverenje investitora, jer je prošla Vlada urušila investicioni ambijent.

Takođe je poručio da ne želi danas da govori o tome šta je za DPS "crvena linija".

- Ono što je za nas crvena linija je da svaka vlada mora slediti državne interese Crne Gore. Ako neko to napušta, onda to nije ta agenda. Nadam se da do toga neće doći - naveo je Đukanović.

Advertisement

Odgovarajući na pitanje da li oseća zadršku međunarodne zajednice kod tog pitanja, on je rekao da ne oseća, nego da zna.

- Imao sam sastanak sa ambasadorima prošle sedmice, oni su veoma eksplicitno postavili pitanje, da nam date dobre argumente za oktobarski izveštaj, da iskoristite šansu. Otvorila se ta šansa, a vi se bavite nečim drugim. Verujem da ćemo se svi dozvati odgovornosti koja se podrazumeva - naveo je Đukanović.

BONUS VIDEO: U LAŽI SU KRATKE NOGE - Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

AdvertisementNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

DEČAK IZ SRBIJE IZBODEN U ROŽAJAMA: Napadnut na ulici, uhapšen četrnaestogodišnjak

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ŠESNAESTOGODIŠNJI državljanin Srbije, sa prebivalištem u Rožajama, ranjen je oštrim predmetom u Ulici maršala Tita.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Advertisement

Dve godine mlađi A. L. priveden je zbog sumnje da je počinio krivično delo ubistvo u pokušaju.

Policija je o incidentu obaveštena kada je M. P. (16) zatražio pomoć u Službi hitne medicinske pomoći.

Službenici rožajske policije o događaju su obavestili Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, po čijem nalogu je obavljen uviđaj.

Advertisement

- Četrnaestogodišnji A. L. pronađen je i lišen slobode po nalogu postupajućeg tužioca. Od obojice su, u prisustvu socijalnog radnika, uzete izjave - rekao je izvor.

Isti izvor dodao je da je postupajući tužilac krivično delo kvalifikovao kao ubistvo u pokušaju.

(Vijesti)

Advertisement

BONUS VIDEO: SNIMAK POLICIJSKE AKCIJE U BEOGRADU - Uhapšeni makroi, pogledajte kako su im stavili lisiceNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

I SVETLANA FILIPOVA U KOLU KOMITA: Peticiju protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC potpisalo 3.000 građana

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MEĐU tri hiljade potpisnika protivljenja usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kako su objavili mediji bliski ideologiji bivšeg režima, nalazi se i Svetlana Vujanović, supruga nekadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, dugo godina sudija Višeg i Apelacionog suda.

Foto Arhiva "Novosti"

Advertisement

Među potpisnicima ima značajan broj onih koji nisu pravoslavni Crnogorci nego Bošnjaci i Albanci. Čak se jedan potpisao kao Ante Pavelić!

Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić obratio se potpisnicima takozvanog "Proglasa - peticije protiv potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Ako bi se na ovom nesrećnom spisku protivnika i ratnika protiv Crkve i protiv Boga, nesrećnim slučajem, našao neki moj pokojni prijatelj, drug, kum, rođak, klijent, ili koji god drugi pokojnik kojeg sam na bilo koji način nekad poznavao ili imao bilo što sa njim, ja se javno odričem takvog neprijatelja Crkve, jer sa takvima, koji nas 95 odsto pravoslavnih vernika i Srpsku pravoslavnu crkvu kao jedinu kanonsku Crkvu, smatra izdajnicima i okupatorima sopstvene države, ja ne želim niti ću imati ikakve veze ili odnosa. Neka se takvi, ne muči da me zove ni na svadbu ni na sahranu. Ni na radost ni na žalost - navodi se u reagovanju advokata Kavarića, koji dodaje da sa takvim bogoborcima i bogohulnicima neće nastaviti normalnu komunikaciju kada se pred Bogom i pred Svetom Crkvom i u Manastiru pokaju i ispovede za svoju glupost, za svoju zabludu, i za svoj rat protiv Boga i protiv Crkve.

Advertisement

Pitanje Temeljnog ugovora antivernike i antipravoslavce gurnulo je u očaj. Komite u nedostatku podrške za ovu peticiju zloupotrebljavali su imena ljudi koji ničim ne pripadaju njihovoj ideologiji. Društvene mreže su prepune takvih koji prete tužbama i krivičnim prijavama.

Najava da će Temeljni ugovor Vlada Crne Gore potpisati vrlo brzo sa SPC po mišljenju jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, to će ipak sačekati jedno vreme, odnosno dozvolu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

- On će ili trgovati sa međunarodnim faktorom ili kupovati vreme ili će srušiti Vadu.

Advertisement

Neće ići to baš tako lako. Đukanović je bio izložen pritisku na samitu NATO u Madridu, da je neprihvatljivo, čak i za NATO, da se jedna tradicionalna verska zajednica tretira na taj način - ocenio je Medojević.

AMBASADA SAD ZA PRAVDU

AMBASADORKA SAD u Podgorici DŽudi Rajzing Rajnke poručila je da bi sve verske zajednice u Crnoj Gori trebalo da budu tretirane pravedno i ravnopravno. Što se tiče konkretno Temeljnog ugovora ona je izjavila da ne može da govori o tom dokumentu, jer ne zna šta potencijalni pregovori obuhvataju, ali smatra da bilo koji sporazum mora biti srazmeran onome što će imati bilo koja druga zajednica.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije