Povežite se s nama

Novosti.rs

JOANIKIJA I PATRIJARHA SU HTELI DA MASKIRAJU U BOLNIČARE Knežević: Neću se smiriti dok ne saznam čiji je to bio predlog

Objavljeno

dana

JOANIKIJA I PATRIJARHA SU HTELI DA MASKIRAJU U BOLNIČARE Knežević: Neću se smiriti dok ne saznam čiji je to bio predlog

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


POSLANIK Demokratskog fronta i predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević izjavio je danas da se neće smiriti dok se ne utvrde sve činjenice u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija, 5. septembra na Cetinju.

Foto N. Paraušić

Advertisement

Knežević je to rekao na sednici parlamentarnog Odbora, na čiji poziv za saslušanje se nisu odazvali premijer Zdravko Krivokapić i ministar policije Sergej Sekulović.

- Neću se smiriti dok ne saznam da su neki ministri predlagali da se mitropolit i patrijarh maskiraju u medicinsko osoblje i da u autu Hitne prođu Belveder. Ako je ovo neki ministar predlagao, onda će biti jasno da se Crna Gora ne nalazi na ivici, nego u provaliji. Ja ću uraditi sve da se utvrdi istina, ma koliko ona bila bolna - naveo je Knežević, preneo je podgorički portal Dan.

Rekao je da će štititi ovaj odbor i graditi autoritet parlamenta.

Advertisement

- Ne mogu naterati Krivokapića da se pojavi na sednici odbora, ali ću insistirati da se on pojavi, jer je to njegova obaveza. Prvi put čujemo da predsednik vlade nije predsednik vlade - rekao je Knežević.

Prva tačka dnevnog reda je bila kontrolno saslušanje Krivokapića i Sekulovića na temu:

- Nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti.

Advertisement

 

BONUS VIDEO: POBEDA VERE: Bezumlje i nasilje nije sprečilo ustoličenje mitropolita Joanikija

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

EVRE VRAĆAJU BRISELU? Novac iz IPARD programa će propasti ukoliko se ne iskoristi

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA Crne Gore je na poslednjoj sednici usvojila informaciju o potrebi obezbeđenja finansijske podrške kroz kreiranje posebnog fonda kako bi sačuvala državu da vraća ogromne, milionske iznose novca Evropskoj uniji, koji je ona donirala kako bi podstakla razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori, kroz IPARD II program.

Predsednik vlade kaže da nema strah od kradljivaca šljunka, Foto Vlada CG

Advertisement

Tako je neizvesno da li će samo na kraju ove godine nadležni uspeti da suzbiju vraćanje u budžet 9,19 miliona evra od mogućih 15 miliona, koliko je bilo na raspolaganju.

IPARD program sadrži bespovratni novac za podršku razvoju i modernizaciju poljoprivrede i za njegovo sprovođenje je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede.

Preduslov je da korisnik realizuje investiciju iz sopstvenih sredstava kako bi ostvario pravo na dobijanje bespovratne podrške u visini između 50 i 70 odsto. Novac se mora potrošiti u predviđenim vremenskim rokovima, a ako se ne potroši, vraća se kasi u Briselu. Tako država mora da do kraja godine iskoristi sredstva iz budžetske IPARD 2018. i 2019. godine.

Advertisement

Novac izdvojen na godišnjem nivou mora biti utrošen u roku od tri godine nakon potpisivanja finansijskog sporazuma. Prema usvojenom vladinom dokumentu, kroz dve mere IPARD II programa do kraja juna ugovoren je 491 projekat, čija je ukupna vrednost 75,2 miliona evra, odnosno potencijalni iznos podrške je 35,4 miliona, od čega je EU deo 26,6 miliona. Ovo znači da država ima dovoljno projekata da spreči rizik da se novac vrati u budžet EU. Od broja ugovorenih korisnika isplaćena su svega 254 korisnika, pa je ukupan iznos investicija 28 miliona, odnosno podrška u iznosu od 13,5 miliona, od čega je deo EU 10,1 milion.

KORONA POMRSILA KONCE

ZBOG situacije izazvane koronom, nemogućnosti obezbeđivanja sredstava u fazi pretfinansiranja, kao i stalnog povećanja cena na tržištu, korisnici IPARD-a odustaju ili odlažu njihovu primenu. Trenutno, od navedenog broja ugovorenih korisnika, 84 korisnika odustala su od realizacije investicije, ukupan iznos moguće podrške od 5,6 miliona evra, odnosno 4,2 miliona evra podrške EU koju bi Crna Gora mogla da iskoristi za sektor poljoprivrede, ističe se u usvojenom dokumentu.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

„AKTUELNA MANJINSKA VLADA PALA SAMA OD SEBE“: Andrija Mandić izneo svoj predlog

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je za RTCG da je aktuelna manjinska Vlada pala sama od sebe.

Foto: V. Kadić

Advertisement

- Praviti od 19. avgusta "Dan-D", posle svega onoga što smo videli na Vladi, ne deluje ni malo pametno - kazao je Mandić, dodajući da oni što su izabrali Vladu joj više ne daju podršku.

Najpoštenije je, ocenio je Mandić, da se napravi dogovor u okviru parlamentarne većine kojoj je narod dao podršku 30. avgusta.

- Dogovori mogu biti različiti. Ali, svakako treba da se okupi ta parlamentarna većina. DF zagovara tehničku vladu i to je najbolje rešenje, a nju da čine subjekti koji su pobedili na izborima 30. avgusta. Ta vlada treba da pripremi izbore koji bi se održali u jednom danu – lokalni, parlamentari i predsednički, da bi mogli u međuvremenu da uradimo nekolike važne stvari kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije - dodao je Mandić i ponovio  da odluke vezane za Crnu Goru treba da se donose u Crnoj Gori.

Advertisement

- Neko je nakon 30. avgusta narodnu volju predao nekim činovnicima u ambasadama. Pa su oni arbitrirali, a onda je među ljudima, koji su dobili glasove građana bilo važnije šta će da kaže neki činovnik iz neke ambasade nego što su mu rekli oni koji su glasali za njega. To stanje mora da se promeni - poručio je Mandić.

BONUS VIDEO: U LAŽI SU KRATKE NOGE - Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

UZAVRELO U MRKOJEVIĆIMA: Poruka sa protesta – tender za regionalni put R-29, ili nema micanja sa puta

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BLOKADA puta u trajanju u 60 minuta, kilometarske kolone tokom vrelog avgstovskog dana i uzavrelo nezadovoljstvo meštana Mrkojevića koji su sa današnjeg protesta poručili: tender za regionalni put R-29 do septembra, ili nema micanja sa puta.

Foto: A. Pelinković

Advertisement

Mrkojevići ne odustaju – sve brojniji i uporniji, traže tender za regionani put Sveti Ivan-Kamenički most-Krute do kraja meseca. Nekoliko stotina građana Mrkojevića, Kruta, Vladimira, podržani dijasporom su održali protest i blokirali regionalni put R 29 u mestu Pečurice na deonici od Bara ka graničnom prelazu Sukobin. Iz ministarstva su konačno reagovali.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović pored ostalog je naveo u odgovoru "Mogu da potvrdim da će, kad se steknu uslovi za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova na rekonstrukciji regionalnog puta R-29, Uprava za saobraćaj bez odlaganja raspisati taj poziv, iskoristiti svoj uticaj da projekat realizuje na zadovoljstvo svih".

Foto: A. Pelinković

Advertisement

Meštani, pak nisu zadovoljni obećanjima i naglašavaju - vlada regionalni put nije proglasila za put od javnog interesa, a isti predstavlja alternativni pravac Bar –Ulcinj, i povezuje crnogorsko primorje sa Albanijom.

- Na adresu mesne zajednice Mrkojevići pre dva dana stigao je dopis iz Ministarstva kapitalnih investicija, što je potvrda da naš napor i kuvanje na ovom sunce nije bez rezultata. U tom pismu ministar kapitalnih investicija kaže: Citiram…. Kao jedini razlog za nemogućnost otpočinjanja realizacije ovog projekta prepoznati su nerešeni postupci eksproprijacije, pa je zatraženo da se ovi postupci ubrzaju, a da će Uprava za saobraćaj i Ministarstvo kapitalnih investicija pružiti neophodnu pomoć“ . E pa gospodine Ibrahimoviću da vas obavestimo da Vam verujemo što ste napisali i zato ćemo vam pomoći da pružite" neophodnu pomoć "kako vi kažete. Daćemo vam danas predlog sa ovog skupa, ali i zahtev sa istog, da u najkraćem mogućem roku proglasite ovaj put od javnog interesa i raspišete tender…otprilike do kraja meseca sve to može da se odradi. Dakle, prvog septembra očekujemo da bude raspisan tender - kazao je Sabrija Vulić.

On je naveo i drugi predlog- dok opština Ulcinj ne uplati sredstva za eksproprijaciju podelite rekonstrukciju puta u dve faze od Svetog Ivana do Kameničkog mosta, tu je sve spremno, a onda krenite na Krute.

Advertisement

- Dakle, samo malo dobre volje i ništa više. I još da pomognemo , da je ovo put od javnog interesa svedoči činjenica da je ovo cesta kojom turisti u masovnom broju izlaze iz naše zemlje, ili ulaze u nju. Da je ovo put od javnog interesa svedoči činjenica da je ovo jedini alternativni put magistrali Bar – Ulcinj, pa ako se što ne daj Bože dolje desi eto hiljade auta, kamiona, autobusa i šlepera kroz Mrkojeviće, a i ovako ih dosta imamo - kazao je Vulić i predložio prisutnim da aplauzom iskažu zahvalnost poslanicima Demokratskog fronta, Dejanu Đuroviću i Maji Vukićević koji su predložli odluku da u budžet Crne Gore uđu sredstva za rekonstrukciju puta.

Foto: A. Pelinković

Vulić je podsetio da je opština Bar uplatila oko 650.000 era za eksproprijaciju, pre osam meseci.

Advertisement

- Mi Mrkojevići smo naučili da budemo prevareni kada je ovaj put u pitanju, jer imamo iskustva sa takvim činjenjem. Više nećemo to da dozvolimo….hoćemo put , jer put nije politika , put je život za sve nas, istakao je Vulić.

Treći protest do sada je bio najmasovniji, a u odnosu na prethodne i radikalniji, trajao je 60 minuta.

Na glavnoj magistrali stvorila se kolona od Velikog Pijeska do Bara što znači preko šest kilometara. Takođe, kilometarske kolone su bile prema Sukobinu, graničnom prelazu sa Albanijom.

Advertisement

Sledeći skup je dogovoren u Ulcinju – na kružnom toku za skretanje ka Baru i Vladimiru.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije