Povežite se s nama

Politika

Odustajanje od Bulatovića kompletira Tužilački savjet

Objavljeno

dana

Odustajanje od Bulatovića kompletira Tužilački

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DF i demokrate se usaglasili

Odustajanje od Bulatovića kompletira Tužilački savjet

DF i Demokrate usaglasili se oko kandidata, umjesto advokata Nikole Bulatovića podržali bi njegovog kolegu Borivoja Đukanovića. Kada će biti sjednice odbora još nije poznato, predsjednik parlamenta “uvjeren da će država do kraja decembra dobiti nezavistan i profesionalan TS”

Advertisement

Vladajuća koalicija bi da im vidi leđa: Burić i Katnić, Foto: Savo Prelević

Advertisement

Demokratski front (DF) i Demokrate usaglasili su da Front odustane od zahtjeva da se advokat Nikola Bulatović izabere u Tužilački savjet (TS), a da se umjesto njega za člana tog tijela predloži drugi kandidat – saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama lista, tim povodom kontaktiran je advokat Borivoje Đukanović, koji je jedan od 13 kandidata prijavljenih na konkurs za četiri mjesta iz reda uglednih pravnika u TS-u.

Advertisement
Borivoje Đukanović
Borivoje Đukanović foto: Filip Roganović

Za trojicu – advokate Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića i Filipa Jovovića – postoji saglasnost vladajućih partija o izboru, dok je četvrti, advokat Bulatović, bio sporan Demokratama jer je u slučaju “Državni udar” bio branilac jednog od lidera DF-a, Andrije Mandića.

Prema informacijama “Vijesti”, predstavnici vlasti već pregovaraju i o kandidatu za vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT), jer će, u slučaju kompletiranja TS-a, to tijelo na konstitutivnoj sjednici morati da konstatuje prestanak dužnosti aktuelnom v.d. VDT-a Draženu Buriću i da izabere novog.

Deblokiranjem TS-a mogli bi da se imenuju tužioci na nižim nivoima, a plan nove vlasti je da novi Tužilački savjet pošalje u penziju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koga sumnjiče za “šurovanje” s bivšim režimom.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, predviđeno je da TS ima 11 članova – pet iz reda tužilaca, četiri ugledna pravnika, jednog pravnika iz NVO i jednog predstavnika Ministarstva pravde.

Advertisement

Članove TS-a biraju poslanici prostom većinom, a TS proglašava predsjednik parlamenta.

Poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Momo Koprivica, najavio je prekjuče da će se na aktuelnoj sjednici Skupštine kompletirati sastav TS-a.

”Sazrelo je vrijeme da se posvetimo onome što je očekivanje javnosti od nas, a to je izbor nezavisnog i efikasnog TS-a. Otkucalo je ‘Pandora papirima’, of-šor destinacijama, ‘Limenki’, Prvoj banci i svemu onome što će doći pred tužilaštvo, a što će ono iznijeti pred nezavisne sudove”, rekao je on.

Advertisement

Međutim, Koprivica juče nije želio da odgovori na pitanja “Vijesti” da li je parlamentarna većina postigla dogovor o kandidatima za TS i kad će biti zakazana sjednica Odbora na kojoj će biti utvrđena lista s imenima.

Njegov partijski šef i predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić, saopštio je juče da je uvjeren da će država do kraja decembra dobiti nezavisan i profesionalan TS.

Iz Građanskog pokreta URA – koji se u sporu DF-a i Demokrata o TS-u držao po strani, poručujući da dva subjekta treba da se dogovore – nisu mogli da potvrde da li je došlo do kompromisa. “To je pravo pitanje za DF i Demokrate”, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Advertisement

Član Odbora i lider Saveza građana CIVIS, Srđan Pavićević, kazao je listu da je saga o popunjavanju TS-a privedena kraju, i da mu je drago što su DF i Demokrate “vjerovatno došli do zajedničkog rješenja”.

On je bojkotovao rad prošle sjednice parlamenta jer se na njenom dnevnom redu nije našlo pitanje popunjavanja tog tijela.

”Bez TS-a ne možemo da uspostavimo prvi element onoga zbog čega smo došli na pozicije vlasti – a to je pravda. Ni CIVIS, ni koalicija ‘Crno na bijelo’ nisu imali nekog svog favorita za TS. Najbitnije je da on zaživi i da konačno krenemo putem velikih i nagomilanih problema iz domena prava i pravde, koji su prioritet svih prioriteta”, poručio je Pavićević.

Advertisement

Na konkurs za mjesta iz reda uglednih pravnika u TS-u, koji je trajao do 1. jula, javilo se 16 kandidata.

Osim Gazivode, Vuksanovića, Jovovića, Bulatovića i Đukanovića, pred Odborom su saslušani i Marica Babović, Danijela Bulatović, Nevenka Božović Jovović, Balša Dragović, Maja Zeković, Dalibor Kavarić, Elvis Duraković, Nikola Medojević, Zdenka Perović, Jovan Poleksić i Savo Šofranac.

Kandidature su naknadno povukli Dragović, Medojević i Perović.

Advertisement

Iz Evropske komisije početkom avgusta su saopštili da za članove TS-a iz reda uglednih pravnika treba imenovati nezavisne, politički neutralne i kompetentne kandidate.

Odbor je 5. avgusta predložio predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka za člana TS-a iz reda NVO, ali ga poslanici još nisu izabrali jer skupštinskog tijelo i dalje u fioci drži taj predlog.

Posljednja sjednica TS-a završena je 3. avgusta.

Advertisement

Dva dana kasnije predsjednik parlamenta Bečić proglasio je šest članova TS-a u kom su Burić, četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca – Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić – i predstavnik Ministarstva pravde Boris Marić.

TS zbog blokade prvi put nije predložio ni budžet za narednu godinu, kad je taj predlog utvrđivalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

GST Milivoje Katnić nedavno je zahvalio Demokratskoj Crnoj Gori što su spriječili izbor “političkog Tužilačkog savjeta”. “To bi u stvari bio advokatski savjet, a ne tužilački”, rekao je Katnić.

Advertisement

Glasanje o TS-u i interpelacijama vjerovatno 28. ili 29. decembra

Poslanici će 28. ili 29. decembra najvjerovatnije glasati o TS-u i interpelacijama o radu Vladinih resora, saznaju “Vijesti”.

Rasprava o interpelacijama za pretresanje politike Vlade u oblasti vanjskih poslova, poljoprivrede i prosvjete završena je na prethodnoj sjednici, ali je dogovoreno da se o njima glasa naknadno. Inicijativu su podnijele Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP).

DPS je 28. septembra podnio predlog za interpelaciju i razrješenje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića. To je učinjeno jer je Radulović, kako tvrde, “srozao” aktivnosti Ministarstva na nivo prizemne propagande uputivši instrukciju našim ambasadama kako da informišu zemlje domaćine o događajima na Cetinju od 4. i 5. septembra. Vlada je u mišljenju dostavljenom parlamentu ocijenila da je interpelacija neosnovana i da su navodi u njoj neistiniti i paušalni.

Advertisement

U Skupštini je, na predlog SDP-a koji je podržala opozicija, 16. jula pokrenuta interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede, s predlogom za razrješenje resornog ministra Aleksandra Stijovića, “zbog nesposobnosti da riješi probleme s kojima se poljoprivrednici suočavaju”. Razlog za smjenu Stijovića, kako je saopšteno, leži i u činjenici da nije podržao nijedan predlog za povećenje subvencija poljoprivrednicima, uključujuči i amandman SDP-a na ovogodišnji predlog budžeta kojim je traženo milion eura podrške.

Ta partija je krajem jula podnijela i interpelaciju za pretresanje politike Vlade u oblasti prosvjete, u kojoj predlažu da Skupština pozove Vladu da pojedinačno razmotri sva kadrovska postavljenja u mandatu ministarke Vesne Bratić i izvijesti parlament o proceduri izbora i razlozima za svako pojedinačno rješenje za rukovodoće pozicije u obrazovnom sistemu u roku od 30 dana od izglasavanja interpelacije. Bratić se nije pojavila u parlamentu tokom rasprave.

Podršku interpelacijama sem opozicije najavila je i Demokratska narodna partija (DNP) nakon smjene njihove partijske koleginice Jelene Kljajević s direktorskog mjesta u “Nacionalnim parkovima”. Poslanik DNP Predrag Bulatović je prije dva dana u Skupštini potvrdio da će oni glasati za smjenu ako premijer “ne ispravi nepravdu prema DNP-u”.

Advertisement

Ukoliko interpelacije dobiju većinsku podršku poslanika, to automatski ne znači da dolazi do smjene ministara, već da Vlada nema podršku u tim resorima. Parlament o tome obavještava Vladu, koja treba da se izjasni u roku od 30 dana.

Poslovnik Skupštine predviđa da se pretres interpelacije može završiti donošenjem zaključka o pitanjima koja su pokrenuta interpelacijom, a može se završiti i bez odlučivanja. Istim članom je precizirano da se po završenom pretresu interpelacije može podnijeti predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi, u skladu s Poslovnikom.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije