Povežite se s nama

Politika

SO Kolašin: Budžet za vlast odličan, opozicija smatra da je nastavak neracionalne potrošnje

Objavljeno

dana

SO Kolašin: Budžet za vlast odličan, opozicija smatra da je nastavak neracionalne potrošnje

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


bredlog budžeta za 2022.

SO Kolašin: Budžet za vlast odličan, opozicija smatra da je nastavak neracionalne potrošnje

Prema riječima odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića, u odnosu na 2018-u naredne godine biće skoro tri miliona eura više u opštinskoj kasi. On je izvršnu vlast pitao koju će korist građani imati od toga

Advertisement

Foto: Dragana Šćepanović

Advertisement

Predlog budžeta Opštine Kolašin za 2022. godinu na dnevnom redu je današnje sjednice Skupštine opštine (SO) . Rasprava o tom dokumentu, koji je za predstavnike izvršne vlasti „projektovan na realnim osnovama,“ ,a za opoziciju „nastavak neracionalne potrošnje“, odbornici nijesu završili do 18 sati.

Budžet Opštine Kolašin za narednu godinu predložen je u iznosu od 5,247 miliona eura. To je čak za 12 odsto, odnosno, 570.000 eura, više od iznosa na koji su planirani ovogodišnji prihodi i rashodi. Sekretar za finansije Dragan Bulatović je rekao i da je, u odnosu na prije tri godine, budžet povećan čak 120 odsto.

Advertisement

Sopstveni prihodi te lokalne uprave naredne godine trebalo bi da budu blizu 1,2 miliona. Ustupljeni prihodi u ukupnim prihodima budžeta učestvuju sa 1,39 milona eura i čine više od četvrtine ukupnih prihoda. Opština Kolašin za narednu godinu računa na 1,3 miliona eura iz Egalizacionog fonda, a sve “prema planu akontativne raspodjele za 2022. i očekivane konačne raspodjele za 2021. godinu”. Prihodi od donacija planirani su u iznosu od 690.000, eura.

Bulatović je objasnio da je značajno povećana podrška različitim oblastima privrednog i društvenog života grada, socijalna davanja, transfer Crvenom krstu… Tekući rashodi činiće više od 71 odsto ili blizu 3,7, a kapitalni budžet 1,5 miliona eura. Kapitalni budžet, ocijenio je sekretar za finansije, je rekordan i povećan za 23 odsto u odnosu na ovu godinu. Na zarade zaposlenih u organima i službama lokalne uprave naredne godine planirano je da bude potrošeno više od petine budžeta ili, 1,14 miliona eura. Predviđeno je i ponovno povećanje broja zaposlenih, ali kako Bulatović tvrdi, predviđeno je popunjavanje upražnjenih radnih mjesta predviđenih sistematizacijom, kadrovima koji će pomoći da Kolašin spremno dočeka investicije, ali i povećan broj turista.

Bakić
Bakićfoto: Dragana Šćepanović

„Iz godinu u godinu aktuelna vlast povećava budžet i predlog za neredu godinu predstavlja nastavak dobrepolitike i činjenicu da, pored servisiranja tekućih obaveza i opterećenja u vidu otplate duga, Opština vodi računa da sufinasira i ispuni potrebe i zahtjeve svih korisnika budžeta. Budžet je projektovan na realnim osnovam i predstavlja odraz finansijske stabilnosti opštine“, kazala je odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Milica Šćepanović.

Prema riječima odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) Bojana Zekovića, u odnosu na 2018-u naredne godine biće skoro tri miliona eura više u opštinskoj kasi. On je izvršnu vlast pitao koju će korist građani imati od toga.

Advertisement

„ Porez na dohodak fizičkih lica, koji za narednu godinu planiramo na 900.000, tada je bio 155.000 eura. Iz Egalizacionog fonda tada je bilo manje od milon, danas je dva . Tekući rashodi su tada bili 1,3 danas su dva miliona. Vaše obaveze su od tada porasle za oko 100.000 eura, a prihodi su se povećali blizu tri milona eura.. Napravili ste, u odnosu na 2018. godinu rast tekućih troškova od blizu 70 odsto. Kapitalni budžet, koji je za pohvalu, planiran na 1, 5 miliona eura. MeđutiM, ove godine planiran je na 1,2 miliona eura, a ostvaren je za pola godine šest, a do danas, možda, tek 15 odsto“, rekao je Zeković.

On je pomenuo pritužbe nekih investitora koji su uplatili naknade za opremanje građevinskog zemljišta, a „dočekalo ih je neopremljeno zemljište“.

Njegova partijska koleginica Željka Vuksanović kririkovala je dinamiku, obim i kvalitet ulaganja u seosku putnu infrastrukturu.

Advertisement

„Trebalo bi da nam je prioritet da se ulaže u sela, tamo gdje ljudi ostaju, uprkos svakodnevnim izazovima. Nijeste, ni iz bliza, učinili za građane ono što je moglo. Zbog toga ste povećali sredstva za zarade. Bolje da ste kovalitetno napravili 15 km puta do nekog sela, koji će trajati, nego što na putevima interveništete parcijalno po stotinjak metara… Oni koji žive na selu biće vam uvijek poslednji na listi prirotiteta „, tvrdi ona.

Odbornici su i danas imali brojna pitanja, pa su ih postavljali i u okviru rasprave o budžetu i i na početku sjednici koji je predviđen za to. Odbornica Demokrata Zorana Bakić, pitala je zbog čega su uvećani izdaci za ugovore o djelu. Takođe, i ko će platiti sudske troškove za predsjednika Opštine koji je optužen za kršenje zakona prilikom razrješenje bivšeg načelnika Komunalne policije. Bakić je zanimalo i zbog čega su uvećani izdaci za advokatske usluge , ali i zbog čega je umanjen transfer Komunalnom preduzeću u vrijeme, kako je rekla, „kada se grad intenzivno razvija“.

Ona je i Vukasnović su pitale i kako je predsjendik SO Milan Đukić potrošio iznos opredijeljen za gorivo u Službi skupštine.

Advertisement

Bakić je konstatovala i da nije dobila pojašnjenje na pitanje kako je potrošeno 10.000 eura opredijeljo za funkcionisanje RTV Kolašin, koji nikad nije počeo da radi.

Njenog partijskog kolegu Slavka Dulovića zanimalo je dokle se stiglo u relizaciji infrastrukture za sportsku zonu , to jest, terene za MOSI igre. Takođe, i kada će biti poravnjano zemljište pored šetališta.

Vuksanović je tražila od predsjednika Opštine izvještaj komunalne inspekcije o izvršenju rješenja sa isključenje vodovodne mreže, koju je „on napravio prema svojoj imanju od zadnje tačke sa hidrantne mreže na lugu“.

Advertisement

Sa dnevnog reda današnje sjednice SO povučena je predlog Programa uređenja prostora i urbane sanacije za narednu godinu.

Sjednici ni ovog puta nije prisustvovao predsjednik opštine Milosav Bulatović. Odstutan je bio, kako je objašnjeno, iz zdravstvenih razloga.

Lakićević iz DPS nezadovoljan kako je lokalna vlast radila minule tri godine

Odbornik vladajuće DPS Nikola Lakićević kazao je da je minule tri i po godine izvršna vlast mogla da radi mnogo bolje i da je nezadovoljan učincima. Prema njegovim riječima, tek treba da vide šta će građani o tome kazati na narednim lokalnim izborima.

Advertisement

„Fino je skockan i ovaj budžet. Ne mislim da je bilo neracionalne potrošnje, ne mislim da je bilo nezakonitosti… Ali ja nijesam zadovoljan realizacijom, govorim u političkom smislu, kao odbornik partije koja je pobijedila na prošlim lokalnim izborima. Dobili smo povjerenje građana na osnovu našeg predizbornog programa, a ja danas ne mogu biti zadovoljan. Kako će građani to procijeniti, vidjećemo ubrzo, ali ja ne mogu biti zadovoljan…Mogli smo mnogo više od tog programa da realizujemo, funkcioneri su imali podršku odbornika , ali generalno nijesam zadovoljan koliko smo ostvarili od svog programa“, kazao je on.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije