Povežite se s nama

Novosti.rs

DEPONIJA JE NEOPHODNA A REŠENJE JE NA DUGOM ŠTAPU: Herceg Novi ne odustaje od gradnje sanitarne deponije

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VIŠEDECENIJSKI problem odlaganja otpada u Herceg Novom mogao bi biti rešen izgradnjom sanitarne deponije Duboki Do ali je to moguće tek nakon što se zadovolji čitav niz preduslova.

foto: V. V.

Advertisement

Prvo saglasnost treba da dobije Elaborat procene uticaja na životnu sredinu, što je tek jedan od uslova za obezbeđivanje građevinske dozvole. Izradi elaborata prethodi i Plan upravljanja otpadom koji je istekao pa i to predstavlja problem, ukazuje članica tima za izradu elaborata, Olivera Doklestić.

– Državnim planom upravljanja otpadom definišu se količine otpada, strateške tačke, gde će, na kojim mestima i na koji način će da se vrši upravljanje otpadom. Iz Državnog plana proizilaze smernice za lokalni plan upravljanja otpadom. Mi u ovom trenutku nemamo zvaničnu odluku države da li na lokaciji Duboki do može da se gradi sanitarna deponija. Znači neko mora da donese odluku o tome. 

Doklestić ističe i da je potrebno preispitati granice bafer i Uneskove zone, a dodaje i da bi sredstva za gradnju deponije Duboki do lokalna samouprava mogla samostalno obeybediti jedino ukoliko bi gradnja bila organizovana u etapama. To međutim nije najbolje rešenje smatra sekretar za ekologiju i energetsku efikasnost Milan Isaković.

Advertisement

- Ako bi se sve tri bokeljske opštine ujedinile tada ta svota ne bi bila toliko velika, a i IPA fondovi su  praktično na dohvat ruke, pa bismo tako brzo mogli da uradimo deponiju - kazao je Isaković.

Svaki građanin Herceg Novog u proseku je proizvodio 0,9 kilograma otpada dnevno, prema podacima iz 2012. godine, ali i za to treba napraviti novu procenu.

Doklestić opet sugeriše da bi deponija mogla zadovoljiti samo potrebe Herceg Novog. Prema njenim rečima ovaj projekat zasniva se na nabijanju otpada i vrstama otpada koje će se tamo skladištiti. Zato treba raditi na razdvajanju opasnog, hemijskog, građevinskog otpada. Takođe, potrebno je obaviti reciklažu i izbaciti plastiku, papir i karton iz te buduće deponije - to znači da sadašnje količine otpada trba smanjiti za 25 odsto, uverena je Doklestić.

Advertisement

Duboki Do 23 kilometra od  grada

Lokalitet Duboki Do se nalazi oko 400 metara zapadno od  puta Herceg Novi- Ubli - Crkvice, a od grada je udaljen 23 kilometra. Na nadmorskoj je visini od 1050 metara, približno je kružnog oblika a prečnik pri vrhu je između 300 i 350 metara. Sa istočne strane se sa magistralnog puta prilazi izgrađenim betoniranim putem. Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

RASVETLJEN POKUŠAJ UBISTVA: Uhapšen mladić iz Nikšića osumnjičen da je ranio Bulatovića

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BUDVANSKOJ policiji trebalo je anje od 24 sata da rasvetli ko je ranio Kristijana Bulatovića (30) iz Podgorice u naselju Potkošljun u noći između petka i subote.

Foto: B. Dabić

Advertisement

Bulatović je zadobio lakše telesne povrede. 

Lisice na ruke policija je stavila mladiću iz Nikšića S.K. (23).

Dok je motiv ranjavanja još nepoznat javnosti, zna se da će mladić uz krivičnu prijavu pred nadležnog tužioca, a na teret mu se stavljaju dva krivična dela: ubistvo u pokušaju u vezi sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Advertisement

- Nadležni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici izvršio je uviđaj na licu mesta i kvalifikovao krivično delo – ubistvo u pokušaju. Policija je u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimajući operativno taktičke-istražne mere i radnje, došla do saznanja da je vatreno oružje na štetu K.B. upotrebio S.K. (23) iz Nikšića sa privremenim boravkom u Budvi. Pronađeno je i oduzeto sredstvo izvršenja – pištolj, a K.S. je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju u vezi sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Podsetimo, Kristijan Bulatović prošle godine je uhapšen zbog sumnje da je oteo A.G, vršeći tako pritisak na njegovog brata da isplati 35.000 evra.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

SMEHOTRESNA AKCIJA: Na Cetinju skupili 245 evra pomoći Ukrajini – Ako ovo ne slomi Putina, ništa neće

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U SKLOPU protestne šetnje za Ukrajinu na Cetinju održana je akcija u kojoj su se prodavale knjige za Ukrajinu.

Foto: EPA

Advertisement

Kasnije je objavljeno da su "Cetinjani skupili 245 evra pomoći Ukrajini".

Ova vest odmah je izazvala i podsmeh na društvenim mrežama. 

- Oni ne znaju da Zelenski ne računa ništa ispod milijarde dolara - jedan je od komentara.

Advertisement

Neki su ironično poručili da je "konačno svanulo u Ukrajini".

- Ako ovo ne slomi Putina, ništa neće. Kad se ja sit isplakah, mogu misliti kako je njemu - nizali su se komentari.

Knjige za akciju donirane su od strane "Fakulteta za crnogorski jezik i književnost".

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: NATO više ne izaziva strah

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


EU je postala suvišni teret za države članice, tvrdi lider PzP Nebojša Medojević.

Nebojša Medojević, Foto DF

Advertisement

- NATO je od vojnog postao politički, ekonomski, ideološki savez koga se nove velike globalne sile više ne plaše - poručio je Medojević na Tviteru.

On je kritikovao i nespremnost Crne Gore da se prilagodi geopolitičkim promenama.

Globalni poredak je u tranziciji. Ništa više neće biti isto. Samo Vlada Crne Gore i Đukanovic i dalje veruju u propale projekte - poručio je Nebojša Medojević.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije