Povežite se s nama

Crna Gora

Poziv građanima da podrže akciju – Sat za planetu Zemlju

Objavljeno

dana

Poziv građanima da podrže akciju – Sat za planetu Zemlju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ove godine, u okviru globalne inicijative Sat za našu planetu (Earth Hour), podsjećamo da još imamo šansu da ublažimo klimatske promjene i sačuvamo prirodu, a time i nas same.
Sat za planetu Zemlju je globalni pokret koji organizuje Svjetski fond za prirodu (WWF). Događaj se održava svake posljednje subote u marta, podstičući pojedince, zajednice i preduzeća da ugase električnu rasvjetu koja nije neophodna, na jedan sat, kao simbol posvećenosti planeti, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Sat za planetu Zemlju počeo je kao događaj gašenja svijetla u Sidneju 2007. godine, a od 2010. godine se ovoj inicijativi pridružila i Crna Gora.

Kako su naveli iz ministarstva, u ovoj akciji bi svi trebali da uzmemo učešće, tako što ćemo sjutra, 26. marta u periodu od 20:30 do 21:30 časova simbolično ugasiti svijetla, u cilju podizanja svijesti o važnosti štednje energije.

Advertisement

Cilj ove kampanje je podizanje svijesti naših građana o značaju uticaja klimatskih promjena, kako bi svojim akcijama uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojenepolitike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

“Ovogodišnja akcija obilježavanja Sata za planetu se naslanja na novu ekološku kampanje Ministarstva ekologije, pod sloganom “Za jedinu na svijetu. Naša je, čuvajmo je.” Sloganom je obuhvaćen i cilj ove kampanje – podsjetiti na opredjeljenje Crne Gore kao prve ekološke države na svijetu koja je vrijedna brige i jedine kojoj je to određenje utvrđeno Ustavom, kako bi njeno prirodno bogatstvo i prirodna sredina ostali očuvani za generacije koje dolaze”, navodi se u saopštenju.

Kako bismo doprinijeli smanjenju potrošnje energije i zagađenja koje nastaje njenom proizvodnjom, neophodno je da ,,sat’’ pretvorimo u ,,život’’ za našu planetu. S tim u vezi, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma će ugasiti svjetla na 60 minuta, i poslati snažnu poruku našim građanima da je vrijeme da obratimo pažnju na prirodu, kao i da gašenje nepotrebnog svijetla i uređaja koji nam nijesu neophodni treba da postane naša svakodnevna rutina. Krajnje je vrijeme da postanemo ,,zeleni potrošači’’ i da proizvodimo i trošimo racionalno.

Advertisement

“Crna Gora ulaže napore i predano je posvećena izazovima sa kojima se suočava u borbi protiv klimatskih promjena. Iako na globalnom nivou emituje svega 0.009 odsto gasova sa efektom staklene bašte, Crna Gora preduzima značajne korake kako bi unaprijedila mjere u pogledu klimatskih promjena, i promovisala zeleni rast i snažan ekonomski oporavak”, kazali su iz ministarstva.

Klimatske promjene decenijama unazad uzimaju sve više maha i utiču na živote ljudi širom svijeta. To se prije svega odnosi na promjene izazvane čovjekovim djelovanjem, a ne na prirodne procese. Značajne klimatske promjene bilježe se od industrijske revolucije, kada je počela masovna upotreba fosilnih goriva. Posljedice klimatskih promena vidljive su svuda, prije svega to je povećanje temperature na planeti, pojačan efekat staklene bašte, a ove pojave dalje dovode do porasta nivoa mora, požara, poplava, topljenja glečera, izumiranja životinjskih vrsta. Upravo to je razlog da postanemo svjesni ovih problema i da djelujemo koliko je to u našoj moći.

“Na kraju, još jednom pozivamo sve građane Crne Gore da zajedno sjutra veče od 20:30h do 21:30h ugasimo svijetla, kako bi osvijetlili nove ideje za oporavak prirode, a ona će nam uzvratiti zdravijim i boljim mjestom za život”, zaključuje se u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Smjena direktora AEM, tačka na kolonizaciju medijske scene CG!?

Objavljeno

dana

Autor

Smjena direktora AEM, tačka na kolonizaciju medijske scene CG!?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) Branko Bošković zakazao je za sjutra (petak) u 9 sati sjednicu tog organa. Iako na Dnevnom redu nema tačke koja direktno najavljuje glasanje o smjeni direktora AEM Gorana Vukovića, dvoje članova Savjeta,  Andrijana Nikolić i Rajko Todorović – Todor, vjeruju da će se to sjutra ipak desiti?

U dopisu upućenom direktoru, zaposlenima u AEM i kolegama u Savjetu, Andrijana Nikolić, uz ostalo, konstatuje kako u SAEM postoji “nepobitna većina kojoj je primat smjena direktora”.

Zbog čega je smjena Gorana Vukovića, koji je ionako ušao u posljednjih pola godine mandata, primaran zadatak većine članova Savjeta; šta je suština ovog višemjesečnog/višegodišnjeg “obaranja ruku” koje se želi prikazati kao insistiranje na propisima; kakve su potencijalne posljedice kadrovske slagalice koju odavno vodi iz sjenke, a sjutra bi je mogao i okončati u skladu sa vlastitim interesima, generalni direktor Javnog servisa?

Advertisement

Formalno-pravna strana ove priče nije najvažnija, ali može biti presudna, pa zato prvo o njoj. Trojica članova SAEM (Branko Bošković, Edin Koljenović i Milan Radović) hoće da smijene Gorana Vukovića jer je ASK trećim svojim Mišljenjem povodom istoga pitanja zauzela stanovište da se direktor AEM nalazi u konfliktu interesa s obzirom na to da je njegova supruga, odlukom Vlade CG, od 2018. članica Disciplinske komisije. Na osnovu takvoga mišljenja ASK, Uprava za inspekcijske poslove donijela je Rješenje kojim od predsjednika SAEM traži “otklanjanje nepravilnosti” utvr đenih prilikom nadzora. To Rješenje jedina je tačka Dnevnog reda sjutrašnje sjednice Savjeta AEM.

Goran Vuković, pak, ukazuje kako je ASK, postupajući po njegovom zahtjevu, dva puta konstatovala da se on ne nalazi u konfliktu interesa i da može da se kandiduje, odnosno da bude direktor AEM. Kategorično tvrdi da je treće, promijenjeno mišljenje ASK rezultat pritiska predsjednika Savjeta Branka Boškovića i struktura koje stoje iza njega!? Vuković negira objašnjenje ASK da su tek naknadno saznali za ključnu činjenicu o članstvu njegove supruge u Disciplinskoj komisiji, jer je on tu okolnost naveo u svom prvom obraćanju Agenciji za sprječavanje korupcije. Njegovi pravni zastupnici na više su adresa poslali tumačenje kojim dokazuju neutemeljenost mišljenja ASK.

S druge strane, članovi Savjeta Andrijana Nikolić i Rajko Todorović – Todor ukazuju na nezakonitost i neetičnost izbora Branka Boškovića za predsjednika Savjeta AEM. Bošković je, naime, svojim glasom presudio na glasanju o nasljedniku Ranka Vujovića na toj funkciji. “Kvaka” je u tome da je tadašnjim Pravilnikom bilo zabranjeno javno glasanje i, važnije, propisano da član Savjeta ne može odlučivati o pitanjima koja ga se lično tiču.

Advertisement

Glasanje je, međutim, bilo javno, a Bošković je glasao – za sebe. Tako je, uz podršku Koljenovića i Borisa Raonića (nakon prelaska na čelo RTCG na njegovo mjesto izabran je Milan Radović, dotadašnji član Savjeta javnog servisa), postao predsjednik SAEM. Na opetovane prozivke Rajka Todorovića da bi, barem kao sociolog, morao voditi računa i o etici, Bošković je, navodno, odgovorio da “etika nije bitna”. Ovim se citatom Todorović više puta poslužio u intervjuima i dopisima, kao ilustracijom Boškovićevog načina rada. Nakon izbora predsjednika SAEM, Pravilnik je većinom glasova promijenjen i prilagođen praksi sa sjednice na kojoj je donesena sporna odluka.

Koliko god bile važne ove pravne stvari, one su samo način da se i AEM, u procesu medijske kolonizacije Crne Gore, potpuno stavi pod kontrolu jednog centra političke moći. Nikolić i Todorović više puta su javno optužili predsjednika Savjeta i dvojicu članova koji stoje uz njega da otvaraju vrata za apsolutni medijski uticaj iz susjedstva. Ilustrovali su to razvodnjavanjem inicijativa da se sankcioniše govor mržnje i anticrnogorska uređivačka politika glasila poput Pink i Happy tv, s jedne strane, a s druge benevolentnošću prema zahtjevima za dobijanje frekvencija medijskih kuća koje imaju sjedište u Crnoj Gori ali i sličan programski sadržaj kao i pomenute televizije.

Konačno, Todorović i Nikolić više su puta ukazali na bezmalo kadrovski monopol koji je posljednjih godina, uz podršku i stare i nove vlasti, uspostavio aktuelni direktor Javnog servisa Boris Raonić. Sa Građanskom alijansom, čiji je Raonić osnivač i do prelaska na novu funkciju dugogodišnji prvi čovjek, povezana je polovina članova Savjeta RTCG, ali i većina članova Savjeta AEM. I ne samo u ovim organima – Administrativni odbor Skupštine nedavno je disciplinovano izglasao Zorana Vujičića za člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka…

Advertisement

Raonićevo umijeće da instalira lica povezana sa GA na pozicije u kojima se donose ključne odluke o medijskoj sceni Crne Gore utoliko je vrijednije hvale što su to, gotovo listom, osobe koje u prethodnom životu nijesu imale nikave veze sa novinarstvom kao zanimanjem, niti sa televizijom i radiom kao medijima. Javne sjednice savjeta i diskusija na njima neoborivi su dokaz njihove alarmantne nekompetentnosti i sunovrata jednog modela rukovođenja ključnim resursima na crnogorskoj medijskoj sceni.

Tačnije, sada već dominantno – anticrnogorskoj medijskoj sceni.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Crnogorska zastava i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorska zastava i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crnogorska zastava istaknuta je na brojnim vjerskim objektima širom države, a osvanula je i na crkvi Svete Petke u Dobrskom Selu na Cetinju.

Fotografiju državne zastave na crkvi Svete Petke poslala je čitateljka Pobjede.

Akcija postavljanja crnogorskih zastava traje već danima.

Advertisement

Reakcija crnogorskih građana i postavljanje zastava uslijedili su nakon što je prošle subote monahinja S.S. zgužvala i bacila zastavu Crne Gore koja se nalazila na ogradi Cetinjskog manastira.

Protiv nje je, po prijavi Cetinjanina Henrika Radulovića, pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je tim gestom povrijedila ugled Crne Gore.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Počela izgradnja atmosferske kanalizacije u Zmaj Jovinoj ulici

Objavljeno

dana

Autor

Počela izgradnja atmosferske kanalizacije u Zmaj Jovinoj ulici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ekipe gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. počele su sa izvođenjem radova na izgradnji atmosferske kanalizacije u šest bočnih kraka Zmaj Jovine ulice i trenutno se izvode radovi u jednom od njih, saopšteno je iz PG Biroa.

Kako su naveli, projekat obuhvata izgradnju kolektora atmosferske kanalizacije u dužini od oko 1000m sa 45 slivničkih rešetki. Procijenjena vrijednost radova bez asfaltiranja, iznosi 105.000 eura, a očekujeu da će radovi biti završeni tokom septembra.

”Podsjećamo, realizacijom ovog projekta riješiće se dugogodišnji problem sakupljanja atmosferskih voda u ovom dijelu Starog aerodroma”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Takođe, gradsko preduzeće „Putevi“ d.o.o. će nakon izgradnje atmosferske kanalizacije sanirati, odnosno asfaltirati predmetne saobraćajnice, čime će infrastruktura biti znatno kavlitetnija nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije