Povežite se s nama

Ekonomija

Deficit budžeta u prva četiri mjeseca 36,4 miliona eura

Objavljeno

dana

Dug Crne Gore 3,66 milijardi eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Deficit budžeta za prva četiri mjeseca iznosi 36,4 miliona eura ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u aprilu bio 14,3 miliona eura, što je niže od planiranog.

„Uzimajući u obzir ostvarene prihode i izvršena plaćanja, u aprilu je ostvaren budžetski deficit od 14,3 miliona eura, odnosno 0,3 odsto BDP-a, što je 5,4 miliona eura manje u odnosu na plan za ovu godinu“, pokazali su podaci Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, objavljeni na sajtu tog Vladinog resora.

Posmatrajući ukupni rezultat u periodu od januara do aprila, kumulativni budžetski deficit iznosi 36,4 miliona eura, odnosno 0,7 odsto BDP-a, i niži je od plana 120,5 miliona eura, odnosno 76,8 odsto.

Advertisement

“U odnosu na isti period prethodne godine, budžetski deficit je niži 107 miliona eura, odnosno 74,6 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Prihodi budžeta od početka januara do kraja aprila iznosili su 598,6 miliona eura ili 11,3 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 106,1 milion eura ili 21,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u odnosu na planirane veći čak 70,6 miliona eura ili 13,4 odsto.

Prihodi budžeta za četiri mjeseca veći su i od prihoda ostvarenih u uporednom periodu 2019. godine, 62,2 miliona eura ili 11,6 odsto.

Advertisement

Rast prihoda rezultat je dijelom uvećanja raspoloživih dohodaka, kao i značajnog uvoza i povećanih cijena artikala, što je uticalo na bolju naplatu prihoda od poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i međunarodne trgovine.

„Prihodi po osnovu PDV-a i akciza nastavljaju da bilježe značajan rast u odnosu na planirane i to 52,9 miliona eura ili 27,5 odsto, odnosno 10,1 milion eura ili 15,4 odsto. U odnosu na četiri mjeseca prošle godine, prihodi od PDV-a su veći 73,1 milion eura ili 42,5 odsto, dok su prihodi od akciza veći 18 miliona eura ili 31,1 odsto“, pokazuju podaci Ministarstva.

Pored navedenog, kategorija porez na dobit preduzeća takođe bilježi realizaciju u iznosu značajno iznad planiranog, 15,5 miliona eura ili 28,4 odsto, što je pored dobrih rezultata iz poslovne prošle godine pokazatelj i visokog stepena poreske discipline. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi po ovom osnovu veći su 21,4 milion eura ili 43,9 odsto.

Advertisement

„S druge strane, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranih 6,9 miliona eur ili 5,4 odsto, kao i u odnosu na prethodnu godinu 22,4 miliona eura ili 15,6 odsto, a kao rezultat ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju.

Međutim, kako je bilo i očekivano, doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje su veći u odnosu na uporedni period prošle godine 9,4 odsto, prvenstveno kao posljedica toga što se povećanjem minimalne zarade povećala i osnovica za obračun. Takođe, doprinosi za PIO u aprilu bilježe značajan rast u odnosu na isti mjesec prethodne godine 27,7 odsto.

„Prihodi budžeta u aprilu iznosili su 182 miliona eura, što je 26,3 odsto ili 37,9 miliona eura više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na plan više 12,4 odsto ili 20,1 milion eura“, dodaje se u saopštenju.

Advertisement

Izdaci budžeta u periodu od januara do aprila iznosili su 634,9 milion eura ili 12 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 50 miliona eura ili 7,3 odsto, i na nivou su izvršenja u odnosu na isti period prošle godine.

„U strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve iznose 92 odsto, dok kapitalni budžet čini osam odsto. Niže izvršenje u naznačenom periodu dominantno se odnosi na plaćanja po osnovu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kod Fonda PIO, koje se realizuje u skladu sa brojem izvršilaca i za koja se očekuje da će u narednom periodu, usljed usklađivanja penzija, rasti i dostići plan, transfera institucijama, pojedinicima, nevladinom i javnom sektoru, kao i tekuće budžetske rezerve“, rekli su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju kapitalni budžet, realizacija je na nivou od 47,9 miliona eura i izvršenje je niže od plana za oko 20 miliona eura, odnosno 23 odsto. Najznačajnije izdvajanje u okviru kapitalnog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta autoputa u iznosu od 21,5 miliona eura što je 13,1 milion eura, odnosno 38 odsto niže izvršenje od plana.

Advertisement

„Izdaci budžeta u aprilu iznosili su 196,32 miliona eura i viši su u odnosu na plan 14,7 miliona eura, odnosno 8,1 odsto, kao i u odnosu na april prošle godine za 31,9 milion eura, odnosno 19,4 odsto što je generisano većim izvršenjem kod transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru, dominantno u okviru transfera za zdravstvenu zaštitu Fondu za zdravstveno osiguranje, kao transfera za obrazovanje, kao i kamata“, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Objavljeno

dana

Autor

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Tokom godina u kojima je gorivo prodavno bez akciza i poreza, što je trebalo da stimuliše luksuzni jahting turizam, u jahte u Crnoj Gorije natočeno skoro 104 miliona litara goriva. Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu nenaplaćenih akciza i PDV-a za gorivo za brodove i jahte, u državnu kasu se od 2018. do juna 2022. slilo 59 miliona eura manje.

Dvije trećine toga odnosi se na jahte za sport i rekreaciju, tek trećina su komercijalne svrhe.

Vlasnici jahti u Crnoj Gori plaćaju 44 centri više po litru goriva. Poslije četiri i po godine Vlada Crne Gore ukinula je dio benefita, odnosno vratila akcize i proeze.

Advertisement

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je odluka donijeta uslijed poremećaja na tržištu energenata.

“Svjedoci smo rasta cijene goriva i to u dužem vremenskom periodu koja je sada, maltene, duplirana u odnosu na period od prije dvije godine, odnosno prije početka korone. To je veliki šok za privredu i građane Crne Gore i u tom smislu smo napravili nekoliko poteza kako bismo kako-tako naprvili olakšice naftnog šoka i za privredu i za građane”, objasnio je Damjanović za Al Jazeeru.

Sa druge strane, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Vladu da preispita vraćanje akciza, navodeći kako je ta mjera bila mamac za vlasnike mega jahti.

Advertisement

Sa takvim stavom saglasni su i pojedini predstavnici biznisa.

“Mi nismo ostrvo na Sredozemlju, niti ostrvo na Jadranu, to znači da nijesmo pošteđeni od konkurencije i da su nam u susjedstvu vrlo ozbiljni, ili jedni od najozbiljnijih konkurenata. Na Mediteranu takođe. Jedna mala turistička destinacija, kao što je Crna Gora, mora da se bori za svoj konkurentski prostor kad je u pitanju turizam”, rekao je za Al Jazeeru Vaslije Kostić iz Udruženja poslodavaca.

U Ministarstvu finansija uvjeravaju da je odluka dobro promišljena. Kažu da se tržište razvilo, a da su određeni benefiti i dalje tu.

Advertisement

“Vezovi za jahte su svega sedam odsto, u odnosu na 21 odsto koja je opšta stopa PDV-a. Dakle, smanjena je stopa PDV-a. Snabdijevanje hranom i pićem za ljude na tim jahtama je ponovo bez PDV-a. Tako da su to sve one male pogodnosti kojih se industrija ne sjeti kada želi da vodi debatu o svim ovim stvarima”, rekao je Damjanović.

U Vladi ističu i da je vraćanje akciza za gorivo za jahte bila obaveza i na evropskom putu Crne Gore.

“Bezcarinsko gorivo mjera je suprotna evropskim pravilima i ozbiljna prepreka za napredak u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na carinsku i poresku politiku”, kazali su u Ministarstvu finansija.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Objavljeno

dana

Autor

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


NVO Ugostitelji Crne Gore apeluje na Opštinu Kotor da odgodi rušenje terase restorana „Risan“ u Risnu čiji je dugogodišnji zakupac Vladimir Mrvaljević.

“Iznenađeni smo namjerom nadležnih da objekat ruše u sred sezone kada je Mrvaljević, koji je član naše NVO, uložio značajna novčana sredstva pripremajući se za ovogodišnju ljetnju sezonu”, kažu u ovoj NVO.

Pozivaju nadležne da ovakve stvari rješavaju van sezone i da se sudskim putem stavi tačka na ovo pitanje.

Advertisement

“Nedopustivo je da nadležni, umjesto da nađu način da pomognu ugostiteljima koji unazad nekoliko godina bilježe loše rezultate zbog pandemije korona-virusa, obračunavaju se sa nama i otežavaju nam rad u godini koja bi mogla biti spasonosna za crnogorski turizam”, navodi se u saopštenju ove NVO.

Oni pozivaju sve ugostitelje da se zajedno okupe i da u ponedjeljak, za kada je zakazano rušenje, spriječe njihov naum i još jednom pošalju apel Opštini Kotor da ovo pitanje riješe nakon sezone.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Platni promet 1,36 milijardi eura

Objavljeno

dana

Autor

Banke stimulativnom kreditnom politikom da pomognu privredni oporavak zemlje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijednost realizovanog platnog prometa za 19 radnih dana u maju iznosila je 1,36 milijardi eura, što je 3,5 odsto manje nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 93,8 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U maju je za 19 radnih dana realizovano 1,01 milion naloga, od čega 37,75 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Advertisement

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 53,38 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 71,47 miliona eura.

U maju za 10,36 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije