Povežite se s nama

Ekonomija

Kostić hoće da preuzme Budvansku rivijeru i Sveti Stefan hotele

Objavljeno

dana

Kostić hoće da preuzme Budvansku rivijeru i Sveti Stefan hotele

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Na Montenegroberzi juče je u četiri transakcije trgovano akcijama HG Budvanska rivijera i firme Sveti Stefan hoteli za ukupno 24,28 miliona eura. Transakcije su urađene u korist kompanije MKG Properties, srpskog biznismena Miodraga Kostića, koja je na ovaj način uvećala vlasnički udio u ova dva crnogorska hotelsko-turistička preduzeća na više od 30 odsto.

Kostić je najavio da će nakon ovih transakcija objaviti obavezne odluke o preuzimanju akcija u preduzećima HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hoteli, u kojima je država većinski vlasnik. Ovim potezom jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji postao je najozbiljniji kandidat za privatizaciju ovih kompanija.

U saopštenju njegove MK grupe, dostavljenom Pobjedi, navodi se da je MK grupa povećala učešće u HG Budvanska rivijera za 3,24 odsto i u Sveti Stefan hotelima za 1,51 odsto.

Advertisement

“Transakcijom na Montenegro berzi MKG Properties, dio MK Group sistema, stekla je dodatnih 3,24 odsto akcija u HG Budvanska rivijera i 1,51 odsto akcija u Sveti Stefan hotelima, što zajedno sa akcijama otkupljenim od povezanih lica čini 32,2 odsto u HG Budvanska rivijera i 31,25 odsto u Sveti Stefan hotelima”, kazali su iz MK grupe.

Ostatak transakcija izvršen je unutar MK grupe, čije su članice prebacile svoje udjele na MKG Properties.

Iz MK grupe nijesu precizirali od koga su van MK grupe kupili akcije, ali prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva dosadašnji vlasnik 3,24 odsto akcija Budvanske rivijere i 1,51 odsto akcija Sveti Stefan hotela je bila kompanija Preston holding, srpskog biznismena Davora Milićevića.

Advertisement

Navedeno je da je ovim transakcijama MKG Properties prešao prag od 30 odsto vlasništva u preduzećima HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hoteli.

“Shodno tome će postupiti prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava Crne Gore i drugoj zakonskoj regulativi i objaviti obavezne odluke o preuzimanju akcija HG Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela”,  poručeno je iz MK grupe.

To znači da će Kostić ponuditi preostalim vlasnicima ovih kompanija pa i Vladi i Fondu PIO otkup njihovih akcija.

Advertisement

Saopšteno je da je MK grupa do sada u turizam u jadranskom regionu investirala 500 miliona eura, a trenutno u većinskom ili manjinskom vlasništvu posjeduje 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Na berzi je, kroz četiri transakcije, prodato oko 2,01 milion ili 24,8 odsto akcija Budvanske rivijere za ukupno 14,56 miliona eura. Akcije su prodate po prosječnoj cijeni od 7,35 eura.

Na Montenegroberzi je, takođe kroz četiri transakcije, prodato 2,53 miliona ili 31,2 odsto dionica Sveti Stefan hotela za ukupno 9,72 miliona eura. Prosječna cijena dionice hotelske kompanije iznosila je 3,85 eura.

Advertisement

Kad je riječ o odnosu ponude i tražnje, kupac akcija bila je zvanično brokerska kuća Bull and Bear, dok su prodavci bili različiti.

Kostić je u maju prošle godine od beogradske i budvanske kompanije iz američke Strateks grupe Nila Emilfarba kupio za 7,9 miliona eura udio tih firmi u Budvanskoj rivijeri. Pri toj transakciji akcije su trgovane po cijeni od 6,4 eura.

Jučerašnja trgovina na berzi uticala je na rast cijena akcija obje kompanije, pa su dionice Sveti Stefan hotela porasle deset odsto, a Budvanske rivijere 7,35 odsto.

Advertisement

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva, do jučerašnje trgovine Kostićeva AIK banka je imala 19,91 odsto akcija, Preston holding 3,24, na kastodi računu Hipotekarne banke bio je vlasnik 1,63 kapitala, kiparska of-šor firma Tandexon ltd 7,39 odsto i ostali manjinski akcionari jedan procenat.

Vlada ima 41,64 odsto udjela u HG Budvanska rivijera, Fond PIO 12,8 odsto i Zavod za zapošljavanje 4,27 odsto akcija.

Kompanija Sveti Stefan hoteli nastala je izdvajanjem iz HG Budvanska rivijera, pa su preslikani bili i vlasnički udjeli. Vlada, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje imaju 41,63 odsto, 12,82 i 4,27 odsto, AIK banka 19,91, Preston holding 1,5, dok je na kastodi računu Hipotekarne banke vlasnik 9,74 odsto dionica akcija.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Objavljeno

dana

Autor

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Tokom godina u kojima je gorivo prodavno bez akciza i poreza, što je trebalo da stimuliše luksuzni jahting turizam, u jahte u Crnoj Gorije natočeno skoro 104 miliona litara goriva. Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu nenaplaćenih akciza i PDV-a za gorivo za brodove i jahte, u državnu kasu se od 2018. do juna 2022. slilo 59 miliona eura manje.

Dvije trećine toga odnosi se na jahte za sport i rekreaciju, tek trećina su komercijalne svrhe.

Vlasnici jahti u Crnoj Gori plaćaju 44 centri više po litru goriva. Poslije četiri i po godine Vlada Crne Gore ukinula je dio benefita, odnosno vratila akcize i proeze.

Advertisement

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je odluka donijeta uslijed poremećaja na tržištu energenata.

“Svjedoci smo rasta cijene goriva i to u dužem vremenskom periodu koja je sada, maltene, duplirana u odnosu na period od prije dvije godine, odnosno prije početka korone. To je veliki šok za privredu i građane Crne Gore i u tom smislu smo napravili nekoliko poteza kako bismo kako-tako naprvili olakšice naftnog šoka i za privredu i za građane”, objasnio je Damjanović za Al Jazeeru.

Sa druge strane, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Vladu da preispita vraćanje akciza, navodeći kako je ta mjera bila mamac za vlasnike mega jahti.

Advertisement

Sa takvim stavom saglasni su i pojedini predstavnici biznisa.

“Mi nismo ostrvo na Sredozemlju, niti ostrvo na Jadranu, to znači da nijesmo pošteđeni od konkurencije i da su nam u susjedstvu vrlo ozbiljni, ili jedni od najozbiljnijih konkurenata. Na Mediteranu takođe. Jedna mala turistička destinacija, kao što je Crna Gora, mora da se bori za svoj konkurentski prostor kad je u pitanju turizam”, rekao je za Al Jazeeru Vaslije Kostić iz Udruženja poslodavaca.

U Ministarstvu finansija uvjeravaju da je odluka dobro promišljena. Kažu da se tržište razvilo, a da su određeni benefiti i dalje tu.

Advertisement

“Vezovi za jahte su svega sedam odsto, u odnosu na 21 odsto koja je opšta stopa PDV-a. Dakle, smanjena je stopa PDV-a. Snabdijevanje hranom i pićem za ljude na tim jahtama je ponovo bez PDV-a. Tako da su to sve one male pogodnosti kojih se industrija ne sjeti kada želi da vodi debatu o svim ovim stvarima”, rekao je Damjanović.

U Vladi ističu i da je vraćanje akciza za gorivo za jahte bila obaveza i na evropskom putu Crne Gore.

“Bezcarinsko gorivo mjera je suprotna evropskim pravilima i ozbiljna prepreka za napredak u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na carinsku i poresku politiku”, kazali su u Ministarstvu finansija.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Objavljeno

dana

Autor

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


NVO Ugostitelji Crne Gore apeluje na Opštinu Kotor da odgodi rušenje terase restorana „Risan“ u Risnu čiji je dugogodišnji zakupac Vladimir Mrvaljević.

“Iznenađeni smo namjerom nadležnih da objekat ruše u sred sezone kada je Mrvaljević, koji je član naše NVO, uložio značajna novčana sredstva pripremajući se za ovogodišnju ljetnju sezonu”, kažu u ovoj NVO.

Pozivaju nadležne da ovakve stvari rješavaju van sezone i da se sudskim putem stavi tačka na ovo pitanje.

Advertisement

“Nedopustivo je da nadležni, umjesto da nađu način da pomognu ugostiteljima koji unazad nekoliko godina bilježe loše rezultate zbog pandemije korona-virusa, obračunavaju se sa nama i otežavaju nam rad u godini koja bi mogla biti spasonosna za crnogorski turizam”, navodi se u saopštenju ove NVO.

Oni pozivaju sve ugostitelje da se zajedno okupe i da u ponedjeljak, za kada je zakazano rušenje, spriječe njihov naum i još jednom pošalju apel Opštini Kotor da ovo pitanje riješe nakon sezone.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Platni promet 1,36 milijardi eura

Objavljeno

dana

Autor

Banke stimulativnom kreditnom politikom da pomognu privredni oporavak zemlje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijednost realizovanog platnog prometa za 19 radnih dana u maju iznosila je 1,36 milijardi eura, što je 3,5 odsto manje nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 93,8 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U maju je za 19 radnih dana realizovano 1,01 milion naloga, od čega 37,75 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Advertisement

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 53,38 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 71,47 miliona eura.

U maju za 10,36 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije