Povežite se s nama

Crna Gora

Milošu Medenici određeno zadržavanje do 72 sata

Objavljeno

dana

Milošu Medenici određeno zadržavanje do 72 sata

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Miloš Medenica, sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).  Medenici je, nakon saslušanja, određeno tužilačko zadržavanje do 72 sata.

Njega je saslušala specijalna tužiteljka Nataša Bošković.

Medenica je uhapšen jutros nakon slijetanja na aerodrom u Golubovcima oko 10:35 sati,  nakon što je avionom iz Beograda sletio na podgorički aerodrom. On je poslije podne priveden na saslušanje u Specijalno policijsko odjeljenje.

Advertisement

Za Milošem Medenicom je Viši sud naložio 5. maja raspisivanje nacionalne potjernice zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu.

Nedavno su objavljeni transkripti razgovora koje je Europol dostavio policiji Crne Gore koji navodno potvrđuju da se Miloš Medenica, bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Prema navodima, Miloš Medenica je šverc obavljao posredstvom policajca Darka Lalovića koji je je uhapšen 15. decembra prošle godine u Podgorici i još je u pritvoru.

Advertisement

Vesna Medenica je uhapšena 17. aprila kada je sa podgoričkog aerodroma pokušala da otputuje u Beograd. Ona se sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije sina Miloša nezakonito uticala na donošenje odluka u sudskim procesima.

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Uprava policije: Boban Milić izručen Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

U akciji širom Evrope učestvovala i policija Crne Gore: Uhapšeno više od 100 osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Uprava policije saopštila je da je danas izvršena ekstradicija lica Boban Milić (34), državljanina Crne Gore, iz Republike Srbije u Crnu Goru. Milić se sumnjiči, kako su naveli iz UP, da je krajem 2020. godine postao dio kriminalne organizacije koja je imala za cilj izvršenje teških krivičnih djela.

“Razmjenom operativnih informacija kriminalističkih policija Crne Gore i Republike Srbije, prilikom zajedničke aktivnosti ciljanog traganja, ovo lice je lišeno slobode u Beogradu 8. juna. B.M. se potražuje radi obezbjeđivanja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred Višim sudom u Podgorici zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije”, saopštili su iz UP.

On se, kako su naveli, sumnjiči da je krajem 2020. godine postao dio kriminalne organizacije čiji je plan, sumnja se, bio i ubistvo Milića Minje Šakovića u Podgorici koji je osujećen.

Advertisement

“On se sumnjiči da je krajem 2020. godine postao dio kriminalne organizacije koja je imala za cilj izvršenje teških krivičnih djela i čiji je plan, kako se sumnja, između ostalog bio i izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na štetu M.Š. u Podgorici, a koji je osujećen lišenjem slobode, u Crnoj Gori, drugih pripadnika organizovane kriminalne grupe kojoj je B.M. pripadao”, kazali su iz policije.

Lice je, ističu, privedeno sudiji u Višem sudu u Podgorici koji mu je odredio pritvor i B.M. je sproveden u UIKS.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Rakočević tvrdi: Maraš sam sa Krstovićem, mimo propisa, boravio u Istražnom zatvoru

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević tvrdi: Maraš sam sa Krstovićem, mimo propisa, boravio u Istražnom zatvoru

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pomoćnik direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Goran Maraš boravio je, dan nakon što je uhapšen pritvoreni Budimir Krstović, kao tadašnji načelnik KPD, mimo svih propisa i pravila u prostoriji u Istražnom zatvoru, gdje je ostao sam sa Krstovićem određeno vrijeme – naveo je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević u otvorenom pismu javnosti.

Rakočević podsjeća da su 12. jula u otvorenom pismu premijeru Dritanu Abazoviću pozvali da smijene i procesuiraju Maraša, kojeg su, kako je naveo, neformalno za tu poziciju predložili Abazović i ministar pravde Marko Kovač, odnosno direktor UIKS-a Rade Vojvodić, a da će, ukoliko do njegove smjene ne dođe, “predstavnici sindikata u ime svih časnih i poštenih kolega UIKS-a procesuirati i javno početi objavljivati sva nezakonita dijela i nepočinstva” Maraša, koja su u posjedu njihovih saznanja.

Rakočević navodi da su 28. jula Specijalnom državnom tužilaštvu predali “informacije i potrebna usmjerenja kako će doći do svega što im je potrebno u smjeru što hitnijeg formiranja predmeta, izviđaja i procesuiranja neskriveno i neupitno kompromitovanog pomoćnika direktora”.

Advertisement

Ovo obraćanje javnosti je, dodaje, samo prvo u nizu kroz koje će “upoznati građane Crne Gore sa nezakonitim radnjama Maraša i njegovih saradnika”.

– Samo dan nakon što je uhapšen pritvorenik Budimir Krstović, tadašnji načelnik KPD, sada pomoćnik direktora Goran Maraš je mimo svih propisa, pravila i ovlašćenja ušao u dio Istražnog zatvora, odnosno prostoriju u kojoj je bio Krstović, ostao sam sa njim zatvoren i boravio tamo određeno vrijeme. Sjutra je izvršen pretres ćelije u kojoj se nalazio pritvorenik Krstović i nađen je skupocjeni mobilni telefon. Postavlja se pitanje ko je dotičnom dostavio mobilni telefon, odnosno o čemu je tadašnji načelnik KPD razgovarao sa Krstovićem – navodi Rakočević.

Pravo na razgovor sa pritvorenicima, kako je istakao, bez odobrenja istražnog sudije ili predsjednika Višeg suda imaju samo načelnik Istražnog zatvora i rukovodilac službe obezbjeđenja i to u službenim prostorijama pod pratnjom i nadzorom službe obezbjeđenja ili u pritvorskim prostorijama samo kada su u pitanju neki neplanirani događaji kao što je neki međusobni sukob, zatim povređivanje, samopovređivanje, štrajk ili najava štrajka, odnosno štrajk glađu.

Advertisement

– Kao načelnik KPD Goran Maraš nije imao pravo, odnosno nezakonito je obavio posjetu Krstoviću i boravio sa njim zatvoren u njegovoj pritvorskoj prostoriji. Ovaj postupak mora sa sobom kao posledicu imati krivičnu odgovornost – naveo je Rakočević.

Odlaskom na godišnji odmor, kako dodaje, Maraš izdaje usmeno naređenje rukovodiocu službe obezbjeđenja istražnog zatvora da se obavi premještaj pritvorenika čiji je nadimak “Dugi”  u sobu u kojoj se nalazi pritvorenik Miloš Medenica.

– Do dana naše posjete Specijalnom državnom tužilaštvu 28. jula, u sobi u kojoj se nalazi Medenica pronađeno je i oduzeto pet mobilnih telefona, a nakon toga još tri, prema informacijama koje posjedujemo. Ono što je simptomatično je da nakon što se oduzmu telefoni u pomenutoj pritvorskoj sobi, veoma brzo nakon toga pomoćnik direktora u prostorijama načelnika Istražnog zatvora zove na razgovor pritvorenika “Dugi”. Razgovoru po difoltu ne prisustvuje niko osim njih dvojice. Svaki put nakon ovih razgovora u poznatoj pritvorskoj sobi pomenutih osoba obavezno se nanovo pronađe i oduzme novi mobilni telefon – rekao je Rakočević.

Advertisement

Javnost je, prema njegovim riječima, bila zgrožena kada je isplivala informacija da je ranije pronađen jedan telefon u pomenutoj pritvorskoj jedinici.

– Međutim stvarnost je da nije jedan već do današnjeg dana – osam. Ističemo, prema nezvaničnim informacijama koje su u našem posjedu, a one su najčešće istinite. Još jednom pozivamo odgovorne nivoe da što hitnije reaguju, skinu svaku odgovornost sa sebe po bilo kom pitanju, jer i dalje vjerujemo da su bili neinformisani, neznaveni i obmanuti od predstavnika određenih osoba čija je osnovna vrsta djelatnosti u suprotnostima sa zakonima Crne Gore – poručio je Rakočević.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Kroz saradnju sa Inženjerskom komorom do unapređenja sistema zaštite i spašavanja

Objavljeno

dana

Autor

Kroz saradnju sa Inženjerskom komorom do unapređenja sistema zaštite i spašavanja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se danas sa predstavnicima Inženjerske komore Crne Gore i Sindikata vatrogasaca spasilaca.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz MUP-a, razmijenjene informacije i mišljenja kako i na koji način je potrebno unaprijediti sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, te koji će koraci biti preduzeti u narednom periodu.

“Sagovornici su tokom sastanka analizirali zakonodavni okvir u oblasti zaštite i spašavanja, te razgovarali o modalitetima za unapređenje saradnje. Iskazana je potreba za većim učešćem predstavnika Inženjerske komore u izradi i sprovođenju legislativnog okvira u oblasti smanjenja rizika od katastrofa, sa akcentom na saniranje posljedica katastrofa”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Takođe, dodaju, razgovaralo se i o situacijama koje mogu nastati na hidro-tehničkim objektima – branama, te su se u tom smislu sagovornici usaglasili da ima prostora za unapređenje kroz uspostavljanja novih propisa.

“Na sastanku je zaključeno da je neophodno zajedničko djelovanje u izradi legislativnog okvira, kao i sprovođenje mjera zaštita i spašavanja na nacionalnom i lokalnom nivou”, saopštili su iz MUP-a.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije