Povežite se s nama

Ekonomija

Pogodnim kadrovima u CGES-u milion eura za rješavanje stambenih pitanja

Objavljeno

dana

Pogodnim kadrovima u CGES-u milion eura za rješavanje stambenih pitanja

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Menadžment Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), kojeg čine kadrovi bliski DF-u i Demokratama, objavio je oglas za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih kojim je u upitnoj proceduri i sumnjivim kriterijumima izdvojeno čak milion eura.

Više izvora Pobjede iz CGES-a saopštilo je da sredstva koja se dijele su u iznosu od milion eura, od čega se četvrtina tog iznosa dijeli menadžerima koje je postavilo novo rukovodstvo a koje je, kako navode, blisko DF-u i Demokratama.

U pozivu koji je potpisao izvršni direktor Ivan Asanović, poznat po javnoj podršci litijama u organizaciji Crkve Srbije, a u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da su kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuje red prvenstva u postupku rješavanja stambenih potreba zaposlenih – radni staž zaposlenog ostvaren do dana raspisivanja oglasa i složenost poslova koje zaposleni obavlja na dan raspisivanja oglasa.

Advertisement

OGLAS ZBOG SMJENA

Izvori Pobjede navode da se raspisani oglas za rješavanje stambenih potreba dovodi u vezu sa najavljenim smjenama u državnim elektroenergetskim kompanijama a koje trenutno kontrolišu kadrovi blisku DF-u, Demokratama, ali i Crkvi Srbije.

– Sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih iznose 1.000.000 eura i raspoređuju se na sljedeći način: 25% sredstava namijenjeno je za rješavanje stambenih potreba zaposlenih koji obavljaju poslove od posebnog značaja za Društvo i iznose 250.000 eura i sredstva za rješavanje stambenih potreba drugih zaposlenih u Društvu u iznosu od 750.000 eura – navodi se u pozivu koji objavljuje Pobjeda.

KUMOVI I NEPOTIZAM

Predsjednik borda direktora CGES-a Aleksandar Mijušković je, kako tvrde izvori Pobjede iz CGES-a, kum šefa poslaničkog kluba DF-a Slavena Radunovića.

Advertisement

– Raspodjela se vrši po pravilniku koji je donio novoformirani odbor direktora na prijedlog izvršnog direktora, koji sadrži više diskriminatornih i ograničavajućih odredbi za učešće zaposlenih čime je jedan veliki broj zaposlenih spriječen da učestvuje u rješavanju svoje stambene potrebe – tvrde izvori Pobjede.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, donošenju ovakvog pravilnika je prethodilo nezvanično bodovanje zaposlenih na osnovu kojih su propisivani i kriterijumi u pravilniku.

Inače, pravilnik je donijet u rekordnim roku, očekujući promjene odbora direktora i menadžmenta kako bi se izvršila raspodjela u rekordnom roku.

Advertisement

– Nejasno je i na koje godine se raspodjela odnosi pa se pretpostavlja da se raspodjela odnosi na 2016. i 2017. godinu, a sredstva koriste zaposleni i menadžment iz 2022. godine, a da to novim pravilnikom ni na koji način nije obrađeno, što izaziva sumnju u zakonitost ovakvog postupka. Sve ukazuje da se postupak sprovodi užurbano, kako bi isti bio okončan prije smjene odbora direktora i menadžemnta a kako bi stambenu potrebu riješili članovi menadžmenta postavljeni od strane DF i Crkve Srbije – tvrde izvori Pobjede.

U skladu sa praksom koju sprovodi CEDIS, kako navode, iste postupke u CGES-u sprovode i kadrovi DF sa pojačanom dozom partijskog zapošljavanja i nepotizma.

– Izvršni direktor CGES-a je Ivan Asanović koji je bio jedan od prvih potpisnika inžinjera CGES-a litijama Srpske crkve, koji je inače zaposlio rođenu sestru u CGES. U menadžerskom timu su supruga bivšeg ministra Jakova Milatovića, kum izvršnog direktora Dragan Perunović, bračni par Minić preko kojih se sprovodi zapošljavanje najvećeg broja članova porodice menadžmenta – tvrde izvori Pobjede iz CGES-a.

Advertisement

USPJEŠNA FIRMA

CGES je za crnogorske standarde uspješna firma koja posluje sa visemilionskim profitom zahvaljujući kablovskom vodu koji je završen i uključen 2019. godine zahvaljujući naporima i radu prethodnog rukovodstva CGES-a.

Upravo te pozitivne poslovne poteze ranijih rukovodećih struktura, kako navode izvori, sadašnje rukovodstvo koristi za svoju reklamu i prezentiranje pozitivnih rezultata za koje je zaslužan neko drugi.

Crnogorski elektroprenosni sistem ostvario je u prošloj godini neto dobit od 16,9 miliona eura, a dobro poslovanje nastavljeno je i u prvom ovogodišnjem kvartalu kada je profit iznosio 5,7 miliona eura.

Advertisement

Izvori Pobjede tvrde da je za očekivati da će novi menadžment pokrenuti postupke utvrđivanja odgovornosti kadrova DF-a koji su u prethodnih godinu dana sproveli i završili niz sumnjivih tenderskih postupaka i aneksiranja ranije potpisanih ugovora koji se odnose na realizaciju niza projekata u CGES-u.

– Do 30. 6. se mora održati redovna sjednica Odbora direktora, pa su požurili da raspodijele sredstva pogodnim kadrovima – zaključuju izvori Pobjede.

 

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Objavljeno

dana

Autor

Ministarstvo: Zbog nenaplaćenih akciza i PDV-a 59 miliona manje u kasi, Kostić: Moramo da se borimo za konkurentski prostor

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Tokom godina u kojima je gorivo prodavno bez akciza i poreza, što je trebalo da stimuliše luksuzni jahting turizam, u jahte u Crnoj Gorije natočeno skoro 104 miliona litara goriva. Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu nenaplaćenih akciza i PDV-a za gorivo za brodove i jahte, u državnu kasu se od 2018. do juna 2022. slilo 59 miliona eura manje.

Dvije trećine toga odnosi se na jahte za sport i rekreaciju, tek trećina su komercijalne svrhe.

Vlasnici jahti u Crnoj Gori plaćaju 44 centri više po litru goriva. Poslije četiri i po godine Vlada Crne Gore ukinula je dio benefita, odnosno vratila akcize i proeze.

Advertisement

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da je odluka donijeta uslijed poremećaja na tržištu energenata.

“Svjedoci smo rasta cijene goriva i to u dužem vremenskom periodu koja je sada, maltene, duplirana u odnosu na period od prije dvije godine, odnosno prije početka korone. To je veliki šok za privredu i građane Crne Gore i u tom smislu smo napravili nekoliko poteza kako bismo kako-tako naprvili olakšice naftnog šoka i za privredu i za građane”, objasnio je Damjanović za Al Jazeeru.

Sa druge strane, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je Vladu da preispita vraćanje akciza, navodeći kako je ta mjera bila mamac za vlasnike mega jahti.

Advertisement

Sa takvim stavom saglasni su i pojedini predstavnici biznisa.

“Mi nismo ostrvo na Sredozemlju, niti ostrvo na Jadranu, to znači da nijesmo pošteđeni od konkurencije i da su nam u susjedstvu vrlo ozbiljni, ili jedni od najozbiljnijih konkurenata. Na Mediteranu takođe. Jedna mala turistička destinacija, kao što je Crna Gora, mora da se bori za svoj konkurentski prostor kad je u pitanju turizam”, rekao je za Al Jazeeru Vaslije Kostić iz Udruženja poslodavaca.

U Ministarstvu finansija uvjeravaju da je odluka dobro promišljena. Kažu da se tržište razvilo, a da su određeni benefiti i dalje tu.

Advertisement

“Vezovi za jahte su svega sedam odsto, u odnosu na 21 odsto koja je opšta stopa PDV-a. Dakle, smanjena je stopa PDV-a. Snabdijevanje hranom i pićem za ljude na tim jahtama je ponovo bez PDV-a. Tako da su to sve one male pogodnosti kojih se industrija ne sjeti kada želi da vodi debatu o svim ovim stvarima”, rekao je Damjanović.

U Vladi ističu i da je vraćanje akciza za gorivo za jahte bila obaveza i na evropskom putu Crne Gore.

“Bezcarinsko gorivo mjera je suprotna evropskim pravilima i ozbiljna prepreka za napredak u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na carinsku i poresku politiku”, kazali su u Ministarstvu finansija.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Objavljeno

dana

Autor

NVO Ugostitelji apeluju na Opštinu Kotor: Odgoditi rušenje terase restorana Risan

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


NVO Ugostitelji Crne Gore apeluje na Opštinu Kotor da odgodi rušenje terase restorana „Risan“ u Risnu čiji je dugogodišnji zakupac Vladimir Mrvaljević.

“Iznenađeni smo namjerom nadležnih da objekat ruše u sred sezone kada je Mrvaljević, koji je član naše NVO, uložio značajna novčana sredstva pripremajući se za ovogodišnju ljetnju sezonu”, kažu u ovoj NVO.

Pozivaju nadležne da ovakve stvari rješavaju van sezone i da se sudskim putem stavi tačka na ovo pitanje.

Advertisement

“Nedopustivo je da nadležni, umjesto da nađu način da pomognu ugostiteljima koji unazad nekoliko godina bilježe loše rezultate zbog pandemije korona-virusa, obračunavaju se sa nama i otežavaju nam rad u godini koja bi mogla biti spasonosna za crnogorski turizam”, navodi se u saopštenju ove NVO.

Oni pozivaju sve ugostitelje da se zajedno okupe i da u ponedjeljak, za kada je zakazano rušenje, spriječe njihov naum i još jednom pošalju apel Opštini Kotor da ovo pitanje riješe nakon sezone.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Platni promet 1,36 milijardi eura

Objavljeno

dana

Autor

Banke stimulativnom kreditnom politikom da pomognu privredni oporavak zemlje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijednost realizovanog platnog prometa za 19 radnih dana u maju iznosila je 1,36 milijardi eura, što je 3,5 odsto manje nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 93,8 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U maju je za 19 radnih dana realizovano 1,01 milion naloga, od čega 37,75 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Advertisement

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 53,38 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 71,47 miliona eura.

U maju za 10,36 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije