Povežite se s nama

Ekonomija

Rovčanin: Sve spremno za toplifikaciju Pljevalja, Opština prolongira

Objavljeno

dana

Koga briga za funkciju, direktor obezbijedio sebi platu za četiri godine

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da su finansijska sredstva za proces toplifikacije Pljevalja obezbijeđena, napravljen je projektni tim, revidirano idejno rjesenje i definisane sve pretpostavke, međutim došlo je do, kako je naveo, prolongiranaja cijelog procesa usljed nedostatka razumijevanja od Opštine Pljevlja.

„Da bi mi raspisali tender za glavni projekat i za izvođenje radova konačno, pošto imamo i novac i sve je obezbijeđeno potrebna nam je izmjena urbanističko-tehničkih uslova. Ti isti uslovi izdati su od strane Opštine Pljevlja 2019. godine. Tome je prethodila odluka Skupštine Opštine o izgradnji objekata od opšteg interesa gdje je prepoznat toplovod i proces toplifikacije“, kazao je Rovčanin u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Sada kada je EPCG tražila izmjene uslova jer je pri izmjeni trase došlo do malih korekcija, Rovčanin navodi da su mu kazali da nijesu nadležni.

Advertisement

„A nadležni su bili 2019. godine. Sada nijesu nadležni da daju izmjene. Sada smo se potrudili pa smo od Agencije za zaštitu životne sredine tražili mišljenje ko je nadležan da izda UT uslove. Mi smo dobili odgovor da je to onaj organ koji je izdao i započeo postupak“, kazao je on.

Rovčanin dodaje da su se obratili i Ministarstvu kapitalnih investicija.

„Nakon neformalne komunikacije, poslali smo dopis 8. maja, tu se čekalo još jedno 10- ak dana pa je tek proslijeđeno Ministarstvu na dalji postupak. Kako će Ministarstvo koje nije izdalo prethodne UT uslove da da izmjene i dopune, to ne znamo“, kazao je Rovčanin.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Kovačević: Svi čuvaju energente, a mi ih izvozimo ispod cijene

Objavljeno

dana

Autor

Kovačević: Svi čuvaju energente, a mi ih izvozimo ispod cijene

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Odluka Rudnika uglja (RUP) o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) u trenutku globalne energetske krize je štetna i nelogična jer svi čuvaju svoje energente, osim što ih mi izvozimo ispod cijene – ocijenio je predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević. On je od kraja 2018. godine do sredine prošle godine bio direktor Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

– Čini mi se nelogičnim da je cijena tone uglja 28 eura, dok je većina ostalih država u regionu zabranila izvoz tog energenta – kazao je Kovačević Pobjedi i dodao da je nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je prosječna cijena tone uglja koji oni nabavljaju 75 eura.

Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ugovorom je, kako je ranije saopšteno iz RUP-a, predviđena isporuka prvih 40 hiljada tona od planirane ukupne količine od 300 hiljada tona uglja. Cijena uglja iznosi 28,8 eura bez PDV-a za kvalitet toplotne moći od osam hiljada kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od sedam hiljada do deset hiljada kJ/kg.

Advertisement

– Ovo je štetan ugovor i problematična cijena. Smatram da Termoelektrana može ostati bez uglja jer količine koje se eksploatišu očigledno neće biti dovoljne ukoliko se investicioni radovi na otvaranju novih rudarskih kopova izmještanjem rijeke Ćehotine ne završe. A očigledno je da oni to ne misle da rade, odnosno da to ne mogu izvesti – kazao je Kovačević.

On smatra da bi o ovom ugovoru trebalo da se izjasni Vlada odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija.
– Oni su već trebali da reaguju po tom pitanju i da obavijeste javnost da li je ovaj ugovor možda dobar, a možda i odličan, a sve su indicije da je taj ugovor vrlo neprimjeren u postojećoj situaciji i u Evropi, regionu i svijetu po pitanju energenata, jer svi čuvaju svoje energente, osim što ih mi izvozimo ispod cijene – zaključio je Kovačević.
Realizacija ugovora je počela 10. juna kad je sa separacije Doganje u pravcu Prijepolja krenulo šest kamiona nosivosti 25 tona. Iz RUP-a je saopšteno da će, prema planu, kamioni u dvije smjene obavljati dnevnu isporuku 400 do 600 tona uglja. Na željezničkoj stanici u Prijepolju vrši se utovar uglja u teretne vagone.

 

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Čađenović dao instrukciju da se nastavi rad na usvajanju nove sistematizacije

Objavljeno

dana

Autor

Čađenović dao instrukciju da se nastavi rad na usvajanju nove sistematizacije

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Vladimir Čađenović dao je instrukciju asistentu izvršnog direktora Ivanu Janjuševiću da, shodno zaključcima Kolegijuma menadžmenta, obavijesti menadžere da nastave rad na novoj sistematizaciji koja predviđa zapošljavanje još najmanje 300 radnika, saznaje Pobjeda.

Janjušević je to uradio poslije sjednice Kolegijuma – samo dan nakon sjednice Odbora direktora na kojoj se, zbog pritiska Vlade, Sindikata, ali i prijetnjama tužilaštvom, privremeno odustalo od pravilnika o sistematizaciji ali i usvajanja kontroverznog stambenog pravilnika.

Kolegijum izvršnog direktora čine, pored izvršnog direktora, rukovodioci direkcija, rukovodioci sektora kao i asistenti i zamjenici izvršnog direktora, odnosno cijeli menadžment.

Advertisement

U dopisu u koji je Pobjeda imala uvid Janjušević obavještava menadžement da im, shodno instrukcijama izvršnog direktora, dostavlja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, tabelarni pregled akta, organizacionu šemu i sindikalno izjašnjenje na prijedlog pravilnika.

– Zadužuju se članovi menadžmenta s obzirom na to da prijedlog novog pravilnika nije raspravljan na sjednici Odbora direktora zbog intenzivnog neadekvatnog medijskog izvještavanja – da izvrše analizu radno – pravnog statusa zaposlenih na određeno vrijeme kao i zaposlenih posredstvom Agencije za privremeno ustupanje zaposlenih, te da daju eventualne sugestije i prijedloge u pravcu rješavanja njihovog daljeg radnog statusa a sve u skladu sa realnim potrebama rada procijenjenim na nivou organizacionih jedinica tog društva – citirao je u dopisu Janjušević zaključke Kolegijuma.

Stavom Kolegijuma Čađenović se jasno usprotivio zahtjevima premijera Abazovića i resornog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića da se prekine enormno partijsko zapošljavanje u CEDIS-u.

Advertisement

Pobjeda je ranije ekskluzivno objavila djelove novog pravilnika koji predviđa radikalno povećanje broja radnika za čak 300. Time bi se ukupan broj radnika CEDIS-a povećao na 1.926, što je za 600 više u odnosu na broj radnika koje je CEDIS imao u trenutku smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine.

Procjene Sindikata kažu da bi to dovelo kompaniju pred bankrot što bi građani plaćali astronomskim računima za struju.

– U odnosu na prethodnu sistematizaciju koja je imala nešto preko 1.300 radnih mjesta, ova ima 1.926 što je povećanje za čak 626. U svakom gradu bi po toj sistematizaciji postojali koordinatori koji su direktno ispod izvršnog direktora, njih ima ukupno 18. To su ljudi koji su trenutno zapošljeni po ugovoru, inače visoki funkcioneri Demokrata koji sada rade bez sistematizovanih radnih mjesta. Po toj sistematizaciji bili su predviđeni i veći koeficijenti za gotovo sve radnike.

Advertisement

Čađenović je, prije samo desetak dana, kazao da su novi akt o sistematizaciji sačinili zato što postojeći nije predviđao broj zaposlenih, te je upravo on bio podložan zloupotrebama.

– U narednom periodu nema potrebe za većim angažovanjem ili masovnim zapošljavanjem. Optimalan broj angažovanih lica u raznim statusima je 1.700 i to će se zadržati u narednom periodu – kazao je Čađenović.

Premijer Dritan Abazović je oštro upozorio kako je od CEDIS-a napravljen bastion partijskog zapošljavanja i da će Vlada to sankcionisati.

Advertisement

– Volio bih da otvaramo nova radna mjesta stalno, ali jesam protiv politike da određene državne kompanije koristimo kao partijske bastione. Trenutno jedna politička partija upravlja CEDIS-om, možda će sjutra upravljati neka druga, ali da se takva praksa ne bi nastavila, mislim da to moramo sasijeći u korijenu i sankcionisati. Ako se ispostavi da se radilo protiv pravila, Vlada će procesuirati svakoga, nezavisno od toga kako se ko zove, preziva ili kojoj partiji pripada – rekao je Abazović.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović je kadar Demokrata i predsjednik Odbora glavnog grada te partije, a na čelu Odbora direktora je kadar DF-a Rajko Radošević. Očekuje se da oni budu smijenjeni početkom jula kada je zakazana Skupština akcionara pa se ovaj potez dovodi u vezu sa najavljenim razrješenjima.

 

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Prilog Izvještaju EK: OLAF tražio informacije o 10 pošiljki preko Luke Bar

Objavljeno

dana

Autor

Prilog Izvještaju EK: OLAF tražio informacije o 10 pošiljki preko Luke Bar

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) pitala je Upravu prihoda i carina (UPC) za deset pošiljki cigareta preko Luke Bar, navodi se u Vladinom Drugom prilogu Izvještaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori za ovu godinu koji je danas usvojila Vlada, a koji se odnosi na period od 20. marta do 6. juna 2022. godine.

– Sa Evropskom službom za suzbijanje prevara (OLAF) razmijenjeno je 10 informacija, u vezi s kretanjem duvana i duvanskih proizvoda, preko AFIS sistema kojem UPC ima pristup do nivoa zemlje kandidata. Takođe, u istom periodu, UPC je postupala po zahtjevima OLAF-a u odnosu na kompanije i njihove ovlašćene zastupnike koji posluju u Slobodnoj zoni Luka Bar, te je s ovom kancelarijom, u izvještajnom periodu, neposredno razmijenjena jedna informacija – navodi se u Izvještaju.

Dodaje se da je tokom ovog perioda razmijenjena 21 informacija s nadležnim tužilaštvima, Upravom policije, sudovima i drugim organima za sprovođenje zakona.

Advertisement

– Upućeno je jedno obavještenje nadležnom državnom tužilaštvu o postojanju sumnje da su počinjena krivična djela po službenoj dužnosti – kaže se u Izvještaju.

Podsjećamo, Službenici Uprave prihoda i carina su u maju u zajedničkoj akciji sa službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja u Carinskoj ispostavi Slobodna zona „Luka Bar“, na osnovu analize rizika, izvršili pregled kontejnera i otkrili krijumčarene cigarete u količini od 1.044 paketa u vrijednosti od 1.377.850,00 eura.

Prilog Izvještaju se u skladu sa utvrđenom praksom, priprema i dostavlja dva puta godišnje čime se formalno informiše EK o ukupnim aktivnostima koje se realizuje u okviru procesa pristupanja, a obuhvata izvještajni period od 20. marta do 6. juna.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije