Povežite se s nama

Tehnologija

Microsoft je predstavio Windows 11 sa novim dizajnom, Start menijem

Objavljeno

dana

Microsoft je predstavio Windows 11 sa novim dizajnom, Start menijem

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsMicrosoft je zvanično potvrdio ime svoje naredne verzije Windowsa, a to je Windows 11. Microsoftov novi operativni sistem je sada i ozvaničen, a glavne karakteristike platforme su pojednostavljenje korisničkog interfejsa, novi Windows Store i poboljšanja za performanse i multitasking.

Windows 11 ima novi Start meni koji će biti centriran, koji odbacuje Live Tiles i sada koristi jenostavniji launcher. Tu su aplikacije, nedavno otvoreni dokumenti i zaseban interfejs za pretragu. OS će imati i ažurirane tamne i svetle modove, koji izgledaju značajno bolje od onoga što nudi aktuelni Windows.

Advertisement

Advertisement

Tu je i karakteristika, koju Microsoft naziva „snap layouts“, koja omogućava da se aplikacije brzo ubace u različite modove koje Windows 11 podržava. Nova verzija Windowsa takođe pamti gde su uskladištene aplikacije, zahvaljujući „Snap Group layouts“ opciji. Ovo će biti korisno kod podrške za više monitora, a obezbediće da se aplikacije uvek otvaraju na odgovarajućem ekranu.

Performanse su takođe u velikom fokusu Windowsa 11. Windows ažuriranja su za 40 procenata manja i efikasnija jer se sada obavljaju u pozadini.

Advertisement

Microsoft sada integriše Microsoft Teams direktno u Windows 11, kako za standardne tako i za poslovne korisnike. Teams je integrisan direktno u taskbar, omogućavajući Windows 11 korisnicima da pozivaju prijatelje, familiju ili saradnike.

w2_3.jpg

Windows Widgets i gestikulacije dodirom postaju veliki deo nove verzije operativnog sistema. Widgets je personalizovani feed, koji pokreće veštačka inteligencija, a predstavlja nadogradnju vidžeta koji su predstavljeni u Windows 10 verziji. Ugrađeni vidžeti uključuju „news feed“, vreme i mape.

Advertisement

Poboljšane su gestikulacije koje se mogu koristiti na tabletima. Umesto prebacivanja u tablet mod, Windows 11 se prilagođava kako bi omogućio da se operativni sistem lako koristi dodirom. Tu su i poboljšanja za pisanje i kucanje pomoću glasa. Sa određenim pametnim olovkama, Windows 11 podržava i taktilni odziv.

w3_2.jpg

Sa Windowsom 11, velika pažnja je usmerena i ka Xbox platformi. Auto HDR funkcija koju imaju Xbox Series X / S, će biti deo Windowsa 11. Auto HDR će dodati visoki dinamički raspon (HDR) u veliki broj DirectX 11 i DirectX 12 igara, dok god korisnik ima kompatibilan HDR monitor.

Advertisement

Microsoft obećava i poboljšanja u brzini i performansama sa Windowsom 11. DirectStorage će biti deo operativnog sistema, a zahtevaće najnovije NVMe diskove kako bi se ubrzalo vreme učitavanje igara na Windowsu 11. Xbox Game Pass je integrisan u Windows 11, zahvaljujući novoj Xbox aplikaciji koju Microsoft testira već mesecima. To uključuje i xCloud integrisan u Xbox aplikaciju, pa se igre mogu streamovati sa Microsoftovog cloud-a.

w4_1.jpg

Na kraju, jedan od većih delova Windowsa 11 je nova prodavnica. Store je sada redizajniran i sadržaće veliki broj aplikacija koje se do sada nisu nudile u Windows app store-u. Developeri mogu da koriste svoje „komercijalne sisteme“, a Microsoft neće ovo naplaćivati. Developeri mogu da koriste i sopstvene sisteme plaćanja ukoliko žele.

Advertisement

w5.jpg

Jedna od najvećih i najbitnijih karakteristika nove verzije operativnog sistema je to što će Windows 11 moći da pokreće i Android aplikacije. Microsoft je sklopio partnerstvo sa kompanijama Intel i Amazon kako bi ovo omogućio, a za to će koristiti Intel Bridge tehnologiju.

Microsoft tokom svoje najavne prezentacije nije pomenuo konkretan datum objave Windowsa 11, ali je obećao da će operativni sistem biti dostupan kao besplatna nadogradnja za Windows 10 korisnike.

Advertisement

Izvor: The Verge

 

AdvertisementBenchmark
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Netflix ipak sa reklamama

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 16:59 |
Advertisement

Software/Web

Kompanija Netflix nalazi se u nekoj vrsti slobodnog pada, a ako ćemo biti iskreni sami su za to krivi. Nakon serije diskutabilnih poteza, poput povećanja cene mesečne pretplate u određenim regionima i uvođenja zabrane deljenja jednog naloga između više domaćinstava, sada je na redu najbolji od svih – plaćena pretplata uz reklame. Iako smo mislili da je tako glup potez nemoguće napraviti, čak ni ako ste Netflix, portal HotHardware prenosi kako je tako nešto ipak moguće. 

Advertisement

Problemi 

Ovakav razvoj situacije prouzrokovan je problemima sa gubitkom korisnika u kojima se Netflix našao. Nakon strahovitog rasta u proteklim godinama, tokom prvog kvartala tekuće godine izgubili su 200.000 pretplatnika, a očekuje se da će izgubiti još 2 miliona tokom drugog kvartala. 

Advertisement

To je uključilo uzbunu i neophodnost za pronalaženjem rešenja kako za postojeće, tako i privlačenje novih korisnika. Jeftina pretplata sa nižom cenom se čelnicima kompanija verovatno čini kao sjajna ideja, ali pitanje je koliko je to tačno. 

Netflix_1.jpg

Izgleda da se ne šale 

Advertisement

Pre nekoliko meseci, čelnici kompanije Netflix rekli su kako razmišljaju uvođenju jeftinijeg nivoa pretplate koji bi, zbog snižene cene, prikazivao reklame. Dakle, ne besplatan Netflix po principu “pa kome smetaju reklame ako je džabe”, već “dajte nam vaš novac ali gledajte i reklame”. Ne krivimo vas ukoliko se pitate da li su oni normalni. Međutim, kako je tada rečeno, takva odluka bila je na dugačkom štapu. 

Čini se kako se situacija u samo nekoliko meseci drastično promenila. Izvršni direktor kompanije Netflix, Ted Sarandos, u četvrtak je izjavio kako “Postoje ljudi koji smatraju kako je Netflix previše skup za njih, ali da im ne bi smetale reklame uz jeftiniju pretplatu”. Iskreno, mi za takve još uvek nismo čuli, ali ko smo mi da se ne složimo sa vođom ove platforme. 

Advertisement

Dakle, Ted je i zvanično potvrdio ono o čemu se do sada samo šuškalo, a to je da će se pojaviti verzija platforme Netflix koju ćete plaćati manje, ali i u kojoj ćete morati da uživate u oglasima. U ovom trenutku nije poznato ni koliko će taj tip pretplate koštati, ni koliko će reklame biti dugačke i česte. Ali da će ih biti, to je već sigurno. 

 

Advertisement

Izvor: hothardwareBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Instagram proverava vaše godište

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 14:34 |
Advertisement

Software/Web

Nije lak zadatak ograničiti prikazivanje neprimerenog sadržaja mlađim naraštajima. Međutim, kompanija Instagram rešena je da unapredi svoje sisteme za proveru godina korisnika  kroz upotrebu nekoliko naprednih funkcionalnosti. O čemu se tačno radi prenosi portal TechCrunch. 

Advertisement

Dva nova sistema provere

Instagram počinje testiranje dva nova sistema za verifikaciju vaših godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi, od korisnika zahteva da dostave video zapis koji će služiti u svrhe utvrđivanja vaših godina. Drugi način jeste putem vaših prijatelja na ovoj društvenoj mreži koji bi garantovali da vi imate onoliko godina koliko tvrdite. Ova dva nova sistema verifikacije razvijaju se u partnerstvu sa firmom Yoti, koja je usko specijalizovana za verifikaciju godina korisnika na internetu. 

Advertisement

Pored toga, možete priložiti i identifikacioni dokument ukoliko ste baš rešeni da Instagramu dokažete koliko imate godina. Ova kompanija navodi kako je u pitanju samo produžetak prakse započete tokom 2019. godine. Od tada, korisnicima se traži da unesu datum rođenja. Međutim, nema ništa lakše od unošenja pogrešnog datuma, zar ne? Video snimak je ipak malo sigurnija stvar…  

Insta_age_verification0.jpg

Razlozi 

Advertisement

Kako kaže Instagram, svrha poboljšanih sistema za utvrđivanje godišta korisnika jeste poboljšano filtriranje sadržaja koji je primeren upravo godinama određenog korisnika. Neki od bezbednosnih sistema namenjenih maloletnim korisnicima sprečavaju kontaktiranje od strane nepoznate odrasle osobe i ograničavanje prikazivanja reklama koje se smatraju neprimerenima. 

Kako to sve funkcioniše 

Advertisement

Ukoliko se odlučite da priložite video snimak kao vid identifikacije, kompanija Yoti biće zadužena za procesiranje tog snimka i verifikaciju vaših godina. Nakon što se ovaj proces završi, snimak se briše sa servera obe kompanije. Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Prime Gaming nudi besplatne igre

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs25.06.2022 12:28 |
Advertisement

Games

Čini se da su ovih dana besplatne video igre dostupnije nego ikada do sada. Epic Games je već poznat po svojoj darežljivosti, a polako se priključuju i Steam i GOG. Sa druge strane i Amazon je široke ruke, međutim samo ukoliko plaćate njihovu Prime pretplatu (14,99 dolara mesečno). Ali, šta je tačno Amazon Prime i koje vas to video igre očekuju ukoliko ovu uslugu plaćate? 

Advertisement

Amazon Prime 

Da prvo objasnimo šta je tačno Amazon Prime i šta to dobijate za skoro 15 dolara mesečno. Ovo je pretplata koju donosi splet usluga, počevši od dostave u roku jednog ili dva dana (važi za najveći deo Sjedinjenih Američkih Država). Međutim, brza dostava je samo jedan deo ove usluge, a i onaj koji nas najmanje interesuje jer nam nije dostupan. 

Advertisement

Pored toga, dobijate pristup Prime Video, striming platformi na kojoj možete da pratite neke od popularnih novih serija, poput The Boys, Wheel of Time, The Grand Tour, i mnogih drugih. Pored toga, Prime Video biće platforma na kojoj će se emitovati predstojeća serija smeštena u Tolkinov svet Gospodara prstenova – The Lord of the Rings: The Rings of Power. 

Tu je i Prime Reading sa mnoštvom besplatnih elektronskih knjiga, Amazon Photos koji donosi neograničen prostor za skladištenje fotografija, kao i mnoštvo drugih pogodnosti koje se tiču kupovine na Amazon “onlajn” radnji. Na kraju, dobijate i Prime Gaming, servis koji svakog meseca donosi besplatne video igre koje možete preuzeti i igrati sve vreme dok uplaćujete vašu pretplatu, a upravo je to ono što nas najviše interesuje. 

Advertisement

“Besplatne” video igre 

Od 21. juna je svim osobama koje plaćaju Amazon Prime dostupno mnoštvo interesantnih video igara: 

Advertisement

Mass Effect Legendary Edition Benchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije