Povežite se s nama

RT Rusija

Украјински неонацистички батаљон Азов изградио је „државу у држави“ и презире и Русију и либерални Запад

Objavljeno

dana

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Украјински пук се придржава свог бренда ‘Националне идеје’, по узору на Мусолинијеву Италију

Упркос предаји пука Азов у ​​Железари Азовстал током борби у Мариупољу, прошлог месеца, испоставило се да је легенда о овој јединици постојана. Украјинска команда је већ најавила да ће у Харкову и Кијеву бити створене нове снаге за специјалне операције Азов.

Advertisement

Истовремено је извршен и делимичан ребрендинг. Средњовековни хералдички симбол – трозубац (грб Украјине) који се састоји од три мача – сада је приказан на шеврону „новог“ Азова уместо стилизованог Волфсангела („вучја удица“) који је изазвао толико критика не само из Русије, већ и са Запада и сународника Украјинаца. Ова осуда је оправдана, јер је симбол коришћен на реверима СС-ових дивизија Дас Реицх и Ландсторм Недерланд, као и на логотипу Холандске нацистичке партије.

Азовити су одбацили све такве оптужбе, тврдећи да њихов симбол пука није Вуксанђел, већ прва слова фразе ‘Национална идеја’, наводно написана старим украјинским писмом, које је мешавина ћириличног и латиничног слова. И ово није први ребрендинг Азова – својевремено је „вучја удица“ на њиховим шевронима заменила окултни симбол „црног сунца“, који је коришћен у СС ритуалима и украшавао под замка реда у Вевелсбургу. Међутим, тада се Азовити нису трудили да објасне како „црно сунце“ има замишљене украјинске корене.

Одбијање Волфсанђела јасно има за циљ да омогући да се каже, „Да, некада је било ултрадесничарских елемената у Азову, али то је сада прошлост. Пук иде напред са новим симболима и новим идејама.”

Advertisement

Међутим, то није случај. Напротив, ребрендирање показује да је Азов само ојачао своју идеологију, постао зрелији и одбацио младалачки гнев заједно са својом нацистичком симболиком, која алудира на идеологију коју пук, као организација, никада није делио. Да би се ово разумело, довољно је посматрати Азов не само као војни покрет, већ и политички пројекат.

Азов су основали радикали који су прешли из Патриота Украјине. Ова организација је имала седиште у Харкову, граду на североистоку земље, који је одувек имао претежно руско говорно становништво. Стога је Азовљев бренд национализма био другачији. За разлику од украјинских националиста, они се нису фокусирали на питања која се односе на украјински језик, етничку припадност или веру. Они су нацију доживљавали као етатистички пројекат у духу италијанског фашизма. Заправо, Патриота Украјине, главни идеолог, украјински публициста 20. века Дмитриј Донцов (чије су идеје такође имале велики утицај на нацистичке сараднике Организације украјинских националиста), назвао је своју идеологију ‘интегралног национализма’ украјинском верзијом национализма развијеном двадесетих година 20. века, притом се више пута позивајући на дела Бенита Мусолинија и Ђованија Ђентилеа, главних аутора фашизма.

Истовремено, Донцов је изједначио појмове нације и расе. Ове последње је поделио на расе господара и робова. Према Донцову, Украјинци су раса господара, док су Руси раса робова који желе да поробе Украјинце. Сукоб Украјинаца и Руса је апсолутне, егзистенцијалне природе и може се завршити само уништењем једне од страна, сматра Донцов. Романтизам игра кључну улогу у овој борби, коју он дефинише као вољу за жртвовањем, кохерентност воље више појединаца за постизањем моћи и усмеравање свих напора ка једном циљу – изградњи украјинске нације. Управо тај романтизам обезбеђује припадност појединца колективној целини и усмерава нацију на пут експанзије.

Advertisement

Донцовљев романтизам је заснован на миту о „коначној бици“ из немачко-скандинавског паганизма. У овом сценарију ће доћи до уништења света и његовог каснијег поновног рођења. Обожавање идеје која се заступа у овом миту мора попримити облик религиозног фанатизма. То је једини начин на који идеја може да продре у унутрашње светиште човековог карактера и да доведе до онога што Донцов назива радикалном револуцијом у људској психи.

Код присталица ове идеје треба подстаћи агресију према носиоцима других ставова, омогућити им да одбаце универзални морал и идеје о добру и злу. Нови морал треба да буде антихуманистички, заснован само на вољи за преузимање власти. Лични интереси морају бити потчињени општем добру, све што јача нацију треба сматрати етичким, а све што то спречава треба прогласити неморалним.Командант Азова се хвали језивим фотографијама стрељаних цивила

Донцовљев концепт је потпуно елитистички. За њега је народ само инертна маса без самосталне воље. Масе су лишене могућности да развијају сопствене идеје, могу само пасивно да их апсорбују. Главна улога је резервисана за активну мањину, односно групу способну да формулише идеју за несвесне масе која је лако разумљива и која их мотивише да се укључе у борбу. Активна мањина увек треба да буде на челу нације, сматра Донцов.

Advertisement

Оно што су Азовити узели од немачких нациста била је њихова стратегија стицања власти. Покушали су да створе „државу у држави” у сенци која је требало да преузме контролу над свим државним институцијама у време акутне политичке кризе. Око пука Азов за осам година постојања израсла је огромна мрежа цивилних организација. То укључује издаваче књига, образовне пројекте, скаутинг клубове, теретане и друга удружења. Чак има и своју политичку странку, Национални корпус, са паравојним крилом под називом Национална милиција. Овде кључну улогу имају ветерани пука.

Уз помоћ ових организација, регрути су регрутовани и за сам пук и за грађански покрет Азова. Ветерани Азова су се такође активно придружили Оружаним снагама Украјине и агенцијама за спровођење закона, укључујући полицију, војску и Службу безбедности, где су наставили да шире Азовску идеологију интегралног национализма.

Озбиљна ритуална компонента прожима све аспекте живота унутар самог пука Азов и његовог грађанског покрета. Три мача која су сада приказана на шевронима „новог“ Азова заправо су одраз једног сасвим опипљивог симбола. Свечани комплекс са три дрвена мача изграђен је у главној бази Азова у граду Урзуф код Мариупоља, где су спроведени скоро сви ритуали пука. Најзначајнији од њих је помен погинулим саборцима. Током обреда, Азовити стоје држећи дрвене штитове и бакље. На штитовима се налазе главни симболи пука – „црно сунце“ и Волфсанђел, као и имена погинулих припадника. Водитељ церемоније прозива свако њихово име, након чега војник са одговарајућим штитом пали спомен-светло и каже „Сећамо!“ на шта други одговарају, „Осветићемо се!“ Овај ритуал није оригиналан изум. Азовити су га позајмили од италијанских фашиста из 1920-их, који су га звали Пресенте! Овај и друге ритуале развила је специјална идеолошка јединица у оквиру Азова, служба ‘Носилац стандарда’.

Advertisement


Стрелац у Бафалу је црпео из истих идеја као и украјински неонацисти које подржава Запад

У ствари, избор три мача као новог симбола говори. На челне позиције Азова долази нова генерација. Ово више нису разуларени фудбалски навијачи који су некада формирали батаљон и за које су СС симболи и избијање нацистичке идеологије били облик протеста. Сада емисију воде људи који су васпитани у систему Азов са азовском идеологијом интегралног национализма. Везе са европском ултрадесницом, такозваним покретом ‘белих националиста’, за њих више нису толико важне. Средиште њиховог погледа на свет је украјинска државност и украјинска нација, осуђена на борбу и против Русије и против либералних вредности Запада. Наравно, за Азовите су најбољи део украјинске нације они сами.

Предаја главног дела пука на Азовсталу само је искристалисала азовску идеологију. За Азовите је садашњи руско-украјински сукоб постао управо есхатолошка „коначна битка“ приказана у Вагнеровој опери. Треба да се води против Руса и либералног Запада, који не жели да пружи довољну војну помоћ нити да уђе у отворени сукоб са Москвом. Ако буде потребно, водиће се чак и против сопствене владе, која је обећала да ће евакуисати браниоце Азовстала, али није одржала реч. Последња битка се мора водити до краја, а Азовите није брига колико ће украјинских грађана изгорети у њеној ватри у име наметања своје „националне идеје“.RT Rusija
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

RT Rusija

‘Хибридни’ сој Цовид-19 откривен у Русији — РТ Русија и бивши Совјетски Савез

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Шест људи је до сада заражено такозваном варијантом „Делтакрон“, према подацима државног надзорног органа за здравље потрошача

Нови хибридни сој Цовид-19, који комбинује карактеристике Делта и Омицрон варијанти вируса, откривен је у Русији, потврдио је у четвртак Роспотребнадзор у тој земљи.

Advertisement

До сада је регистровано шест случајева такозваног соја ‘Делтакрон’, од којих је пет пронађено у Санкт Петербургу и још један у Москви, наводи агенција, позивајући се на податке постављене на ВГАРус (Руски агрегатор вирусног генома).

„Делтакрон“ је тренутно недоминантни сој вируса и нема значајнијег утицаја на епидемиолошку ситуацију у Русији, истиче се.

Према Роспотребнадзору, сви пацијенти ‘Делтакрона’ су имали лакши облик болести, при чему нико од њих није захтевао хоспитализацију.

Advertisement

Амерички генетски научник Дмитриј Прус раније је рекао новинској агенцији РБЦ да је хибридни вирус јединствен за Русију и да је вероватно настао у тој земљи.

‘Делтакрон’ су први открили истраживачи Смородинцевског института за грип у Санкт Петербургу почетком јула. Месец касније, „Све смо проверили и поново проверили и са сигурношћу можемо рећи да то није грешка, већ прави хибридни вирус,“ известио је научник.

Такве комбинације варијанти корона вируса као што је ‘Делтакрон’ су веома ретке јер је тежи Делта до сада скоро у потпуности претекао заразнији, али лакши сој Омицрон.

Advertisement

„Још да сазнамо да ли је ‘руски Делтакрон’ опасан. Прус је рекао и додао да је ширење хибридног вируса до сада било веома ограничено.

У јануару су научници са Кипра пријавили хибрид Делте и Омикрона, који су рекли да је 25 људи заражено њиме. Међутим, технички вођа Светске здравствене организације о Цовид-19 Мариа Ван Керкхове сугерише да је вероватно у питању лабораторијска грешка узрокована контаминацијом узорка вируса.

Извештаји о открићу ‘Делтакрона’ у Русији стигли су на дан када вакцина Спутњик В ове земље обележава своју двогодишњицу. 11. августа 2020. постао је прва вакцина против корона вируса регистрована било где у свету.

Advertisement

ОПШИРНИЈЕ:
Руски Спутњик В Цовид јаб обележава две године

Руска вакцина, која је испоручена у 71 земљу, показала је један од најјачих одговора на мутиране варијанте Делта и Омицрон. Заједничка студија Националног института за инфективне болести Лаззаро Спалланзани и програмера убода у московском Институту Гамалеиа, која је објављена почетком 2022. године, открила је да је Спутњик В био 2,6 пута ефикаснији против Омикрона од америчког Пфизера. пуцањ.RT Rusija
Advertisement
Nastavite čitati

RT Rusija

Руска вакцина Спутњик В обележава две године

Objavljeno

dana

Autor

Контејнери са руском вакцином Спутњик В стижу на аеродром, у Кишињеву у Молдавији.  © Спутњик /Михај Карауш

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Прва регистрована вакцина Цовид-19 на свету испоручена је у 71 земљу, у којој живи четири милијарде људи, каже шеф фонда иза Спутњика В.

За две године од регистрације, Спутњик В се показао да јесте “један од најефикаснијих и најбезбеднијих алата” против Цовид-19 у Русији и иностранству, рекао је у среду шеф фонда који је финансирао развој вакцине и надгледа њену дистрибуцију.

Advertisement

Спутњик В је 11. августа 2020. постао прва регистрована вакцина на свету против новог корона вируса, након што је добила релевантне документе од руског Министарства здравља.

Од тада убод, који је развио московски институт Гамалеја, „Постао је лек који се највише извози у историји Русије и с правом се етаблирао као једно од најефикаснијих и најбезбеднијих средстава за борбу против инфекције корона вирусом у свету“, Извршни директор Руског фонда за директна улагања (РФИФ) Кирил Дмитриев рекао је.

„Спутњику В се веровало у 71 земљи широм света у којима живи више од 4 милијарде људи. приметио је.

Advertisement

Да би олакшао приступ вакцини, РФИФ је организовао масовну производњу не само у Русији, већ у 18 других земаља, укључујући Индију, Кину, Бразил, Аргентину и Иран.

Опширније

Ставите тачку на одлагања одобрења руског Спутњика В јаба – француски стручњак

Двокомпонентни снимак Спутњик В показао је ефикасност од 97,6% током акције вакцинације у Русији, према подаци Института Гамалеја и Министарства здравља.

Његова ефикасност је такође била „потврђено резултатима више од 50 клиничких студија и подацима из… националних програма вакцинације у различитим регионима света, укључујући Европу, Азију, Блиски исток и Латинску Америку“, рекао је шеф РФИФ-а.

Advertisement

Истраживање о руском убоду објављено је у међународним рецензираним медицинским часописима, укључујући Тхе Ланцет, Натуре, Ваццинес, Целл Репортс Медицине и друге, истакао је он.

„Вакцина не само да је помогла да се људи заштите од оригиналног соја коронавируса и да се спусти врхунац болести, њена доказана универзална платформа људских аденовирусних вектора показала је високу ефикасност у борби против нових мутација. [of Covid-19]укључујући сојеве Делта и Омицрон,” рекао је Дмитриев.

Опширније

Медицинска сестра показује бочице са доза дозе вакцине Спутњик В, у Мексико Ситију, Мексико.  ©Луис Баррон / Еиепик Гроуп / Футуре Публисхинг преко Гетти Имагес)
Најбоље оружје за борбу против Цовида у латиноамеричком граду је руска вакцина

Заједничка студија Националног института за инфективне болести Лаззаро Спалланзани и Института Гамалеиа, која је објављена почетком 2022. „потврдио да је Спутњик В пружио најјачу одбрану од Омикрона,“ рекао је. Између осталог, тај лист је открио да је руски ударац 2,6 пута ефикаснији против Омикрона од ударца Пфизера произведеног у САД.

Једнокомпонентна вакцина Спутњик Лигхт такође је регистрована у Русији у мају 2021. године, а касније је испоручена у више од 30 земаља. Постало је а „универзални појачивач за друге вакцине“, пружа већу заштиту од соја Омицрон и других мутација, према речима шефа РФИФ-а.

Advertisement

Међутим, Спутњик В и Спутњик Лајт још увек немају одобрење Светске здравствене организације и Европске агенције за лекове (ЕМА). Руски званичници тврде да је одлагање дошло из политичких разлога. РДИФ је такође био међу првим руским ентитетима који су се суочили са западним санкцијама након покретања војне операције Москве у Украјини у фебруару.

„Пандемија би требало да буде важна лекција за цело човечанство – када је реч о спасавању живота, потребни су јединство и колективни напори. Само овај пут омогућава ефикасно супротстављање будућим претњама, укључујући и епидемиолошке. закључио је Дмитријев.RT Rusija
Advertisement
Nastavite čitati

RT Rusija

Протест у етру Руски новинар оптужен — РТ Русија и бивши Совјетски Савез

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Vijesti iz Rusije, izvor portal: RT Rusija
NAPOMENA! Automatski prevedeno, moguće greške u prevodu.


Марина Овсианникова је раније више пута кажњавана због протеста који су критиковали руску војну операцију у Украјини

Руске власти оптужиле су новинарку Марину Овсјаникову за ширење „дезинформације” о руској војсци.

Advertisement

Овсианникова је постала позната глобалној публици у марту, када је развила плакат са критиком војне кампање Москве у Украјини током вечерњег емитовања вести. Новинар је од тада организовао још неколико протеста осуђујући руску употребу силе против њеног суседа.

У среду је адвокат Овсианникове, Дмитриј Захватов, објавио објаву на Фејсбуку, потврђујући да је његов клијент званично оптужен по параграфу 207.3 кривичног закона земље, који је уведен убрзо након што је Кремљ започео офанзиву на Украјину. Ако буде проглашен кривим, новинар би могао добити до десет година иза решетака.

44-годишњак је осумњичен за „јавно ширење дезинформација о употреби оружаних снага, мотивисано политичком, идеолошком, расном, националном или верском мржњом или непријатељством или мржњом или непријатељством према друштвеној групи.

Advertisement

Захватов је открио да је новинар приведен у среду рано ујутру, са полицајцима “форсирајући им пут” у њену кућу. Резиденција је претресена, а Овсианникова је одведена у Москву и испитана, додао је адвокат.

До сада није донета одлука да ли ће она бити задржана у истражном затвору или пуштена уз кауцију, додао је адвокат.

Он је рекао да је кривичну истрагу покренуо руски Истражни комитет због протеста Овсјаникове 15. јула на насипу реке Москве испред Кремља, када је развила плакат на коме је писало: „Путин је убица. Његови војници су фашисти. Погинуло је 352 деце. Колико би још требало да умре да би престао?”

Advertisement

Прошлог месеца московски суд ју је казнио са 50.000 рубаља (813 долара). Како је касније објаснила руским медијима, та новчана казна је изречена због њеног говора који је критиковао руску војну офанзиву, који је изговорила испред суда у којем се саслушавао случај опозиционог московског општинског посланика Иље Јашина.

Почетком августа, Овсианникова је добила још једну новчану казну због објаве на Фејсбуку у којој се критикује руска војна кампања у Украјини.

Дана 14. марта, у то време је радила на руском ТВ каналу 1, Овсианникова је ходала иза водитеља вести током директног преноса и развила плакат, чији је део био написан на енглеском, а део на руском.

Advertisement

Порука је гласила: „Нема рата (на енглеском). Заустави рат. Не верујте пропаганди. Овде те лажу (на руском). Руси против рата (на енглеском). Жена је такође неколико пута скандирала „Зауставите рат! Не рату”! Директан пренос није прекинут, а демонстрант је био видљив неколико секунди.

Након протеста у етеру, Овсианникова је накратко приведена и касније кажњена, али не због самог протеста, већ радије због видео поруке коју је унапред снимила и поставила на друштвене мреже. У њему је, између осталог, позвала Русе да учествују у недозвољеним протестима против московског „специјална операција“ у Украјини.

Наступ Овсианникова је брзо постао миљеник западних медија.

Advertisement

Руског новинара је у априлу ангажовао немачки информативни канал Дие Велт као сталног дописника. Међутим, касније је открила да је овај уговор истекао после три месеца.

Власти тек треба да коментаришу најновије оптужбе против Овсианникове.

Ову причу можете поделити на друштвеним мрежама:

AdvertisementRT Rusija
Nastavite čitati

Najčitanije