Povežite se s nama

Politika

Konjević: Ko umije pročitaće poruku Eskobara

Objavljeno

dana

Konjević: Radulović se kune da vodi istu spoljnu politiku kao DPS, mislim da se Krivokapić krstio cijelu noć

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević prokomentarisao je na Tviteru izjavu Gabrijela Eskobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evopska i evroazijska pitanja i novog izaslanika za Zapadni Balkan, koji je u intervjuu za Glas Amerike kazao da je uvođenje destabilizujucih faktora u vlade, i na vladine položaje – veoma zabrinjavajući fenomen.

“Ko umije pročitaće”, naveo je kratko Konjević.

AdvertisementAktuelno

Politika

DodikoviJADe i mantijaški jataci

Objavljeno

dana

Autor

Albijanića saslušavaju u trebinjskom Tužilaštvu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Slavko Mandić

Može li Dodik da izazove rat na prostoru Bosne i Hercegovine, koji bi se potom mogao proširiti na Balkan, makar i donekle, pitanje je koje muči mnoge. Najviše građane Bosne i Hercegovine koji su prošli pakao rata 90-tih, a kad nekoga zmija ujede, kazaće poslovica, i guštera se boji.

Advertisement

Ako gušter može ovako otvoreno da prijeti, bahato da se podsmijeva evropskim i uopšte civilizacijskim vrijednostima, vrijeđa osiono neistomišljenike i pripadnike drugih vjera i nacija, onda to poprilično znači da mu je takva retorika, a śutra možda i realizacija užasa koji njegova priča nosi u sebi, omogućena. Dakle, odgovor je da može Mile da izazove rat, ali bi to onda bio rat koji je otpočela Evropa a ne Dodik.

Jer, njeno ćutanje i otvoreno nesuprostavljanje pomanitaloj retorici nečega što slovi kao politički (re)kreativni habitus, što god to značilo u Miletovom slučaju, je ruka na koju se on ipak u konačnici bar malo oslanja. Otuda toliko narastanje njegove krajnje inspirativne gluposti, koja u sebi nosi i onu upitnost, a što ako je ta glupost namjerno servirana kao takva, da nas ubijedi da nije moguća, oslabi nam čula i omogući agresivnoj reakciji prodor na otvoreno tržište zla i krvi do koljena? Dodikovijada u tom obliku pokazuje izvjesni smisao, koliko nam god izgledala idiotskom tvorevinom autora sijaset do sada plasiranih laži i obmana.

Mile Dodik, čini se, potporu svojim potezima vidi u podršci bratske Srbije i još bratskije Rusije. No to je, kako bi se narodski kazalo, sve do jedne URE. Śetimo se kako su braća Rusi poitali na prištinski aerodrom nakon potpisivanja Rezilucije savjeta bezbijednosti UN 1244 prije 20-set i koju godinu, kojom su srbijanske oružane snage trajno proćerane sa prostora Kosova. Tamo su stigli prvi, što je Srbe osokolilo i dalo im snagu da vjeruju da će tek sad, uz pomoć „braće“, lako do pobjede koja se sastojala u ideji osvajanja prostora etnički čistog Kosova za ličnu upotrebu, bez Albanaca i nekih ostalih naroda koji su predstavljali vezivno tkivo multikonfesionalnom suživotu. Ali, braća po intersima su se zadržala jedno vrijeme, ne mijašajući se u stvari NATO-a i njegovih saveznika, i nazad na svoje ognjište. Čeka li sličan scenario Dodika?

Najbolje je da se sam uvjeri, a za to neće trebati neko duže vrijeme. Pretpostavka da će se konačno umiješati svojim kapcitetima i visoki predstavnik Angelin Šmit, sve je veća, naročito nakon njegove nedavne izjave da ovo ovako više neće moći.

Dodika podgrijava dodatno u svojoj prljavoj retorici i još prljavijem naumu Srpska pravoslavna crkva, parapolitička organizacija, koja s vjerom ima toliko dodirnih tačaka koliko i Dodik sa zdravim razumom. Pod njenim skutima zaštićene su anticivilizacijske „vrijednosti“ koje izmile kad god je potreban neki obračun sa onima koji joj u lice saspu istinu i pokažu joj vlastiti lik od kojega se i sami zgražavaju.

Advertisement

Jedan od najsvježijih primjera je pljačka plata nikšićkih penzionera i ubistvo radnika obezbjeđenja. Počinioci ovog gnusnog zločina su u tijesnoj vezi sa ovom vjerskom organizacijom, koja ih svojata i koristi po ličnom nahođenju.

Jedan iz Bileća a drugi Nikšićanin, povezani su sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Albijaniću je Nikšić bio druga kuća, a pripadao je, kao i ubijeni radnik obezbjeđenja, članstvu bratstva “Srpska čast” i učesnik litija u tom gradu. Viđen je u zagrljaju sa Dodikom na fotografijama koje su preplavile društvene mreže.

Ovaj drugi, Knežević je, ni manje ni više, nego rođeni brat ličnog sekretara šefa SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića, Ostoje Kneževića.Poznato je da Ostojin brat ima kriminalni dosije ali i da je pripremao grupu „istomišljenika“ da dođu 05. septembra na Cetinje kako bi se obračunali sa crnogorskim patriotama. To je vlastima saopšteno, ali ona na te indikatore nije reagovala.

Srpska crkva, Dodikova desna ruka, ali i obje ruke crnogorske vlasti, puna je ovakvih likova. Viđeli smo ih dijelom prilikom nedostojnog helikopterskog ustoličenja Jovana Mićovića na Cetinje, do zuba naoružane u Cetinjskom manstiru i ispred njega.

Srpska crkva ćuti. A kako da progovori? Što da reče? Na ovu sramotu nema odgovora. Ne čini ona ovo od juče i zato je potpuno tačna konstatacija Montenegro Internationala da su SPC manastiri i crkve postale sigurne kuće za razne pedofile, siledžije, ratne monstrume i ubice opšte prakse.

Advertisement

Dok je razumljivo zašto ćuti Srpska crkva, jer bridi šamar žestoko, ali zašto ćuti država? Je li to čudno, ili nije? Ipak nije? Kako nedavno reče preśednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, na pitanja zašto akademici ćute dok se zemlja trese i puca po svim šavovima uzduž i poprijeko, da Akademija nije pozvana da ima svoje stavove o svim dnevnopolitčkim događajima, iako je upravo za to dobro plaćena, tako valjda nije ni država. A morala bi da ustane snažno u odbranu državnih nacionalnih interesa, da zaštiti građane i obezbijedi im bezbjednost. Ništa od toga, a i kako bi kad je vladu napravila ova ista crkva, čije je interese branili svim raspoloživim policijskim specijalnim snagama, udarajući na mirne građane nedozvoljenim gumenim mecima na Cetinju 05. septembra ove godine, bojnim otrovima i šok bombama.

Vlada bez stava i integriteta, bez ljudskosti i kvaliteta, dokazana na mnogim ovakvim i sličnim primjerima, nije nikakvo iznenađenje.
Ali jeste svijetli primjer urednica  Gradske televizije Mirka Dević, koja je sinoć izgovorila uvodno slovo na početku Dnevnika koje se prepričava i koje će se pamtiti. Dok mnogi ćute, kojima je dužnost da progovore, ona je kazala:

-U oružanoj pljački u Nikšiću stradao je čovjek. Ubijen je dok je, kažu očevici, pokušavao da spriječi pljačkaše da otmu penzije nikšićkim penzionerima.

Dvojica osumnjičenih ubrzo su uhapšena. Obojica ponosni vjernici Crkve Srbije, branitelji svetinja, litijaši.

Nedavno je u Beranama njihov brat u Hristu opljačkao crkvu. Istu za čiju je navodnu odbranu mjesecima litijao. Njegovi „saborci“, smjerni hrišćani i “branioci svetinja”, iz Tivta su Cetinjanima javno prijetili novom Srebrenicom.

Advertisement

Članove ekstremnih pravoslavnih organizacija, sklonih nasilju, pljački, kamatašenju, kriminalu i ubistvima, možete prepoznati i po tome što su im tijela iscrtana krstovima, a usta puna Ostroga. “Ne kradi“, „Ne ubij“, „Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe“, preveli su u Otimaj, Ubij, Mrzi sve koji nisu kao ti.

Ko im je u tome pomogao?

Čemu ih je naučila crkva koju su navodno branili? Kakve im je vrijednosti usadilo njeno sveštenstvo kad tako bezobzirno gaze osnovna hrišćanska načela? Ko im je objasnio da će im zlodjela koja čine biti oproštena stanu li u prvi red odbrane zločina, otimanja, laži, falsifikata, ratnog huškanja… Mraka!

Smrt čovjeka u Nikšiću potresla je javnost. Taj čin nasilja osudili su i predstavnici vlasti, koji su, ispostavlja se, i sa ubijenim i sa osumnjičenima za ubistvo branili svetinje, litijali, dijelili politička i ideološka uvjerenja, promovisali iste ciljeve.

Kada su osumnjičeni za zločine kojima se sudi i na zemaljskom i na božjem sudu uhapšeni, i vladike i državni vrh koji je zahvaljujući toj Crkvi i njenim “vojnicima” došao na vlast, oprao je ruke. I – zaćutao. Umjesto da preispitaju sopstvenu odgovornost za sunovrat i svojih podržavalaca i društva, izabrali su – tihovanje.

Advertisement

Samo mi nemojte reći da ste iznenađeni!

Svaka čast Mirka. Ovo je optimizam koji nam je toliko potreban.

A Dodik je, želim da vjerujem, bio i polako odlazi. Otići će i njegovi sljedbenici u Crnoj Gori. I on i oni pamtiće se po učincima zla. Ali, više od njih pamtiće se slovo koje je izgovorila Mirka. I zbog toga sam danas relaksiraniji nego što sam juče bio.

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnjom 9. Opštinskom izbornom konferencijom DPS na Žabljaku, nastavljen je trend kadrovskog snaženja partije u cilju efikasnijeg rada stranačke strukture i širenja podrške naše partije u ovoj opštini, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Žabljak.

“Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova, ovo stranačko tijelo će po funkciji činiti i 18 odbornika naše partije iz Skupštine opštine Žabljak.

Advertisement

Na izbornoj konferenciji je bilo riječi o potrebi partije da nastavi proces reformi koji bi trebalo da rezultira novim kvalitetom javnih politika naše partije, intenziviranjem odnosa sa građanima i predanim radom u cilju rješavanja problema sa kojima se naši sugrađani susrijeću”, navode u saopštenju.

Ova izborna konferencija, kako dodaju, imala je za cilj i podmlađivanje sastava Opštinskog odbora kao i ravnopravnu rodnu zastupljenost.

“Podatak da novi Opštinski odbor u svom sastavu broji preko 30% žena i 25% mladih, pokazatelj je spremnosti da se stvori što jača i šira kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svi izazovima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik i koordinator ispred Predsjedništva DPS dr Jevto Eraković, član Izvršnog odbora Jovan Martinović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Žabljak Milorad Zarubica, članovi Glavnog odbora iz naše opštine, kao i brojni drugi gosti”, zaključeno je u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Objavljeno

dana

Autor

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Delegacija Crne Gore, koja u Njujorku boravi o trošku građana, mirno je odslušala uvrede koje je DPS-ov aktivista, pod okriljem Bošnjačkog saveza, uputio većinskoj Crnoj Gori vrijeđajući srpski narod i SPC, optužujući ih na jedan brutalan način uličarskim jezikom mržnje i šovinizma, navodi se u reagovanju Nove srpske demokratije (NSD) koji su osudili, kako kažu, nastup predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera.

“U petak je, kako javljaju mediji bliski bivšem režimu, u Njujorku, predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore Esad Rastoder žestoko kritikovao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i savjetnika potpredsjednika, Filipa Adžića“, navode iz NSD-a.

Advertisement

Svima je, kako kažu, jasno da je bivši režim izvor svake mržnje i nepočinstva i prepreka pomirenju u Crnoj Gori, pa zato, dodaju, čudi šta je delegacija Vlade tražila na ovom sastanku.

“Ako je bila potreba da u nekoj njujorškoj kafani dobiju podršku okupljenog društva da DF ne uđe u rekonstruisanu Vladu dobili su je, ali se pitamo da li je to put ka stabilizaciji prilika u parlamentarnoj većini i Vladi. Ako je obilazak američkih kafana bio jedan od ciljeva Abazovićeve posjete, predložiće im DF dvadeset drugih kafana u Čikagu i na desetine drugih širom Amerike, gdje će im okupljeno društvo svašta reći zbog toga što je DF do sada bio isključen iz Vlade, poručuju iz NSD-a.

Prema njihovim riječima, od ovog sastanka su prošla dva dana, a još niko se, kako kažu, od predstavnika manjinskih naroda i takozvanih građanskih partija iz opozicije nije oglasio i ogradio od “šovinizma i nacionalizma predsjednika Bošnjačkog saveza, a nadamo se da ćutanje nije odobravanje”.

“NSD i DF oštro osuđuju ovakav nastup Esada Rastodera i ostaju pri stavu da Crnoj Gori nikada nije bila potrebnija politička stabilnost i pomirenje, da je rekonstrukcija Vlade i stabilnost parlamentarne većine jedina brana sve agresivnijoj kampanji bivšeg režima, koji je ovu državu za proteklih trideset godina toliko osiromašio i podijelio da će biti potrebno mnogo znanja i mudrosti da se saniraju sve štete koje su nastale.

Manjinskim narodima još jednom poziv da se izvuku iz ralja DPS-a, da prihvate ponudu parlamentarne većine i da u interesu svog naroda uzmu učešće u kreiranju društveno-političkih kretanja, a ne da u rukama DPS-a i satelita budu sredstvo destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”, zaključuju iz NSD-a.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije