Povežite se s nama

Društvo

Porfirije danas stiže u Crnu Goru na ustoličenje Metodija

Objavljeno

dana

Porfirije danas stiže u Crnu Goru na ustoličenje Metodija

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


svečanost u manastiru đurđevi stupovi

Porfirije danas stiže u Crnu Goru na ustoličenje Metodija

Svečani doček Porfirija zakazan je za 17 sati ispred manastira, a čin ustoličenja za nedjelju u devet sati


Porfirije u Podgorici ranije ovog mjeseca, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije dolazi danas u Crnu Goru. On će predvoditi čin ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

Svečani doček Porfirija zakazan je za 17 sati ispred manastira, a čin ustoličenja za nedjelju u devet sati, najavila je SPC.

SPC i Eparhija budimljansko-nikšićka su pozvale vjernike da prisustvuju tom činu.

Advertisement

Metodije će na mjestu episkopa budimljansko-nikšićkog naslijediti doskorašnjeg episkopa Joanikija, koji je 5. septembra na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog.


VijestiVijesti

Društvo

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

Objavljeno

dana

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


uz pomoć međunarodnih mentora

Nikšić: 20 timova učiće o razvoju startup biznisa

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak


Foto: Svetlana Mandić
Advertisement

Naredna četiri dana 20 odabranih timova, od 38 koliko se prijavilo, u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolisu imaće priliku da svoje ideje sa kojima su aplicirali unaprijede, nauče više o svim fazama razvoja startup bizinisa, formalnim procedurama registracije, kao i o uspješnom prezentovanju ideja na putu transformacije ka uspješnom biznisu.

U tome će im pomoći međunarodni mentori, a prema riječima v.d. izvršnog direktora Tehnopolisa, Đorđa Malovića, na raspolaganju će im biti kako sve laboratorije, tako i raspoloživo ljudstvo, kako bi njihove ideje zaživjele.

Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, kazao je da su se prilikom odabira 20 timova rukovodili vodili ciljevima koji su propisani od strane Strategije pametne specijalizacije, dok su dodatni kriterijumi bili održivi ciljevi Ujedinjenih nacija.

Advertisement

„Imamo četiri osnovna prioritetna pravca Strategije pametne specijalizacije, od kojih su tri vertikalna i jedan horizontalan. Vertikalni prioriteti se odnose na poljoprivredu i proizvodnju hrane, energetiku i razvoj energetskog sektora i održivi i zdravstveni turizam, dok je horizontalni prioritetni pravac usmjeren na razvoj ICT tehnologije“, kazao je Drobnjak.

Kazao je da su zbog stepena njihove inovativnosti prilikom odabira 20 timova imali izazovan posao, kao i da ih raduje činjenica što imaju progres u odnosu na prošlu godinu, kada su u pitanju pristigle ideje.

„Ono što želimo da postignemo je da ideje koje ćemo razvijati tokom kompletnog predakceleracijskog programa budu ideje koje su adekvatne za odgovarajući tržišni momenat i da odgovore ne samo nacionalnim, nego i globalnim izazovima koji su trenutno aktuelni u svijetu“, istakao je Drobnjak.

Tehnopolis startup
foto: Svetlana Mandić

Rukovodilac projekta, Aleksandar Janičić, kazao je da će nakon četvorodnevnog buskampa odabrati šest najboljih timova koji će ući u BoostMeUp program, koji podrazumijava nefinansijsku i finansijsku podršku.

„Dobiće priliku da pet mjeseci rade sa grupom međunarodnih vrlo kvalitetnih mentora na šest ključnih tema za razvoj inovativne ideje, kako bi unaprijedili ideju i prošli put od ideje do njene komercijalizacije, nadamo se na globalnim tržištima, jer se trudimo da kroz ove inovativne biznise pokušamo da kreiramo izvozno orjentisane proizvode i usluge kako bi našu ekonomiju učinili konkurentnijom i kako bi vršili supsticuju uvoza i izvoza, kada je naša zemlja u pitanju“, kazao je Janičić.

Odabrani timovi dobiće i po šest hiljada eura i imaće priliku da na finalnom događaju prezentuje ideje i konkurišu za dodatne nagrade.

Advertisement

Istakao je da je prva generacija korisnika BoostMeUp programa razvila startup-ove i nastavila uspješno da funkcioniše i nakon završetka projekta, a vjeruje da će se to isto dogoditi i sa ovogodišnjim učesnicima.

Nosilac programa, koji sufinansira Ministarstvo ekonomskog razvoja, je Inovaciono preduzetnički centar „Tehnopolis”, a partneri su Naučno-tehnološki park Crne Gore, IT kompanija „Amplitudo” i Crnogorski Telekom.

Dušan Banović, iz Crnogorskog Telekoma, kazao je da je danas, zahvaljujući ovakvim platformama, mnogo lakše da se dođe od ideje do realizacije.

„Smatramo da je ovo pravi put kojim treba da se kreću, ne samo mladi ljudi, nego svi koji imaju inovativne ideje. Ako se vratimo par godina unazad, oni nijesu imali priliku da imaju ovakvu podršku. Tu su i eminentni mentori, razne kompanije i partneri koji dodatno pomažu, tako da smatramo da put od ideje do realizacije nikada nije bio kraći“, kazao je Banović.

Tokom četvorodnevnog programa timovi će učestvovati u brojnim radionicama, meetup-ovima, pratiti predavanja, raditi individualno i u grupama sa renomiranim mentorima i predavačima

Advertisement

Ove godine, program su podržali kompanija Rakuten Viber, kao i startup inkubator Digital Den koji je obezbijedio specijalnu nagrada za najbolje – putovanje u SAD i mogućnost predstavljanja ideja potencijalnim investitorima.

Program je usklađen sa prioritetima S3 nacionalne strategije kojom se potencira novi model ekonomskog razvoja zasnovan na ciljanoj podršci naučno-istraživačkim i inovativnim aktivnostima.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

CGO: Nepoznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Bratić ima kapacitet i kredibilitet da bude ministarka

Objavljeno

dana

Autor

CGO: Očekujemo osuđujuću presudu za Lakićević Đuranović

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„naša metodologija poznata i javnosti dostupna“

CGO: Nepoznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Bratić ima kapacitet i kredibilitet da bude ministarka

Bratić ranije danas nije htjela konkretno da odgovori na pitanje kako komentariše istraživanje CGO prema kojem je njeno ministarstvo dobilo najnižu ocjenu


Foto: CGO
Advertisement

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da „nije poznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Vesna Bratić ima kapacitet, kredibilitet i legitimitet da bude ministarka, a još manje da vodi četiri resora“.

Bratić ranije danas nije htjela konkretno da odgovori na pitanje kako komentariše istraživanje CGO prema kojem je njeno ministarstvo dobilo najnižu ocjenu.

„Metodologija istraživanja kroz zajedničku inicijativu CGO i agencije Damar – CG plus – poznata je i javnosti dostupna. Nije poznata metodologija po kojoj je ustanovljeno da Vesna Bratić ima kapacitet, kredibilitet i legitimitet da bude ministarka, a još manje da vodi 4 resora“, navodi se u reagovanju objavljenom na Tviter nalogu CGO.

Advertisement

Zajedničko istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR pokazalo je da su građani najlošije ocijenjeni Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (2,47) i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (2,46).

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 24. novembra, na uzorku od 1.012 ispitanika.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

MZ Spič Sutomore: Pokrenuti tendere i procedure neophodne za izgradnju trga

Objavljeno

dana

Autor

MZ Spič Sutomore: Pokrenuti tendere i procedure neophodne za izgradnju trga

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


urgencija upućena opštini, morskom dobru i upravi javnih radova

MZ Spič Sutomore: Pokrenuti tendere i procedure neophodne za izgradnju trga

Ističu da izgradnja samo prve faze šetališta gubi na značaju ukoliko se odmah ne krene sa izgradnjom trga sa prihvaćenom projektnom dokumentacijom


Foto: MZ Spič
Advertisement

Savjet Mjesne Zajednice Spič Sutomore uputio je predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću, Upravi javnih radova i JP Morsko po drugi put urgenciju za hitno pokretanje tenderskih i drugih neophodnih procedura za nastavak radova na narednoj fazi izgradnje centralnog trga u Sutomoru.

Iz MZ kazali su da je prvi dio ovog projekta imao veliki značaj za stanovnike Sutomora, turističku privredu Opštine Bar ali i cijelu Crnu Goru, jer se njim dobija jedan potpuno novi turistički proizvod.

„Mišljenja smo da je naredna faza realizacije projekta već trebala da se započne kroz tenderske aktivnosti oko pribavljanja izvođača radova naredne i najvažnije faze izgradnje centralnog trga u Sutomoru. Zbog brojnih poziva koje dobijamo i interesovanja građana Sutomora, o početku radova na budućem trgu, Savjet MZ Spič Sutomore je održao elektronsku sjednicu i donio jednoglasnu odluku da svim institucijama uključenim u ovaj projekat po drugi put uputi urgenciju za hitno pokretanje tenderskih I drugih neophodnih procedura za nastavak radova na narednoj fazi za izgradnju centralnog trga u Sutomoru“, piše u saopštenju Savjeta.

Advertisement
Sutomore projekat
foto: MZ Spič

Ističu da izgradnja samo prve faze šetališta gubi na značaju ukoliko se odmah ne krene sa izgradnjom trga sa prihvaćenom projektnom dokumentacijom.


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije