Povežite se s nama

Društvo

Prava: Nemoguće obavljati najosnovnije stvari zbog novih mjera

Objavljeno

dana

Prava traži da se produže rokovi za okončanje studija

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


smatraju da je potrebna liberalizovacija

Prava: Nemoguće obavljati najosnovnije stvari zbog novih mjera

Iz Prave Crne Gore pozvali da se omogući „potpuna sloboda izbora“ za one koji ne žele da se vakcinišu protiv Kovida-19


Foto: Prava Crna Gora
Advertisement

Vakcine za građane koji žele da se vakcinišu protiv Kovida-19 treba obezbijediti, ali i u punom smislu treba poštovati odluku i volju onih koji ne žele to da učine, bez bilo kakvih posljedica po njih, ocijenili su u Pravoj Crnoj Gori.

Smatraju da se postojeće epidemiološke mjere mogu u značajnoj mjeri liberalizovati.

„Nove epidemiološke mjere izazvale su nezadovoljstvo i negodovanje kod velikog broja građana Crne Gore. Njima smo, na neki način, onemogućeni obavljati najosnovnije stvari. Ostavljanje izbora građanima da izaberu da li će prilikom ulaska u neke objekte koristiti potvrdu o vakcinaciji, a vakcina je, napominjemo, besplatna, ili će koristiti druge potvrde, poput potvrde o posjedovanju antitijela ili antigenskog testa u vremenu kad nam je stanovništvo osiromašeno što zbog krize izazvane koronom, što zbog dugogodišnje represije bivše vlasti, i ne može da priušti vađenje testova svakih 48h do 72h, zapravo nije puna sloboda izbora“, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Smatraju da odluka o vakcinisanju mora biti stvar pune slobodne volje i punog slobodnog izbora, te da se na taj način mora pokazati da živimo u demokratskom društvu u kojem su Ustavom zagarantovane vrijednosti – sloboda izbora, sloboda kretanja i sloboda govora, „ali i mogućnost da biramo bez finansijskog opterećivanja građana.“

Iz Prave su kazali da podržavaju to što vakcinacija u Crnoj Gori nije obavezna i istakli da ohrabruju takav pristup. „Ali, sa druge strane, ako vađenje drugih potvrda iziskuje značajna finansijska sredstva građana, smatramo da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje treba barem da uklone ograničenje važenja potvrde pozitivnog PCR testa zbog građana koji su prebolovali koronu, a ne žele da se vakcinišu.“

„Smatramo da se mjere mogu dosta liberalizovati i prilagoditi građanima, kao na primjer: Zašto ograničavati Covid potvrde građanima koji su prebolovali koronu na 6 mjeseci, kad je opšte poznato, da je prirodni stečeni imunitet (preležana infekcija) jači od vještačkog stečenog imuniteta (vakcinacijom)? To potvrđuje podatak iz IZJZ, da je od maja mjeseca od kovid infekcije umrlo 53 vakcinisana pacijenta. Podsjećamo da je od maja prošlo tek 4 mjeseca, a kovid potvrda važi kod vakcinisanih neograničeno“, navodi se u saopštenju Prave.

Na drugoj strani, kako dodaju, „mnogo manje ili nijedan pacijent nije umro nakon drugi put preležane infekcije“.

„I struka potvrđuje da je drugi put preležana bolest lakša. Vakcine kao što se vidi nisu svemoguće. Vakcinisani dakle može da oboli, može da umre, može da prenese infekciju, a kada putujemo u zemlje EU traže nam PCR test.“

Advertisement

„Mnogo je bitnije da se poštuju epidemiološke mjere koje su važile i ranije, a koje su bile liberalnije u odnosu na nove mjere i koje su građani na neki način i prihvatili, jer su im davale određenu dozu slobode, i veću mogućnost izbora. Kao primjer efikasnosti odgovornog poštovanja mjera i ozbiljnog kontrolisanja od strane institucija u čijoj je to nadležnosti imamo Kinu koja je suzbila epidemiju prije pojave vakcina za samo 4 mjeseca“, zaključuje se u saopštenju.


VijestiVijesti

Društvo

Predstavnici dijaspore: Vjerska obilježja da budu isključivo na zemljištu istih

Objavljeno

dana

Autor

Predstavnici dijaspore: Vjerska obilježja da budu isključivo na zemljištu istih

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


sastali se sa abazovićem i radulovićem u njujorku

Predstavnici dijaspore: Vjerska obilježja da budu isključivo na zemljištu istih

Kada je riječ o vladama Crne Gore više od tri decenije, odnosno vlastima jedne stranke, kasnije sa partnerima, „otvoreno ukazujemo da su imali maćehinski odnos prema manjinskim narodima, prvenstveno mislimo na Bošnjake i Albance, kako u gradovima u kojima čine većinu ali i drugim mjestima“


Foto: Shutterstock
Advertisement

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastali su se sa predstavnicima crnogorske dijaspore na poziv Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku.

U saopštenju bošnjačko američke nacionalne asocijacije se navodi da je poziv takođe upućen i Bošnjacima i Albancima porijeklom iz Crne Gore i južnog Sandžaka koji čine članstvo Islamske zajednice & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku (IZ & KCPGNY) i Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), koje su predstavljali predsjednici, portparol i zaduženi članovi odbora.

Kako piše u saopštenju, predstavnici te dvije institucije, kao i Islamski centar Monticello (ICM) i biznismeni, uručili su pismene zahtjeve Vladi Crne Gore, odnosno predsjedniku Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću.

Advertisement

Abazović je, kažu oni, istakao da naši građani dostojno predstavljaju Crnu Goru u svijetu, dok je Radulović kazao da „Zajedničkim idejama i radom možemo da unaprijedimo razvojni put zemlje koja nam je svima na srcu, bez obzira gdje bili“.

Iz bošnjačko američke nacionalne asocijacije su saopštili da u pismenim zahtjevima piše da Crna Gora ustavom nedvosmisleno ističe da je nezavisna i suverena država, građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava, te da je takođe Ustavom Crne Gore istaknuto da “nosilac suverenosti je građanin koji ima državljanstvo” ove zemlje.

„Tako jasno piše u Ustavu Crne Gore (član 1, član 2), time svi građani, odnosno državljani Crne Gore u državi, te emigraciji, iseljeništvu iliti dijaspori, očekuju da se Ustav i zakoni u državi poštuju i primjenjuju od strane vlade i uopće vlasti na državnom i lokalnom nivou prema građanima na potpuno isti način neovisno kojem nacionalnom, etničkom ili vjerskom identitetu pripadali, ili u kojem dijelu države živjeli“, navodi se u saopštenju.

Dalje piše da kada je riječ o vladama Crne Gore više od tri decenije, odnosno vlastima jedne stranke, kasnije sa partnerima, „otvoreno ukazujemo da su imali maćehinski odnos prema manjinskim narodima, prvenstveno mislimo na Bošnjake i Albance, kako u gradovima u kojima čine većinu ali i drugim mjestima“

„U vaktu njihove vladavine, uključujući i ratna učešća ’90-tih, ratnom politikom masovno su prognani i iseljeni iz svojih kuća, svoje imovine, posebno mjesta Gusinja, Plava, Rožaja, Petnjice, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja… Nad Bošnjacima i Albancima su činjeni ratni zločini, policijske represalije, hapšenja, deportacije, namješteni politički procesi. Nažalost, krivci nisu kažnjeni, dok su posmrtni ostaci tek nekoliko žrtava otkriveni, dok za više desetina žrtava još nema nikakvog traga. Vlastodršci iz devedesetih sve su učinili da se zločini zamaskiraju“, piše u saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da oni, sunarodnici nevinih žrtava, se neće umoriti u traženju istine i pravde, i da na tome insistiramo i sada od institcije „na čijem ste čelu da se konačno otkriju krivici za zločine nad Bošnjacima – izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni na crnogorskom primorju i deportovani osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću“

Takođe, navode da su u pismenim zahtevu tražili da se otkriju odgovorni za ratne zločine nad Bošnjacima u pljevaljskoj Bukovici, nad albanskim izbjeglicama u Kaluđerskom lazu, ali isto tako i za hapšenje i zlostavljanje sandžačkih prvaka u CG i namještene političke procese protiv njih pod kodom „Lim“.

„Pored navedenog, kao državljanima Crne Gore, koji izuzetno vole svoje zavičaje, ističemo da nam je dobro poznata struktura stanovništva Crne Gore. Multietnička, multivjerska i multikulturna slika Crne Gore treba i mora biti pozitivan primjer za suradnju među narodima ali i napredak i razvoj države.
Izborom aktuelne vladajuće većine od augusta 2020., radikalni pojedinci i šovinističke grupe, ulice koriste za radikalizaciju kompletnog društva. Iste te grupe, kako se deklariraju srpsko-pravoslavnog svjetonazora sa svojim istupima, šalju vrlo ružne poruke iz gradova Crne Gore, posebno na sjeveru, prijeteći pripadnicima islama, nazivajući ih pogrdnim imenima, vrijeđajući najveće islamske svetinje, kao i ispisivanje raznih grafita, veličanje ratnih zločinaca koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, što jeste nedopustivo i anticivilizacijski“, ističu oni.

Oni su pohvalili izglasavnje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Crne Gore kao i „smjenu ministra Leposavića zbog negiranja presuda najvećih internacionalnih sudova koji su presudili da je u Srebrenici počinjen genocid“

„Ujedno ukazujemo da je u posljednje vrijeme sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova na javnim površinama, brežuljcima, uzvišenjima, mimo crkvi i crkvenih posjeda. Namjere su da se “nekrstu” pokaže: čije je obilježje, odnosno krst, toga je i zemlja / država“, naveli su u saopštenju.

Advertisement

Iz bošnjačko američke nacionalne asocijacije su kazali da su zatražili da se donese odluka na nivou države Crne Gore da vjerska obilježja isključivo budu postavljena na vjerskim objektima i zemljištu istih, neovisno o kojoj crkvi / zajednici se radi, a da takođe sva vjerska obilježja koja se nalaze na javnim opštinskim i državnim površinama budu uklonjena, odnosno izmještena u okviru crkve / zajednice kome ti simboli pripadaju.

„Osim toga, u ime institucija / organizacija i naših članova porijeklom iz Crne Gore i Sandžaka koji žive i rade u New Yorku zahtjevamo od Vlade Crne Gore sljedeće: Sanaciju rudnika uglja u Pljevljima; Moratorijum na otvaranje novih kopova i na izgradnju novog bloka TE u Pljevljima; Hitna smjena direktora Rudnika Uglja u Pljevljima zbog segregaciono-fašističke politike u zapošljavanju; Uvrštavanje investicije sanacije Plavskog jezera u kapitalni budžet za 2022. godinu shodno projektu sačinjenom od strane lokalne uprave opštine Plav; Uvrštavanje investicije izgradnje puteva Petnjica – Bioča, i Petnjica – Haništa – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu; Uvrštavanje investicije izgradnje regionalnog puta Rožaje – Biševo – Tutin u kapitalni budžet za 2022. godinu; Uvrštavanje investicije završetka projekta Ski-centar Štedim u Rožajama, u budžet za 2022. godinu; Izgradnja Ski-centra na planinama Plava i Gusinja; Uklanjanje svih vjerskih obilježja koja su podignuta na gradskim površinama i mimo vjerskih objekata; Na području opštine Plav da prestane diskirminacija i po pitanju korištenja šuma, što je dodatni uzrok za iseljavanje lokalnog stanovništva. Time da se zakonski izvrši povrat šuma pod Upravu Plava, tako da građani i drvoprerađivači imaju zakonsko pravo korištenja: Izmjeniti Zakon o energetici, time spriječiti izgradnju MhE na rijekama i pritokama, na taj način da se onemogući uništavanje prirodnih i turističkih resursa, kao i iseljavanje stanovništva“ piše u pismenim zahtjevima.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Društvo

Na državnom i Ćoćovom o jednom trošku

Objavljeno

dana

Na državnom i Ćoćovom o jednom trošku

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


nakon povezivanja skijališta u funkciji će biti 45 kilometara staza

Na državnom i Ćoćovom o jednom trošku

Kolašinski ski-centri biće povezani žičarom do početka zimske sezone, partnerstvo podrazumijeva postojanje jedinstvenog ski-pasa


Državno skijalište otvoreno 2019, Foto: Skijališta CG
Advertisement

Skijaši i borderi moći će predstojeće zimske sezone da sa jednim ski-pasom koriste oba bjelasička ski-centra – državni Kolašin 1600 i privatni Kolašin 1450, a još nije poznato kako će se dijeliti “kolač”.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević kazao je “Vijestima” da će ski-centri biti povezani novom šestosjednom žičarom – o trošku države, i da partnerstvo podrazumijeva postojanje jedinstvenog ski-pasa.

On je rekao da tek treba da se definiše cijena ski-pasa, ali i to kako će država i vlasnik privatnog ski-centra Zoran Ćoćo Bećirović dijeliti prihode.

Advertisement

”Zahvaljujući ogromnoj podršci Minstarstva ekonomskog razvoja, mogu da najavim fizičko spajanje skijališta za predstojeću turističku sezonu. Izgradnjom nove šestosjedne žičare K7, kapaciteta 2.600 skijaša na sat, i devet pripadajućih skijaških staza ukupne dužine 10,5 kilometara, biće omogućeno spajanje ski-centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450. Tako će se stvoriti uslovi korišćenja skijaških staza i žičara ta dva ski-centra kao jednog. Slijedeći navedeni koncept razvoja zimskog turizma i skijaškog sporta, zahvaljujući idealnoj konfiguraciji terena bjelasičkog kraja, skijašima će biti omogućeno da sa jedinstvenom ski-kartom koriste kompletnu skijašku infrastrukturu dva ski-centra, odnosno žičare i ski-liftove”, kazao je on.

Mapa skijališta
Mapa skijalištafoto: Skijališta CG

Milošević je istakao da se na Ski-centru Kolašin 1600 intenzivno sprovode pripreme za predstojeću zimsku sezonu i da su već postavljeni stubovi na žičari K7, da predstoji montiranje sajle, a uskoro stižu i korpe.

Precizirao je da će, nakon povezivanja skijališta, na Bjelasici biti u funkciji 45 kilometara staza.

Uključujući izgradnju žičare K7 i nove staze, država je u Ski-centar Kolašin 1600 do sada uložila oko 30 miliona eura.

Izgradnja nove žičare, kaže Milošević, koštaće 9,1 milion, a nove staze oko 1,8 miliona eura.

Sistem za osnježavanje staza neće biti završen ni ove godine, pa će sezona zavisiti od snijega s neba, kojeg 2020. praktično da nije ni bilo…

Advertisement

Prema nezavničnim informacijama, radi se na tome da projekat težak 13 miliona eura uđe u kapitalni budžet za narednu godinu.

Žičara K7
Žičara K7foto: Skijališta CG

Milošević kaže da je na državnom ski-centru planirano još nekoliko projekata, s ciljem poboljšanja ponude.

”Planirana je izgradnja novog ski-poligona za obuku početnika skijaša koji će se sastojati od pokretne trake dužine 90 metara i edukativnih igračaka za djecu. Takođe, biće prošireni kapaciteti parking prostora za 250 mjesta. Ponuda postojeće skijašnice biće osavremenjena nabavkom novih 200 pari skija i 30 komada bordova. Nabavićemo i dva nova najsavremenija tabača za uređivanje skijaških staza”.

Prema njegovim riječima, cijene će biti identične prošlogodišnjim. Ta odluka, kaže Milošević, donesena je “uvažavajući sveukupne ekonomsko-socijalne parametre i cijeneći ogromno povjerenje koje im posjetioci ukazuju”.

Cilj im je, poručuju iz Skijališta Crne Gore, da “luksuzna skijaška destinacija bude podjednako dostupna svim ljubiteljima zimskog sporta, tradicionalne kuhinje i neponovljivog planinskog krajolika”.

Ski-centar Kolašin 1600 počeo je da radi u februaru 2019. godine. Dio je preduzeća Skijališta Crne Gore.

Advertisement
Skijališta povezana novim stazama
Skijališta povezana novim stazamafoto: Skijališta CG

Ski-centar Kolašin 1450 vlasništvo je Bećirovića. To skijalište nastalo je nakon što je Bećirovićeva firma Bepler i Džejkobson 2007. godine kupila nekadašnji Ski-centar Bjelasica za 550.000 eura.

Prema prostornom planu posebne namjene za Bjelasicu i Komove, u okviru oba ski-centra planirana je izgradnja baznih područja koja će sadržati ukupno osam klasičnih i 12 hotela apartmanskog tipa.

Programski algoritmi dijeliće prihode

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević najavio je da će uz pomoć programskih algoritama biti određeno koliko će ko prihodovati od prodaje ski-pasova.

Ocijenio je da partnerski odnos sa menadžmentom Ski-centa Kolašin 1450 omogućava jedinstvenu ski-kartu.

”Jedinstvena ski-karta zahtijeva angažovanje renomiranih kompanija, u cilju izrade programskih algoritama. Na taj način biće utvrđen i uređen način raspodjele ostvarenog profita između ski-centara. Naravno, uz uvažavanje svih relavantnih činjenica i podatka koji utiču na precizno utvrđivanje doprinosa svakog ski-centra u ostvarivanju ukupnog prihoda, te u konačnom način pravične i odgovorne raspodjele ostvarenih finansijskih sredstava”, kazao je oni istakao da u državnom preduzeću vjeruju “u atraktivnost i sveukupnu opravdanost povezivanja ski-centara”.

9,1

milion eura koštaće izgradnja žičare K7 koja će povezati dva ski-centra, a nove staze još 1,8 miliona.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Crna Gora ranije ostvarila ključni globalni cilj SZO, da zemlje imunizuju 40 odsto stanovništva“

Objavljeno

dana

Autor

"Crna Gora ranije ostvarila ključni globalni cilj SZO, da zemlje imunizuju 40 odsto stanovništva"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


svjetski zdravstveni samit

„Crna Gora ranije ostvarila ključni globalni cilj SZO, da zemlje imunizuju 40 odsto stanovništva“

Borovinić Bojović je kazala da je to poruka Tedrosa Adhanom Ghebreyesusa sa Svjetskog zdravstvenog samita, koji se održava u Berlinu


Foto: Tviter/Jelena Borovinić Bojović
Advertisement

Crna Gora je ranije ostvarila ključni globalni cilj Svjetske zdravstvene organizacije, a to je da sve zemlje imunizuju 40 odsto stanovništva protiv koronavirusa do kraja 2021. godine.

To je saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na svom Tviter nalogu.

Borovinić Bojović je kazala da je to poruka Tedrosa Adhana Gebrejsusa sa Svjetskog zdravstvenog samita, koji se održava u Berlinu.

Advertisement

Ministarka zdravlja predvodi delegaciju Vlade Crne Gore tokom zvanične posjete Institutu Robert Koh u Berlinu.

Institut za javno zdravlje i Institut Robert Koh su potpisali Memorandum kojim je predviđeno nekoliko aktivnosti u oblasti stručnog osposobljavanja, naučnog istraživanja i ostalih javno-zdravstvenih aktivnosti.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije