Povežite se s nama

Politika

Vlada: Jedini eksperiment u Crnoj Gori bio je onaj DPS-ov

Objavljeno

dana

Krivokapić: Pratimo globalni cilj, 70 odsto vakcinisanih do septembra 2022.

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


poručili da će sve „doživjeti sudski epilog“

Vlada: Jedini eksperiment u Crnoj Gori bio je onaj DPS-ov

Iz Vlade su, između ostalog, najavili da će Budžetom za 2022. predložiti najveći kapitalni budžet, da bi dali zamajac ekonomskom rastu, kako bi on bio održiv, a ne zasnovan isključivo na jednoj privrednoj grani


Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, Foto: Gov.me/Saša Matić
Advertisement

Aktuelna Vlada nije eksperiment, već je jedini eksperiment sprovođen u Crnoj Gori bio DPS-ov „eksperiment zarobljene države i familijarno-partnersko-kumovskih pljački“, navodi se u odgovoru Vlade na jučerašnje saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Vlade su, između ostalog, najavili da će Budžetom za 2022. predložiti najveći kapitalni budžet, da bi dali zamajac ekonomskom rastu, kako bi on bio održiv, a ne zasnovan isključivo na jednoj privrednoj grani.

Iz DPS-a su juče kazali da će „eksperimet koji se dogodio u Crnoj Gori“ u političkoj istoriji biti izučavan kao primjer „kako urnisati državu za manje od godinu dana“.

Advertisement

„U crnogorskoj političkoj stvarnosti ne postoji veći paradoks i gore licemjerje od stranačkih saopštenja partije, koja je posredstvom svog kleptokratskog rukovodstva i znamenitih lokalnih funkcionera, u posljednjih trideset godina, izvršila najveću poharu Crne Gore u njenoj istoriji. U posljednjem, u nizu očajničkih saopštenja, ta političko-kriminalna kasta optužuje Vladu i premijera, časnog čovjeka i univerzitetskog profesora, bez ijedne jedine hipoteke u svojoj profesionalnoj karijeri, da su ‘urnisali državu za manje od godinu’. Pritom, to saopštava partija čiji je predsjednik glavni akter najvećih afera koje su potresale Crnu Goru u njenoj istoriji (‘Telekom’, ‘Snimak’, ‘Limenka’, ‘Pireus Banka’, ‘Koverta’, itd.). Podsjećamo javnost da je to ona ista partija čiji su funkcioneri i poslanici – osuđeni kriminalci, te glavni protagonisti brojnih tužilačkih istraga od Možure, preko Budve do Abu Dabija. ‘Znavena’ gospoda (rebrendirana u pokušaju) očigledno ne razumiju da sve pobrojane afere, uključujući i one koje će uskoro biti obznanjene, ostaju kao trajni biljezi u njihovoj političkoj biografiji. ‘Šta to lijepo ima obraz zakrpljen sa flekom?’, upitao bi dragi pjesnik“, navodi se u reagovanju Vlade.

Dodaju da „nijedna fleka“, međutim, ne može sakriti DPS-ove zamjene teza.

Iz Vlade su kazali da premijer Zdravko Krivokapić nije zaboravio da je javni dug od 103 odsto bruto društvenog proizvoda 2020. godine nastao nakon zaduženja nove Vlade, ali da je DPS „očigledno zaboravio“ da je nova Vlada u decembru prošle godine „zatekla praznu kasu“. Da se nova Vlada nije zadužila, kako ističu, Crna Gora bi bankrotirala i ne bi bila u mogućnosti da servisira svoje obaveze, uključujući isplate plata i penzija.

„Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade, javni dug je saniran i u roku od nepunih 10 mjeseci doveden do nivoa od 88% BDP-a, sa tendencijom da na kraju godine bude na nivou od 78% BDP-a. Podsjećanja radi, za vrijeme posljednje vlade DPS-a, javni dug je od 2018. do 2020. godine narastao za 20% BDP-a, nakon čega smo dovedeni pred bankrot“, navode iz Vlade.

Porazno zvuči, kako su kazali, i „nevješta argumentacija“ DPS-a kako Crna Gora 2020. godine nije imala turističku sezonu „jer je čovječanstvo čekalo vakcinu”.

Advertisement

„Kako to da su susjedne Hrvatska i Albanija, bez vakcine, iste godine ostvarile preko 50% prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, a naša država samo 13%? Ili ‘znavena’ gospoda iz DPS-a pak smatraju da je prošlogodišnje otvaranje granica predstavljalo samoubilačku grešku naših prijatelja u Zagrebu i Tirani“, upitali su iz Vlade.

Smislenost ocjene DPS-a kako je osnivanje aviokompanije Air Montenegro „katastrofalan potez”, dodaju iz Vlade, najbolje se očitava u „činjenici da je upravo DPS svoje ‘patriotske’ vizije i menadžerske ‘sposobnosti’ demonstrirao tako što je nekadašnju nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines ostavio sa 160 miliona eura duga.“

„Apropo zaplijene narkotika i načela podjele vlasti: pretpostavljamo da su pojedinci u DPS-u skrhani zbog ove efikasne akcije Uprave policije, koja se (podsjećamo) nalazi u ingerenciji Vlade Crne Gore. Sa druge strane, uzvraćamo sa preporukom da ‘znavene’ kolege detaljnije izuče podjelu vlasti, sa naglaskom na sudsku. Zlu ne trebalo“, stoji u odgovoru Vlade.

Poručili su i da niko nije „sahranio crnogorski sport“, već da je svjesno napuštena DPS-ova „praksa zataškavanja i prećutkivanja problema koji se javljaju“, sa ciljem povećanja transparentnosti rada svih ministarstava.

„Ova Vlada nije eksperiment. Jedini eksperiment koji je sprovođen u Crnoj Gori bio je onaj DPS-ov. Bio je to eksperiment zarobljene države i familijarno-partnersko-kumovskih pljački. Dakle, zločin u trajanju od 30 godina, koji je doživio sopstveni krah. I koji će doživjeti svoj sudski epilog“, naveli su iz Vlade.

Advertisement

Naglasili su da je opredjeljenje aktuelne Vlade racionalizacija potrošnje na svim nivoima, osim za kapitalne projekte.

„Zato ćemo Budžetom za 2022. predložiti najveći kapitalni budžet kako bi dali zamajac našem ekonomskom rastu kako bi on bio održiv, a ne zasnovan isključivo na jednoj privrednoj grani.“

„Radi informisanja javnosti navešćemo još nekoliko činjenica: Crna Gora je u zadnjih 10 godina u svakoj godini zabilježila deficit budžeta; Svake godine za finansiranje Budžeta zadužili smo se u prosjeku 500 miliona eura; Javni dug rastao je u svim godinama u posljednjih 10 godina do nivoa od preko 100% BDP-a u 2020. godini. Znamo ko je u posljednjih 10 godina bio na vlasti“, zaključuje se u reagovanju Vlade Crne Gore.


VijestiVijesti
Advertisement

Politika

Radulović u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj: Dijalog, prijateljstvo i evropske vrijednosti temelj naših međudržavnih odnosa

Objavljeno

dana

Autor

Radulović u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj: Dijalog, prijateljstvo i evropske vrijednosti temelj naših međudržavnih odnosa

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„nema otvorenih, već samo pitanja oko kojih imamo različite poglede“

Radulović u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj: Dijalog, prijateljstvo i evropske vrijednosti temelj naših međudržavnih odnosa

Konstatovana važnost nastavka rada Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj


Radulović i Grlić Radman, Foto: MVP
Advertisement

Dijalog i prijateljstvo oduvijek su ono najvrijednije što kao ljudi dajemo jedni drugima. Crna Gora i Hrvatska vode se principima dobrosusjedstva, evropskih vrijednosti i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dvije države u NATO. Dosadašnja bilateralna saradnja dokaz je da imamo čvrst temelj, a pred nama su brojne mogućnosti njenog daljeg unapređenja, rekao je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović tokom prve zvanične posjete Hrvatskoj domaćinu Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih i evropskih poslova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je naglasio da Alijansa i EU moraju ostati vodeći akteri u regionu, kako bi se održala i pospješila evropska i evroatlantska perspektiva, ojačala stabilnost i obezbijedila prosperitetnija i bolja budućnost.

„Govoreći o savezništvu, on je pozdravio saradnju dvije države u svijetlu zajedničkog učešća u brojnim međunarodnim misijama, te zahvalio Hrvatskoj na podršci crnogorskoj inicijativi koja se ticala Zapadnog Balkana, a koja je rezultirala organizovanjem posebne sesije na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova u Rigi“, navodi se u saopštenju MVP.

Advertisement

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije, Radulović je, kako se dodaje, istakao da dobrosusjedska saradnja predstavlja jedan od stubova naše vanjske politike, te da je za Crnu Goru ona jednako važna kao i njen strateški cilj, punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

„Na liniji EU integracije, ministar Radulović je istakao da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske, podsjetivši da je za nas posebno važna činjenica da je tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, naša zemlja otvorila i posljednje pregovaračko poglavlje. U tom kontekstu, naglasio je neupitnu predanost da suštinskim reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ispunimo kriterijume za novu etapu integracionog procesa“.

Crnogorski šef diplomatije je, kako se dodaje, naveo da dvije države nemaju otvorenih, već samo pitanja oko kojih imaju različite poglede.

Đorđe Radulović, Gordan Grlić Radman
foto: MVP

Ministar Grlić Radman istakao da je posjeta Radulovića potvrda dobrih bilateralnih odnosa i zajedničke opredijeljenosti da oni budu još bolji u narednom periodu.

Takođe je, kako je saopšteno, iskazao zahvalnost Raduloviću na polaganju vijenaca u bivšem logoru Morinj, naglasivši da izuzetno cijeni ovaj gest.

„Ministar Grlić Radman je iskazao neupitnu podršku daljem evropskom putu Crne Gore i spremnost za rješavanjem otvorenih pitanja kroz dijalog, u duhu dobrosusjedstva i prijateljskih odnosa. U nastavku je ministar Grlić Radman ukazao i na potrebu intenziviranja saradnje na polju zaštite prava nacionalnih manjina, koje predstavljaju kvalitetnu poveznicu dvije države. Obostrano je konstatovana važnost nastavka rada Međuvladinog mješovitog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj“, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Iz MVP se navodi da su Grlić Radman i Radulović razmijenili su mišljenja o zaštiti prava manjina, te ukazali na značaj njihovih aktivnosti koje pružaju prepoznatljiv doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu država.

Radulović se sastao i sa predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, čiji je predsjednik Danilo Ivezić predstavio realizovane projekte i planove za obilježavanje predstojećeg jubileja- 30 godina od osnivanja ove Zajednice, te informisao o položaju naše manjine u toj zemlji.

Tokom posjete Zagrebu, Radulović se sastao i sa potpredsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom tokom koga je konstatovana dobra bilateralna saradnja uz naglasak na unapređenju interparlamentarne saradnje kroz intenziviranje aktivnosti crnogorsko-hrvatske Grupe prijateljstva.

Reiner je, saopšteno je, iskazao zahvalnost Crnoj Gori na pomoći koju je uputila prilikom razornog zemljotresa u reonu Petrinje.

„Pozdravio je privrženost Crne Gore evropskim vrijednostima i ponovio podršku Hrvatske našim integracionim procesima. Naglasio je važnost unapređenja ekonomskih odnosa dvije države, naročito u oblasti energetike, turizma, saobraćaja, građevinarstva, IT sektora i industrije. U tom kontekstu, ukazao je na važnost daljih konkretnih aktivnosti na planu izgradnje Trans-jadranskog gasovoda, dok je u domenu saobraćaja pozdravljeno ponovno uspostavljanje direktne avio linije na relaciji Podgorica – Zagreb. Ministar Radulović je izrazio zahvalnost na donaciji 10.000 vakcina koje je Hrvatska donirala Crnoj Gori. Takođe, istakao je važnost podrške Hrvatske evroatlantskim integracijama naše zemlje, te prenio očekivanja da ona neće izostati ni u narednim fazama pristupnog procesa EU. Obostrano je istaknuta važnost saradnje sa predstavnicima nacionalnih manjina“, zaključuje se u saopštenju MVP.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Politika

Bogdanović: Vladini predstavnici danas se opraštali od funkcija

Objavljeno

dana

Autor

Bogdanović: Kada će Krivokapić i Abazović s izvinjenjem doći na Cetinje

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„sreća što su aktuelnoj Vladi dani odbrojani“

Bogdanović: Vladini predstavnici danas se opraštali od funkcija

On je naveo da je predstavnicima vlade promakla nezaposlenost od 26 odsto, “očajne mjere i žrtvovanje građana zbog otvaranja granica, činjenica da je premijer antivakser, kao i da svi, od poljoprivrednika do taksista, protestuju na ulicama”


Bogdanović, Foto: DPS
Advertisement

Vladini predstavnici, na današnjoj prezentaciji povodom prve godine rada, oproštali su se od svojih funkcija, ocijenio je generalni sekretar Demokratske partije socijalista Aleksandar Bogdanović.

On je poručio da su dani aktuelne vlade odbrojani, kao i da je crnogorska javnost, tokom prezentacije, bila izložena izlivu, kako je rekao, najjeftinijeg kič-populizma i laži.

„Sve što se danas moglo čuli od predstavnika Vlade na oproštaju od njihovih funkcija, tačno je taman koliko i tvrdnja odlazećeg premijera da imaju podršku Pozitivne Crne Gore“, rekao je Bogdanović.

Advertisement

On je kazao da bi neupućen gledalac pomislio da u Crnoj Gori nije bilo, kako je rekao, katastrofalnih brojki žrtava koronavirusa.

“Kao i da država, tajno i organizovano, nije zadužena milijardu dolara, da ovo nije vlast koja je sopstvene građane proglašavala teroristima i obračunavala se sa njma gumenim mecima, šok bombama i suzavcima“, dodao je Bogdanović.

On je naveo da je predstavnicima vlade promakla nezaposlenost od 26 odsto, “očajne mjere i žrtvovanje građana zbog otvaranja granica, činjenica da je premijer antivakser, kao i da svi, od poljoprivrednika do taksista, protestuju na ulicama”.

„Jezivo visok rast cijena, imenovanje šovinista i sljedbenika ravnogorskog pokreta po raznim javnim funkcijama, upliv Srpske pravoslavne crkve u kadriranje, nepotizam i opšta relativizacija fašizma, nešto su o čemu nijesmo čuli od premijera i ministara”, smatra Bogdanović.

On je kazao da je javnost bila izložena, kako je naveo, izlivu najjeftinijeg kič-populizma i laži, i neistinitim svaljivanjem krivice, za sopstvene neuspjehe, na ranije vlasti.

Advertisement

On je kazao da je sreća što su aktuelnoj Vladi dani odbrojani, i da je sa Krivokapićem saglasan samo u tome da će vlada ostati upamćena u istoriji.

„Toliko nesposobne, manipulacijama sklone vlasti nije bilo, niti će biti ikad više – ne samo u Crnoj Gori, nego i znatno šire“ zaključio je Bogdanović.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Sjetili se da će trebati šef DIK-a

Objavljeno

dana

Sjetili se da će trebati šef DIK-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Sjednice ne mogu biti održane jer nema predsjednika

Sjetili se da će trebati šef DIK-a

Sjutra sjednica Administrativnog odbora na čijem je dnevnom redu nastavak postupka imenovanja predsjednika Državne izborne komisije, koji je započet 30. jula


Konkurs raspisan 2. jula, procedura izbora traje: Administrativni odbor, Foto: Skupština Crne Gore
Advertisement

Skupštinski Administrativni odbor sjutra će raspravljati o izboru predsjednika Državne izborne komisije (DIK), kako se ne bi desilo da bude pritužbi na odluke tri opštinske komisije gdje su nedavno održani lokalni izbori, a da o njima nema ko da se izjasni, potvrđeno je “Vijestima”.

Izbori su održani u Petnjici, na Cetinju i Mojkovcu, a neke partije su najavile žalbe o kojima se, po zakonu, izjašnjavaju opštinske izborne komisije a zatim DIK. Sjednice DIK-a međutim ne mogu biti održane jer nema predsjednika.

Predsjednik odbora Milun Zogović (Demokratski front) zakazao je sjednicu za sjutra na čijem je dnevnom redu, kako se navodi, nastavak postupka imenovanja predsjednika Državne izborne komisije.

Advertisement

Prema informacijama “Vijesti” iz poslaničkih klubova vladajuće većine do juče nije bilo saglasnosti oko kadrovskog rješenja za to mjesto, iako je ranije postojala načelna saglasnost da ono pripadne DF-u. Novijih razgovora nije bilo, jer se i ovo pitanje vezuje za izbor četiri pravnika u Tužilački savjeti koji je zapeo zbog nesaglanosti oko jednog kandidata, rekao je jedan od sagovornika.

Predsjednik Odbora Milun Zogović juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Konkurs za predsjednika DIK-a raspisan je u julu ove godine, a Administrativni odbor je 30. jula održao konsultativno saslušanje prijavljenih kandidata. To su bili Nikola Mugoša, Amer Šukurica i Jovan Vojinović, dok se Nikola Medojević nije pojavio.

“Odbor će se izjasniti o kandidatima za predsjednika Državne izborne komisije na nastavku 19. sjednice, a termin održavanja iste biće naknadno određen,” piše na sajtu Skupštine u saopštenju sa te sjednice.

To se nije desilo do sada, pa se izjašnjavanje očekuje sjutra. Juče niko nije mogao da objasni da li će Nikola Medojević biti pozivan na sjednicu.

Advertisement

Nikola Mugoša je pravni savjetnik u DIK-u od 2015. godine. Magistrirao je izborne sisteme, učesnik je više posmatračkih misija. U njegovoj biografiji piše da je član Radne grupe za izborni integritet Međunarodne fondacije za izborne sisteme u Vašingtonu. Usavršavao se na temu izbornih procesa, sertifikovani je posmatrač izbora. Bio je i izvjestilac Crne Gore na Komitetu OEBS-a u Beču u vezi izborne reforme.

Advokat Amer Šukurica se prošle godine, nakon što je penzionisan Đorđije Vukčević, prijavljivao za čelnu poziciju DIK-u kada nije izabran jer nije imao iskustva u tim poslovima. On je konkurisao i za direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kada je izabrana sadašnja direktorica Jelena Perović.

Bivši sekretar u Opštini Bar Jovan Vojinović je takođe bio zainteresovan za predsjednika DIK-a, i to u martu prošle godine kada je izabran nedavno razriješeni Aleksa Ivanović.

Nikola Medojević je takođe advokat, zastupao je Demokratski front, a prijavljivao se i povlačio kandidaturu za sudiju Ustavnog suda i za Tužilački savjet.

OEBS je ranije preporučio da na čelo DIK-a treba izabrati kredibilnog kandidata koji poznaje izborno zakonodavstvo.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije