Povežite se s nama

Politika

Živković: Brutalno satiranje Crne Gore

Objavljeno

dana

Fajront

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


piše Miodrag Živković

Država Crna Gora živi jednu od najvećih agonija u svojoj novijoj istoriji, izložena brutalnom satiranju svih njenih vrijednosti. Način na koji se jedna vazalna i najamnička vlast obračunava sa sopstvenom zemljom, zarad ispunjenja ciljeva velikosrpskog projekta, a pod pokroviteljstvom Ruskog hegemonizma je do sada neviđen izraz besčašća i izdaje.

Advertisement

Svi oni koji su na kratko i pomislili da su ta vrata zla koje nas je zadesilo, slučajno otvorena i da ih aktuelna vlast zbog svoje nesposobnosti i neiskustva ne zna zatvoriti, sada moraju shvatiti da su ta vrata zla i otvorena da se ne zatvaraju do konačnog pokoravanja i okupacije Crne Gore.

Taktika naših okupatora jeste zbunjujuća i brutalna, do sada nezabilježena i neviđena, ali je krajnje vrijeme da je prepoznamo. Dešava se u kontrolisanom haosu u kojem očigledno svako dobro zna što radi, koliko god to izgledalo glupo i nespretno. Očigledno da cilj koji imaju, opravdava sva sramna sredstva kojima se koriste.

Laž i podvala su njihovo glavno oružje. Zato nam najzad mora biti jasno, kada govore o miru i pomirenju da oni svim silama produbljuju podjele i razdor. Kada govore o ekonomskom napretku, sve rade na našem ekonomskom uništenju, a kada propagiraju privrženost EU, čine sve da nas zauvijek zaustave na tom putu.

Najzad moramo prepoznati da ništa što rade nije slučajno.
Nijesu slučajno srbijanskoj crkvi prepisali u svojinu najveće sakralno i kulturno blago ove zemlje;
Nijesu nas slučajno, tajno preko noći zadužili skoro milijardu eura;
Nije slučajno u potpunosti zaustavljen investicioni ciklus u ovoj zemlji;
Ne raste slučajno broj nezaposlenih do neslućenih i neizdržljivih granica;
Nijesu nepromišljeno ugasili nacionalnu aviokompaniju i osnovali novu, mnogo slabiju, koja takođe proizvodi gubitke;
Nije slučajno Crna Gora stalno na vrhu svjetske liste po stepenu zaraženosti Covid infekcijom;
Nije slučajna jednovjerska crkvena vlada koja diskriminiše građansku Crnu Goru svih vjera i nacija;
Nije slučajno crkva Srbije glavni kontrolor političkih procesa i inkubator svih kadrovskih rješenja u državi;
Nijesu slučajno sada glavne teme, temeljni ugovor sa crkvom i popis stanovništva;
Nije slučajna ni posljednja afera u kojoj možemo isključiti svoje sportiste sa svih međunarodnih takmičenja, i mnogo, mnogo toga još.

Naravno da nije slučajno da ova vlast i njena vlada funkcionišu u stalnoj krizi i bez neophodne podrške u parlamentu, jer nema ko da je sruši, dok god brutalno razara ovu zemlju u svim njenim segmentima, a mi olako očekujemo da se to desi.

Advertisement

Ovom zlu se moramo mnogo ozbiljnije suprotstaviti ili nas neće biti. Osim pokazanog građanskog otpora, neophodno je i mnogo bolje djelovanje opozicije u parlamentu koja ima samo jenog poslanika manje.

Krajnji je čas da opozicija u parlamentu postavi pitanje povjerenja ovoj i ovakvoj vladi i to pitanje drži otvorenim do njenog konačnog pada. Naravno da je bilo mnogo razloga i do sada to da se uradi, ali se sa ovim političkim potezom ne smije više čekati.
Moramo koristiti sva raspoloživa demokratska sredstva za rušenje ove, spolja instalirane marionetske vlasti, ako želimo sačuvati svoju zemlju od propasti, satiranja i okupacije.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Objavljeno

dana

Autor

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Organizovani kriminal jedna je od glavnih prepreka razvoju regiona Zapadog Balkana, navodi se u Izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP).

U Izvještaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu, naglašava se potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom.

Advertisement

U dokumentu se govori o “očiglednom nedostatku volje vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive” i naglašava se važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera.

Kako prenosi Tanjug, izvještaj je usvojen sa 60 glasova za, četiri protiv i šest uzdržanih.

Poslanici EP pozvali su vlade u regionu da pojačaju svoje napore ka reformama u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl pozvao je Evropsku uniju (EU) da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

“EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave”, poručio je Mandl.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Objavljeno

dana

Autor

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, koji je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj.

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta. General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Advertisement

General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đukanović: Umjesto EU integracija, sada više govorimo o stabilnosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović: Između stabilnosti Balkana i integracije mora se povlačiti znak jednakosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica je dvije okolnosti – zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok – Zapad, kazao je predsjednik države Milo Đukanović tokom susreta sa članovima Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

„U tom kontekstu ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope“, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Advertisement

Predsjednik je iskazao i zabrinutost „da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija“.

„Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja“, stoji u saopštenju.

Članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije