Povežite se s nama

Ekonomija

Препоруке комисије ЖПЦГ за машиновође: Без мобилних телефона, брзина воза да се смањи

Objavljeno

dana

Препоруке комисије ЖПЦГ за машиновође: Без мобилних телефона, брзина воза да се смањи

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Забрањује се коришћење мобилног телефона и то машиновођи при припреми у станици и вожњи као и улазак Н.Н. лица у управљачницу, прегледачима кола при вршењу пробе кочница при сачекивању и отпреми воза, кондуктерима приликом издавања возних карата, припреми воза у полазној станици и при јављању у успутним станицама, пише између осталог у препорукама комисије ЖПЦГ

Невладина организациjа Возом кроз Црну Гору објавила је препоруке Комисије Жељезничког превоза Црне Горе (ЖПЦГ) за машиновође и њихове колеге. Између осталог у препорукама се ограничава коришћење мобилних телефона, а на неким дионицама у Црној Гори препоручује се и смањење максималне брзине возова.

– Забрањује се коришћење мобилног телефона и то машиновођи при припреми у станици и вожњи као и улазак Н.Н. лица у управљачницу, прегледачима кола при вршењу пробе кочница при сачекивању и отпреми воза, кондуктерима приликом издавања возних карата, припреми воза у полазној станици и при јављању у успутним станицама. Како највећи дио оштећења на колима, према мишљењу комисије, настаје на дионици укрсница Кос – станица Мојковац предлажемо да се брзина на тој дионици смањи на V, максимално 60 километара на час – пише између осталог у препорукама. Додаје се да је потребно да прегледна Подгорица обрати пажњу при уласку воза у станицу и све неправилности на точковима евидентира, односно мања равна мјеста од 60 мм, како не би дошло до увећања равних мјеста, а самим тим и одговорности другог машиновође, који преузима воз у станици Подгорица.

– КПО за кола да води евиденцију у случају брушења на трчећој површини точкова. Ако напон у колима спадне на 19 V кондуктер или пратилац искључи све потрошаче осим кочнице, завршни сигнал и управљачки уређај, а на 21 V пола освјетљења. Приликом спајања локомотиве, односно кумпловања квачила, прије спајања ваздушног вода, између локомотиве и кола потребно је да прегледач кола извуче ваздух из распоредника помоћу откочника. Обезбјеђивање кола од самопокретања вршиће се возном локомотивом. Ако гарнитура остаје у станици, испразнити GVV и извући ваздух из распоредника, а прије тога извршити обезбјеђивање од самопокретања кола ручном кочницом – наводи се у препорукама.

Advertisement

Додаје се да прегледач кола мора нарочито обратити пажњу да ли је притегнута ручна кочница у обезбјеђивању воза од самопокретања, као и послије додавања локомотиве да исту деактивира.

– Свако искључење кола у станицама гдје има прегледач кола, а кола имају равна мјеста већа од 60 мм, прегледач кола је дужан по одласку воза детаљно да прегледа кола и евидентира у ТК – 32 и тек тада обавијести шефа јединице, како би он обавијестио шефа јединице вуче ради искључења локомотиве у домицилној станици, како би јој се урадио дијаграм кочења. Шеф јединице вуче је дужан да од читача трака тражи да се очита трака за воз са којег су кола искључена. Кола по приспијећу у станицу Подгорица детаљно прегледају шеф ТПЈ Подгорица и представник сектора за техничке послове и записнички констатују сва оштећења. Ако то није могуће, онда то одрадити у радионици Подгорица уз фотографисање, као прилог записника. одрадити дијаграм кочења одмах по уласку кола у радионицу односно прије обраде точкова – наводи се у препорукама комисије. Додаје се да је препорука да машиновођа користи електродинамичку кочницу.

– Машиновођа не смије да откочује локомотиву прије него што стане, јер може доћи до преоптерећивања кочница на колима и мора пратити да не дође до препуњавања ваздухом кочних уређаја – наводи се између осталог у препорукама.ДАН
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Ekonomija

Пад производње шумских сортимената

Objavljeno

dana

Пад производње шумских сортимената

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Статистичари су казали да производња шумских сортимената из државних шума у периоду од првог до трећег квартала, у односу на исти прошлогодишњи период, биљежи пад 57,4 одсто

Производња шумских сортимената из државних шума у Црној Гори у трећем кварталу је, у односу на исти прошлогодишњи период, пала 31,5 одсто, показују подаци Монстата.

Статистичари су казали да производња шумских сортимената из државних шума у периоду од првог до трећег квартала, у односу на исти прошлогодишњи период, биљежи пад 57,4 одсто.

Циљ истраживања које се односи на производњу шумских сортимената у државним шумама јесте да обезбиједи податке о производњи, продаји и залихама шумских сортимената у државним шумама.

Advertisement

Из Монстата су објаснили да се шумом сматра земљиште које је обрасло шумским дрвећем у облику састојине чија је површина већа од 20 ари, као и шумски расадници, сјеменске састојине и сјеменске плантаже које су саставни дио шуме, шумска инфраструктура, противпожарне пруге и друга отворена подручја унутар шуме површине мање од 20 ари.ДАН
Nastavite čitati

Ekonomija

Сјутра протестна вожња ауто-такси предузетника

Objavljeno

dana

Сјутра протестна вожња ауто-такси предузетника

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Учесници протеста ће се окупити на платоу код Новог дуванског у Булевару Шарла де Гола, од десет до 11 сати- наводи се у саопштењу Струковног синдиката таксиста

Ауто-такси предузетници Црне Горе, чланови Струковног синдиката таксиста, одржаће сјутра протестну вожњу у Подгорици.

– Учесници протеста ће се окупити на платоу код Новог дуванског у Булевару Шарла де Гола, од десет до 11 сати- наводи се у саопштењу Струковног синдиката таксиста.

У 11 сати ће формирана колона кренути Булеваром Шарла де Гола, улицом Јосипа Броза, улицом Пете Пролетерске, Булеваром Светог Петра Цетињског, улицом Станка Драгојевића, гдје ће се колона зауставити.

Advertisement

– Представници Синдиката предаће дописе са захтјевима предсједнику Владе и министру финансија и социјалног старања. Затим ће колона такси возила са учесницима протеста наставити улицом Станка Драгојевића, Булеваром Ивана Црнојевића, улицом Марка Миљанова, улицом Братства и јединства, улицом 4. јула, до кружног тока на Забјелу, затим Булеваром Шарла де Гола, до мјеста поласка- наводи се у саопштењу.

Ту ће паркирати возила и затим пјешке се упутити испред зграде Управе прихода и царина и предати допис са захтјевима вршитељки дужности директорице и ту до краја радног времена сачекати одговоре по дописима.

– Зависно од одговора по предатим дописима, учесници протеста ће одлучити да ли се протести настављају и на који начин, до испуњења захтјева- додаје се у саопштењу.

Сходно епидемиолошким мјерама, у протесту ће учествовати 50 ауто-такси возила, исто тако испред зграде Управе прихода и царина, одговор по дописима ће чекати до 50 ауто-таксиДАН
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Буди одговоран: Евидентирано 25 притужби

Objavljeno

dana

Буди одговоран: Евидентирано 25 притужби

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Dan.co.me


Наjвећи броj приjава односио се на неиздавање фискалних рачуна, али су евидентиране и притужбе на нелегалан рад и неприjављене раднике

У оквиру кампање Буди одговоран ове седмице jе евидентирано 25 притужби, на основу коjих ниjе изречена ниjедна новчана казна.

Наjвећи броj приjава односио се на неиздавање фискалних рачуна, али су евидентиране и притужбе на нелегалан рад и неприjављене раднике.

Неправилности ниjесу утврђене приликом контроле подгоричке перионице Wасх анд дрy и Ред таксиjа, приjављених да не издаjу фискалне рачуне, док jе паркинг у Тузима, приjављен по истом основу, затечен затворен.

Advertisement

У процедури су приjаве о неиздавању фискалних рачуна у ауто сервису Нешо, теретани Цолосеум и посластичарници Корзо у Подгорици, Локомотива пабу у Даниловграду, пиљари Воће и поврће Мацко, ресторану Пекара и кафићима Сан Ремо, Баштина, Mocco, Шеталисте и Д&М у Никшићу, као и ресторану Цвиjо и пекари Цезар у Бару.

У процедури су и приjаве да се у никшићкоj кафани Вир конзумираjу цигарете, да jе у обjекту La chef у Никшићу проширена дjелатност, у апотеци у Подгорици ниjесу успоставили систем плаћања картицом, а у подгоричком Колос џиму ниjесу приjављени радници.

Притужбе се односе и на рад на црно продавнице сухомеснатих производа на зеленоj пиjаци у Бару и непоштовање епидемиолошких мjера приликом организовања различитих прослава у ресторану Салаш.

Грађани су се жалили и на безбиjедност путева, непостоjање свjетлосних упозорења на пjешачком прелазу и крађу и девастациjу дрва из аутокампа Нептун у Улцињу.

Кампању Буди одговоран су краjем децембра 2013. године покренули Министарство финансиjа и Канцелариjа Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) у Црноj Гори, са циљем да допринесе jачању свиjести jавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економиjе.

Advertisement

Проjекат омогућава грађанима да jедноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институциjама да се што успjешниjе изборе са сивом економиjом.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije