Povežite se s nama

Crna Gora

ČIRGIĆ ZA AKTUELNO: Premijer i ministarka brukaju zdrav razum i građansku Crnu Goru, ne obustave li pritisak vidimo se u Podgorici

Objavljeno

dana

ČIRGIĆ ZA AKTUELNO: Premijer i ministarka brukaju zdrav razum i građansku Crnu Goru, ne obustave li pritisak vidimo se u Podgorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Od formiranja četvororesornoga MPNKS sistematski se radi na satiranju crnogorske nauke, prosvjete i kulture, ocijenio je u intervjuu za portal Aktuelno dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić.

”Direktori obrazovnih ustanova dekretom su smijenjeni kao politički, nacionalno i ideološki nepodobni i umjesto njih postavljeni vjerski fanatici i šovinisti koji su se dokazali negiranjem osnovnih postulata sekularnog društva”, rekao je Čirgić u razgovoru za portal Aktuelno.

Advertisement

Kako kaže naš sagovornik, FCJK bi vjerovatno bio pošteđen neviđene hajke da su ćutali na „dnevnopolitičke teme“. Navodi da ”premijer Zdravko Krivokapić i ministarka Vesna Bratić brukaju zdrav razum i građansku Crnu Goru”, kao i da će ako ne prekinu sa pritiscima organizovati novi i masovniji protest ispred ministarstava u Podgorici.

Aktuelno: Zbog čega se, prema Vašem mišljenju, FCJK našao na meti resora ministarke Vesne Bratić?

Čirgić: Fakultet za crnogorski jezik i književnost od osnivanja 2010. godine pokazuje da nije tačna argumentacija da su naše kulturne, prosvjetne i naučne ustanove suviše mlade da bi valjano funkcionisale i bile konkurentne. Za svega jedanaest godina svoga postojanja FCJK se uspio predstaviti i domaćoj i međunarodnoj javnosti kao vodeća ustanova u afirmaciji i proučavanju crnogorskoga jezika, crnogorske književnosti i crnogorske kulture. Uobičajeni prostor za intervju nedovoljan je da se detaljno iznesu dosadašnji rezultati FCJK. Izdvojiću zato najvažnije. FCJK je izdavač prve i dosad jedine Istorije crnogorske književnosti u tri toma, a sljedeće će godine biti objavljen i četvrti tom; FCJK je izdavač cjelokupne Bibliografije Njegoš, koja sadrži oko 35.000 jedinica o Njegošu, i taj je projekt FCJK povodom 200-godišnjice Njegoševa rođenja jedini koji će vrijeđeti spomenuti kad se bude slavila 300-godišnjica njegova rođenja; FCJK je izdavač međunarodnoga filološkog časopisa Linga Montenegrina koji održava kontinuitet već 27 brojeva; FCJK je pokretač međunarodnoga simpozijuma Cetinjski filološki dani koji okuplja naučnike s četiri kontinenta; FCJK je izdavač 200 knjiga iz oblasti jezičke, književne i kulturne montenegristike; FCJK će se uskoro predstaviti i kao izdavač Bibliografije o crnogorskome jeziku od preko 10.000 jedinica; FCJK je nasljednik onoga kulturnog pokreta koji je kod nas djelovao gotovo gerilski od 1968. godine nasuprot tradicionalističkoj školi koja je Crnu Goru tretirala kao dio srpskoga kulturnog regiona. FCJK je promoter vrijednosti Crne Gore kao građanske i multikulturne države koja treba da baštini antifašističke vrijednosti civilizovanoga svijeta.

Čirgić na jučerašnjem protestu

Aktuelno: Može li se reći da ste baš zbog takvog posvećenog rada na meti trenutne vlasti u Crnoj Gori?

Čirgić: Jasno je da nasuprot takvoj ustanovi stoji Vlada Crne Gore čiji premijer je na referendumu 2006. godine glasao protiv njene nezavisnosti, a koji se danas klanja grobovima fašističkih kolaboranata i domaćih izdajnika. Takav premijer spram sebe je odabrao i ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta koja se javno zori kako baštini ideologiju upravo tih fašističkih kolaboranata. „Žensko a četnik“, veli za sebe gđa ministarka. Śetimo se njenih javno izrečenih želja upućenih Latinki Perović, stavova o piscu Borisu Dežuloviću itd. Aktuelni premijer spojio je tri ključna resora – prosvjetu, nauku i kulturu – i dao ih na upravljanje fanatičnoj pripadnici četničke ideologije koja tu prosvjetu, nauku i kulturu vidi isključivo kao sredstvo za potpunu asimilaciju crnogorskih građana u lojalne stanovnike Srpskoga sveta. Da bi došla do toga cilja, mora ukloniti svaku institucionalnu i personalnu prepreku. Zahvaljujući atmosferi straha, gušenju slobode govora, hajke i linča preko uslužnih provladinih medijskih trovačnica, većinu prepreka u resoru prosvjete, nauke i kulture uklonili su na samome početku mandata ove Vlade. FCJK se pokazao kao tvrdi meteriz koji dosad nijesu uspjeli preskočiti.

Advertisement

Aktuelno: Da li su isplaćena sva sredstva koja su predviđena za Fakultet za crnogorski jezik i književnost?

Čirgić: MPNKS je izmislilo bizaran razlog za opravdanje svjesne finansijske blokade FCJK. Kad su viđeli da nećemo odustati od protesta, pod pritiskom javnosti, saopštili su da im je službenica zadužena za isplatu novčanih sredstava bila na bolovanju i juče na brzinu isplatili septembarsku ratu. Do poneđeljka ćemo im uputiti i zahtjev za uplatu preostalih mjesečnih rata. Obavijestićemo javnost narednih dana je li opet kakvo bolovanje ili drugi koji izmišljeni razlog spriječio MPNKS za uplatu ostalih dugovanja. Vjerujem da su nakon jučerašnjega protesta „ozdravili“ i da će morati smisliti novi model opstrukcije umjesto dosadašnjih uzaludnih finansijskih blokada.

Aktuelno: Kako komentarišete saopštenje MPNKS da ste sve vrijeme upit za izmirenje obaveza slali na pogrešnu adresu?

Čirgić: Kao jeftin pokušaj da prikriju svoje zle namjere konačnoga gašenja FCJK. FCJK je ustanova koja se finansira preko MPNKS. Svaki mjesec ministarstvo je dužno uplatiti budžetsku ratu. Ministarstvo je ratu uplatilo onda kad je ośetilo građanski bunt zbog neskrivene destrukcije koju ta ustanova sprovodi.

Aktuelno: Možemo li očekivati protest i u Glavnom gradu i koja je ključna poruka koja je po Vašem mišljenju juče poslata s Cetinja?

Advertisement

Čirgić: Finansijska blokada FCJK nije jedini vid pritiska koji se vrši nad našom ustanovom. Vlada Crne Gore je svjesna da finansijska blokada nije dovoljna za obustavu rada Fakulteta. Viđeli su to i u prvome kvartalu ove godine kad su isto tako bili obustavili finansiranje Fakulteta. Ministarki prosvjete u pomoć je pritekao i njen ideološki brat ministar finansija Spajić, iz čijega je resora stigla direktiva za ukidanje zaštitarske službe objekta u kome je smješten FCJK. Iako je zgrada bivšega Austrougarskog poslanstva, đe se FCJK nalazi, zakonom zaštićena kao spomenik kulture, ministri Zdravka Krivokapića svjesno tu zgradu ostavljaju bez obezbjeđenja iako se javno šepure neviđenim budžetskim suficitom. Kad se zna da to isto ministarstvo plaća zaštitare za pustu zgradu bivšega Ruskog poslanstva, onda je i neznavenome jasno da se radi o zloj namjeri. No njihova želja da ovo društvo satru i pretvore u koloniju Srpskoga sveta ne može nadjačati želju emancipovane Crne Gore da se očuvaju institucije koje su garant opstanka građanskoga i multikulturnoga društva koje će biti dovoljno široko za sve koji u njemu žele da žive poštujući pravo na različitost. Toj emancipovanoj Crnoj Gori ova vlast nije uspjela ućerati strah u kosti ni bagerima, mecima i suzavcima koje je nemilice usmjerila u svoje građane 5. septembra na Cetinju. Ne obustave li pritisak na FCJK i satanizaciju ljudi koji na njemu rade i studiraju, naravno da ćemo se viđeti na novome i masovnijem protestu ispred tih ministarstava u Podgorici.

Aktuelno: Kako komentarišete izjavu v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja Gorana Danilovića o FCJK?

Čirgić: Taj vječiti vršilac dužnosti i ne zaslužuje komentar, ali ću odgovoriti na Vaše pitanje. Riječ je o jednome od društvenih marginalaca čija je životna sudbina da bude vršilac zadate dužnosti. Sapet između ambicije i realnih mogućnosti, ovoga puta zapala ga je dužnost da u ime Agencije pokuša opanjkati proces akreditacije studijskih programa FCJK i rekadreditacije ustanove. To je najavio već svojim prvim intervjuom s pozicije v. d. direktora Agencije. Mi smo ga pozvali da umjesto širenja dezinformacija objavi ocjenu koju je o radu FCJK donijela meritorna služba Evropske asocijacije univerziteta, koja sprovodi evaluaciju visokoga obrazovanja i punopravni je član Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, a nalazi se u Evropskome registru za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. Naravno, on tu ocjenu neće objaviti. Gdin Vršilac dužnosti dolazi iz iste ideološke jazbine iz koje i aktuelna ministarka PNKS. Pošto se očito nije pokazao dovoljno sposobnim za izvršiti zadatu dužnost, kao ni njegov prethodnik u crnome kožnom mantilu, ostaje da sačekamo da ministarka pronađe novo kadrovsko rješenje za realizaciju novih pritisaka na FCJK. Ipak, nadamo se da ovakvo poražavajuće stanje u crnogorskoj prosvjeti, nauci i kulturi neće još dugo potrajati.

Aktuelno: Da li smatrate da je način na koji se tretira FCJK ustvari samo dio planske politike trenutne Vlade koji ima tendenciju da uguši sve institucije koje afirmišu crnogorske vrijednosti?

Čirgić: Naravno da jeste. Od fomiranja četvororesornoga MPNKS sistematski se radi na satiranju crnogorske nauke, prosvjete i kulture. Direktori obrazovnih ustanova dekretom su smijenjeni kao politički, nacionalno i ideološki nepodobni i umjesto njih postavljeni vjerski fanatici i šovinisti koji su se dokazali negiranjem osnovnih postulata sekularnog društva; poništena su rješenja o projektima iz oblasti nauke i kulture, a nova ni do danas nijesu donijeta iako je godina na izmaku; praktično je ukinuta crnogorska izdavačka djelatnost jer resor za kulturu ne funkcioniše; povedena je neviđena medijska hajka protiv crnogorskih pisaca i izdavača koji su kritički nastrojeni prema ovoj svetosavskoj vlasti i tako dalje. Mrzilački odnos vlasti prema FCJK srazmjeran je značaju koji ta ustanova ima za afirmaciju onih društvenih fenomena bez kojih bi opstanak Crne Gore izgubio smisao: crnogorski jezik, crnogorska književnost i crnogorska kultura. Da smo ćutali na „dnevnopolitičke teme“ i organizovali dobrodošlicu premijeru i ministarki koji brukaju i zdrav razum i građansku Crnu Goru, onako kako to čini CANU, bili bismo ne samo pošteđeni ove neviđene hajke no i čašćeni novom zgradom.

Advertisement

Aktuelno: Na društvenim mrežama i katkad u medijima može se čuti zamjerka na račun profesora FCJK da nijesu bili društveno aktivni prije pada bivše vlasti. Slažete li se s tim konstatacijama?

Čirgić: Te konstatacije dolaze uglavnom od onih koje frustrira nemogućnost racionalizacije sopstvene izdaje osnovnih vrijednosti crnogorskoga društva, koje su ustavno definisane. Istina je da se u ovoj mjeri nijesmo glaskali jer nije bilo ovoliko povoda za javni angažman. No onaj ko želi objektivno pristupiti analizi društvene kritike, viđeće da nema nijednoga bitnog društvenog pitanja iz oblasti kulture (u najširem smislu) da o njemu javno stav nijesu iznijeli profesori FCJK, pa i u periodu prije osnivanja Fakulteta. Profesori FCJK javno su kritikovali pogrešnu kulturnu politiku bivše vlasti, javno su kritikovali skaredni politički dogovor o nazivu nastavnoga predmeta Crnogorski – srpski, hrvatski, bosanski jezik i književnost, javno su kritikovali rad Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Univerziteta Crne Gore, javno su kritikovali nakaradni projekat „ustavnoga patriotizma“ i kvazipravoslavnog pomirenja za vrijeme Vlade Duška Markovića (jer nije ovđe jaz između pravoslavaca no između predstavnika različitih svjetonazora), javno su kritikovali lošu kadrovsku politiku u kulturnim i prosvjetnim institucijama, javno su kritikovali rad brojnih zvaničnih komisija iz oblasti kulture, javno su kritikovali skaredne dodjele najvažnijih državnih nagrada – prije svega Trinaestojulske kao najznačajnije, javno su kritikovali nesposobnost bivše vlasti da sprovede sekularizaciju društva i maligni uticaj Crkve Srbije uvede u zakonske okvire. I tako dalje. Za to vrijeme neki koji su danas glasni bili su obavijeni grobnom tišinom ili su obećavali spasonosne recepte poput ustavnoga patriotizma. Naša društvena kritika nije partijski determinisana. No ako kome do lani nijesu bili jasni problemi crnogorskoga društva, ovih godinu i po dana bili su više no dovoljno dugi da se ti problemi razjasne. Ko dosad nije shvatio, očito nema sposobnost da shvati. Više se nema što čekati. Vakat je da ova vlast padne, pa da se suverenističke snage suoče sa sopstvenim greškama i propustima i ne dozvole da nam se u budućnosti ikad više ponovi Vlada nekoga novog Zdravka Krivokapića.

Aleksandra PopovićAktuelno
Advertisement

Crna Gora

U ponedjeljak oblačno s kišom

Objavljeno

dana

Autor

U ponedjeljak oblačno s kišom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno oblačno sa kišom, na jugu lokalno pljuskovi i grmljavina, a na sjeveru u višim planinskim predjelima snijeg, a u nižim kiša koja će tokom dana preći u susnježicu i snijeg.

Sniježne padavine, u popodnevnim satima ili krajem dana, moguće su i u višim centralnim predjelima.

Advertisement

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar će, u jutarnjim satima, biti južnih smjerova, ponegdje umjeren do jak, tokom dana će oslabiti, a u popodnevnim satima skrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u pojačanju.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do devet, a najviša dnevna od nula do 13 stepeni.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Protiv Jovanovića podnijeta prijava zbog pokušaja upada u prostorije DPS-a

Objavljeno

dana

Autor

DPS Budva: Partijsko zapošljavanje, nepotizam i bahatost budvanske vlasti

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Protiv funkcionera Demokratskog fronta, Nikole Jovanovića, podnijeta je prijava zbog pokušaja upada u prostorije gdje su se nalazili članovi Demokratske partije socijalista u Mojkovcu.

Kako nezvanično saznaje portal Standard, njega su u tome spriječili aktivisti i simpatizeri DPS-a, koji Jovanoviću nisu dozvolili da priđe prostorijama.

Advertisement

Jovanović je u CB Mojkovac dao izjavu tim povodom.

Nakon što je dao izjavu, Jovanović je pušten iz mojkovačkog Centra bezbjednosti.

Jovanović je ovom prilikom pojasnio da je izborni štab koalicije Za budućnost Mojkovca dosta rano dobio informacije da se na terenu dešavaju razne nepravilnosti u vidu organizovanja neregularnih izbornih štabova u kojima se vrše krivična djela kupovine ličnih karata i uticaj na birače kao i da je određeni broj birača premješten iz opštine u opštinu i da se radi o biračima koji ne ispunjavaju rezidencijalni uslov i da ne bi trebalo da učestvuju na lokalnim izborima.

Podsjećamo, Jovanović je ranije danas priveden na saslušanje nakon što su aktivisti koalicije Za budućnost Mojkovca razotkrili ilegalne izborne štabove Demokratske partije socijalista za koju sumnjaju da su vršili krivična djela kupovine ličnih karata, uticaj na birače i tome slično.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Vlada da održi riječ i ukine vojni poligon

Objavljeno

dana

Autor

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Vlada da održi riječ i ukine vojni poligon

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu saopštila je da je nezadovolja učinkom Vlade Crne Gore, koja ni godinu dana od svog konstituisanja i završetka protesta na Margiti, nije poništila odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini.

– Podsjetićemo, da je upravo na današnji dan završen najveći ekološki protest koji je ikada viđen u Crnoj Gori, a koji je trajao 51 dan i tokom kojeg su sinjajevinski stočari, mještani, ekološki aktivisti i građani iz cijele Crne Gore, svojim tijelima i životima branili najveći crnogorski i jedan od najvećih evropskih pašnjaka, od bombi koje je bilo pripremilo Ministarstvo odbrane na čelu sa tadašnjim ministrom Predragom Boškovićem – navodi se u saopštenju.

Advertisement

Dodaju da godinu dana kasnije i dalje žive sa istim problemom i strepnjom da se svakog dana može najaviti nova vježba, a samim tim i nova bitka za Sinjajevinu.

– Ministarstvo odbrane nije predložilo, a Vlada samim tim nije usvojila odluku kojom se poništava raniji akt o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon. Zahtijevamo da Ministarstvo odbrane, na čelu sa ministarkom Oliverom Injac, što prije predloži odluku kojom Sinjajevina više neće biti vojni poligon, kako bi dokazali da nisu samo Vlada od riječi, nego i od djela.

Iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu” dodaju da su tokom proteklih godinu dana više puta čuli da je Sinjajevina bezbjedna i sačuvana, ali da to nije dovoljno.

– Tražimo da se takve garancije stave i na papir, crno na bijelo, kako bi svoje aktivnosti svi mogli da usmjerimo na razvoj Sinjajevine kao poljoprivrednog i turističkoog dobra, jer aljtiljersijski vojni poligon, ni u kom obliku nije prihvatljiv na našoj planini. Mi kao branitelji Sinjajevine nijesmo spremni za kompromise, ni za predaju ni jednog pedlja naše planine za bombardovanje. To smo već pokazali, a ukoliko zatreba ponovićemo, jasnije nego ikada do sad – zaključuje se u saopštenju GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije