Povežite se s nama

Društvo

Конкурс о љепоти бјелопољских шума: Хелена, Дарис и Василије најбољи

Objavljeno

dana

Конкурс о љепоти бјелопољских шума: Хелена, Дарис и Василије најбољи

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Тема конкурса биле шуме, које су плућа планете и чувари природе

На видео конкурс о љепоти бјелопољских шумских предјела, који је Центар за предузетништво расписао у оквиру пројекта ,,Црна Гора, моја зелена домовина 2″, пристгло је њих 18, а за најбољи је проглашен видео Хелене Михаиловић.

Друго мјесто, који је реализован са циљем да се укаже на важност очувања животне средине, освојио је Дарис Мустајбашић, а треће Васлије Шебек.

Горан Јоксимовић из невладине организације Центар за предузетништво, казао је да су задовољни бројем пристиглих радова, те да је то показатељ да су успјели да младе из Бијелог Поља заинтересују за тему очувања природе, одрживог развоја и зелене економије.

Advertisement

-Тема конкурса су биле шуме, које су плућа планете и чувари природе. Млади су креирали 18 видео записа о љепотама наших шумских пређела, данас смо прогласили и најбоље, али свакако свима честитам – рекао је Јоксимовић.

Он је подсјетио да су у оквиру пројекта ,,Црна Гора, моја зелена домовина 2″ обиљежили 30 година од доношења Декларације о еколошкој држави Црној Гори, а организовали су и више акција пошумљавања.

-Током октобра и новембра, заједно са еколошким секцијама ОШ ‘Павле Жижић’ и Средње стручне школе организовали смо акцију садње кестена у школским двориштима, али спровели смо и још неколико акција пошумљавања. У све ове активности смо укључили младе и драго ми је што заједнички промовишемо ту идеју еколошке државе”, истакао је Јоксимовић из Центра за предузетништво

Иако се проглашењем најбољих на видео конкурсу заврашава пројекат, Јоксимовић вјерује у његову одрживост.

-Мисија наше организације, између осталог , јесте и да мијењамо свијест појединца, грађанина, односно заједнице о значају одрживог развоја и зелене економије. Тако да се надам да ћемо наставити причу”, додао је он.

Advertisement

Пројекат ,,Црна Гора, моја зелена домовина 2″ реализовао је Центар за предузетништво у сарадњи са НВУ Клуб културе, а уз подршку Секретаријата за рурални и одрживи развој Општине Бијело Поље.

Шебек, ученик ОШ “Душан Кораћ”, освојио је треће мјесто на видео конкурсу, а у његовом запису нашли су се шумски предјели Његњева.

image


Фото: Дан

-Срећан сам што сам имао прилику да учествујем на овом конкурсу, с обзиром на важност теме, али и зато што волим едитовање и снимање. Приказао сам дио лијепих пређела бјелопољских шума, али и оне ђелове које грађани уништавају немарним односом према природи. Надам се да сам кроз те примјере подсјетио моје вршњаке, али и уопште суграђане, на важност очувања животне средине, наших шума и свега што нас окружује – казао је Василије.ДАН
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Društvo

Киша сјутра, на сјеверу снијег

Objavljeno

dana

Киша сјутра, на сјеверу снијег

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У Црној Гори сјутра ће бити претежно облачно са кишом, на југу локално пљускови и грмљавина, а на сјеверу у вишим планинским предјелима снијег, а у нижим киша која ће током дана прећи у сусњежицу и снијег.

Снијежне падавине, у поподневним сатима или крајем дана, могуће су и у вишим централним предјелима.

Kако је саопштено из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, вјетар ће, у јутарњим сатима, бити јужних смјерова, понегдје умјерен до јак, током дана ће ослабити, а у поподневним сатима скренути на сјеверни и сјевероисточни, у појачању.

Advertisement

Јутарња температура ваздуха од минус три до девет, а највиша дневна од нула до 13 степени.ДАН
Nastavite čitati

Društvo

ГИ Сачуваjмо Сињаjевину: Влада да одржи риjеч и укине воjни полигон

Objavljeno

dana

ГИ Сачуваjмо Сињаjевину: Влада да одржи риjеч и укине воjни полигон

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Тражимо да се такве гаранциjе ставе и на папир, како би своjе активности сви могли да усмjеримо на развоj Сињаjевине као пољопривредног и туристичкоог добра, jер артиљериjски воjни полигон ни у ком облику ниjе прихватљив на нашоj планини, наводе активисти

Грађанска инициjатива Сачуваjмо Сињаjевину (ГИ) незадовоља jе учинком Владе Црне Горе, коjа ни годину дана од свог конституисања и завршетка протеста на Маргити, jош увиjек ниjе поништила одлуку о воjном полигону на Сињаjевини. Подсjетићају да jе управо на данашњи дан завршен наjвећи еколошки протест коjи jе икада виђен у Црноj Гори, а коjи jе траjао 51 дан и током коjег су сињаjевински сточари, мjештани, еколошки активисти и грађани из циjеле Црне Горе, своjим тиjелима и животима бранили наjвећи црногорски и jедан од наjвећих европских пашњака од бомби коjе jе било припремило Министарство одбране на челу са тадашњим министром Предрагом Бошковићем.

– Годину дана касниjе и даље живимо са истим проблемом и стрепњом да се сваког дана може наjавити нова вjежба, а самим тим и нова битка за Сињаjевину. Министарство одбране ниjе предложило, а Влада самим тим ниjе усвоjила одлуку коjом се поништава раниjи акт о проглашавању Сињаjевине за воjни полигон. Захтиjевамо да Министарство одбране, на челу са министарком Оливером Ињац, што приjе предложи одлуку коjом Сињаjевина више неће бити воjни полигон, како би доказали да нису само Влада од риjечи, него и од дjела – наводи се у саопштењу ГИ Сачуваjмо Сињаjевину.

Истучу да су током протеклих годину дана више пута чули да jе Сињаjевина безбjедна и сачувана, али то ниjе довољно.

Advertisement

– Тражимо да се такве гаранциjе ставе и на папир, црно на биjело, како би своjе активности сви могли да усмjеримо на развоj Сињаjевине као пољопривредног и туристичкоог добра, jер артиљериjски воjни полигон ни у ком облику ниjе прихватљив на нашоj планини.

Ми као бранитељи Сињаjевине ниjесмо спремни за компромисе, ни за предаjу ниjедног педља наше планине за бомбардовање. То смо већ показали, а уколико затреба поновићемо, jасниjе него икада до сада – истичу из Грађанске иницијативе.ДАН
Nastavite čitati

Društvo

У Тивту наjвећа 14-дневна инциденциjа на 100к становника

Objavljeno

dana

У Тивту наjвећа 14-дневна инциденциjа на 100к становника

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У Подгорици jе у посљедње двиjе седмице регистровано 706 обољелих од ковида-19 на 100 хиљада становника, на Жабљаку 682, Котору 681, на Цетињу 639, у Пљевљима 589

У Црноj Гори jе по општинама наjвећа четрнаестодневна инциденциjа нових случаjева инфекциjе корона вирусом на 100 хиљада становника регистрована у Тивту, Шавнику и Херцег Новом.

У Тивту jе регистровано 1.613 заражених на 100 хиљада становника у посљедњих 14 дана, у Шавнику 899, Херцег Новом 863, Будви 848, Моjковцу 768, Плужинама 765, Даниловграду 760, Андриjевици 720.

У Подгорици jе у посљедње двиjе седмице регистровано 706 обољелих од ковида-19 на 100 хиљада становника, на Жабљаку 682, Котору 681, на Цетињу 639, у Пљевљима 589.

Advertisement

У Колашину jе у посљедњих 14 дана регистровано 526 заражених корона вирусом на 100 хиљада становника, Беранама 522, Никшићу 504, Биjелом Пољу 491, Бару 427, Улцињу 154.

У Тузима jе у посљедње двиjе седмице регистровано 146 обољелих од ковида-19 на 100 хиљада становника, Плаву 120, Петњици 95, Рожаjама 48 и у Гусињу 25.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije