Povežite se s nama

Društvo

СЖК: Помоћ тражило 595 жена, у склоништу било смјештено њих 29 и 40 дјеце

Objavljeno

dana

СЖК: Помоћ тражило 595 жена, у склоништу било смјештено њих 29 и 40 дјеце

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Како и раније, тако и сада, свјесне смо да и даље неповољна епидемиолошка ситуација отежава женама приступ услугама помоћи и самим тим их спречава да напусте насилну заједницу, наводе у саопштењу

И ове године на Међународни дан борбе против насиља над женама подсјећамо да су врата Сигурне женске куће отворена за све жене које трпе било који облик насиља, наводе из Сигурне женске куће.

-Од почетка 2021. године до данас за подршку и помоћ нам се обратило 595 жена, док је у склоништу било смјештено 69 особа, од чега је 29 жена и 40оро дјеце. Како и раније, тако и сада, свјесне смо да и даље неповољна епидемиолошка ситуација отежава женама приступ услугама помоћи и самим тим их спречава да напусте насилну заједницу. Наша организација улаже велике напоре како би услуге које пружамо биле доступне свим женама у Црној Гори и у доба пандемије. С тим у вези, услуге правне и психолошке помоћи и подршке су доступне онлине-поручују из СЖК.

Додају: „Односно, поред СОС линије (069/013-321) која је доступна 24/7, нудимо женама могућност да се са нама повежу путем видео позива и на тај начин добију потребну подршку“.

Advertisement

-Такође, ту смо да помогнемо и дамо прецизна упутства око коришћења метода комуникације које можемо користити за видео контакт. На овај начин смо у могућности да успоставимо контакт са женама из цијеле Црне Горе и пружимо им подршку на безбједан начин, али и без трошка доласка у нашу канцеларију.Охрабрујемо све жене и дјевојке у Црној Гори да нам се обрате за помоћ и подршку која им је сада доступна и путем онлине платформи-наводе они.

Додају: „Овај вид пружања помоћи спроводимо у оквиру пројекта – ,,Јачи сервиси – снажнија подршка’’ који финансира Европска Унија, кроз пројекат ,,Заустављање насиља над женама на Западном Балкану и у Турској: Примјена закона, мијењање ставова’’, које спроводе Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Црној Гори и Агенција Уједињених нација за оснаживање жена и родну равноправност (UN WOMEN)“.ДАН
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Društvo

Киша сјутра, на сјеверу снијег

Objavljeno

dana

Киша сјутра, на сјеверу снијег

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У Црној Гори сјутра ће бити претежно облачно са кишом, на југу локално пљускови и грмљавина, а на сјеверу у вишим планинским предјелима снијег, а у нижим киша која ће током дана прећи у сусњежицу и снијег.

Снијежне падавине, у поподневним сатима или крајем дана, могуће су и у вишим централним предјелима.

Kако је саопштено из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, вјетар ће, у јутарњим сатима, бити јужних смјерова, понегдје умјерен до јак, током дана ће ослабити, а у поподневним сатима скренути на сјеверни и сјевероисточни, у појачању.

Advertisement

Јутарња температура ваздуха од минус три до девет, а највиша дневна од нула до 13 степени.ДАН
Nastavite čitati

Društvo

ГИ Сачуваjмо Сињаjевину: Влада да одржи риjеч и укине воjни полигон

Objavljeno

dana

ГИ Сачуваjмо Сињаjевину: Влада да одржи риjеч и укине воjни полигон

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


Тражимо да се такве гаранциjе ставе и на папир, како би своjе активности сви могли да усмjеримо на развоj Сињаjевине као пољопривредног и туристичкоог добра, jер артиљериjски воjни полигон ни у ком облику ниjе прихватљив на нашоj планини, наводе активисти

Грађанска инициjатива Сачуваjмо Сињаjевину (ГИ) незадовоља jе учинком Владе Црне Горе, коjа ни годину дана од свог конституисања и завршетка протеста на Маргити, jош увиjек ниjе поништила одлуку о воjном полигону на Сињаjевини. Подсjетићају да jе управо на данашњи дан завршен наjвећи еколошки протест коjи jе икада виђен у Црноj Гори, а коjи jе траjао 51 дан и током коjег су сињаjевински сточари, мjештани, еколошки активисти и грађани из циjеле Црне Горе, своjим тиjелима и животима бранили наjвећи црногорски и jедан од наjвећих европских пашњака од бомби коjе jе било припремило Министарство одбране на челу са тадашњим министром Предрагом Бошковићем.

– Годину дана касниjе и даље живимо са истим проблемом и стрепњом да се сваког дана може наjавити нова вjежба, а самим тим и нова битка за Сињаjевину. Министарство одбране ниjе предложило, а Влада самим тим ниjе усвоjила одлуку коjом се поништава раниjи акт о проглашавању Сињаjевине за воjни полигон. Захтиjевамо да Министарство одбране, на челу са министарком Оливером Ињац, што приjе предложи одлуку коjом Сињаjевина више неће бити воjни полигон, како би доказали да нису само Влада од риjечи, него и од дjела – наводи се у саопштењу ГИ Сачуваjмо Сињаjевину.

Истучу да су током протеклих годину дана више пута чули да jе Сињаjевина безбjедна и сачувана, али то ниjе довољно.

Advertisement

– Тражимо да се такве гаранциjе ставе и на папир, црно на биjело, како би своjе активности сви могли да усмjеримо на развоj Сињаjевине као пољопривредног и туристичкоог добра, jер артиљериjски воjни полигон ни у ком облику ниjе прихватљив на нашоj планини.

Ми као бранитељи Сињаjевине ниjесмо спремни за компромисе, ни за предаjу ниjедног педља наше планине за бомбардовање. То смо већ показали, а уколико затреба поновићемо, jасниjе него икада до сада – истичу из Грађанске иницијативе.ДАН
Nastavite čitati

Društvo

У Тивту наjвећа 14-дневна инциденциjа на 100к становника

Objavljeno

dana

У Тивту наjвећа 14-дневна инциденциjа на 100к становника

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Dan.co.me


У Подгорици jе у посљедње двиjе седмице регистровано 706 обољелих од ковида-19 на 100 хиљада становника, на Жабљаку 682, Котору 681, на Цетињу 639, у Пљевљима 589

У Црноj Гори jе по општинама наjвећа четрнаестодневна инциденциjа нових случаjева инфекциjе корона вирусом на 100 хиљада становника регистрована у Тивту, Шавнику и Херцег Новом.

У Тивту jе регистровано 1.613 заражених на 100 хиљада становника у посљедњих 14 дана, у Шавнику 899, Херцег Новом 863, Будви 848, Моjковцу 768, Плужинама 765, Даниловграду 760, Андриjевици 720.

У Подгорици jе у посљедње двиjе седмице регистровано 706 обољелих од ковида-19 на 100 хиљада становника, на Жабљаку 682, Котору 681, на Цетињу 639, у Пљевљима 589.

Advertisement

У Колашину jе у посљедњих 14 дана регистровано 526 заражених корона вирусом на 100 хиљада становника, Беранама 522, Никшићу 504, Биjелом Пољу 491, Бару 427, Улцињу 154.

У Тузима jе у посљедње двиjе седмице регистровано 146 обољелих од ковида-19 на 100 хиљада становника, Плаву 120, Петњици 95, Рожаjама 48 и у Гусињу 25.ДАН
Nastavite čitati

Najčitanije