Povežite se s nama

Crna Gora

Zeković: Nasilje nad ženama društveni, a ne porodični problem

Objavljeno

dana

Zeković: Nasilje nad ženama društveni, a ne porodični problem

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Nasilje nad ženama je kompleksan svjetski društveni, a ne porodični problem koji se mora rješavati na institucionalno, ocijenila je izvršna direktorica SOS telefona Podgorica Biljana Zeković u jutarnjem programu Gradske televizije “Rujna zora”.

Prema statističkim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena u svijetu doživi neki oblik nasilja. U Crnoj Gori, prema podacima policije i pravosuđa, svake godine raste broj otkrivenih djela nasilja u porodici.

Advertisement

“Od 2010. kada smo dobili Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, od 450 u toj godini otkrivenih djela, došli smo do preko 2.000 u 2019. i 2020.”, kazala je Zeković povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Više djela je otkriveno, objašnjava, jer su žene i građani u većoj mjeri informisani o tome šta je nasilje u porodici, da je kažnjivo, da o njemu ne treba ćutati, pa su spremniji da progovore.

“Više od polovine klijentica, sa kojima radimo u SOS telefonu, ne prijavljuju nasilje, niti to žele”, istakla je Zeković i naglasila da društvo, odnosno institucije sistema moraju da ulože ogroman napor da se stvari rješavaju.

Iako je riječ o globalnom problemu, u drugim državama za razliku od Crne Gore, kaže, ulažu se mnogo veći napori da bi se taj problem riješio.

“Postoje različiti oblici nasilja, koje često ni žene ne prepoznaju. Zato moramo o njemu mnogo govoriti kako bi ga lakše prepoznali i objelodanili”, smatra Zeković.

Advertisement

Najlakše se dokazuje fizičko, ali su, naglašava, i drugi oblici (psihičko nasilje, zanemarivanje djece…) dokazivi.

Komentarišući gest Italijanske Vlade, koja je uvela “prihod slobode” kako bi sa 400 eura mjesečno pomogla žrtvi nasilja da se odvoji od nasilnog partnera, Zeković kaže da u Crnoj Gori imamo drugačiju situaciju.

“Država samohranoj majci, koja ne radi i nema krov nad glavom, daje materijalnu pomoć od 80 eura, a kada toj majci oduzme dijete zbog nemogućnosti da brine o djetetu, nekome plaća 350 eura da ga uzme u hraniteljsku porodicu”, rekla je Zeković.

Da je taj novac usmjeren na pomoć žrtvama da se osamostale od nasilnika imali bi, kaže, manje djece u hraniteljskim porodicama.

Problem maloljetničkih brakova, upozorava, iako se uporno pripisuje romskoj zajednici nije ništa manji kod drugih naroda.

Advertisement

“Jedina razika je što u romskim zajednicama imamo problem kupovine mlade nevjeste. Problem maloljetničkih brakova izražen je na sjeveru – Plavu, Gusinju, Rožajama – i za njega, tvrdim, nemamo odgovor sistema”, poručila je Zeković.

Tu je, pojašnjava, slična priča kao kod nasilja nad ženama.

“Kad žena izjavi, ili se policajcu ili tužiocu, učini da će se ona pomiriti sa partnerom, tu se priča završava. Isto je kod dječjih brakova. Kada punoljetna osoba zavede ili odvede maloljetnu djevojčicu imamo situaciju da tužilac kaže “a što mi sve ovo završavamo, i njega kaznimo a ona će mu se vratiti”. Nekad su roditelji nemoćni jer joj se zabranjuje, a ona bježi, ali ni to ne smije da bude prepreka tužilaštvu, sudiji, policiji, ni nikome da se on abolira. Riječ je o kažnjivim stvarima koje ovaj sistem toleriše”, zaključila je Zeković.Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

U ponedjeljak oblačno s kišom

Objavljeno

dana

Autor

U ponedjeljak oblačno s kišom

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno oblačno sa kišom, na jugu lokalno pljuskovi i grmljavina, a na sjeveru u višim planinskim predjelima snijeg, a u nižim kiša koja će tokom dana preći u susnježicu i snijeg.

Sniježne padavine, u popodnevnim satima ili krajem dana, moguće su i u višim centralnim predjelima.

Advertisement

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, vjetar će, u jutarnjim satima, biti južnih smjerova, ponegdje umjeren do jak, tokom dana će oslabiti, a u popodnevnim satima skrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u pojačanju.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do devet, a najviša dnevna od nula do 13 stepeni.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Protiv Jovanovića podnijeta prijava zbog pokušaja upada u prostorije DPS-a

Objavljeno

dana

Autor

DPS Budva: Partijsko zapošljavanje, nepotizam i bahatost budvanske vlasti

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Protiv funkcionera Demokratskog fronta, Nikole Jovanovića, podnijeta je prijava zbog pokušaja upada u prostorije gdje su se nalazili članovi Demokratske partije socijalista u Mojkovcu.

Kako nezvanično saznaje portal Standard, njega su u tome spriječili aktivisti i simpatizeri DPS-a, koji Jovanoviću nisu dozvolili da priđe prostorijama.

Advertisement

Jovanović je u CB Mojkovac dao izjavu tim povodom.

Nakon što je dao izjavu, Jovanović je pušten iz mojkovačkog Centra bezbjednosti.

Jovanović je ovom prilikom pojasnio da je izborni štab koalicije Za budućnost Mojkovca dosta rano dobio informacije da se na terenu dešavaju razne nepravilnosti u vidu organizovanja neregularnih izbornih štabova u kojima se vrše krivična djela kupovine ličnih karata i uticaj na birače kao i da je određeni broj birača premješten iz opštine u opštinu i da se radi o biračima koji ne ispunjavaju rezidencijalni uslov i da ne bi trebalo da učestvuju na lokalnim izborima.

Podsjećamo, Jovanović je ranije danas priveden na saslušanje nakon što su aktivisti koalicije Za budućnost Mojkovca razotkrili ilegalne izborne štabove Demokratske partije socijalista za koju sumnjaju da su vršili krivična djela kupovine ličnih karata, uticaj na birače i tome slično.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Vlada da održi riječ i ukine vojni poligon

Objavljeno

dana

Autor

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Vlada da održi riječ i ukine vojni poligon

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu saopštila je da je nezadovolja učinkom Vlade Crne Gore, koja ni godinu dana od svog konstituisanja i završetka protesta na Margiti, nije poništila odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini.

– Podsjetićemo, da je upravo na današnji dan završen najveći ekološki protest koji je ikada viđen u Crnoj Gori, a koji je trajao 51 dan i tokom kojeg su sinjajevinski stočari, mještani, ekološki aktivisti i građani iz cijele Crne Gore, svojim tijelima i životima branili najveći crnogorski i jedan od najvećih evropskih pašnjaka, od bombi koje je bilo pripremilo Ministarstvo odbrane na čelu sa tadašnjim ministrom Predragom Boškovićem – navodi se u saopštenju.

Advertisement

Dodaju da godinu dana kasnije i dalje žive sa istim problemom i strepnjom da se svakog dana može najaviti nova vježba, a samim tim i nova bitka za Sinjajevinu.

– Ministarstvo odbrane nije predložilo, a Vlada samim tim nije usvojila odluku kojom se poništava raniji akt o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon. Zahtijevamo da Ministarstvo odbrane, na čelu sa ministarkom Oliverom Injac, što prije predloži odluku kojom Sinjajevina više neće biti vojni poligon, kako bi dokazali da nisu samo Vlada od riječi, nego i od djela.

Iz GI “Sačuvajmo Sinjajevinu” dodaju da su tokom proteklih godinu dana više puta čuli da je Sinjajevina bezbjedna i sačuvana, ali da to nije dovoljno.

– Tražimo da se takve garancije stave i na papir, crno na bijelo, kako bi svoje aktivnosti svi mogli da usmjerimo na razvoj Sinjajevine kao poljoprivrednog i turističkoog dobra, jer aljtiljersijski vojni poligon, ni u kom obliku nije prihvatljiv na našoj planini. Mi kao branitelji Sinjajevine nijesmo spremni za kompromise, ni za predaju ni jednog pedlja naše planine za bombardovanje. To smo već pokazali, a ukoliko zatreba ponovićemo, jasnije nego ikada do sad – zaključuje se u saopštenju GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije