Povežite se s nama

Crna Gora

Komisija za zdravstvo DPS: Novi sistem elektronskog zakazivanja doživio potpuni debakl i stvorio najduže liste čekanja u istoriji crnogorskog zdravstva

Objavljeno

dana

Komisija za zdravstvo DPS: Novi sistem elektronskog zakazivanja doživio potpuni debakl i stvorio najduže liste čekanja u istoriji crnogorskog zdravstva

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Novi sistem elektronskog zakazivanja pregleda nazvan „Brže do ljekara“ je doživio potpuni debakl stvarajući najduže liste čekanja u istoriji crnogorskog zdravstva, duže i od nekadašnjih kritikovanih svezaka o kojima su medicinske sestre vodile računa, saopšteno je danas iz Komisije za zdravstvo DPS.

-Novi sistem elektronskog zakazivanja je njegova sušta suprotnost zato što je pacijentu, naizgled, dao veća prava, a ustvari unio haos i nesigurnost u pružanje prava povremene zdravstvene zaštite. Recimo, da se ne javlja izabranom ljekaru već da direktno pođe u Klinički centar Crne Gore i obavi pregled prostim ukucavanjem u sistem pored već zakazanih pacijenata – naveli su iz te Komisije.

Specijalista je, kako dodaju, pod ogromnim pritiskom da udovolji zahtjevu pacijenta koji iz očaja koristi ovaj instrument uz obostrano nezadovoljstvo.

Advertisement

-Izabranom ljekaru je dopušteno da ne zakazuje kontrolne specijalističke preglede, već da to prepusti specijalisti. Specijalista to ne mora da učini i pacijent ponovo kruži od jedne do druge zdravstvene ustanove. U ovom lancu svi su nezadovoljni: i pacijent, i izabrani ljekar i specijalista. Podsjećanja radi, u vrijeme prethodnog menadžmenta, u zdravstvenom sistemu najveći broj pregleda mogao se obaviti u roku od sedam dana, a najduže vrijeme čekanja na pregled specijaliste je rijetko prelazio mjesec dana – objašnjava se u saopštenju.

Sada, i pored mnoštva novina koje navodno imaju za cilj da pacijenta „poguraju“ kroz sistem, idilu demantuje realnost gdje je pacijent u situaciji da ne može da ostvari pravo na specijalistički pregled iz prostog razloga što termina NEMA.

-To je rezultat lošeg rukovođenja zdravstvenim sistemom, željom da se po svaku cijenu potru uspjesi prethodnog rukovodstva, haosom u kreiranju zbunjujućih pravila i njihovom opcionom korištenju, gdje „ekspertski“ amaterizam sa populističkim stremljenjima ima samo jednu karakternu osobinu:“I kamen bi pokvarili!“ Stoga je novi sistem elektronskog zakazivanja, koji je naše građane udaljio od dostupne zdravstvene zaštite, realna slika neozbiljnosti u pristupu očuvanja zdravlja i života građana, zbog čega njegovi kreatori zaslužuju pozivanje na odgovornost – zaključuje se u saopštenju Komisije za zdravstvo DPS.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Sjutra pretežno sunčano i veoma toplo

Objavljeno

dana

Autor

Prvi dan 2022. godine biće sunčan i topao za ovo doba godine

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijeme sjutra – pretežno sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti.

U popodnevnim satima, uglavnom u sjevernim predjelima, uz promjenljivu oblačnost ponegdje kiša ili pljusak i grmljavina, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode.

Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha 11 do 25, najviša dnevna do 38 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Objavljeno

dana

Autor

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 21. do 23. juna ove godine, pokazali su da je na 83,6 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 10 odsto lokacija dobrog, dok je na 6,4 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, saopšteno je iz Morskog dobra.

Kako su kazali, ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

”Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše””, navode u saopštenju.

Advertisement

Dodaju da je u opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15 dok je na 3 ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

”Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je njih 29 voda bila odličnog kvaliteta, na 1 dobrog, te na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 7 dok je na 2 lokacije ona bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na 7 mjesta, na 3 lokacije dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na 5 dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta”, navodi se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović govorio je danas na upravo završenom ministarskom sastanku „Dani povezivanja Evrope 2022“ koji se održava u Lionu, Francuska, saopšteno je iz tog resora.

U fokusu govora Ibrahimovića bio je položaj Crne Gore u odnosu na globalne lance snabdijevanja, iskorišćavanje konkurentske prednosti Crne Gore koju crpi iz povoljnog geografskog položaja, pravci razvoja transportne mreže kroz otvaranje novih koridora zasnovanih na principima pametne i održive mobilnosti kao i razvoj intermodalnosti transporta u Crnoj Gori sa fokusom na razvoj intermodalnih terminala.

“Crna Gora do sada nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije, posebno položaj koji ima Luka Bar u odnosu na konkurentske luke. Snažnijim podsticajem razvoja Luke Bar kroz proširenje kapaciteta i izgradnju intermodalnih terminala, nastavkom radova na auto putu kojim se Luka Bar povezuje sa Beogradom, Budimpeštom i Zapadnom Evropom te unapređenjem transportnih veza sa regionom i izgradnjom efikasnijih zajedničkih graničnih prelaza Crna Gora bi mogla veoma brzo povećati obim privredne saradnje sa regionom i popraviti svoju poziciju na evropskoj i regionalnoj transportnoj mapi”, kazao je Ibrahimović obraćajući se na sastanku kojem su prisustvovali Komesarka za stransport EU Adina Valean, ministri za transport zemalja EU kao i ministri za transport iz regiona Zapadnog Balkana.

Advertisement

“U Crnoj Gori posvećeno radimo na pripremama za izradu Studije razvoja intermodalnosti Crne Gore sa idejnim rješenjima intermodalnih terminala, analizi razvoja alternativnih goriva te Strategiji niskokarbonskog razvoja do 2050. g. Prepoznali smo nedostatke planova za razvoj održive mobilnosti, posebno u gradovima, kao i slabu prisutnost tog koncepta u prostorno planskim dokumentima što otežava i poskupljuje njegovu kasniju realizaciju”, naveo je Ibrahimović dodajući da je u narednom periodu neophodno raditi na prevazilaženju tih problema.

“Na sastanku je naglašen značaj otvaranja novih koridora uz primjenu koncepta pametne i održive mobilnosti kao i jačanje institucionalnih i administartivnih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana te značaj podrške EU razvoju transportne mreže na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije