Povežite se s nama

Crna Gora

Zdrava logika?

Objavljeno

dana

Zdrava logika?

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


piše: Stefan Todorović

Nedavno se u nekom od obraćanja javnosti predśednik Crne Gore i predśednik DPS Milo Đukanović, kako bi objasnio poziciju svoje partije u budućoj manjinskoj Vladi i odgovarajući na razne izjave političara i medijske interpretacije tim povodom, pozvao na zdravu logiku – „Pozivam samo na zdravu logiku. Tu vladu će činiti partije koje u Parlamentu imaju 14, 16 ili 19 poslanika. Razliku do 41 davaće DPS. Šta mislite, je li to uticaj ili nije.“ Međutim, u crnogorskoj politici i na crnogorskoj političkoj sceni vlada sve osim logike, a zasigurno ne vlada zdrava logika. Andrej Nikolaidis takvo besprincipijelno, nelogično, haotično stanje na crnogorskoj političkoj sceni naziva „kuplerajem.“ Međutim i u kupleraju vladaju neka pravila koja se ako ne „zdravom logikom“, zasigurno mogu logički objasniti. Dok je crnogorska politička scena očito nešto „više“ od kupleraja đe ne vladaju nikakva pravila, pa ni pravila logike iz kojeg god oćete perioda i pravca njena razvitka od Aristotela i njegovog „Organona“, preko stoika, logicae modernae, induktivne, deduktivne, empirijske, racionalne, matematičke, simboličke, ontologijske, formalne, dijalektičke, logike ośećaja, hermeneutičke…

Crnogorski političari su svojim djelovanjem sve navedene pravce i periode razvitka logike kao naučne discipline obesmislili. Osvrnemo li se samo na period njihova djelovanja od parlamentarnih izbora 2020. godine do izvjesnog formiranja manjinske Vlade s Dritanom Abazovićem kao premijerom, uviđećemo bezbroj logičkih anomalija koje potiru sve čvrste premise i aksiome na kojima i politika i logika počivaju. Rezultati potonjih parlametarnih izbora pokazali su da građani žele promjenu tridesetogodišnje vladavine Demokratske partije socijalista i da većinski žele nastavak njene politike oslobođene raznih i mnogobrojnih anomalija koje su pratile njenu dugogodišnju vladavinu. Imajući u vidu specifičnosti crnogorske društvene, a samim tim i političke scene u kojoj bitišu razne antidržavne partije, kao i mnoge antidržavne organizacije od vjerskih do nevladinih, koje svojim djelovanjem nipodaštavaju postojanje samog crnogorskog društva kao cjeline, negiraju postojanje raznih nacija, kultura, jezika, vjerskih organizacija uz svesrdno negiranje i nepoštovanje crnogorske državnosti i njenih simbola. Zdrava logika je govorila da se s takvim elementima ne može nastaviti državotvorna politika koju je vodila DPS sa svojim partnerima i da se moraju tražiti drugačija rješenja. Međutim, GP URA na čelu s Dritanom Abazovićem se očito nije vodila zdravom logikom već je pokušala s antidržavnim elementima nadograđivati državu. Svjedočili smo da su u nadograđivanje crnogorske države krenuli s onima koji žele da uruše i ponište crnogorsku državu. Navedenim antidržavnim elementima su u ruke predali upravljanje državom a one koji su ukazivali na ovu logičku nedosljednost proglašavali raznim imenima od plaćenika do kriminalaca. Jedina logika koja u navedenom slučaju funkcioniše je ona okupatorska i izdajnička. Kako se na primjer može izgrađivati crnogorska država a na čelo državnog Univerziteta postaviti osoba koja dostavlja planove Rusiji za pokoravanje vaše države koju navodno nadograđujete? Što je jedan od mnogobrojnih primjera nelogičnosti ili pak izdajničke i okupatorske logike?!

Advertisement

Kad je padom Krivokapić-Abazovićeve Vlade otpočeo završetak procesa „nadogradnje“ države s antidržavnim elemenatima, odnosno otpočeo proces zaustavljanja urušavanja crnogorske države, dobili smo novo rješenje u vidu manjinske Vlade na čijem čelu će se nalaziti osoba zahvaljujući čijim političkim potezima su antidržavni elementi upravljali državom!? I ovđe moramo prekinuti svako pozivanje na logiku koja vlada u politici jer ona s crnogorskom politikom nema dodirnih tačaka. Ono što ima veze s crnogorskom politikom su moć i fotelje. Samo je ta logika prisutna i ona je visoko iznad ideologija i ideoloških razlika u moralnom i političkom kodeksu naših političara. Očito visoko iznad istinskih državnih interesa. Kako objasniti dodjelu Ministarstva prosvjete ideološkom blizancu Vesne Bratić? Kako objasniti novog potpredśednika Vlade koji tvrdi da je crnogorska nacija italijanski fašistički produkt? Zašto to odjednom nijesu problematična rješenja? Zato što je potrebno 49 poslanika za odblokiranje evropskih integracija kroz odblokiranje raznih sudskih procesa? Što nas dovodi do logike šibicara i prevaranata. Pitanje je, varamo li sebe ili EU? Treba li nam još jedna fasada ili istinsko uređenje crnogorskoga društva? Kad će crnogorski političari skupiti hrabrosti za istinsko suočavanje s problemima crnogorskoga društva?

 

 

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Objavljeno

dana

Autor

U nedelju oblačno, povremeno kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno kiša ili pljusak praćen grmljavinom. Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Vjetar slab do umjeren, ponegdje kratkotrajno i pojačan, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha od 8 do 20, najviša dnevna od 17 do 28 stepeni.

Podgorica: Promjenljivo oblačno, povremeno kiša ili pljusak i grmljavina. Vjetar uglavnom slab do umjeren, najčešće južni. Jutarnja temperatura vazduha do 20, najviša dnevna do 27 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević: Odavanje tajnih podataka nepozvanom licu predstavlja krivično djelo

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Izlaženje u javnost sa podacima koje je EUROPOL dostavio državnim organima Crne Gore, je eklatantan primjer nepoštovanja principa zakonitosti, ocijenio je za Gradsku RTV profesor krivičnog prava Velimir Rakočević.

“U svim zakonicima o krvičnom postupku i krivičnim zakonicima je predviđeno prije svega da sva službena lica, koja dolaze u posjed tajnih podataka, a podaci i izviđaja i istrage su uvijek tajni, u obavezi su da čuvaju te tajne podatke. Što će reći, da ti podaci ne mogu biti dostupni nepozvanim licima”, objašnjava Rakočević.

A , kako kaže, razlog je vrlo jasan.

Advertisement

“Ukoliko se ti podaci saopšte nepozvanom licu, kao što je u ovom slučaju, to predstavlja krivično djelo. To je jedno od krivičnih djela protiv pravosuđa – povreda tajnosti postupka. Svako ono službeno lice koje neovlašćeno otkrije ono što je saznao, kao što je u ovom slučaju, podliježe krivičnoj odgovornosti. Zašto? Zato što se na taj način ugrožava interes krivičnog postupka”, zaključuje Rakočević.

“Umjesto da tajni materijal koji dobijete prvo provjerite i procesuirate kako to nalaže vladavina prava, u Crnoj Gori se on uvijek koristi za obračun sa političkim neistomišljenicima i plasira se u medije”, ocijenio je građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

“Prosto mislim da je to mana za proces vladavine prava koji želimo da izgradimo, i da institucije koje bi trebalo da garantuju vladavinu prava, najveći problem imaju upravo zbog tog nedostatka bezbjednosne kulture u samim institucijama ,koje bi itekako trebalo da vode računa o tome”, ocjenjuje Zeković.

Advertisement

Sve ozbiljne bezbjednosne i policijske strukture, vrlo malo povjerljivih informacija dijele sa javnošću dok se postupak ne privede kraju, ističe portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

“Kod nas je situacija drugačija – kod nas se te infomacije koje se dobijaju, zloupotrebljavaju. Najčešće je to, kao što je Saša rekao, politički obračun, ali sve u cilju pravljenja jedne predstave, kako bi sad neko ispao mnogo moćan, kako bi neko ispao kao neko ko rukovodi tom rukom pravde i kako bi javnost stekla utisak da predsjendik Vlade hapsi po Crnoj Gori. Kod nas se, nažalost, povjerljive informacije koje se dobijaju iz EUROPOL-a, ne koriste da bi se sprovela pravda, nego da bi teatralni premijer nekog uhapsio na Tviteru”, navodi Zirojević.

Ako postoji svetogrđe u novinarstvu, to je objavljivanje ovakvih podataka, mišljenja je urednik Antene M Darko Šuković.

Advertisement

“Dakle, objaviti na onakav način podatke, to je skandal, svetogrđe. I nešto gore od toga, jer svako ko ima više od dvije ganglije u glavi zna da, što god nakon toga bilo, ti si makar jednom čovjeku uništio život za sva vremena”, kazao je Šuković.

Dodaje da u Crnoj Gori nema ni Z od zrele javnosti kao ni odgovornost za javnu riječ i podsjeća da su razne ambasade i delegacije EK dale desetine miliona na obuke novinara iz, kako kaže, medija mezimaca, ali da je to, zaključuje, dovelo jedino do zgaženog profesionalizma, novinarstva kao paraistrage i svega najgoreg što u branši može da postoji.

Odgovarajući juče na pitanje Gradske RTV, poslanik DPS-a Predrag Bošković i novinar i publicista Šeki Radončić su kazali da su, od 30. avgusta 2020. godine, u Crnoj Gori potpuno urušene sve institucije kao i da je slučaj objave transkripata svojevrsni skandal.

Advertisement

“Nadam se će se ovim promjenama koje su se desile stati na put tome, da se oni čija  to nije nadležnost, bave odredjenim pitanjima, tako da i ne čudi to što je ovo još jedan šamar na medjunarodnom obrazu CG i iskreno se nadam se ćemo pustiti instuticije da rade svoje poslove”, kazao je Bošković.

Radončić je saglasan.

“Objavljivanje stenograma – to je lov na ljude. Nesreća Crne Gore i nesreća za bezbjednosni sektor Crne Gore je što ga vodi Dritan Abazović, personalno. To su morali da uoče partneri crnogorskih službi bezbjednosti iz inostranstva i oni su morali da kažu stop”, ocjenjuje Radončić.

Advertisement

Iako je Gradska TV pokušava da uspostavi vezu sa Oliverom Lakić, koja stoji iza portala Libertas pres, kako bi i od nje dobili komentar, to nijesu uspjeli.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

U pucnjavi u Baošićima povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen osumnjičeni za krađu automobila koji je zapaljen u Zagoriču

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Baošićima u lokalu “Sim”, danas u 17.50 časova došlo je do pucnjave u kojoj je u kojoj je M.J.( 32) ranio T.L. (49) u nogu, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

M. J. je u bjekstvu i policija traga za njim.

Istraga je u toku…

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije