Povežite se s nama

Crna Gora

Avion i helikopter biće spremni za sezonu požara?

Objavljeno

dana

Požar se približava kućama, cetinjskim vatrogascima pomažu kolege iz Kotora i Budve

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U martu, kada su veliki požari harali širom zemlje, nije bilo pomoći iz vazduha. Avioni Direktorata za vanredne situacije bili su prizemljeni jer nijesu bili osigurani. Premijer Dritan Abazović je kazao da će se to promijeniti.

Najave kada je u pitanju ljetnja požarna sezona nijesu optimistične – poručuju iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada.

Prvi čovjek službe kaže da očekuju jaku požarnu sezonu.

Advertisement

A dok se očekuju vatrene stihije, borimo se i sa starim problemima. Avioni za gašenje požara – stara boljka Crne Gore, poručuje prvi čovjek Vlade Dritan Abazović. Obećava ipak, da ćemo sezonu požara, dočekati spremniji.

“Garantujem da će jedan avion i jedan helikopter biti u pognu, a da se intenzivno radi da se i drugi avion i helikopter takođe stave u pogon”, rekao je Abazović.

Da će se problem riješiti nadaju se u Službi zaštite i spašavanja.

Advertisement

“Te su letjelice zaista, makar kad smo mi u pitanju, neophodne i zaista nam pružaju veliku podršku tokom ljetnje požarne sezone, a ukoliko ih ne budemo imali biće veliki problem”, rekao je Goran Janković.

Premijer poručuje da MUP priprema plan kako da se ova sezona iznese na najbezbjedniji način. Koji je to način, i šta rade u Ministarstvu TVCG nije uspjela da sazna, jer na njihov zahtjev i pitanje šta se dešava sa avionima MUP-a nijesu dobili odgovor.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Zbog ulične prodaje narkotika uhapšena osoba u Budvi

Objavljeno

dana

Autor

U akciji širom Evrope učestvovala i policija Crne Gore: Uhapšeno više od 100 osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Budvanska policija je juče, sprovodeći aktivnosti u cilju suzbijanja ulične prodaje narkotika, uhapsila jednu osobu zbog krivičnog djela a protiv jedne osobe podnijela prekršajnu prijavu.

Naime, juče su policijski službenici, postupajući po naredbi suda, izvršili pretres stana i drugih prostorija koje koristi G.N. (32) iz Danilovgrada sa boravkom u Budvi.

“Policija je pretresom pronašla i oduzela amfetamin, kokain, vagu za precizno mjerenje, dva sredstva komunikacije i novac u iznosu od 1.015 eura za koji se sumnja da je stečen uličnom prodajom opojnih droga”, navodi policija.

Advertisement

Policija je došla do sumnje da dio pronađenog kokaina, tačnije 1,3 grama ove opojne droge, pripada F.Đ.

O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici koji je naložio da se G.N. uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Protiv F.Đ. je podnijeta prekršajna prijava zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Predstavnici kineske firme Shandong Hi Speed Group iskazali spremnost za učešće u projektu izgradnje podzemnih garaža u Podgorici

Objavljeno

dana

Autor

Predstavnici kineske firme Shandong Hi Speed Group iskazali spremnost za učešće u projektu izgradnje podzemnih garaža u Podgorici

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Gradonačelnik Podgorice  Ivan Vuković, sa saradnicima, ugostio je predstavnike kineske firme Shandong Hi Speed Group, koja je zastupljena na tržištu regiona duže od deceniju.

“Ova firma je, između ostalog, u Srbiji uspješno završila izgradnju autoputa u dužini od preko 50 kilometara u punom profilu na Koridoru 11 (dionice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig). U Sarajevu radi na rekonstrukciji i obnovi kompletne gradske tramvajske pruge, a sa gradom Beogradom je ugovorila izgradnju četiri podzemne garaže u samom centru grada. Ukupna vrijednost ovog posla procjenjuje se na oko 50 miliona eura”, saopštili su iz Glavnog grada.

Ovom prilikom, kako se navodi, Vuković je upoznao predstavnike ove kompanije sa planovima Glavnog grada kada je u pitanju rješavanje problema saobraćaja u mirovanju, istakavši da uprava “grada kontinuirano radi na pripremi tehničke i druge dokumentacije, kako bi se stekl neophodni uslovi za izgradnju podzemnih garaža u centru grada”.

Advertisement

“Kroz realizaciju dva projekta – garaža ispod Trga nezavisnosti i garaža ispod Trga Božane Vučinić, plan je da Podgorica dobije preko 1100 novih parking mjesta. Na taj način, istakao je Vuković, steći će se uslovi za izmještanje saobraćaja u mirovanju sa površina saobraćajnica, čime će se umanjiti pritisak na prostor centra grada, isti osloboditi za pješački i biciklistički saobraćaj, uređenje zelenih površina, ali i steći uslovi za intenzivniji razvoj djelatnosti na ovom prostoru. Kroz realizaciju projekta garaže ispod Trga Božane Vučinić, očekivanje je da se, u značajnoj mjeri, umanji problem parkiranja u najstarijim djelovima grada – Draču i Staroj Varoši”, dodaju iz Glavnog grada.

Vuković sa kineskim preduzetncima/ Foto: Glavni grad

Direktor kompanije Šandong za region Đenčao Džang je istakao da ova kompanija ima bogato međunarodno iskustvo u izgradnji i upravljanju projektima, posebno, iz oblasti saobraćajne infrastrukture, te da upravlja autoputevima dužine preko 7.700 kilometara u Kini, uključujući 6.156 kilometara u Šandongu, što čini oko 83 odsto ukupne dužine svih autoputeva ove provincije.

Takođe je, naglasio da su uspješno realizovali projekte na teritoriji zemalja regiona – Srbije i Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na izgradnju značajnog dijela budućeg autoputa Beograd – Bar, Miloš Veliki.

Advertisement

“Istakao je, takođe, da je ova kompanija sa gradom Beogradom potpisala ugovor o izgradnji četiri podzemne garaže, kroz model javno privatnog partnerstva i to na lokacijama u samom centru grada: Studentski trg, na Trgu republike, na uglu Kosovske i Vlajkovićeve ulice i u Fruškogorskoj ulici. Vrijednost ovog ugovora je oko 50 miliona eura. U tom smislu, gospodin Džang je iskazao spremnost da ova komapnija uzme učešće i bude partner u izgradnji i realizaciji podzemnih garaža u Podgorici, a uzimajući u obzir prethodno iskustvo ove kompanije u izgradnji objekata ovog tipa. Takođe je naglašeno da pri realizaciji sličnih projekata, ova kineska kompanija kao partnere angažuje domaće firme koje raspolažu neophodnim resursima za sprovođenje ovih poslova”, dodaju iz Glavnog grada.

Predstavnicima komapnije Šandong su predočena predložena rješenja podzemnih garaža u Glavnom gradu, sa posebnim osvrtom na potencijalne modele realizacije. Naglašeno je i da analize modela, za lokacije Trg nezavisnosti i Trg Božane Vučinić, radi konzorcijum na čelu sa renomiranom svjetskom firmom iz “velike četvorke” – KPMG, u saradnji sa PTC- Public Transport Consult doo i Moravčević, Vojnović i Partneri AOD Beograd.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Osumnjičen za zlolupotrebu položaja u privrednom poslovanju i prouzrokovanje lažnog stečaja

Objavljeno

dana

Autor

Uhapšen Đurović zbog saučesništva u otmici i ubistvu Radulovića

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podgorička policija je državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu protiv I.V. (51) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja i krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

“Policija je došla do sumnje da je I.V. nevedena krivična djela počinio kao izvršni direktor privrednog društva „Mamba – Compani“ d.o.o, na način što je, u namjeri da to privredno društvo izbjegne plaćanje obaveza, prikrio i uništio poslovne knjige koje je subjekat poslovanja bio obavezan da vodi po zakonu, tako da se iz njih ne mogu sagledati poslovni rezultati i stanje sredstava i obaveza”, navodi policija.

Osumnjičeni je potom sačinio lažnu izjavu koju je iskoristio kako bi pokrenuo i otvorio stečajni postupak za navedeno privredno društvo suprotno zakonskim propisima. I.V. je zloupotrijebio svoj položaj i u periodu od 2018. godine do 2020. godine, sa računa privrednog društva izvršio podizanje gotovine za čije pravdanje nije dostavio odgovarajuću dokumentaciju, a što je u knjigovodstvenoj evidenciji evidentirano kao nedokumentovane troškove.

Advertisement

“I.V. je izvršenjem ovih krivičnih djela budžetu Crne Gore pričinio materijalnu štetu u iznosu od 73.342 eura”, navodi policija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije