Povežite se s nama

Crna Gora

Miloš Medenica negirao šverc cigareta, droge i uticaj na donošenje sudskih odluka

Objavljeno

dana

Miloš Medenica negirao šverc cigareta, droge i uticaj na donošenje sudskih odluka

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Miloš Medenica juče je pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković negirao da je organizovao kriminalnu organizaciju radi šverca droge i cigareta, ali i nezakonitog uticaja na sudske ishode u pojedinim predmetima radi novčane koristi.

– Sinu bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata u kojem roku će biti sproveden kod sudije za istragu koji će se dalje odrediti u odnosu na prijedlog SDT-a o određivanju pritvora – kazao je za Pobjedu advokat Stefan Jovanović.

Zadržavanje je određeno zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike.

Advertisement

Branilac Miloša Medenice je saopštio da je postupak protiv njegovog klijenta označen tajnim zbog čega nije mogao iznositi više detalja vezano za ovaj slučaj.

Advokat Jovanović je naveo da se Medenica predao crnogorskim istražiteljima nakon što je u Beogradu okončao liječenje od bolesti zavisnosti.

– U prethodnom periodu nije bio u mogućnosti da bude dostupan nadležnim organima iz razloga što je bio na jednoj klinici za liječenje bolesti zavisnosti. Kada je završen proces liječenja, odlučio je da se stavi na raspolaganje pravosudnim organima – rekao je Jovanović.

Advertisement

On nije želio da odgovori na pitanje novinara da li je Miloš Medenica dogovorio predaju crnogorskim vlastima.

– Ono što mogu reći jeste da je on kupio avionsku kartu u jednom pravcu i došao – kazao je advokat Jovanović.

Medenica je uhapšen juče ujutro nakon što je avionom iz Beograda u 10.35 sati doputovao na aerodrom u Golubovcima gdje su ga sačekali policajci koji su ga sproveli do prostorija Specijalnog policijskog odjeljenja.

Advertisement

Za Medenicom je krajem aprila raspisana lokalna potraga, a potom i nacionalna potjernica pošto je bio nedostupan crnogorskim istražnim organima radi saslušanja na okolnosti stvaranja kriminalne organizacije, čiji je pripadnik, prema stavu SDT-a, i njegova majka Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda.

Vesna Medenica je 17. aprila u kasnim večernjim satima spriječena da sa podgoričkog aerodroma otputuje za Beograd.

Ona je tada sprovedena u zgradu podgoričke policije gdje joj je, nakon višesatnog ispitivanja, narednog dana u zoru uručeno rješenje o lišenju slobode.

Advertisement

Istog dana uhapšeni su policajac Milorad Medenica, službenica Uprave carina i prihoda Ivana Kovačević, bivši fudbaler Luka Bakoč i Vasilije Petrović, sin vlasnika kompanije Cijevna komerc. Petrović je pušten da se brani sa slobode, a ostalima je određen pritvor koji je poslije isteka od 30 dana produžen za još dva mjeseca.

Osim njih, na listi osumnjičenih za pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Miloša Medenice su i Marko Vučinić, Nikola Raičević, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Petar Milutinović i Radomir Raičević, kao i firma ,,Kopad kompani“ d.o.o. iz Nikšića.

Viši sud je prilikom produžavanja pritvora dijelu članstva ove kriminalne organizacije pojasnio da bi okrivljeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ometali postupak uticanjem na saučesnike članova iste kriminalne organizacije koji još uvijek nijesu saslušani Marka Vučinića, Nikolu Raičevića i Miloša Medenicu.

Advertisement

Na spisku svjedoka koji bi se mogli naći na meti uticaja nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda su i sudije tog suda Branimir Femić, Rada Kovačević i Vesna Begović.

Spisak svjedoka u odnosu na Vesnu Medenicu je zasigurno uvećan s obzirom da je u petak dovedena u zgradu Specijalnog tužilaštva gdje se, prema nezvaničnim informacijama, saslušavala na okolnosti nezakonitog uticaja na sudiju Osnovnog suda u Herceg Novom Jovana Stankovića u sporu kompanije Carine sa Pavlom Popovićem zbog duga od 20.000 eura i da što prije zakaže ročište po tužbi radnika Instituta „Simo Milošević“ u Igalu.

Sudija Stanković je u tužilaštvu saopštio da je Medenicu poslušao u oba slučaja, pojašnjavajući da bi se zamjerio bivšoj predsjednici Vrhovnog suda koja je i dalje imala jak uticaj. Dan nakon saslušanja u SDT-u, Stanković je podnio ostavku na sudijsku funkciju.

Advertisement

Do sada se bivša predsjednica Vrhovnog suda sumnjičila za nezakonit uticaj u predmetima kompanija Fab lajv i Cijevna komerc protiv firmi Gugi komerc i Omorika.

Sud je tada prihvatio stav tužilaštva da je Vesna Medenica duže vrijeme bila predsjednica navedenim sudijama, a koje je neophodno saslušati na okolnosti njenog interesovanja za određene predmete Vrhovnog suda u kojima su oni bili sudije izvjestioci.

Vesna Medenica je, kako piše u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, imala zadatak da se informiše sa stanjem u spisima predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore za koje je bio zainteresovan njen sin i da mu javlja podatke od interesa za kriminalnu organizaciju. Ona se sumnjiči da je kao predsjednica Vrhovnog suda pristala da za 590.600 eura sinu Milošu i dvojici njegovih prijatelja utiče da se u postupcima revizije donesu odluke u korist kompanija Fab lajv i Cijevna komerc, piše u naredbi za sprovođenje istrage.

Advertisement

Klupko nezakonitih radnji kojima je, kako se sumnja, dirigovao Miloš Medenica, počelo je da se odmotava nakon što je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima transkripte skinutih sa aplikacije Skaj.

U tim dokumentima, kako je objavio portal Libertas, Miloš Medenica sa policajcem Darkom Lalovićem priča o kriminalnim radnjama (šverc cigareta) i saopštava da je o tome upoznata njegova majka Vesna i da od nje može očekivati zaštitu. Lalović je bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije i godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice. Uhapšen je 15. decembra prošle godine i od tada je u pritvoru.

 

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Lidija Đukanović učestvovala u damskom programu u okviru NATO Samita u Madridu

Objavljeno

dana

Autor

Lidija Đukanović učestvovala u damskom programu u okviru NATO Samita u Madridu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović učestvovala je danas u damskom programu, u okviru NATO Samita u Madridu. Za prve dame je upriličen obilazak Kraljevske palate “La Granja de San Ildefonso”, Kraljevske fabrike stakla, i posjeta Nacionalnom muzeju umjetnosti kraljice Sofije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Supruga predsjednika Crne Gore prisustvovala je ručku koji je u Muzeju za prve dame priredila kraljica Letisija.

Lidija Đukanović i Džil Bajden

Odvojeni program za prve dame biće nastavljen i sjutra posjetom Kraljevskom pozorištu.

Advertisement

Đukanović, kraljica Španije Letisija i supruga predsjednika Kipra Andri Anastasijades
Đukanović, kraljica Španije Letisija i supruga predsjednika Kipra Andri AnastasijadesAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije danas podržao inicijativu za kontrolno saslušanje resornih ministara o stavovima Vlade povodom rata u Ukrajini započetog agresijom Rusije i ekonomskim efektima koje izazivaju sankcije i ratna dešavanja u toj državi.

Ta inicijativa predsjednika Odbora Miodraga Lekića nije dobila potrebnu većinu, saopšteno je iz parlamenta.

Inicijatovom je bilo predloženo saslušanje ministara odbrane, vanjskih poslova i ekonomskog razvoja i turizma Raška Konjevića, Ranka Krivokapića i Gorana Đurovića.

Advertisement

Odbor je podržao kandidaturu Milene Šofranac Ljubojević, za ambasadorku Crne Gore u Malti, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Rimu.

Odbor se pozitivno izjasnio o predlogu da Milorad Šćepanović bude kandidat za crnogorskog ambasadora u Kirgistanu, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Moskvi.

Članovi Odbora podržali su predlog za opoziv Gorana Poleksića, ambasadora Crne Gore u Rumuniji, na rezidentnoj, i Moldaviji na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Bukureštu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

UP: Zbog utaje 111.727 eura poreza i doprinosa odgovaraće jedno fizičko i jedno pravno lice

Objavljeno

dana

Autor

Dva predmeta o postupanju policije dostavljena tužilaštvu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica su tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv fizičkog i pravnog lica kojima se na teret stavlja krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Sumnja se da su S.Ž. (57) iz Republike Hrvatske i „SKLADGRADNJA“ d.o.o. Podgorica – dio stranog društva, izvršili pomenuto krivično djelo na način što su, u namjeri da u potpunosti izbjegnu plaćanje pripadajućih obaveza, u novembru 2018. godine naknadno umanjili izlazni PDV – 30.11.2018. godine su izvršili storniranje 13 računa u ukupnom iznosu od 643.760 eura, koje su tokom 2017. i 2018. godine izdate kupcu „Montenegro-petrol“ d.o.o., iako je došlo do realizacije navedenog posla i plaćanja od strane navedenog kupca, umanjivši na taj način PDV obavezu u iznosu od 111.727 eura”, navodi se u saopštenju Uprave policije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije