Povežite se s nama

Crna Hronika

UŽIVO „Katnića prvo planirali da ubiju u Busovniku, potom na Daljmu, planirali da Čađenovića dignu u vazduh“

Objavljeno

dana

UŽIVO "Katnića prvo planirali da ubiju u Busovniku, potom na Daljmu, planirali da Čađenovića dignu u vazduh"

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


zajednčka pres konferencija sdT i up

UŽIVO „Katnića prvo planirali da ubiju u Busovniku, potom na Daljmu, planirali da Čađenovića dignu u vazduh“

Specijalni tužilac Saša Čađenović je rekao da je Kotoranin Jovan Vukotić prema do sada prikupljenim pdacima osnovano sumnjiv da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića


Sa pres konferencije, Foto: Jelena Jovanović
Advertisement

Specijalni tužilac Miroslav Turković rekao je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u saradnji sa policijom rasvijetlilo da su Stefan Đukić i Emil Tuzović formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala više teških ubistava, napade na državne službenike, šverc droge.

Advertisement

„Članovi te kriminalne grupe planirali su napad na sutkinju Biljanu Uskoković, ali i planiranja ubistva tužilaca Milivoja Katnića, Saše Čađenovića i policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića“, kazao je Turković na zajedničkoj konferenciji za medije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP) o aktuelnim predmetima u nadležnosti SDT.

Dodao je da su oni planirali i „hapšenje“ i ubistvo tri građanina.

Objasnio je da su to planirali kako bi zastrašili svjedoke u postupcima koji vode se protiv članova te kriminalne grupe.

Specijalni tužilac kazao je da su članovi te kriminalne grupe pokušali da stupe u kontakt sa bivšim generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem, kako bi sa pozicije koju je tada pokrivao ubrzao rasformiranje SDT.

Advertisement

On je pročitao i poruke koje su članovi te grupe razmjenjivali, među kojima je i „da treba stisnuti Čađenovića“ jer „nije lud da se zamjera kada zna da odlazi i ostaje bez podrške“.

Rekao je i da je Đukić podstrekavao članove te kriminalne grupe preko kriptovanih poruka da ubiju Katnića i Čađenovića.

„Treba ošegati i njega (Čađenovića) i glavnog specijalnog tužioca i sve policajce“, piše u jednoj od poruka.

Đukić je, kazao je Turković, poručivao i da su gotovi čim ih smijene, te da će Čađenovića ubiti i „zalivaditi“.

Advertisement

Upravo Đukić je, kazao je Turković, tražio da se sutkinja Uskoković „pošalje na oporavak“, odnosno, da joj slome noge i ruke.

Prikazane su fotografije iz kojih se vidi da su pratili glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića, te da su pratili i njegove javne istupe.

Prvobitno su planirali da ga ubiju u mjestu Busovnik, a potom na Daljmu, dokle bi došli iz Bera, preko brda.

„Jer su utvrdili da na tim lokacijama nema kamera“, rekao je Turković.

Advertisement

Kazao je i da su organizatori na Starom Aerodromu pronašli stan u kom bi boravili prije i poslije ubistva Katnića.

„Specijalnog tužioca Čađenovića planirali su da dignu u vazduh eksplozivom“, rekao je Turković.

Slika eksploziva
Slika eksplozivafoto: Jelena Jovanović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objasnio je i da su on, specijalni tužilac Saša Čađenović i bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović trebali biti ubijeni u februaru.

Katnić je rekao i da je Osnovnom državnom tužilaštvu dostavljena krivična prijava koju je premijer Zdravko Krivokapić podnio protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, jer je krivično djelo za koje je prijavljen iz njihove nadležnosti.

Više o tome šta je Katnić rekao OVDJE

Advertisement

„Vukotić podstrekavao članove kriminalne grupe da ubiju Zvicera i Kašćelana“

Od 1. oktobra 2020. godine do 2. jula 2021. godine službenici Filijale za građanska stanja i lične isprave u Budvi nezakonito su izdali sedam dozvola za nošenje oružja osobama koje su bliske jednoj kriminalnoj grupi, rekao je specijalni tužilac Saša Čađenović

1 / 6 Foto: Jelena JovanovićAdvertisement

Čađenović je rekao da je Kotoranin Jovan Vukotić prema do sada prikupljenim podacima osnovano sumnjiv da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Tereta ga i da je krajem prošle godine podstrekavao članove te kriminalne grupe da ubiju Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

Čađenović je objasnio da su Jovan Vukotić i drugi organizator Janko Vukadinović podijelili uloge odnosno, da je jedan bio zadužen za nabavljanje štek stanova, oružja…a drugi da vrbuje članove, nalazi direktne izvršioce…

Rekao je i da su imali posebne grupe koje su bile zadužene za pravljenje eksploziva, obuku, nalazak štek stanova, pračenje meta…

Advertisement
Eksploziv
Eksplozivfoto: Jelena Jovanović

Specijalni tužilac rekao je da su u drugom predmetu došli do dokaza da su Belivuk i Miljković ubili Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Fotografija koju su razmjenjivali nakon ubistva sa NN organizatorom kriminalne grupe
Fotografija koju su razmjenjivali nakon ubistva sa NN organizatorom kriminalne grupefoto: Jelena Jovanović


VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Hronika

Pješak stradao u Radanovićima

Objavljeno

dana

Bjelopoljac poginuo u udesu

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


saobraćajna nesreća

Pješak stradao u Radanovićima

Šezdesetpetogodišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine oborio automobil


Ilustracija, Foto: Shutterstock
Advertisement

Državljanin Bosne i Hercegovine Momir Šuša (65) stradao je jutros u udesu u Radanovićima.

Advertisement

Njega je, dok je hodao, u 6.53 sati oborio automobil, rečeno je Vijestima iz Uprave policije.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Petričević: Neće me uplašiti

Objavljeno

dana

Petričević: Neće me uplašiti

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


kazala da ne zna od koga joj prijeti opasnost

Petričević: Neće me uplašiti

Nakon što joj je policija dodijelila dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje, vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina poručila je da se neće povući i da je ne mogu uplašiti


Petričević juče sa obezbjeđenjem, Foto: BORIS PEJOVIC
Advertisement

Nakon što joj je policija dodijelila dvadesetčetvoročasovno obezbjeđenje, vršiteljka dužnosti direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević poručila je da se neće povući i da je ne mogu uplašiti.

Advertisement

Petričević je policijsku zaštitu dobila prošle sedmice, svega nekoliko dana nakon što cu carinici u Slobodnoj carinskoj zoni u Baru otkrili pola tone kokaina.

Ona je juče za Vijesti kazala da ne zna od koga joj prijeti opasnost.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednosti (ANB) nijesu odgovorili na pitanje od koga šefici UPC prijeti opasnost, a iz Uprave policije precizirali su da je štite u skladu sa procjenom i preporukama nadležnog državnog organa (ANB):

”Zbog činjenice da je imenovana na čelu organa čiji su službenici u prethodnom periodu bili uključeni u značajnim aktivnostima suzbijanja krijumčarenja koji su poznati javnosti”.

Advertisement

”Ne znam da li i odakle stižu prijetnje niti kakve su, ali cijenim da su ozbiljne, jer je Uprava policije promptno reagovala i dodijelila mi obezbjeđenje. Znam i da se neću povući što god da se bude dešavalo, niti me mogu uplašiti”, rekla je Petričević.

Ona je istakla da će i dalje raditi isključivo u skladu sa zakonom:

”I truditi se da naše granice budu prepreka za sve vrste nelegalnih aktivnosti i naravno, uporedo da unaprijedimo naplatu javnih prihoda kroz poreze i prikupimo (obezbijedimo) planirane budžetske prihode”.

Vijesti su juče objavile da je policija dodijelila obezbjeđenje Petričević i da su je iz te bezbjednosne institucije nekoliko dana nakon zapljene kokaina obavijestili da je moraju čuvati.

Advertisement

Izvor “Vijesti” nije otkrio od koga v.d. direktorici Uprave prihoda i carina prijeti opasnost, odnosno, da li i ko planira da ugrozi njen život, ali je kazao da je ta informacija stigla od međunarodnih partnera.

Na pitanja da li ih je i koja služba o tome obavijestila nijesu odgovorili iz UP, niti iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Iz UP su objasnili da njihovi službenici u odnosu na Petričevićevu preduzimaju kontinuirane preventivno-operativne mjere zaštite.

Iz ANB-a ni juče nijesu odgovorili na pitanja Vijesti izrađuju li procjenu bezbjednosti Petričević i to čine, zbog čega.

Advertisement

Oko pola tone kokaina zaplijenjeno je sredinom januara u logističkom centru kompanije Voli u Podgorici.

Iako je prva informacija bila da su skupocijeni bijeli prah pronašli magacioneri tog trgovinskog lanca, Petričević je tada za Vijesti otkrila da je u pitanju bila kontrolisana isporuka i da su kokain 11. januara pronašli službenici Slobodne carinske zone u Luci Bar.

Droga je otkrivena u jednom od kontejnera kojim su iz Portugala transportovane banane.

Carinici su po nalogu Petričevićeve pozvali policiju, a potom je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva dogovorena strategija – da kontaminirani kontejner “propuste” na skeneru u Podgorici, ali da kamion u kome je prate do logističkog centra Volija.

Advertisement


VijestiVijesti
Nastavite čitati

Crna Hronika

Božović tvrdi da mu je sve namješteno, Kašćelan traži da se suoči sa svjedokom

Objavljeno

dana

Suđenje Gardaševiću odloženo zbog odsustva člana vijeća

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


nastavak suđenja u višem sudu

Božović tvrdi da mu je sve namješteno, Kašćelan traži da se suoči sa svjedokom

Optuženi Igor Božović danas prvi put iznosio odbranu, nakon što je izručen iz Portugala. Negirao je krivicu i naveo da nema veze sa djelima koja mu se stavljaju na teret


Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Advertisement

Nakon odlaganja nekoliko zakazanih ročišta usljed koronavirusa, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Slobodanu Kašćelanu, optuženom za zelenašenje, te Igoru Božoviću, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije i Vladimiru Božoviću, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kao saizvršilac krivičnog djela iznuda u pokušaju, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Advertisement

Glavni pretres je počeo iznova zbog izmjene u sastavu specijalnog krivičnog vijeća.

Okrivljeni Slobodan Kašćelan je ostao kod ranije odbrane. Zatražio je od sudskog vijeća da ponovo pozove svjedoka Milana Dragovića, koji je u Višem sudu svjedočio prije dvije godine.

“Trebalo bi da opet pozovete svjedoka Dragovića. Valjalo bi da se on i ja pogledamo u oči. Uskratili ste mi priliku da mu postavim pitanje”, kazao je Kašćelan.

Predsjednik vijeća sudija Dragoje Jović je naveo da sud nije ništa uskratio, te da je Kašćelan trebalo da zatraži da postavlja pitanja svjedoku.

Advertisement

Milan Dragović je, svjedočeći u sudu, rekao da je ukupno pozajmio 20.000 eura, a zatim još 30.000 eura od Kašćelana, uz kamatu, te da taj dug još nije vratio, ali da ima namjeru. Za ovaj iznos pozajmice, zaključio je ugovor na iznos od 250.000 eura, uz hipoteku na poslovni prostor koji je gradio u Kotoru“, naveo je tada Dragović.

Dodao je da Kašćelanu nije vratio ništa, ni glavnicu ni kamatu, do današnjeg dana, zato što nije imao novca.

Optuženi Igor Božović je danas prvi put iznosio odbranu, nakon što je izručen iz Portugala. Negirao je krivicu i naveo da nema veze sa djelima koja mu se stavljaju na teret.

“Ne osjećam se krivim povodom ove optužnice. Ne priznajem krivicu. Od 2011. sam bio na izdržavanju zatvorske kazne u trajanju od pet godina, a 2016. sam bio na liječenju jer sam bio povrijeđen. Volio bi da mi neko. Meni je stavljeno na teret da sam šef kriminalne organizacije koju ni ne znam. Volio bi da mi neko objasni i pokaže dokaze kako sam ja ovo uradio. Ovo sve mi je namješteno a znam i zbog čega, u to mogu da se zakunem“, kazao je Božović.

Advertisement

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Suđenje se nastavlja 18. februara.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije