Povežite se s nama

Ekonomija

Bregu: Vijeće za regionalnu saradnju radi usmjereno na poboljšanju života građana regiona

Objavljeno

dana

Bregu: Vijeće za regionalnu saradnju radi usmjereno na poboljšanju života građana regiona

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Portal European Western Balkans je dodijelio nagradu Vijeću za regionalnu saradnju (RCC) za njegovu nepokolebljivu posvećenost evropskoj budućnosti regije, kontinuirano jačanje regionalne saradnje i povezivanje regije kroz podršku ukidanju troškova rominga na Zapadnom Balkanu, kao i principijelno promovisanje i rad na unaprjeđenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz RCC.

Advertisement

Generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu primila je nagradu u ime ove organizacije na ceremoniji održanoj na marginama Beogradskog sigurnosnog foruma danas u Beogradu.

„Hvala European Western Balkans što ste odlučili ukazati čast RCC-u dodjelom ove nagrade. Oduševljena sam i uzbuđena jer se naporan rad i zalaganje ne priznaju na ovaj način baš svaki dan. Mi smo zaista evropski zapadni Balkanci, regionalna organizacija koja se ponosi postizanjem opipljivih rezultata za naše građane. RCC djeluje u domenu politika – a to je nešto što obično nije lako vidljivo široj javnosti. Međutim, sve što radimo je usmjereno na poboljšanje života građana Zapadnog Balkana i njihovo približavanje jedni drugima i Evropi”, navela je Begu na ceremoniji dodjele.

Stoga smo ponosni što smo odigrali važnu ulogu u uvođenju besplatnog rominga na Zapadni Balkan, poručila je Begu,  dok nastavljamo radeći na smanjenju troškova rominga između EU i naše regije.

“A to nije jedina stavka u našoj Agendi. Tu su i uzajamno priznavanje profesionalnih i akademskih kvalifikacija u cijeloj regiji, slobodno putovanje za građane unutar Zapadnog Balkana samo s ličnim kartama, aktivnosti koje se odnose na zaštitu okoliša i klimatske promjene u okviru našeg regionalnog zelenog programa, nastavak digitalizacije, osnaživanje žena i mladih da bi se zaustavio odliv kvalifikovane radne snage itd. To je ono što radimo dobro.bolje.regionalno,“ istakla je Bregu.

Advertisement

Svake godine, dodaju iz RCC, portal European Western Balkans (EWB) nagrađuje pojedince i organizacije za njihov doprinos evropskim integracijama regije.

“Nagrada je uvedena 2019. godine, povodom pete godišnjice ovog portala. Prvi dobitnik nagrade bio je tadašnji Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, dok je 2020. godine nagradu dobila evropska parlamentarka Tanja Fajon“, dodaje se u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija poručio je da ovo je prvi put da godišnja nagrada EWB-a ide jednoj organizaciji, odnosno Vijeću za regionalnu saradnju.

“Vjerujemo da su zajednički napori koje je RCC uložio u europeizaciju i ekonomsku integraciju regije od njegovog osnivanja 2008. godine nepovratno oblikovali Zapadni Balkan nabolje. Jedan od najvažnijih uspjeha u ovoj godini bilo je ukidanje troškova rominga na Zapadnom Balkanu. Zajedno s inicijativama koje je RCC pokrenuo tokom pandemije COVID-19 i njegovim radom na Zajedničkom regionalnom tržištu, ove aktivnosti pokazuju koliko je uloga RCC-a u regiji postala nezamjenjiva. Nadamo se da će ova nagrada predstavljati mali doprinos njihovoj motivaciji da nastave sa svojim važnim poslom”, kazao je on.

Advertisement

EWB je regionalni web portal osnovan 2014. godine i specijaliziran za proces evropskih integracija Zapadnog Balkana.

“Prati i teme vezane za zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, kao što su regionalna saradnja, politička stabilnost i provođenje reformi u ključnim oblastima. Više informacija o EWB-u dostupno je ovdje“, dodaje se u saopštenju.

Kasnije tokom dana, napominju, Bregu će moderirati BSF panel na temu „Podrška Zapadnom Balkanu – prevazilaženje prepreka evropskim integracijama“ u kojem učestvuju šefica Odjela za Zapadni Balkan u Saveznom ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu, Christiane Hullman; zamjenik direktora Direkcije za kontinentalnu Evropu francuskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove, Sylvain Guiaugue; Generalni sekretar Stalnog odbora za nacionalnu odbranu i vanjske poslove Grčke Tasos Chatzivasileiou; i viši ekspert u Odjelu za Zapadni Balkan Evropske službe za vanjske poslove, Clive Rumbold. Panel će se uživo prenositi ovdje.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Austrija želi snažnije ekonomske odnose sa Crnom Gorom

Objavljeno

dana

Autor

Austrija želi snažnije ekonomske odnose sa Crnom Gorom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler razgovarali su o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između dvije države.

Advertisement

Ambasador Miler, koji je odnedavno u našoj državi, istakao je da ambasada želi da još snažnije doprinese povezivanju privrednika Crne Gore i Austrije, a prilika za to može biti poslovni forum u okviru događaja koji se, u sklopu kampanje Refocus Austria, planira za proljeće.

“Ova kampanja predstavlja glavnu komponentu plana ekonomskog oporavka austrijske Vlade nakon pandemije kovid-19”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Drakić kazala je da će u komunikaciji sa Privrednom komorom Austrije snažno doprinijeti organizaciji poslovnog foruma privrednika dviju država.

Miler je ukazao na potrebu intenzivnijeg uključivanja austrijskih kompanija na tenderskim pozivima koji se raspisuju u Crnoj Gori, a naročito u projektima koje finansira EBRD.

Advertisement

Sagovornici su se saglasili da zaštita životne sredine nudi mnogo mogućnosti za austrijske investicije, koje bi doprinijele harmonizaciji Crne Gore sa načelima EU u ovoj oblasti.

“Takođe, veliki prostor za saradnju crnogorskih i austrijskih kompanija postoji i u oblasti turizma, posebno imajuću u vidu  potencijale sjevera Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Drakić je upoznala ambasadora sa organizacijom i aktivnostima Privredne komore Crne Gore, među kojima će jedna od najznačajnih aktivnosti u naredom periodu biti digitalizacija usluga ove asocijacije i podrška privredi u procesu digitalne transformacije.

Ona je istakla da bi iskustva austrijske privredne komore bila dragocjena u tom procesu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Izjednačavanje zarade radnika bez obzira na stepen stručne spreme: Školovani da se strpe ili da isele

Objavljeno

dana

Autor

BRUKA I FIJASKO Air Montenegro na dva leta do Ciriha NULA putnika: Fina vam je rabota, Spajiću i Milatoviću

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Uticaj izjednačavanja ili smanjenja raspona između zarada koje pravi program „Evropa sad“ je apsolutno demotivirajući za zaposlene na višim nivoima poslovne hijerarhije i proizvešće dodatne troškove preduzećima, kazao je Pobjedi Vasilije Kostić, profesor i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Advertisement

Programom „Evropa sad“, koji je na snazi od 1. januara, predviđeno je povećanje minimalne zarade na 450 eura, koliko će primati većina zaposlenih bez obzira na stepen stručne spreme.

Ovakvo izjednačavanje zarada Kostić tumači kao „uravnilovku“, produkt ruskog komunizma za jednaku raspodjelu dohotka među radnicima, nezavisno od količine i kvaliteta obavljenog posla.

“Imajući u vidu da se radi o većim stepenima stručnosti, opasnost od negativnog uticaja na poslovanje preduzeća je tolika da će, siguran sam, poslodavci morati da prave određene kompenzacije kako bi suzbili nezadovoljstvo zaposlenih zbog novih relativnih odnosa. To će biti dodatni negativni činilac u pogledu rasta troškova i otežavanja udlova poslovanja”, ocijenio je Kostić, ističući da je zarada jedan od ključnih motivatora zaposlenih.

“Ukoliko zarada odgovara fer nadoknadi, radnik nije motivisan na veće zalaganje nego inače, već nije negativno motivisan, odnosno nije nezadovoljan. Kako su zarade dio ukupnog procesa poslovanja, to i relativni odnosi među njima imaju značajan potencijalni uticaj na motivaciju zaposlenih “, pojašnjava Kostić.

Advertisement

To, kako dodaje, nažalost nije u fokusu pažnje onih kojih bi trebalo biti, niti je to od njihovog interesa.

“Govori se samo o tome kojim će se sve sredstvima prinude obezbijediti primjena takvog rješenja. Sama činjenica da je nečemu prije nego li je počelo sa primjenom potreban znatan mehanizam infrastrukture prinude, morala bi dovesti do neizbježnog pitanja zašto je uopšte potrebno sve to ako donešeno rješenje odražava opšti interes”, ukazao je Kostić.

Sa druge strane, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković smatra da je suština programa „Evropa sad“ u povećanju minimalca i tome da niko ne prima zaradu manju od iznosa koji mu omogućava obezbjeđivanje minimalnih životnih uslova.

“Iako ni iznos od 450 eura nije dostatan, to je značajan korak ka postizanju tog cilja. Prema tome, za nas je važno da svi građani, bez obzira na neke individualne osobenosti, pa i stručnu spremu, imaju standard prijemčiv uslovima života koje diktiraju tehnološka dostignuća 21. vijeka “, navodi Keković.

Advertisement

Na pitanje da li se ovakvim izjednačavanjem zarada obeshrabruju visokoobrazovni kadrovi koji će doći u situaciju da primaju iste ili neznatno veće zarade od kolega sa nižom stručnom spremom, Keković je odgovorio da svakako treba praviti razliku u vrednovanju doprinosa pojedinaca.

“Zato je za očekivati da se iznivelišu zarade shodno stručnim spremama i doprinosima koje pojedinci daju u stvaranju nove vrijednosti. Naravno, to će zavisiti od ekonomske moći svakog poslodavca pojedinačno. Ipak, mislim da do tog trenutka, mali rasponi zarada između zaposlenih sa nižim spremama i zaposlenih sa visokom školskom spremom, ne bi smjeli nikoga da destimulišu, jer treba se radovati svačijem dobru”,  zaključio je Keković.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Upućen poziv poslovnoj zajednici Crne Gore da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan

Objavljeno

dana

Autor

Upućen poziv poslovnoj zajednici Crne Gore da se pridruži inicijativi Otvoreni Balkan

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja priliku za razvoj i unapređenje trgovinskih odnosa i ekonomsko-socijalnog napretka građana Crne Gore i Makedonije, saopšteno je na sastanku koji su predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović, i predsjednik Unije poslodavaca Makedonije (CERM) Mile Boškov, održali u prostorijama CERM-a u Skoplju.

Advertisement

“Tokom susreta upriličenog u okviru zvanične radne posjete predsjednika Unije poslodavaca CERM-u, Mitrović i Boškov uputili su poziv poslovnoj zajednici Crne Gore da se pridruže kolegama iz Sjeverne Makedonije i pristupe inicijativi Otvoreni Balkan. Kako su istakli, ova inicijativa je dobro i korisno rješenje koje doprinosi inteziviranju i daljem jačanju postojećih ekonomskih veza privrednika i zemalja regiona i olakšava njihovo pozicioniranje u režimu buduće ekonomske saradnje unutar Evropske unije”, saopšteno je iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Kako su naveli, Vlade država koje teže članstvu u EU moraju stvarati uslove da privrednici izgrade i osnaže svoje kapacitete, kako bi mogli da proizvode robe i usluge koje prolaze test međunarodnog tržišta. S tog aspekta, na sastanku je navedeno da se kao jedna od važnih prednost Otvorenog Balkana prepoznaje i to što daje priliku poslodavcima zemalja regiona da testiraju, razvijaju i unapređuju svoje kapacitete, a time i da se pravovremeno pripremaju za promjene koje im donosi budući nastup na jedinstvenom tržištu EU.

“Savremene tržišne sisteme karakteriše otvorena privreda. Zato Otvoreni Balkan ne smije biti “priča” koja će se koristiti za bilo kakvo dnevno-političko zastrašivanje, već isključivo za postizanje dogovora o ukupnim procesima koji će doprinijeti regionalnoj saradnji i podstaći primjenu četiri slobode koje prelaze granice Evropske unije – slobodu pružanja usluga i slobodu kretanja roba, ljudi i kapitala”, navodi se u saopštenju.

Uz prenošenje iskustva CERM-a po pitanju projekta Otvoreni Balkan, učesnici sastanka u Skoplju su razmijenili informacije o stanju socijalnog dijaloga, aktuelnoj ekonomskoj klimi i uticaju COVID-19 krize na poslovanje privrednika, te dogovorili konkretne aktivnosti koje će UPCG i CERM realizovati na polju međusobne saradnje i jačanja poslovnih veza privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Advertisement

“Susret Mitrovića i Boškova je zaključen najavom da će UPCG i CERM i u narednom periodu pružati podršku razvoju ekonomskih odnosa dvije države i aktivno doprinositi uspješnom završetku procesa pristupanja Crne Gore i Sjeverne Makedonije u članstvo EU”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije