Povežite se s nama

Politika

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Objavljeno

dana

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Organizovani kriminal jedna je od glavnih prepreka razvoju regiona Zapadog Balkana, navodi se u Izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP).

U Izvještaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu, naglašava se potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom.

Advertisement

U dokumentu se govori o “očiglednom nedostatku volje vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive” i naglašava se važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera.

Kako prenosi Tanjug, izvještaj je usvojen sa 60 glasova za, četiri protiv i šest uzdržanih.

Poslanici EP pozvali su vlade u regionu da pojačaju svoje napore ka reformama u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl pozvao je Evropsku uniju (EU) da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

“EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave”, poručio je Mandl.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

URA: U Mojkovcu nema vlasti bez nas, Cetinje ubjedljivo reklo da ne želi DPS

Objavljeno

dana

Autor

URA: U Mojkovcu nema vlasti bez nas, Cetinje ubjedljivo reklo da ne želi DPS

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


URA je na izborima u Mojkovcu dobila duplo više glasova u odnosu na 2020. i bez nas nema nove vlasti u tom gradu dok smo na Cetinju ostvarili 4 mandata, u uslovima nezapamćenog javnog linča, hajke i propagande, saopštili su iz ove partije nakon jučerašnjih izbora.

Oni su se zahvalili građanima što odolijevaju, kako navode, pritiscima i pokušajima diskreditacije URE više od godinu dana, u kontinuitetu.

Advertisement

„Cetinjanke i Cetinjani, hvala za hrabrost, odvažnost i prkos u najtežim uslovima jedne izborne utakmice. Mojkovčanke i Mojkovčani, duplo više glasova za URU u sredini koja je 16 godina bila uporište DPS-a. Vi nosite ideju građanske i evropske Crne Gore na sjeveru“, poručili su iz URE građanima ove dvije opštine.

Uvjereni su da su im koraci sigurni i pravac jasan a to su, ističu, građanska, pravedna i evropska Crna Gora.

„Znamo da ćemo na tom putu dobijati sve veću podršku. I zbog toga može Crna Gora“, zaključuju u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

LOKALNI IZBORI U TRI OPŠTINE: URA, “E viva” i Ratko Mladić

Objavljeno

dana

Autor

LOKALNI IZBORI U TRI OPŠTINE: URA, “E viva” i Ratko Mladić

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Advertisement

Nedostajalo je samo da u izbornom štabu URA-e na Cetinju počnu da skandiraju “Belveder”, “Belveder”, pa da se na jednom mjestu očita sva konfuzija koja vlada na političkoj sceni Crne Gore. Ipak, umjesto da skandiranjem upute izvinjenje onima koji su barikade postavili njima i njihovoj politici saradnje sa Srpskim svetom, Uraši su slavljem na Cetinju zapravo sebi dali oduška zbog izbornog ishoda u Mojkovcu.

Tamo su, za razliku od Cetinja gdje su dobili skoro 400 glasova manje nego 30. avgusta 2020., popravili izborni rezultat i vjerovatno će ponovo činiti vlast sa onima koji su juče skandirali ratnom zločincu osuđenom za genocid – Ratku Mladiću.

Neko će reći samo da je to samo – politika.

Isti oni (URA) koji su dali legitimitet najjačoj do sada asimilatorskoj invaziji na Crnu Goru, na Cetinju skandiraju: “E viva Montenegro”. I još se zore da je njihova politika, nastavak politike Liberalnog saveza. Predstavljaju se kao crnogorska stranka, a zaustavili su hod Crne Gore ka Evropskoj uniji, otjerali investitore, dostavili na Cetinje popove Crkve Srbije, pa još samo nedostaje da im Evropa prizna da su oni emancipatorski potencijal Crne Gore.

Eviva Ratko Mladić! ”Prirodni partneri” URA-e u Mojkovcu

Izdaja je, kada je cetinjska URA u pitanju, za neke izdignuta na pijedestal vrline.

Advertisement

Ipak, priča o Uri i njenom izbornom rezultatu, više je priča o prosječnom crnogorskom glasaču. Jer, ako na Cetinju gdje su u političkoj ponudi postojale sve nijanse viđenja Cetinja i Crne Gore, neko odabere Uru, onda je to znak da nešto ne štima u većinskom poimanju onoga što je najbolje za Crnu Goru. I da nijesu baš svi Crnogorci za građansku, sekularnu, multietničku, antifašističku Crnu Goru. Te vrijednosti, vidjeli smo u protekloj godini, URA – ne baštini.

Ako se svega 400 Cetinjana alavertilo za godinu i kusur i shvatilo da je izdaja vlastite države način političke borbe za bolju Crnu Goru, onda je to za brigu. Treba se bojati da je značajan dio biračkog tijela na svim nivoima fluidan i identitetski konfuzan, da je prosječni glasač neznaveni kalkulant za koga ne postoji jasan državni interes, ni svijest o tome ko će ga na najbolji način sprovoditi. Ispostavilo se da mu je bitnije opredjeljenje za neku stranku, nego za državu i njen identitet.

Lokalni izbori u Crnoj Gori – pokazalo se to juče – sve su, samo ne priča o komunalnim temama. Zato je zbirni rezultat stranaka vladajuće većine sa državnog nivoa, na Cetinju ipak indikativan: naime, 2017. oni su zbirno imali 3.088 glasova, u avgustu lani 2.909, a juče 2.010!

Najzadovoljniji SDP i Demokrate

Glasanje na Cetinju, ipak, nije odraz javnog mišljenja koje je preovlađujuće u Crnoj Gori. Ono je samo indikator kretanja političkih procesa u određenom pravcu. Prevashodno, pokazalo se da glasači u Crnoj Gori vole kada im se ponudi alternativa. Tako je SDP u Prijestonici narastao za 1300 glasova. Značajno – i u Petnjici. Dobro je prošla i nova stranka “djece premijera” Krivokapića – sa dva mandata. Stara garda LSCG na Cetinju je dobila tri mandata.

Advertisement

Sa glasačkog mjesta na Cetinju

Priča o alternativi i glasačima željnih promjena, seže još u vremena Pokrata za promjene, Pozitivne Crne Gore, sve do Ure, koji su kao novina na političkoj sceni, imali dobru podršku glasača. To što su sve tri stranke kasnije iznevjerile one koji su ih podržali, neka je druga priča.

Tek, jučerašnjim izbornim rezultatima ponajviše mogu biti zadovoljni SDP i Demokrate. Svi ostali, bilježe pad. Recimo, u tri opštine gdje se juče glasalo, DPS je 30. avgusta lani imao zbirno 9.998 glasova, juče – 7424. Značajno je pao i Demokratski front, kao i Socijademokrate. Lošije je porošla i URA nego prije 15 mjeseci: sa zbirno 1567, došla je na 1325, iako je vlast na državnom nivou i raspolaže državnim resursima.

Interesantno je još nešto: ako se gleda rezultat stranaka koje se deklarišu kao crnogorske, onda zbir njihovih glasova seže do 67 odsto. No, opet je pitanje mogu li tri opštine koje su bile tradicionalno uporište DPS-a, biti dobar pokazatelj kretanja ukupne izborne volje građana.

Dok je Petnjica ponovo ubjedljivo poklonila povjerenje DPS-u, Mojkovac je pokazao da je nastup u jednoj koloni, baš kao u martu u Nikšiću, potvrdio snagu DPS-a, ali ih uskratio za pobjedničko slavlje.

URA, Mladićev tradicionlni saveznik

Advertisement

Da je DPS u Mojkovcu najjača politička snaga, znalo se i prije izbora. No, činjenica da u političkoj ponudi nije bilo drugih crnogorskih stranaka, nije davala izglede za uspjeh jer se znalo da procjene govore o otprilike 45 odsto podrške. Izostalo je iz neobjašnjenih razloga učešće u kampanji bivšeg premijera Duška Markovića, pa je uprkos dobrom radu na terenu, ponovljen nikšićki scenario.

Demokratski front, kao najjača snaga lokalne opozicije, najavio je koalicionu saradnju “sa tradicionalnim partnerima”, pa se očekuje da u lokalnom parlamentu vlast formiraju koalicioni partneri sa državnog nivoa.

Andrija Mandić – Rajo: Proglasio pobjedu nad DPS-om koji je osvojio skoro duplo više glasova od njegove partije

No, Mojkovac ipak ne mora da bude završena priča. Naime, za većinu je dovoljno 16 mandata. DPS ima 14. Ali, dva mandata ima lista bliska premijeru Zdravku Krivokapiću ,,Ne damo Mojkovac”.

U pobjedničkoj euforiji, lider DF-a Andrija Mandić najavio je da će lokalna vlast u Mojkovcu biti uspostavljena na osnovu demokratskih standarda i principa i poručio:

– Ne trebaju nam nikakvi eksperimenti, treba nam ono što je narod odabrao – poručio je Mandić.

Advertisement

Njegova arogancija u nastupu i jasna aluzija na Krivokapićevo upravljanje Vladom na državnom nivou, mogli bi naljutiti premijera i “njegovu djecu”, koji bi sa DPS-om mogli formirati lokalnu vlast. Uostalom, ne bi to bio prvi put da Krivokapić koalira sa DPS-om.

No, to je ipak manje vjerovatna, iako matematički i logički moguća varijante za grad na Tari. Izglednija je ona koja proističe iz Mandićevog govora – da će vlast formirati “sa tradicionalnim partnerima”.

A tu Demokrate, URA i Ratko Mladić imaju neizostavnu ulogu.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora tekstaAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Medojević: Zdravko Krivokapić sve glasove ponio Milu Đukanoviću

Objavljeno

dana

Autor

Medojević: Ovo je marionetska Vlada globalne duboke države

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od strane URA, što je realno očekivati, Demokratski front DF će obavijestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor oko organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, kaže u intervjuu Novostima Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori, saveza koji je partnerima na vlasti ponudio platformu za formiranje nove vlade bez aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića i njegovih ekspertskih ministara.

On je kategoričan da je status kvo neodrživ i da pravi velike štete građanima jer se ne sprovode reforme nužne za ozdravljenje političkog sistema, privrede i zarobljenih institucija.

Advertisement

“DF neće dopustiti da URA i Demohrišćanska stranka koriste pozicije u vladi i moć koju im daje vlast i da prave političke kampanje, a da ih mi podržavamo u parlamentu. Više nećemo podržavati projekte ove vlade, koju smatramo nelegitimnom, da ne govorimo da će osnivanjem svoje partije Krivokapić grubo izdati povjerenje birača, jer je podršku tražio za vladu eksperata, a onda je poslije pola godine počeo da formira stranku preko leđa DF. On je brutalno izdao i prevario i DF i naše birače. Obećavao je u kampanji jedno, a onda sve te glasove ponio Đukanoviću i vlasnicima “Vijesti” sa kojima se dogovara i šuruje oko važnih političkih i državnih pitanja”, tvrdi Medojević.

* Zašto se DF u platformi odrekao privilegija?

Medojević: Ponudili smo jedan pošten i fer prijedlog da se u okviru postojeće većine formira nova vlada i iskazali spremnost da se odreknemo mjesta predsjednika vlade, koje nam pripada po izbornom rezultatu.

Krivokapić nema ni elementarnu političku kulturu i osjećaj odgovornosti za duboku institucionalnu i političku krizu i paralizu političkog života u zemlji i ne želi da podnese ostavku, iako njegovu vladu u parlamentu podržava samo nekoliko poslanika.

* Opozicija predvođena DPS je, u međuvremenu, podnijela prijedlog za smjenu Vlade. Može li proći?

Advertisement

Medojević: Ne, jer bilo koja politička partija ili poslanik iz vladajuće većine koji bi podržao ovu inicijativu bio bi politički mrtav. Inače, sasvim sigurno da među poslanicima URA ima onih kojima je ideologija DPS izuzetno bliska i prihvatljiva.

* Kako ocjenjujete rad aktuelne Vlade?

Medojević: Umjesto zabrane rada DPS kao političkog krila mafije, otvaranja dosijea Udbe, hapšenja ključnih funkcionera DPS i zapljene njihove imovine stečene kriminalom i pljačkom države, Vlada se više brinula oko pokušaja osnivanja nove stranke i nanošenja političke štete DF. Vlada kontinuiteta sa režimom DPS je i bila osnovana od vojnika globalne duboke države okupljenih oko “Vijesti” i djelova Crkve, da sačuva Đukanovića i DPS, a da nanese štetu DF. Krivokapićev kabinet i “Vijesti” su u parlamentu već pet puta glasali skupa, a oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju zajedno učestvovali u zavjeri. Od izbora traju pokušaji vlasnika drugosrbijanskog tabloida “Vesti” (koga je kupila Đilasova Junajted medija) da naprave pakt sa tzv. zdravim jezgrom DPS i da brutalno prekroje izbornu volju građana.

* Da li Abazović mjerka premijersko mjesto?

Medojević: To je stari plan vlasnika URA. Da se formira vlada bez predstavnika DF, a posebno bez predstavnika srpskih nacionalnih stranaka, koju bi predvodio Abazović, a u njoj bi učestvovale i partije Bošnjaka, Albanaca, Hrvata i manje stranke bivšeg režima.

Advertisement

* Koliko strane ambasade utiču na rad aktuelne vlade ili eventualno formiranje neke nove?

Medojević: U Crnoj Gori djeluje jedna mala, ali dobro organizovana, tajna i agresivna ekspozitura globalne duboke države. Okupljeni oko vlasnika “Vijesti” i URA, kroz agresivnu medijsku propagandu, kroz koncept tzv. političke korektnosti pokušavaju da nameću političke stavove bazirane na stranim interesima.

* Šta im je cilj?

Medojević: Najvažija njihova meta je identitet zasnovan na vrijednostima pravoslavno-hrišćanskog civilizacijskog kruga. Oni su protiv suverenih država, prava na izbor, demokratije, slobode, tradicije, istorije, religije. Žele da nam nametnu novo jednoumlje. Novu Kominternu koja će iz centra slati uputstva za život i ponašanje.

* Poslednjih dana u Srbiji se organizuju tzv. ekološki protesti koji imaju politički prizvuk…

Advertisement

Medojević: Još na događajima oko ustoličenja mitropolita Joanikija upozorio sam da su nezakoniti i neprijavljeni protesti organizovani po uputstvima ljevičarske ekstremističke organizacije ANTIFA. Očigledno je da je i ANTIFA, koju enormnim milionskim iznosima finansiraju ekstremni ljevičarski tajkuni (Soroš) instalirala svoje jedinice i gerilske grupe u Crnoj Gori i Srbiji.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije