Povežite se s nama

Politika

Izabrano rukovodstvo Foruma žena SD Bar, Jelena Vučeraković predsjednica

Objavljeno

dana

SD Cetinje: U najkraćem roku procesuirati napadače na novinare TVCG

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na II Konvenciji Foruma žena SD Bar održanoj dana 21. oktobra 2021. godine izabrano je novo rukovodstvo. Za predsjednicu je izabrana Jelena Vučeraković, potpredsjednice Marina TrcetaMersiha Ramčilović i Jelena Lekić, dok je Bojana Vučetić nova sekretarka.

U ime Opštinskog odbora SD Bar, članicama Foruma žena se obratio i poželio uspješan budući rad, vd sekretar Opštinskog odbora Socijaldemokrata Bara Branislav Nenezić.

Advertisement

Vučeraković se zahvalila na ukazanom povjerenju i istakla da će novo rukovodstvo Foruma žena raditi na daljem jačanju organizacije Foruma u cilju promovisanja ideje izvorne socijaldemokratije kako u našem gradu, tako i u cijeloj državi.

Prioritet u radu u narednom periodu će biti zalaganje za veće učešće žena u procesima upravljanja i odlučivanja na svim nivoima, ali i ohrabrivanje za njihovu aktivniju ulogu u svim društvenim sferama.

Vučeraković navodi da je njihov cilj usmjeren na kreiranje konkretnih politika, koje se tiču žena, sa posebnim akcentom na pitanje rodne ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanja i većeg zalaganja za temeljne vrijednosti demokratije.

Na samom kraju Konvencije je pozvala sve članice Foruma da svojim angažovanjem u narednom periodu osnaže žene u svrhu preuzimanja aktivnije uloge u političkim procesima, utiču na stvaranje novih generacija liderki unutar političkih partija, te utiču na podizanje svijesti o važnosti uloge žena u kreiranju programa i politika.​​​​​Aktuelno
Advertisement

Politika

Medojević: Zdravko Krivokapić sve glasove ponio Milu Đukanoviću

Objavljeno

dana

Autor

Medojević: Ovo je marionetska Vlada globalne duboke države

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od strane URA, što je realno očekivati, Demokratski front DF će obavijestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor oko organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, kaže u intervjuu Novostima Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori, saveza koji je partnerima na vlasti ponudio platformu za formiranje nove vlade bez aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića i njegovih ekspertskih ministara.

On je kategoričan da je status kvo neodrživ i da pravi velike štete građanima jer se ne sprovode reforme nužne za ozdravljenje političkog sistema, privrede i zarobljenih institucija.

Advertisement

“DF neće dopustiti da URA i Demohrišćanska stranka koriste pozicije u vladi i moć koju im daje vlast i da prave političke kampanje, a da ih mi podržavamo u parlamentu. Više nećemo podržavati projekte ove vlade, koju smatramo nelegitimnom, da ne govorimo da će osnivanjem svoje partije Krivokapić grubo izdati povjerenje birača, jer je podršku tražio za vladu eksperata, a onda je poslije pola godine počeo da formira stranku preko leđa DF. On je brutalno izdao i prevario i DF i naše birače. Obećavao je u kampanji jedno, a onda sve te glasove ponio Đukanoviću i vlasnicima “Vijesti” sa kojima se dogovara i šuruje oko važnih političkih i državnih pitanja”, tvrdi Medojević.

* Zašto se DF u platformi odrekao privilegija?

Medojević: Ponudili smo jedan pošten i fer prijedlog da se u okviru postojeće većine formira nova vlada i iskazali spremnost da se odreknemo mjesta predsjednika vlade, koje nam pripada po izbornom rezultatu.

Krivokapić nema ni elementarnu političku kulturu i osjećaj odgovornosti za duboku institucionalnu i političku krizu i paralizu političkog života u zemlji i ne želi da podnese ostavku, iako njegovu vladu u parlamentu podržava samo nekoliko poslanika.

* Opozicija predvođena DPS je, u međuvremenu, podnijela prijedlog za smjenu Vlade. Može li proći?

Advertisement

Medojević: Ne, jer bilo koja politička partija ili poslanik iz vladajuće većine koji bi podržao ovu inicijativu bio bi politički mrtav. Inače, sasvim sigurno da među poslanicima URA ima onih kojima je ideologija DPS izuzetno bliska i prihvatljiva.

* Kako ocjenjujete rad aktuelne Vlade?

Medojević: Umjesto zabrane rada DPS kao političkog krila mafije, otvaranja dosijea Udbe, hapšenja ključnih funkcionera DPS i zapljene njihove imovine stečene kriminalom i pljačkom države, Vlada se više brinula oko pokušaja osnivanja nove stranke i nanošenja političke štete DF. Vlada kontinuiteta sa režimom DPS je i bila osnovana od vojnika globalne duboke države okupljenih oko “Vijesti” i djelova Crkve, da sačuva Đukanovića i DPS, a da nanese štetu DF. Krivokapićev kabinet i “Vijesti” su u parlamentu već pet puta glasali skupa, a oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju zajedno učestvovali u zavjeri. Od izbora traju pokušaji vlasnika drugosrbijanskog tabloida “Vesti” (koga je kupila Đilasova Junajted medija) da naprave pakt sa tzv. zdravim jezgrom DPS i da brutalno prekroje izbornu volju građana.

* Da li Abazović mjerka premijersko mjesto?

Medojević: To je stari plan vlasnika URA. Da se formira vlada bez predstavnika DF, a posebno bez predstavnika srpskih nacionalnih stranaka, koju bi predvodio Abazović, a u njoj bi učestvovale i partije Bošnjaka, Albanaca, Hrvata i manje stranke bivšeg režima.

Advertisement

* Koliko strane ambasade utiču na rad aktuelne vlade ili eventualno formiranje neke nove?

Medojević: U Crnoj Gori djeluje jedna mala, ali dobro organizovana, tajna i agresivna ekspozitura globalne duboke države. Okupljeni oko vlasnika “Vijesti” i URA, kroz agresivnu medijsku propagandu, kroz koncept tzv. političke korektnosti pokušavaju da nameću političke stavove bazirane na stranim interesima.

* Šta im je cilj?

Medojević: Najvažija njihova meta je identitet zasnovan na vrijednostima pravoslavno-hrišćanskog civilizacijskog kruga. Oni su protiv suverenih država, prava na izbor, demokratije, slobode, tradicije, istorije, religije. Žele da nam nametnu novo jednoumlje. Novu Kominternu koja će iz centra slati uputstva za život i ponašanje.

* Poslednjih dana u Srbiji se organizuju tzv. ekološki protesti koji imaju politički prizvuk…

Advertisement

Medojević: Još na događajima oko ustoličenja mitropolita Joanikija upozorio sam da su nezakoniti i neprijavljeni protesti organizovani po uputstvima ljevičarske ekstremističke organizacije ANTIFA. Očigledno je da je i ANTIFA, koju enormnim milionskim iznosima finansiraju ekstremni ljevičarski tajkuni (Soroš) instalirala svoje jedinice i gerilske grupe u Crnoj Gori i Srbiji.Aktuelno
Nastavite čitati

Politika

HIT VIDEO IZ MOJKOVCA Pade Milun Zogović, a u ruci mu trobojka

Objavljeno

dana

Autor

HIT VIDEO IZ MOJKOVCA Pade Milun Zogović, a u ruci mu trobojka

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Koalicija Za budućnost Mojkovca juče je na lokalnim izborima ostvarila rezultat na osnovu kojeg, kako tvrdi čelnik tog bloka Andrija Mandić, mogu formirati vlast i preuzeti upravljanje tim gradom na sjeveru države.

U štabu liste sinoć se slavilo, ali jedan detalj sa te konferencije postao je viralan.

Advertisement

Naime u jednom trenutku poslanik DNP Milun Zogović zahtijeva da mu neko baci trobojku kako bi je okačio na pano koji se nalazi u pozadini. Međutim, sve je krenulo po zlu. Pogledajte.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Perić: SDP može donijeti promjene i na državnom nivou

Objavljeno

dana

Autor

Poslije duge vladavine prirodno je da se stvorio oštar blok protiv DPS-a

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Rezultat jučerašnjih lokalnih izbora na Cetnju za političkog analitičara Srđana Perića je najzanimljiviji. Tamo je, prema njegovom mišljenju, suštinski pobjednik SDP koji, smatra Perić, ima odličnu pregovaračku poziciju za formiranje Vlasti u tom gradu. On ukazuje i da se to može reflektovati i na državni nivo.

“Na simboličkoj ravni, radi se o opštini koja je imala opterećenje prije svega zbog dešavanja početkom septembra i niko nije znao kako će se to reflektovati na izborni rezultat. Sa druge strane siguran sam da je DPS očekivao bolji rezultat. Zanimljivo je da Stara garda ima uvijek simpatije za inicijative koje su direktno od građana, oni su porasli za jedan mandat što govori da imaju određenu utemeljenost i imate, pad Ure za jedan mandat a Demokrate za dva. Nešto je stabilniji trend Ure u odnosu na Demokrate”, kazao je Perić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore komentarišući jučerašnje lokalne izbore u tri opštine.

Advertisement

Za formiranje Vlasti na Cetinju smatra da odličnu pregovaračku poziciju ima SDP a to se, ukazuje Perić, može reflektovati i na državni nivo.

“Kada je u pitanju formiranje vlasti na Cetnju ako niko od partnera, Stara garda, Demokrate i Ura ne bude išao ka DPS-u to stvara odličnu pregovaračku poziciju SDP-u i ona se može reflektovati na državni nivo iz više razloga. S jedne strane oni mogu da imaju odličnu pregovaračku poziciju ako idu sa DPS-om ali se onda trajno opredjeljuju za saradnju sa DPS-om i onda ne vide mogućnost daljeg razvijanja svoje strateške pozicije, a sa druge strane oni mogu da odigraju otvorenije i da potencijalno, ono što se dešava na Cetinju, te pregovore, uvežu sa dešavanjima na državnom nivou. Oni imaju iskustva u politici i znaju koliki je pregovarački potencijal te pozicije”, ističe Perić.

U Mojkovcu se, kaže Perić, izvjesno desila promjena vlasti te da DPS nakon dugog upravljanja tim gradom ide u opoziciju. Obrte tokom pregovora Perić ne očekuje već smata da će vlast sa državnog nivoa činiti vlast i u Mojkovcu.

“Tu će se takođe otvoriti pitanje kao na državnom nivou, doduše u manjem obimu, ideološki raznorodnih potencijalnih koalicionih partnera. Ideološka razlika može da bude problem prilikom pregovora doduše mnogo manje nego na državnom nivou”, smatra Perić.

To što je DF u Mojkovcu proglasio gradinačelnika za Perića je nametanje svog rješnja.

Advertisement

“Očegledno se želi namentnuti osoba iz liste koja je u okviru onoga što je pretpostavljena nova većina da on bude gradonačelnik. Na nivou pricipa u demokratiji vi tome ne možete da prigovorite ali treba da imate sagasnost svih aktera koji bi tvroili tu većinu. Mislim da će postići dogovor ko je personalno rješenje vidjećemo kako će drugi reagovati”, kazao je Perić.

U Petnjici, dodaje, DPS i sada ima jako uporište. Zanimljivim smatra rast Stranke pravde i pomirenja.

“I ostali donosioci odluka će biti u okviru DPS-a jer sam može da formira vlast”, kazao je Perić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije