Povežite se s nama

Politika

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Objavljeno

dana

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, koji je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj.

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta. General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Advertisement

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

UBNOR i antifašisti Herceg Novog: Ukidanje finansiranja neće ubiti crnogorski duh

Objavljeno

dana

Autor

UBNOR i antifašisti Herceg Novog: Ukidanje finansiranja neće ubiti crnogorski duh

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ukidanje finansiranja crnogorskim organizacijama i institucijama neće ubiti crnogorski duh i crnogorsko biće u građaninu Crne Gore, kojeg materijalne vrijednosti nikada neće spriječiti da stane u odbranu svoje suverene otadžbine, poručili su UBNOR i antifašisti Herceg Novog.

Istakli su da će, kao Fakultet za crnogorski jezik i književnosti, i crnogorski SUBNOR i antifašisti naći na udaru svakome ko želi da prekraja granice suverene države.

“Izdajnička Podgorička skupština je završila svoje višednevno zasijedanje 29. novembra 1918. godine i na toj skupštini ukinula državnost i poklonila svoju državu drugoj državi, ali i zabranila povratak starom crnogorskom kralju, njegovoj porodici, kao i Vladi u svoju otadžbinu, osuđujući ih da umiru po svijetu željni svoje rodne grude”, saopštili su UBNOR i antifašisti Herceg Novog uoči 29. novembra, nekadašnjeg Dana Republike.

Advertisement

Kako dodaju, sa naznakom da ih može ubiti svaki građanin Crne Gore, koji bi ih zatekao na teritoriji tadašnje države, bez bojazni da će odgovarati pred zakonom, 29. novembra 1943. godine, još jedan kralj je prognan iz svoje države, ali sada baš onaj čiji su preci prognali crnogorskog kralja i svrgnuli dinastiju Petrović Njegoš.

„Sudbina se na isti način poigrala sa njima i izdajničku, velikosrpsku, pročetničku vladu i njenog kralja nova jugoslovenska vlast je zauvijek prognala, a Crnoj Gori je vraćen status samostalne republike, potpuno ravnopravne kao i svih ostalih pet republika u tadašnjoj državi Jugoslaviji. Ukinuta je dotadašnja kraljevina Jugoslavija sa srpskom dominacijom i monarhom na čelu. To je bilo ispravljanje istorijske nepravde koju je napravila država Srbija sa domaćim izdajnicima 1918. godine“, navodi se u saopštenju.

Ovi događaji koji su se, ističu, sasvim slučajno dogodili na isti datum potpuno su izmijenili i odredili nove tokove crnogorske države u posljednjih stotinak godina.

Advertisement

„Sa sigurnošću se može reći da nije bilo drugog zasijedanja AVNOJA u malom bosanskom gradiću Jajcu i da nije na njemu vraćen status republike Crnoj Gori, vjerovatno se nikada ne bi dogodilo ni ono što se dogodilo 21. maja 2006. godine, jer bi tihom asimilacijom, kakvu je Srbija hinjski sprovodila u Crnoj Gori, lagano su nestajali nacionalni Crnogorci, a jačala nova srpska država sa Crnom Gorom kao regionalnom jedinicom poput Šumadije, Mačve ili Pomoravlja. To bi bila baš onakva država kakvu je Milošević želio u svom zemanu kao 27. izborna jedinica drzave Srbije“, navodi se u saopštenju.

Sve ovo su, dodaju, potvrdile i sadašnje nove vlasti, koje su „uz pomoć SPC i izbjeglica koje je Crna Gora nekada prihvatila pružajući im ruku spasa ponovo pokušale da obesmisle postojanje naše države, darivajući je još jednom susjednoj državi i njenoj crkvi“.

„No i ovoga puta bezuspješno, jer će im na put stati suverenisti, antifašisti i neekstremni vjernici svih religija. Građani Crne Gore. Ukidajući finansiranje crnogorskim organizacijama i institucijama se neće ubiti crnogorski duh i crnogorsko biće u građaninu Crne Gore, kojeg materijalne vrijednosti nikada neće spriječiti da stane u odbranu svoje suverene otadžbine, tako da će projekcije nekih Vulina, Rakovića ili Vučića još jednom biti obesmišljene kod crnogoraca. Baš kao i FCJK i crnogorski SUBNOR i antifašisti i pored uskraćenih finansija će se, kao i oni čija djela baštinimo, naći na udaru svakome ko želi da prekraja granice suverene države koju su naši preci krvlju stvarali, a česti nasrtaji nacionalista na crnogorsku državnost će samo još više omasovljavati i podmlađivati i onako brojne antifašiste u Crnoj Gori” zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Borozan: Svim srcem za Cetinje jer želim najbolje za naš grad

Objavljeno

dana

Autor

Borozan: Svim srcem za Cetinje jer želim najbolje za naš grad

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Podržavam koncept “Svim srcem za Cetinje” jer želim najbolje za naš grad. Zato što vjerujem u vrijedne i stručne ljude, one koji žive iste probleme, i koji imaju iste potrebe, strahove i nadanja kao i svi naši sugrađani. Podržavam one koji žele bolje Cetinje i čiji je cilj ostvarivanje interesa svih nas bez obzira na političku ili bilo koju drugu orijentaciju, kaže Marko Borozan kandidat za odbornika na listi “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje”.

“Vjerujem u ljude koji mogu i znaju postaviti nove standarde. Za koje politika socijalne pravde i ekonomski oporavak grada nijesu samo predizborne floskule. Želim da naše Cetinje počne da se razvija, unapređuje i izgrađuje, i da konačno prestane njegovo urušavanje, uništavanje i nestajanje. Zato ovoga puta pobjeđuje iskrena cetinjska priča, priča za bolje śutra svih građanki i građana Cetinja. Zato što Cetinje može bolje i zato što zaslužuje mnogo više. Zato “Svim srcem za Cetinje””, poručuje Borozan.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bečić: Dubček je bio simbol borbe protiv nacizma i svih oblika fašizma

Objavljeno

dana

Autor

Bečić: Dubček je bio simbol borbe protiv nacizma i svih oblika fašizma

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i ambasador Slovačke Republike u Crnoj Gori NJ.E. Boris Gandel otvorili su sinoć izložbu „Sloboda s ljudskim licem – 100. godišnjica rođenja Aleksandra Dubčeka“.

Otvarajući izložbu predsjednik Skupštine je istakao da je zadovoljstvo Crne Gore i njenog parlamenta da upriliči izložbu povodom stogodišnjice rođenja jednog velikana Slovačke, Evrope i svijeta, „čovjeka koji je u svim vremenima u kojima je živio i u svim sistemima u kojima je obavljao značajne funkcije nastojao da bude čovjek, da bude dobar čovjek, da bude na usluzi svom narodu i svim građanima svoje države“.

„Naš velikan, možda i najveći izdanak Crne Gore, Petar Drugi Petrović Njegoš, kao da je imao na umu upravo Aleksandra Dubčeka kada je nekoliko decenija prije njegovog rođenja zapisao onu sad već čuvenu misao „Blago tome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi”. Zbog svega onoga što je predstavljao, a i što danas simbolizuje za Slovačku Republiku, ali i za poštovanje i promociju ljudskih prava i sloboda u vrijeme i sistemu u kojem ni prava ni slobode nijesu bili na cijeni, Dubček se zaista imao rašta roditi“, kazao je Bečić.

Advertisement

On je istakao da je stogodišnjica rođenja Dubčeka, povod da se i u Crnoj Gori slavi njegovo ime i time doprinosi miru i toleranciji, međuvjerskom i međuetničkom skladu i suživotu, „kako je to upravo Dubček cijelog svog života i činio, i kao „običan” građanin, i kao državnik“.

Kako je istakao, razlog više da se u Skupštini organizuje ovakva izložba jeste i činjenica što je, između ostalog, Aleksandar Dubček nekoliko godina bio i predsjednik parlamenta Čehoslovačke.

„I tu i druge važne državne funkcije obavljao je u najboljem interesu svog naroda, a naročito je vodio računa o siromašnim sunarodnicima i marginalnim društvenim grupama u državi kojoj je dao sve što je imao“, kazao je Bečić.

Advertisement

Pored njegove nenadmašne borbe za istinsku jednakost i ravnopravnost svih socijalnih kategorija, protiv diskriminacije i favorizacije, Dubček je, istakao je Bečić, bio i simbol borbe protiv nacizma i svih oblika fašizma, „ne samo za vrijeme Drugog svjetskog rata, u kojem se borio protiv okupatora, već i kasnije, možda čak i snažnije nego u ratu“.

„Da ne postoji ništa drugo do ta njegova karakteristika, uvriježena duboko u njegovom biću, on bi zaslužio današnji svojevrsni omaž u skupštinskom zdanju države koja je ove godine obilježila veliki Jubilej – 80 godina od izbijanja Trinaestojulskog ustanka, prvog u tada porobljenoj Evropi“, naveo je Bečić.

Predsjednik crnogorskog Parlamenta je rekao da Crna Gora slavi svoju antifašističku tradiciju i zato ima čast da slavi svakog pripadnika ljudskog roda koji voli sve ljude, bez obzira na bilo koju njihovu pripadnost i posebnost. Zadovoljstvo više je, dodao je, „kada smo u prilici da slavimo našeg Evropljanina i pripadnika nama prijateljskog naroda“.

Advertisement

„I već sada obećavam da ćemo ga se sjećati i u narednim godinama, bez obzira da li ovakve događaje organizovali ili ne. Naći ćemo način. Tako nešto dugujemo Dubčeku. Tako nešto dugujemo svojoj antifašističkoj tradiciji. No, tako nešto dugujemo i sistemu univerzalnih vrijednosti koji se mora u svojoj cjelovitosti uspostaviti, a najveći dio tih vrijednosti samim svojim životom je promovisao upravo slovački velikan čije ime danas slavimo. Sve to dugujemo generacijama koje dolaze, kako bi živjele u miru i lišene bilo kakvih tereta prošlosti u kojima smo možda neki od nas odrastali“, istakao je u obraćanju predsjednik Skupštine.

Aleksandar Dubček je, ocijenio je predsjednik Bečić, „imao ogroman ugled među svojim sunarodnicima, među svojim građanima, među svojim komšijama. Ništa manje poštovanje zavrijedio je i van granica tadašnje Čehoslovačke. A kako ne poštovati čovjeka po kojem je cijela jedna ideja dobila na snazi, i cijela sintagma postala zaokružena, a to je „Socijalizam sa ljudskim licem”. To ljudsko lice socijalizmu, tu komponentu čovjekoljublja ovom državno-političkom obliku uređenja, koji je decenijama vladao u svim istočnoevropskim državama, dao je upravo Dubček. I ljudi poput njega. A nije ih bilo mnogo takvih“, kazao je Bečić.

Zato, kako je naglasio predsjednik crnogorskog Parlamenta, slaviti rođenje Dubčeka znači slaviti antifašizam i humanost.

Advertisement

,,To znači slaviti jednakost i ravnopravnost. Znači slaviti slobodu. Slaviti ljudska prava. Sve ono što i ova Skupština i ja lično slavimo i za šta se zalažemo“, zaključio je Bečić.

Ambasador Gandel prilikom otvaranja izložbe kazao je da mu predstavlja veliku čast da kada se navršava tačno sto godina od rođenja poznatog slovačkog političara Aleksandera Dubčeka, fenomena svog vremena, koji je na kraju svog života obavljao funkciju predsjednika čehoslovačkog parlamenta sa predsjednikom Skupštine otvori izložbu posvećenu njemu.

„Čovjek nekad ima osjećaj da svako na svijetu sigurno poznaje značajne predstavnike svog naroda, bilo iz oblasti: politike, nauke, kulture ili sporta. Život nam, međutim, pokaže da to nije uvijek tako. Vjerovatno je to neka simbolika, ali Aleksander Dubček se rodio u selu Uhrovec, u istoj kući u kojoj je 106 godina prije njega rođena još jedna značajna ličnost Slovačke – Ljudovit Štur, kojeg međunarodna javnost ne poznaje tako dobro, ali za nas Slovake je važna ličnost iz naše istorije. Aleksander Dubček, međutim, nije za svijet potpuna nepoznanica. Bio je poznat po tome što se 1968. godine suprotstavio političkom pritisku Sovjetskog Saveza i promovisao ideju „socijalizma sa ljudskim licem“. Radilo se o procesu blage demokratizacije i političke liberalizacije, koji je težio izgradnji naprednog socijalističkog društva koje je cijenilo demokratsku čehoslovačku tradiciju“, rekao je ambasador Gandel.

Advertisement

Ambasador Gandel u svom obraćanju je govorio o političkom i privatnom životu Aleksandra Dubčeka, kao i činjenicama zbog kojih je, kako je istakao ambasador, izrastao u socijalnog, osjećajnog komunistu koji je, sa jedne strane, vjerovao režimu i istovremeno osjećao potrebu da ga humanizuje.

„Ovu svoju misiju nije ispunio, ali se neizbrisivo upisao u istoriju našeg naroda kao važna ličnost, čiju stogodišnjicu rođenja obilježavamo danas. Zahvaljujem svima vama što ste došli da odate počast sjećanju na njega. Mnogo cijenim činjenicu da sam bio u mogućnosti da otvorim ovu izložbu u crnogorskom Parlamentu zajedno sa Vama, gospodine predsjedniče Skupštine“, zaključio je slovački ambasador.

Na izložbi su predstavljene fotografije iz Dubčekove političke karijere, koje svjedoče o onome po čemu se on danas pamti.

Advertisement

Izložbu posvećenu liku i djelu jednog od najpoznatijih političara Evrope XX vijeka organizuje Skupština Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Podgorici.

Postavka izložbe biće dostupna zainteresovanim građanima od 29. novembra do 3. decembra 2021. godine u holu i ispred zgrade Skupštine Crne Gore.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije