Povežite se s nama

Društvo

Turistički bum bez puteva i kanalizacije?

Objavljeno

dana

Turistički bum bez puteva i kanalizacije?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Investicije prati loša infrastruktura

Turistički bum bez puteva i kanalizacije?

U Kolašinu se, između ostalog, gradi sedam luksuznih hotela, vrijednost tih investicija je oko 100 miliona eura, nedavno se pohvalio predsjednik Opštine Milosav Bulatović, ali u vlasti s manje entuzijazma govore o stanju infrastrukture sa kojom dočekuju “investicioni bum”

Advertisement

Hotel na Brezi u izgradnji još čeka prilazni put, Foto: Dragana Šćepanović

Advertisement

Kolašin sa nepotpunom infrastrukturom i djelimično opremljenim građevinskim zemljištem dočekuje turistički “investicioni talas”, navodno vrijedan stotinu miliona eura.

U varoši se, između ostalog, gradi sedam luksuznih hotela, iz programa ekonomskog državljanstva. Vrijednost tih investicija, kako se nedavno pohvalio predsjednik Opštine Milosav Bulatović, je oko 100 milona eura, a njihovim završetkom grad bi dobio 1.000 novih smještajnih jedinica i 700 radnih mjesta…

Advertisement

S manje entuzijazma i stidljivije u izvršnoj vlasti govore o stanju infrastrukture kojom je varoš dočekla investicije, koje će “smjestiti Kolašin na mapu respektabilnih turističkih centara”.

Uz hotele, privodi se kraju gradnja i nekoliko stambeno-poslovnih objekata. Međutim, za većinu tih objekata tek treba da se obezbijedi stabilno vodosnabdijevanje, priključak na kanalizacionu mrežu, a do nekih fale i adekvatne pristupne saobraćajnice… Pored toga, Kolašin nema uređenu pijacu i autobusku stanicu, a parking prostor je problem koji je postojao i prije gradnje hotela.

Infrastrukturna nespremnost varoši za “investicioni talas” očigledna je na svakom koraku. Kojom dinamikom i kojim novcem će te falinke biti ispravljane, do sada nije precizno saopšteno ni sa lokalnog, ni sa državnog nivoa. Jasno je da će se u mnogim slučajevima građevinsko zemljište opremati tek nakon završetka izgradnje hotela.

Advertisement

Očekuju i pomoć države

Luksuzni hoteli u Kolašinu zahtijevaju infrastrukturnu opremljenost na visokom nivou, kazala je sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević. Međutim, prema njenim riječima, stiglo se tek do “obezbjeđivanja zakonskih preduslova za izgradnju potrebne infrastrukture”.

”U tom cilju se već sa investitorima na brezi traži model za projektovanje i izgradnju elektro, saobraćajne i komunalne infrastrukture. Sa investitorima hotela na skijalištu, takođe. U saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i autorizovanom kompanijom od strane Evropske unije, priveli smo kraju sve pripremne poslove (Studija izvodljivosti, urbanističko-tehničke uslove, projektne zadatke …), koji prethode izradi tehničke dokumentacije za projekat postrojenja za prečišćavanjen otpadnih voda i prateće kanalizacione mreže. Nakon toga, uslijediće i realizacija tog projekta”, tvrdi Rakočević.

Taj projekat, ističe ona, je među najvećim realizovanim ikad u Kolašinu. Svakodnevno, prema riječima Rakočević, na osnovu važeće planske dokumentacije, detaljno se analizira i priprema dokumentacija za infrastrukturne projekte na teritoriji opštine. Međutim, u svemu tome, očekuju pomoć države i investitora.

Advertisement

”Opština će u skladu sa svojim mogućnostima podržati unapređenje postojeće, kao i izgradnju nove infrastrukture. Očekujemo podršku investitora, kao i države. Važno je istaći da država prihoduje značajna sredstva u vidu donacije kroz program ekonomskog državljanstva, a ta sredstva su opredijeljena za razvoj manje razvijenih opština na sjeveru. Skoro svi razvojni projekti u okviru ekonomskog državljanstva nalaze na teritoriji opštine Kolašin. Zbog toga, sa pravom, očekujemo da se najveći dio tih prihoda preusmjeri za infrastrukturne projekte na teritoriji našeg grada. Mi uveliko pripremamo projektnu dokumentaciju i prateće zakonske preduslove, kako bi ih Vladi i nadležnim organima kandidovali”, objašnjava sekretarka.

Hotel od 19,5 miliona još bez prilaza

Firma “CG Resort”, koja gradi turistički kompleks “Breza” u Kolašinu, još čeka obećanje o realizaciji glavnog infrastrukturnog projekta – izgradnju oko 500 metara puta do hotela. Hotel čija je vrijednost, prema zvaničnim podacima, oko 19,5 miliona eura, treba da bude završen tokom naredne godine. Još nema adekvatne prilazne saobraćajnice, od Bablje grede do hotela.

A loše iskustvo, o kojem ne žele zvanično, imalo je prošlog ljeta danilovgradsko preduzeće “Eurozox”, koje gradi stambenu zgradu u širem centru Kolašina. Naime, put koji vodi do gradilišta bio je dijelom privatno vlasništvo, koje Opština nije na vrijeme otkupila. Porodica čiji je dio puta, tvrde, nekoliko godina je čekala da im se nadokandi korišćenje imovine. Kako se to nije desilo, prije nekoliko mjeseci hrpom kamenja na toj saobraćajnici spriječili su mehanizaciju izvođača radova da pristupi gradilištu…

Advertisement

U Ulici Boška Rašovića u kojoj se gradi ta i još jedna stambeno-poslovna zgrada, a već radi Modern Mountain, objekat sa luksuznim apartmanima i restoranom, još nema kanalizacije. Nimalo čudno, ako je poznato da je tek petina objekata i domaćinstava u gradskom području Kolašina pokrivena sistemom fekalne kanalizacije.

”Moder Mountain” završen
”Moder Mountain” završen foto: Dragana Šćepanović

Izgradnja hidrotehničke infrastrukture duž dijela Ulice Boška Rašovića 1 i na dijelu Ulice Milivoja Bulatovića tek predstoji. Ulaganja u hidrotehničku infrastrukturu planirana su u dijelu grada za koji, kako tvrde u Opštini, postoji veliko interesovanje investitora i gdje je planirana intenzivnija gradnja.

”Postojeće stanje hidrotehničke infrastrukture u Kolašinu je nezadovoljavajuće. Samo mali dio objekata u opštini je priključen na fekalnu kanalizaciju, djelovi trase gradskog vodovoda su na privatnom zemljištu, odvođenje atmosferskih voda u pojedinim djelovima grada nije u potpunosti regulisano… U tom dijelu grada očekuje se izgradnja novih objekata, a u tom bloku nema izgrađenu fekalnu kanlizaciju i djelimično je izgrađena atmosferska kanalizacija. Zbog toga se ukazala potreba za izgradnju kompletne hidrotehničke infrastrukture”, obrazlažu u Opštini.

Međutim, nema najava oko toga kako će biti riješene teškoće sa nedostatkom parking prostora u Kolašinu, planovi o podzemnoj garaži postoje samo na papiru u nekoliko prošlih, kao i u aktuelnom strateškom planu razvoja opštine.

Advertisement

Novca u dogledno vijeme neće biti ni da se bar minimalno uredi Autobuska stanica. Objekti na toj lokaciji u privatnom su vlasništvu, a započeta gradanja ne uklapa se gabaritima u planska dokumenta, pa i u tom slučaju slijedi komplikovan posao. Takođe, do sada nije došlo do uspostavljanja više puta najavljivanog privatno-javnog partnerstva koje bi omogućilo normalno funkcionisanje Autobuske stanice.

Većina prigradskih naselja u Kolašinu po nekoliko mjeseci godišnje nema uredno vodosnabdijevanje. Početak rada hotela samo će usložniti taj poroblem, svjesni su i u lokalnoj upravi. No, uzdaju se da će uporedo sa vodosnabdijevanjem skijališta i hotela koji se na Bjelasici grade, riješiti i nedostajuće količine vode za gradski vodovod.

Dinamika kojom lokalna uprava počinje da rješava krupne infrastrukturne probleme daleko je od poželjene i potrebne, ocijenjeno je nedavno na sjednici Skupštine opštine.

Advertisement

SDP: Nema strategije šta želimo da dobijemo

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković kaže da Opština ne pokazuje da zna šta bar želi od investicija koje stižu u Kolašin. On podsjeća da se godinama dešavalo da se “novac od naknade za opremanje gradskog građevinskog zemiljišta tretira kao redovni prihod, koji se ne troši za ono što bi trebalo”.

”Nadam se da ga sada tako ne koriste, ali čujem od onih koji su platili uredno tu naknadu da im nije opremljeno zemljište. Dakle, investitori novac daju, ali zauzvrat ne dobiju to što su platili. Pitanje je da li ćemo investicioni talas iskoristiti za podizanje kvaliteta života građana. Da li ćemo ponoviti praksu od prije deceniju i po, kada su stotine miliona ušle u naš grad, a osim par desetina džipova, nove garderobe i nekoliko stanova, nijesmo dobili ništa, osim propuštenu šansu. Bojim se da ćemo ‘investicionim talasom’ ugroziti čak i ono komunalne infrastrukture koju imamo”, rekao je Zeković na sjednici SO.

Prema riječima sekretara za finansije Dragana Bulatovića, ove godine u opštinsku kasu od naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta sliće se svega 300.000 eura. Tim novcem, tvrdi on, ne može se mnogo. Takođe, upozorava da je visina te vrste naknade u Kolašinu među najnižima.

Advertisement

”Sama naknada za komunalna opremanje je vrlo niska, pa je u prvoj zoni 30 eura po metru kvadratnom, a mi smo turističko mjesto A kategorije. Pitanje je koliko onda neko može očekivati za tu cijenu. To je možda neka naknada za nešto što već postoji. Nama je cilj da se gradi, ali da nam investitori ne stvaraju dodatne probleme, već da nam pomognu u unapređenju rješavanje postojećih”.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije