Povežite se s nama

Crna Gora

DOSIJE ISLJEDNIK (35): Milivojeva mreža poslušnika za selektivno tužilačko pendrečenje

Objavljeno

dana

DOSIJE ISLJEDNIK (35): Milivojeva mreža poslušnika za selektivno tužilačko pendrečenje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Advertisement

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

Nakon što smo objavili tekstove vezane za ovaj slučaj, u preostalih osam nastavaka feljtona, umjesto dva teksta, biće po jedan tekst koji obrađuje teme koje su obilježile karijeru penzionisanog GST-a.

Treba podsjetiti da smo se u dosadašnjim nastavcima dotakli sledećih tema:

Advertisement

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci…

Takođe smo pisali kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

U preostalim nastavcima feljtona biće riječi o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama, o ukidanju crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičkom maltretiranju zatvorenika dok je bio vojni tužilac, diletantskom vođenju postupka za pokušaj terorizma 2016. ogdine…

Advertisement

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme smo se samo dotakli u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

Advertisement

UHODANA ISLJEDNIČKA PRAKSA Milivojeva mreža poslušnika za selektivno tužilačko pendrečenje (17.02.2021)

Samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac Milivoje Katnić koji se uprkos svim izgledima, ne birajući sredstva grčevito bori da održi svoju poziciju moći na mjestu glavnog specijalnog tužioca, po ko zna koji put je pokazao da mu institucija SDT-a služi isključivo za selektivno pendrečenje neistomišljenika.

Isljednik Milivoje na nedavno održanoj konferenciji za novinare GS najavio je da će SDT kada su u pitanju nezakonitosti oko knjiženja nepokretnosti u zoni morskog dobra „ići po svakoj parceli, ispitivati do kraja svaku česticu zemlje“.

Advertisement

Navedenom konstatacijom Katnić je najavio  odlučnu borbu protiv nezakonitih knjiženja u zoni Morskog dobra, stoga  portal Aktuelno koristi priliku da upozna crnogorsku javnost sa činjenicom da je Lovćenski Tajnovidac ipak lagao i da njegovom”mikroskopskom borbom protiv korupcije” ipak neće biti obuhvaćena svaka koruptivna čestica.

Bato izvan Milivojevog radara

Katnić je kontrolisao i parcele u zoni Morskog dobra koje se nalaze u katastarskoj opštini Krimovica, a na kojima je Nebojša Carević brat predsjednika opštine Budva Marka Bata Carevića mimo ugovorenih odredbi ugovora sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom i mimo svih zakonskih akata Crne Gore, naravno bez građevinske dozvole izgradio i uspio da upiše na sebe objekat koji se takođe nalazi „na pjeni od mora“, kao i oni objekti zbog kojih GST hapsi i privodi ljude.

Advertisement

Podsjetimo, Nebojša Carević, na svoje ime je upisao vlasništvo objekta od 83 kvadrata na plaži Ploče koju Carevići već godinama koriste mimo zakonskog tendera. To Katniću  očigledno ne smeta, pa ta lokacija ostaje godinama izvan ”radara” SDT-a.

Isljednik Milivoje je navodno utvrdio nesporno činjenično stanje, koje je opštepoznato, ali je krivičnu prijavu protiv braće Carević odbacio nalazeći da se u navedenom ne stiču elementi krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti!?

Marko Bato Carević – Katnićev intimus godinama izvan radara SDT-a

Podsjetimo, juče su po nalogu SDT-a, privedeni direktor Morskog dobra Predrag Jelušić i njegov prethodnik na toj funkciji Rajko Barović, zatim Rajko Mihović, Ljubomirka Vidović i Zorica Šarenac. Osim Jelušića i Barovića, svi su bivši ili sadašnji članovi Upravnog odbora tog javnog preduzeća.

Advertisement

Riječ je o nastavku akcije u kojoj je krajem decembra 2020. godine uhapšen direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Dakle, u Tivtu navedeno činjenično stanje spada u obilježja bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, dok u selu Krimovice isto to činjenično stanje ne predstavlja biće bilo kog krivičnog djela. Da li je u pitanju poseban zakon koji važi samo za teritoriju SAO Budva i sela Krimovice ili je u pitanju selektivno sprovođenje zakona od strane SDT-a i Katnića,  neka javnost sama donese sud.

Podrška za Bata iz Ministarstva finansija

Advertisement

Takođe treba navesti da, iako su državni organi pokrenuli postupak za promjenu upisa, to im nije pošlo za rukom, a vlasništvo nad objektom Careviću je aminovao i Uglješa Bakočević, direktor Direkcije za drugostepeni upravni postupak pri Ministarstvu finansija Crne Gore.

Bakočević je službenik za čiji su rad vezane mnoge nezakonitosti.  Jedna od skorijih, prema pisanju medija, učinjena je kada je Bakočević poništio pravosnažno rješenje Uprave za nekretnine CG PJ Budva po žalbi zainteresovanog lica, što predstavlja presedan u pravnom poretku Crne Gore.

Redakcija portala Aktuelno je konsultovala svoj advokatski tim u cilju razrješenja pitanja kako se povodom žalbe može poništiti pravosnažno rješenje i dobila odgovor da je tako nešto nemoguće. Uz to smo dobili komentar da smo nešto očigledno pogrešno razumjeli, jer zainteresovano lice može podnijeti žalbu samo u onom roku za žalbu koji važi za stranke u postupku, a kako je rješenje snabdjeveno klauzulom pravosnažnosti to znači da je rok za žalbu stranaka pa i trećih lica protekao.

Advertisement

Strikov mladi isljednik

Nakon ovakve skandalozne odluke Bakočevića, prema nezvaničnim informacijama portala Aktuelno, predstavnici stranke na čiju je štetu poništeno pravosnažno rješenje su zakazali sastanak u Ministarstvu finansija Crne Gore, dajući argumente koji potvrđuju da Bakočević donosi nezakonitu odluku.

Da li samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić štiti svog poznanika Carevića, a radi u korist ”nepodobnih”: “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”, “Trgujem po pjaca”

Ono što se na sastanku desilo malo ko je očekivao. Nemanja Katnić, bratanić Milivoja Katnića, državni sekretar u Ministarstvu finansija je jednom od punomoćnika oštećene stranke, koji je upravo u tom trenutku pominjao da će protiv Bakočevića podnijeti krivičnu prijavu, dobacio da ”Bakočević radi sve po zakonu i da je tako uvijek radio”. Ovakvim ponašanjem striko Milivoje bi bio više nego ponosan.

Što bratanić rekao, glavni specijalni tužilac Milivoje je i potvrdio – Bakočević nije prekršio niti jedan zakon utvrdilo je tužilaštvo, iako je Upravni sud Crne Gore, kako nezvanično saznajemo, takvu odluku Bakočevića poništio kao očigledno nezakonitu.

Advertisement

Bakočević Radunovićev kadar – ekspert u najavi

Da stvar bude još zanimljivija, Uglješa Bakočević je nakon odbacivanja krivične prijave zbog skandaloznog nezakonitog rada odlučivao i po žalbi koja se odnosi na ispravku upisa nelegalnog objekta u zoni morskog dobra, odnosno po žalbi u predmetu u kome se odlučivalo o sudbini vlasništva objekta na koji se Carević uknjižio mimo svih zakonskih pravila.

Treba napomenuti da se sve ovo dešavalo dok je ministar finansija bio Darko Radunović.

Advertisement
Darko Radunović

Kakav je ishod postupka, odnosno kakva je Bakočevićeva odluka vrlo je lako pogoditi – donijeta u korist Carevića, iako je svaki zakon decidan – u pojasu morskog dobra fizičko lice ne može niti graditi niti upisati vlasništvo na sebe.

Da li je Bakočević ovakvom odlukom vratio dug koji je imao prema glavnom specijalnom tužiocu zbog odbacivanja i više nego osnovane krivične prijave ili iz nekog drugog razloga – redakciji portala Aktuelno nije poznato. Ali ono što je sigurno je da Bakočević ima velike šanse da bude proglašen ekspertom i da zauzme jednu od brojnih ekspertskih fotelja u novoj vladi.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Zelena čoja Montenegra na sceni između crkava: Minut ćutanja za žrtve sa Cetinja

Objavljeno

dana

Autor

Zelena čoja Montenegra na sceni između crkava: Minut ćutanja za žrtve sa Cetinja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dramski program XXXVI festivala Grad teatar nastavljen je 12. avgusta, na sceni između crkava u Starom gradu, izvođenjem predstave „Zelena čoja Montenegra“, po motivima romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, a u režiji Nikite Milivojevića. Riječ je o prošlogodišnjoj koprodukciji JU „Grad teatar“ Budva, Beogradskog dramskog pozorišta i Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Zelenu čoju Montenegra su Momo Kapor i Zuko Džumhur pisali kombinujući fikciju i istorijske činjenice, kao priču o neobičnom prijateljstvu između knjaza Nikole i u bici na Vučjem dolu zarobljenog Osman paše. Tako je poznata priča našla put do premijere na sceni Manastira Stanjevići prošle godine, i sada na sceni između crkava u budvanskom Starom gradu. U predstavi su priče u kojima se prepliću vrijeme, prostor, stvarno i nestvarno, toliko da ih je ponekad nemoguće razlikovati.

Beogradska publika je ovu predstavu premijerno vidjela na sceni Beogradskog dramskog pozorišta u novembru prošle godine, a podgorička u decembru na sceni Gradskog pozorišta. U međufestivalskom periodu predstava je na redovnom repertoaru svih koproducenata, a gostovala je i na značajnim regionalnim festivalima.

Advertisement

Glumica Maja Stojanović je kazala da cijela ekipa voli ovu predstavu.

“Igramo je sa lakoćom i uspješno cijelu godinu već. Uvijek je sve rasprodato, karta ne može da se nađe ni ovdje ni u Beogradu gdje je igramo svakog mjeseca tri ili četiri puta tako da smo baš zadovoljni. Ovo je jedan uspješan projekat. Scenu između crkava jako volim jer sam intimno vezana za nju zbog uloga koje sam na njoj ranije igrala”, kazala je Stojanović.

Božidar Zuber, koji mijenja Emira Ćatovića u ulozi naratora i vojvode Vukašina, je naglasio da predstava uvijek ostavi lijep utisak na publiku.

Advertisement

“Većinu budvanske publike poznajem, reakcija je bila standardno dobra. Mijenjam kolegu pa nisam bio u prilici da igram ovu predstavu u Stanjevićima, ali svaka scena ima posebnu draž i nosi svoju tugu ili radost. Moja uloga je takva da izaziva najviše reakcija kod publike zbog prelaska iz uloge naratora u ulogu vojvvode Vukašina pa izaziva dodatne simpatije, a i po prirodi sam šaljivdžija što ljudi znaju”, kazao je on.

Tužna i tragična vijest o ubijenim i povrijeđenim ljudima na Cetinju obilježila je sate pred samo izvođenje predstave te je, nakon izvođenja, cijela glumačka postavka zajedno sa publikom odala minut ćutanja žrtvama. Glumac Milorad Damjanović je kazao da su saznali šta se dogodilo na Cetinju pred sam početak predstave.

“Nije bilo prijatno, ali svaki glumac kad uđe u predstavu mora da je odigra. Što kažu, show must go on. Od sredine predstave smo se dogovorili da je minut ćutanja najmanje što možemo da uradimo na kraju predstave. Pomiješana su osjećanja s obzirom na to da je predstava prošla fantastično i da smo je prošle godine igrali u Stanjevićima gdje je predstava imala potpuno drugu dimenziju. To su nadomjestila na neki način zvona crkava koja su se čula tokom predstave u odnosu na cijelu ovu priču. Ja sam davno ovdje između crkava igrao “Ukroćenu goropad”i još par predstava, a večeras je bilo drugačije jer su svi kafići zaćutali u jednom trenutku i sve je bilo podređeno predstavi. Ne znam kako se normalan čovjek osjeća kada čuje ovako tužne vijesti, jako mi je žao i svima nam je žao. Mi smo morali da odradimo svoj posao, ali duboko saučestvujemo u bolu sa svima onima koji su danas nekog izgubili”, kazao je Damjanović.

Advertisement

Režiju i adaptaciju teksta „Zelene čoje Montenegra“ potpisuje Nikita Milivojević, koji je i scenograf predstave. Kostimograf je Jelena Stokuća, za muziku je zadužen Aleksandar Srebrić, a za scenski pokret Amalija Benet. U predstavi pored Stojanović, Zubera i Damjanovića igraju Miloš Pejović, Dejan Đonović, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Ivan Tomić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski i Stefan Radonjić.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Raičević: Vijest o tragediji koja se dogodila na Cetinju duboko nas je uznemirila

Objavljeno

dana

Autor

Raičević: Zašto su sredstva za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće preusmjerena za put Bioče-Mateševo-Kolašin

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vijest o tragediji koja se dogodila na Cetinju duboko nas je uznemirila, saopštio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

“U ovim teškim trenucima za cijelo društvo, porodicama koje su izgubile svoje najmilije u ime građana Bara i svoje ime upućujem izraze najdubljeg saučešća, iskrenog saosjećanja i solidarnosti. Povrijeđenima želim što skoriji oporavak”, naveo je Raičević.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

CKM: Dijelimo bol familija stradalih Cetinjana

Objavljeno

dana

Autor

Borilovićev kolega: U posljednje vrijeme ponašao se kao usamljeni vuk

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Duboko nas je potresla vijest o tragediji  koji se dogodila na Cetinju. Dijelimo  bol i tugu sa familijama stradalih  i povrijeđenih u ovom nemilom dogadjaju, saopštila je NVO CKM.
Familiji, prijateljima stradalih kao i svim građanima Cetinja upućujemo najiskrenije izraze saučešća.
Povrijeđenim  u ovom tragičnom događaju želimo brz oporavak i da se što prije sa bolničkog liječenja vrate svojim kućama.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije