Povežite se s nama

Ekonomija

SD nudi rješenje da se ipak usvoje zakoni za smanjenje i ograničavanje cijena goriva i namirnica

Objavljeno

dana

Mugoša: Izuzetno zabrinjavajući pad broja zaposlenih

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ukoliko se nova vlada izglasa sjutra, ne postoji osnov da se nakon toga razmatraju zakoni koje je predložila prethodna vlada, pa su Socijaldemokrate ponudile set predloga zakona kako bi se ipak odlučivalo o aktima o akcizama, smanjenju PDV-a na brašno, ulje i so, kao i zakonu o privremenom ograničenju cijena namirnica bitnih za zdravlje ljudi. Zakon o akcizama na gorivo predviđa korigovanje akciza za 50 posto, što bi moglo značiti smanjenje cijene dizela za oko 27 centi, a benzina za 33 centa, kazao je potpredsjednik Socijaldemokrata, Boris Mugoša na današnjoj pres konferenciji te stranke.

“Ako bi pogledali na osnovu cijena danas, one su veće za gotovo 80 odsto u odnosu na godinu i po za dizel, a bezolovni oko 55 posto. Prije godinu i po ste za 50 eura mogli da kupite 50 litara dizela, od danas možete 28 litar”, rekao je Mugoša.

On je kazao da smo u situaciji da tek krajem aprila parlament raspravlja o ovim stvarima koje su od ključne važnosti za živote građana.

Advertisement

Pozvali su novu parlamentarnu većinu da prihvate njihov predlog jer se ne bi otvarala pitanja o osnovanosti rasprave o zakonima.

“Postoji dosta nejasnoća, nije dobro da se na prvoj sjednici pravi određena gimnastika kad imate potpuno čisto rješenje koje mi nudimo. Mi ćemo i dalje biti opozicija, ali kad su dobre stvari u pitanju to ne utiče na nas”, rekao je Mugoša.

Cilj je, kako je naveo, da se sjutra ima čist dnevni red i da se djeluje u korist građana Crne Gore. Očekuje da će dobiti podršku parlamentarne većine za ove predloge.

Advertisement

Podsjećamo, dnevnim redom predviđeno je da set ekonomskih zakona, na sjednici Skupštine sjutra bude nakon izbora predsjednika parlamenta i nove Vlade Crne Gore.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Vučinić: Teret sudbine fabrike od nacionalnog značaja mora ponijeti država

Objavljeno

dana

Autor

Vučinić: Vrijeme da se osjeti posebna snaga i sposobnost mijenjanja na bolje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić, poručio je da se ne smije dozvoliti bilo kom investitoru da ugrožava državni interes i dovede u pitanje sudbinu 230 porodica.

“Nije u pitanju samo sudbina 230 porodica nego skoro 1000 porodica koje direktno ili indirektno, posredno i neposredno zavise od sudbine nikšićke Željezare. Za vrijeme uprave Toščelika broj radnika je sveden tehnički na minimum, odnosno nešto manje od 300 radnika, a ta fabrika u normalnom pogonu može da zaposli od 750 do 1000 radnika”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, da se Toščelik bavio razvojem postojeće i dovođenjem novih tehnologija, a ne rezanjem pogona, danas bi vjerovatno imali 1.000 situiranih familija, i dodao , “Da li je kriv Toščelik ili pojedinačni interesi ostaje na nadležnim organima da utvrde”.

Advertisement

“Ona politika koja bude kumovala konačnoj likvidaciji Željezare, sigurno neće moći više da priča o razvoju privrede i diverzifikaciji ekonomije”, zaključio je predsjednik Radničke partije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Niko se nije javio: Propao i drugi pokušaj prodaje deset odsto akcija EPCG-a

Objavljeno

dana

Autor

Plaćanje struje na rate: Oslobađanje od duga ili nezakonito uslovljavnje

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


I drugi tender Elektroprivrede Crne Gore za prodaju deset odsto sopstvenih akcija je propao, jer se kako je saopšteno iz te kompanije, nije javio nijedan zainteresovani strateški partner.

“Prilikom sprovođenja postupka otvaranja ponuda po osnovu Drugog javnog poziva za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji, konstatovano je da se na pomenuti poziv nije javio niti jedan zainteresovani strateški partner, što je bio slučaj i sa Prvim javnim pozivom. Ovim aktivnostima je okončan postupak prodaje sopstvenih akcija u blok transakciji”, navodi se u saopštenju EPCG dostavljenom medijima.

S obzirom na to, kako navode, da je rok za otuđenje sopstvenih akcija 26. septembar tekuće godine, sljedeći korak, u zavisnosti od stava Vlade Crne Gore, koji bi trebalo iskazati u najkraćem mogućem roku, predstavlja proces prodaje sopstvenih akcija u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD i to paket aukcijskom prodajom jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu ili  poništenje sopstvenih akcija, što bi za EPCG značilo štetu od 52,8 miliona eura (sticajna vrijednosti) i smanjenje kapitala Društva za 77 miliona eura.

Advertisement

“Stav rukovodstva EPCG je nepromijenjen. U cilju izbjegavanja naznačene štete po Društvo, poželjno je nastaviti proces prodaje sopstvenih akcija. Budući da nije bilo prijavljenih po osnovu javnih poziva, proces prodaje bi se obavljao putem aukcijske prodaje jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu, a u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD, i to uz uslov da cijena ne bude niža od 4,4900 eura po akciji (naznačena cijena je neznatno viša od sticajne), pa je na tom fonu i predlog Odluke Odbora direktora EPCG”, naglasili su iz EPCG.

Za precizno definisanje sljedećeg koraka je, poručuju, neophodna hitna reakcija Vlade Crne Gore, kojoj je danas upućen i dopis.

U vlasništvu države Crne Gore je 88,65 odsto akcija EPCG, deset odsto je vlasništvo EPCG, a 1,35 odsto drugih akcionara. Osnovni kapital EPCG iznosi 769.927.930 eura.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Kovačević: Vlada da kupi Željezaru od novca EPCG

Objavljeno

dana

Autor

Kovačević: Vlada da kupi Željezaru od novca EPCG

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević predložio je nakon razgovora sa Željezarcima koji štrajkuju glađu na krovu fabrike da Vlada kupi Željezaru od novca koji joj je prošle godine ustupila Elektroprivreda Crne Gore.

Obećao je da će tokom dana kontaktirati premijera Dritana Abazovića, potencijalnog investitora Miodraga Daku Davidovića i predsjednika Upravnog odbora Elektroprivrede Milutina Đukanovića.

Radnici Željezare koji su proveli noć na krovu fabrike štrajkujući glađu, blokirali su sinoć kapiju transporta i poručili da u Željezaru može ući samo premijer Dritan Abazović. Traže od predsjednika Vlade da država preuzme Željezaru.

Advertisement

“Nama su kao lokalnoj upravi mogućnosti ograničene,ali smo uvijek bili uz radnike. Na osnovu informacija koje su nam u prethodnom periodu bile javno dostupne, sa radnicima sam razgovarao o ideji da vidimo da li postoji mogućnost, s obzirom na to da je EPCG Vladi ustupila dobit od 30 miliona eura-da država sa tim novcem kupi Željezaru, da je na upravljanje Elektroprivrediili ili napravi proizvod koji bi bio primamljiv stranim investitorima”, kazao je Kovačević.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije