Povežite se s nama

Crna Gora

SNP: Nadležni organi da daju pun doprinos kako bismo izgradili sigurno društvo

Objavljeno

dana

SNP: Parlamentarna većina vodi računa o djeci Crne Gore

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva nadležne institucije, prije svih Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbjednost, da učine sve kako bi se pronašli i procesuirali oni koji su još jednom uzbunili javnost dojavama o bombama u školama u većem broju crnogorskih gradova, kao i u zgradama opština Nikšić, Bar, Bijelo Polje, Berane i Tivat, poručili su iz te partije.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog ovih dešavanja, naročito zato što se ponovo prijeti našoj djeci i što im se onemogućava siguran boravak u obrazovnim ustanovama. Nevjerovatno je da se u kratkom periodu ovakva situacija ponavlja, a da nemamo odgovor od nadležnih organa o čemu se radi i zašto još uvijek niko nije procesuiran tim povodom”, naveli su iz SNP.

Navode da se mora naći način da se odgovori na izazove sa kojima se društvo suočava.

Advertisement

“Djeca su nešto najsvetije i najvrednije što imamo i ne smijemo dozvoliti da njihov mir i bezbrižnost budu bilo čime narušeni. Crnogorsko društvo mora pronaći snagu i način da odgovori na ove i slične izazove i da zaštiti svakog građanina, a posebno naše najmlađe. Zato pozivamo nadležne organe da daju svoj puni doprinos kako bismo izgradili sigurno društvo u kojem ovakva dešavanja više neće biti moguća”, zaključili su iz SNP.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Objavljeno

dana

Autor

Kovačić: Noć bila dramatična, po danu je lakše gasiti

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć. Sinoć je bilo komplikovano i bilo je dramatično za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva, kazao je zamjenik komandira kotorske Službe zaštite i spašavanja Eduard Kovačić, prenosi Skala radio.

Požar iznad Perasta uskoro će uz vatrogasce Kotora i DVD Perast gasiti i helikopteri avijacije Vojske CG.

Situacija je nešto povoljnije u odnosu na sinoć kada je jaka bra rasplamsavala vatru i zbog nepristupačnog terena se plameni jezici nijesu vidjeli na pojedinim mjestima.

Advertisement

Prema riječima Edvarda Kovačića trenutno se određuje lokacija u Risnu kod montažnog bazena gdje bi helikoper moga da se spušta i odakle bi crpio vodu za gašenje vatre iz zraka.

Lokacija na koju se posebno obraća pažnja i koja je priorite je područje oko tvrđave Fortica u čijoj blizini su i dvije crkve i borova šuma. Na ovoj lokaciji se pokušava prekinuti vatreni put, rekao je Kovačić u razgovoru za portal Radio Skala. Na drugoj lokaciji na vrhu brda u Kostanjici gori kao vulkan a na ostalim mjestima su heklikopteri juče prekinuli požar, odnosno vatra se povukla prema visini.

Zaliv je jutros pod dimom , osjeća se gar i prašina u naseljenim mjestima i okolnim gradovima jer požari bukte i u okruženju, posebno u Veljim Zalazima.
Vjetar umnogome otežava gašenje požara i Kovačić očekuje povratnu  informaciju kolega sa Cetinja o situaciju na ovom požarištu budući da je  to njihova teritorija.

Advertisement

Foto: Skala radio

Sve u svemu, po danu je vatrogascima  lakše dejstvovati, jer se vidi teren i vidi se gdje gori u odnosu na noć koja je za kompletno ljudstvo kotorske vatrogasnice i peraškog DVD društva  bilo dramatično.

Kotorski vatrogasci su n terenu neprekidno od četvrtka. Vidno su iscrpljeni, ali bez obzira na sve vatri će neće dozvoliti da ugrozi kuće u Perastu, kazao je Kovačić, uz konstataciju da bi kiša koja je najavljena za koji dan umnogome pomogla da se požari ugase.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Objavljeno

dana

Autor

U KCCG za dan obavljeno više od 1,2 hiljade pregleda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u prethodna 24 sata, obavljeno je 1.289 ambulantnih pregleda, od toga 215 u Institutu za bolesti djece (IBD).

Iz KCCG su kazali da je u Urgentnom centru zbrinuto 212, a u dnevnim bolnicama 139 pacijenata.

„U istom periodu obavljena su 73 operativna zahvata. Na bolničko liječenje primljeno je 116 pacijenata od čega 19 u IBD-u“, kaže se u saopštenju.

Advertisement

Navodi se da je u Centru za radiološku dijagnostiku odrađeno 538 dijagnostičkih procedura, od čega 95 CT i 26 MR pregleda.

„U Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađene 64 dijagnostičke procedure, od toga tri CT i osam MR pregleda“, rekli su iz KCCG.

Dodaje se da je u Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovano 925 pacijenata i odrađene 25.433 analize.

Advertisement

U Porodilištu KCCG-a, u protekla 24 sata, rođeno je 14 beba.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Upravni sud poništio nezakonito rješenje: Država zbog Vesne Bratić nastavlja da plaća izgubljene sudske sporove

Objavljeno

dana

Autor

Građanska inicijativa 21. maj podnijela inicijativu za oduzimanje državljanstva ministarki Bratić

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Upravni sud je usvojio tužbu članova prvog saziva Etičkog komiteta koji su tužili Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i donio presudu kojom se poništava rješenje Vlade Crne Gore iz januara 2021. o razrješenju članova Etičkog komiteta.

Naime, na prijedlog Ministarstva prosvjete kojim je rukovodio ministar Damir Šehović, 2019. godine je izabrano sedam članova Etičkog komiteta: prof. dr Bogdan Ašanin predsjednik, dekan Fakulteta pravnih nauka UDG prof. dr Zoran Stojanović; dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG prof. dr Stevo Popović; prof. dr Ana Lalević- Filipović sa Ekonomskog fakulteta UCG; prof. dr Aleksandra Banjević sa Filološkog fakulteta UCG; doc. dr Elvir Zvrko sa Medicinskog fakulteta UCG, te profesor na Muzičkoj akademiji UCG Senad Gačević.

Članovi prvog saziva Etičkog komiteta tužili su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta jer su smatrali da su razriješeni mimo zakona.

Advertisement

Tadašnja ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, u nizu svojih, kako će se ispostaviti, nezakonitih odluka, zatražila je od Vlade da smijeni taj sastav, uz obrazloženje da tu nema „nijednog predstavnika nauke“, što je Vlada i učinila krajem januara 2021. Međutim, po presudi Upravnog suda ovo rješenje ministarke Bratić je nezakonito a “razlozi iz pobijanog rješenja su nejasni i kontradiktorni”.

Tako nezakonite odluke ministarke Bratić nastavljaju da opterećuju državu Crnu Goru i nakon prestanka njene funkcije. Pomenutom presudom Vlada Crne Gore je u obavezi da isplati oko 1700 eura na ime troškova zbog izgubljenog sudskog spora. U nastavku ovog procesa će uslijediti isplata odštete bivšim članovima Etičkog komiteta zbog nezakonitog razrješenja prije isteka mandata.

Mandat bivše ministarke Bratić obilježile su smjene direktora obrazovnih ustanova širom Crne Gore. Nakon razrješenja, oko 160 direktora/ica škola takođe pokrenulo sudske sporove protiv Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, tražeći da im se nadoknadi šteta što su mimo zakona smijenjeni sa funkcija. Već su uveliko počeli da dobijaju prvostepene presude kao svjedočanstvo o nezakonitom radu bivše ministarke Bratić.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije