Povežite se s nama

Kurir.rs

OPASNO! Da li su hrvatski mediji naseli na spin Krika i Šolaka ili su svesno stali na STRANU KRIMINALA!

Objavljeno

dana

OPASNO! Da li su hrvatski mediji naseli na spin Krika i Šolaka ili su svesno stali na STRANU KRIMINALA!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Marina Lopičić, Printscreen

Vodeći mediji iz Hrvatske – Večernji, Jutarnji list i 24 sata – veliki prostor posvetili iskazima najmonstruoznijih kriminalaca. Optužbe Belivuka i Miljkovića protiv Vučića predstavljene su maltene kao bespogovorna istina

Advertisement

Pojedini hrvatski mediji posvetili su neobično veliku pažnju iskazima najsvirepijih kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje su u medije pustili portal Krik i mediji Junajted grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Način na koji su u Jutarnjem listu, Večernjem listu, 24 sata i drugim hrvatskim medijima obrađeni navodni iskazi uhapšenih vođa najokorelijeg kriminalnog klana nameće pitanje o motivima njihovih vlasnika i urednika da ovu temu učine temom dana u svojim glasilima i nametnu je za maltene temu broj jedan u hrvatskoj javnosti. Dakle, ili su naivno naseli na spin Krika i medija Šolakove Junajted grupe, ili su se svesno uključili u front protiv Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Proizvoljne ocene

Ali krenimo redom. Odmah nakon objavljivanja Belivukovog i Miljkovićevog iskaza u Srbiji navodi ovih kriminalaca osvanuli su i u pomenutim medijima u Hrvatskoj – opširni tekstovi su se pojavili ekspresno i gotovo istovremeno, ali i sa sličnom opremom, u kojima se tvrdnje kriminalaca stavljaju u naslove, i to – bez ograđivanja. Uz to, nijednom rečju se ne pominje da navodi Belivuka i Miljkovića mogu biti lažni, s obzirom na činjenicu da zakon ne kažnjava takvu odbranu osumnjičenima. Uprkos svemu tome, hrvatski mediji ne samo da su preneli iskaze kriminalaca već su i konstatovali da je državni vrh Srbije zbog toga u problemu.

Advertisement

– Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić pod sve je većim pritiskom zbog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Sve mu je manji prostor u kojem se može braniti od tvrdnji da ne samo da je okrutnog vođu navijača Partizana, Grobara, sretao nego i da ga je dobro poznavao, odnosno s njim sarađivao. A to je rezultiralo infiltracijom u državnim strukturama iza koje stoje Belivuk i njegovi saradnici – počinje u komentatorskom stilu Večernji list svoj tekst, koji je gotovo u celosti posvećen navodnim tvrdnjama Belivuka tokom saslušanja u tužilaštvu.

Sa novinarskog stanovišta nije sporno preneti vest, ali sumnju u zle namere budi vrlo mlaka ograda tih medija. Odluka hrvatskih kolega da čitaocima prećute činjenicu da optuženi i osumnjičeni u Srbiji, prema odredbama zakona, imaju pravo i da, bez posledica, lažu u svoju odbranu, dovodi u pitanje njihovu profesionalnost. I blage ograde da „Belivuk tvrdi“, „kako je izjavio“, „kako tvrdi“ prosečnom čitaocu ne znače ništa. Pa čak nijedna rečenica u kojoj se kaže da je teško razlučiti šta je istina, javnost ne može uveriti u to, već naprotiv, vrlo je lako u takvom tekstu dovesti u zabludu svoje čitaoce da je sve što je Belivuk u svojoj izjavi pred tužiocem rekao istina. I to dok još nema reakcije druge strane.

I u kasnijim tekstovima Jutarnji list svojim komentarima i naslovima opravdano budi sumnju u to da mu je informisanje osnovni posao i da nema skrivene namere. Tako u tekstu nakon televizijske emisije piše „da je morbidni Vučić…“, da je iznosio patetične zaključke, zaključuje da je cilj objavljivanja strašnih snimaka „prevenirati stvari“, dok Belivukovu izjavu uopšte ne dovodi u sumnju.

Jednostrano i pristrasno

Očigledna pristrasnost u komentarima autora u tekstu, koji po svojoj formi nije komentar, kao i neobjavljivanje veoma važnih činjenica čitaoce sasvim sigurno vode ka zaključku da je ono što je Belivuk rekao istina, dok ono što tvrdi Vučić nije.

Advertisement

I upravo to ozbiljno dovodi u sumnju profesionalizam i navodi na zaključak da pravi motiv ovakvog „izveštavanja“ nije u interesu građana, već u interesu onih koji bi baš takav zaključak želeli da nametnu.

Analitičar i medijski stručnjak Marko Matić podseća da hrvatski mediji već duže vreme isključivo negativno izveštavaju o stanju u Srbiji:

– Oni svoju netrpeljivost posebno izražavaju prema rukovodstvu naše zemlje. Tako je i sada bilo sasvim očekivano i predvidivo da će iskoristiti Belivukov iskaz za nastavak i intenziviranje kampanje koju vode godinama unazad, a čiji je cilj da se naruši međunarodni ugled i kredibilitet predstavnika vlasti u Srbiji, a time i oslabi pozicija zemlje koju Hrvatska doživljava kao najvećeg rivala u regionu. Sa stanovišta poštovanja standarda novinarske profesije, jasno je da su ovi tekstovi jednostrani, pristrasni i neizbalansirani, što ukazuje da su motivi za njihovo plasiranje isključivo političke, a ne informativne prirode.

Vladimir Radomirović

Ni Hrvatima nije jasna ovakva kampanja

l Novinar Vladimir Radomirović, doskorašnji predsednik UNS, ocenjuje da ni hrvatskim čitaocima nije jasno zašto se Belivuku daje toliki prostor:

Advertisement

– Ni čitaocima hrvatskih portala, vidim, nije jasno zašto je Belivukovom iskazu dat toliki prostor. Na prvi pogled deluje da urednici tih medija veruju osumnjičenom ubici. Ali pre će biti da ovakvim izveštavanjem pokušavaju da kriminalizuju vrh naše države i time oslabe pregovaračku poziciju Srbije u Briselu.

Vladimir Radomirović
foto: beta Anđelko Vasiljević

Redakcija Kurira

Bonus video:

VECERNJI DNEVNIK 26.07.2021
13:10

VECERNJI DNEVNIK 26.07.2021

Advertisement

Kurir

VECERNJI DNEVNIK 26.07.2021
13:10

VECERNJI DNEVNIK 26.07.2021

Advertisement
VECERNJI DNEVNIK 26.07.2021
13:10

VECERNJI DNEVNIK 26.07.2021Kurir

Kurir.rs

BEŽAO KOLIKO GA NOGE NOSE: Beranca napao medved dok je brao kleku u šumi!

Objavljeno

dana

Autor

BEŽAO KOLIKO GA NOGE NOSE: Beranca napao medved dok je brao kleku u šumi!

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Erik Mandre / Alamy / Alamy / Profimedia

Beranac Zoran Lutovac iz sela Dapsiće kod Berana u Crnoj Gori uspeo je da pobegne kada ga je, dok je brao kleku u šumi, napao medved.

Advertisement

Lutovac je rekao da se sve brzo odigralo i da je, na sreću, prošao samo sa lakšim povredama, prenosi Berane online.

„Dok sam brao kleku u šumi iznad sela, napao me medved i oborio. Uspeo sam nekako pomoću drveta da se odbranim“, rekao je Lutovac.

On je nakon toga počeo da beži „koliko ga noge nose“ i stigao povređen do kuće rođaka odakle je peške otišao kući.

Zbog povreda išao u bolnicu ali nije zadržan iz razloga što su u pitanju bile samo lakše povrede.

Kurir.rs

Advertisement


KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

ŠTA BI OVO NA NASRED PUTA KOD ROŽAJA: Šok-snimak iz Kaluđerksog laza, pljušte komentari na Instagramu! BRUKO OD VOZAČA (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

ŠTA BI OVO NA NASRED PUTA KOD ROŽAJA: Šok-snimak iz Kaluđerksog laza, pljušte komentari na Instagramu! BRUKO OD VOZAČA (VIDEO)

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Instagram Printscreen/Podgorički vremeplov

ROŽAJE – Kad u toku vožnje vidite medveda ili neku drugu zverku, zaustavite vozilo da bi se životinja vratila u svoje utočište bez stresa i straha, poručuju na Instagram stranici Podgoričkog vremeplova uz neverovatan snimak medveda koji trži kolovozom.

Advertisement

Sirota životinja verovatno se isprepadala pa se dala u beg koliko je noge nose pred vozačem čiji su potezi okarakterisani kao čist bezobrazluk i sramota.

View this post on Instagram

A post shared by Подгорички времеплов (@podgoricki_vremeplov)

* Veća je ova životinja što vozi! Samo što ga nije udario!

* Kako bih voleo da si bez auta i da je obrnuta situacija…, glasili su samo neki od komentara.

Kurir.rs/Podgorički vremeplov

Advertisement

Kurir

Kurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

GENSEK UVEREN Stoltenberg: Crna Gora cenjeni saveznik NATO koji doprinosi kolektivnoj bezbednosti

Objavljeno

dana

Autor

NEMATE ŠTA DA TRAŽITE NA SEVERU KiM: Generalni sekretar NATO lupao Kurtiju i Osmanijevoj packe USRED PRIŠTINE

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: EPA / SEAN GALLUP / POOL

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da je Crna Gora visoko cenjeni saveznik NATO i da doprinosi kolektivnoj bezbednosti na brojne načine.

Advertisement

Na pitanje TV Crne Gore da prokomentariše navode da je tokom Samita NATO u junu nezvanično rečeno da Alijansa ne bi trebalo da deli sve informacije sa novom vladom Crne Gore, zbog uticaja koji na nju imaju Srbija i Rusija, Stoltenberg je kazao da Alijansa ima vrlo striktne bezbednosne protokole o deljenju informacija.

– NATO ima vrlo striktne bezbednosne protokole o deljenju informacija. Ne mogu da detaljno govorim o protokolima, ali mogu da vas uverim da smo u mogućnosti da delimo informacije na bezbedan i siguran način, rekao je Stoltenberg.

On je istakao da se Crna Gora pridružila NATO „ne tako davno“ i da je visoko cenjeni saveznik.

Advertisement

– Crna Gora doprinsi našoj zajedničkoj bezbednosti na brojne načine, i cenim prisustvo ministarke odbrane Crne Gore na sastanku minsitara odbrane juče i danas u Briselu, rekao je Stoltenberg.

Kurir.rs/Beta


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije