Povežite se s nama

Novosti.rs

ACO ĐUKANOVIĆ JAČI OD CENTRALNE BANKE: Skupština akcionara Prve banke nezakonito izabrala novi sastav Odbora direktora

Objavljeno

dana

"PRVA BANKA" ACA ĐUKANOVIĆA IDE U STEČAJ? Nebojša Medojević za "Novosti" o malverzacijama, hoće da spreče forenzički nalaz

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SKUPŠTINA akcionara Prve banke, kojoj su prisustvovali i predstavnici većinskog vlasnika Ace Đukanovića, brata crnogorskog predsednika, još 26. avgusta je izabrala novi Odbor direktora u kojem se nalaze četiri predstavnika "prve familije" i samo jedan iz državne "Elektroprivrede Crne Gore". Tako je sprečen izbor drugog kandidata EPCG Nebojše Medojevića, čiju kandidaturu još formalno ocenjuje Centralna banka Crne Gore.

Foto: Printskrin

Iako je bila obaveza Prve banke da na svom sajtu objavi ovu odluku, to nije urađeno, već su promene objavljene u "Službenom listu" tek 17. septembra...

"Elektroprivreda" je imala pravo na dva člana u Odboru direktora. Uz Velizara Čolovića, predložila je Janka Milatovića - koji je odbijen uz obrazloženje da njegovo radno mesto menadžera u hotelu ne ispunjava uslov od pet godina iskustva na rukovodećim mestima u privredi - pa je predložen Nebojša Medojević. Ali, Skupština banke je izabrala pet članova tako što je Aco Đukanović uzeo i jedno mesto namenjeno predstavnicima EPCG.

Advertisement

- Zbog odbijanja većinskog vlasnika da ispoštuje zakonska prava manjinskog vlasnika, sa značajnim učešćem u vlasništvu, stekli su se zakonski uslovi da EPCG pokrene procedure za zaštitu svog interesa i kapitala u problematičnoj banci koja od osnivanja posluje van Ustava i zakona, ali ima logističku podršku CBCG u prikrivanju nelegalnih bankarskih praksi - saopštio je Medojević, inače jedan od lidera DF.

Procenjuje i da su depoziti EPCG od 24 miliona evra ugroženi i da EPCG treba odmah da ih povuče iz ove problematične banke koja izbegava zakonske mere CBCG i stečaj - samo zahvaljujući uticaju Đukanovića na guvernera CBCG.

- Predlažući mene za člana Odbora direktora Prve banke, EPCG je javno raskrinkala veze ove finansijske institucije sa Centralnom bankom i pokazala da je ona od osnivanja imala privilegovan položaj na tržištu, te da CBCG nikada nije vršila svoju ustavnu i zakonsku funkciju kontrolora, već je u kontinuitetu bila saučesnik u prikrivanju teških krivičnih dela. Na kraju, Aco Đukanović mi je ovom paničnom reakcijom odao najveće priznanje, jer je pokazao da se plaši mog značaja, međunarodnih kontakata i informacija koje imam. Ćeraćemo se još - poručio je Medojević.

AKCIJE

POJEDINAČNO, najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović - sa 41,5 - koji, preko nekoliko povezanih firmi, kontroliše još oko 15 odsto akcija. "Elektroprivreda Crne Gore", kao državno preduzeće, ima 19,8 odsto akcija.

SASTAV

U ODBOR su izabrana dva dosadašnja člana - predsednik Milan Perović i Nataša Martinović - te Maja Drakić Grgur i bivši ministar pravde i funkcioner DPS advokat Zora Pažin. Kandidat EPCG bio je Velizar Čolović.

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Novosti.rs

HUMANI GEST: Doktorka Emina oduševila Bar i Crnu Goru

Objavljeno

dana

Autor

HUMANI GEST: Doktorka Emina oduševila Bar i Crnu Goru

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


HUMANI gest koji je uradila dr Emina Šabović oduševio je građane Bara i Crne Gore.

Foto: Dom zdravlja Bar

Doktorka na pedijatriji Doma zdravlja Bar je bila upoznata da jedna majka svakog dana mora da dovodi dete do ove zdravstvene ustanove radi inhalacije.

Majka i dete žive u seoskom području udaljenom oko 10 kilometara od grada. Naći prevoz nije uvek jednostavno, a svaki dolazak do grada i povratak značio je i finansijski trošak.

Advertisement

Da bi im olakšala situaciju u svakom smislu, dr Emina Šabović je od sopstvenih sredstava ovoj porodici kupila inhalator.

Reputaciju jedne zdravstvene ustanove grade i održavaju sposobni i učeni lekari, a gestovi poput dr Šabović su retki i jesu za primer..

Dr Emina Šabović ponos je pedijatrije barskog Doma zdravlja, ponos Doma zdravlja Bar.

To je istakao i v. d. direktora Doma zdravlja Bar Vuk Vujović, koji je povodom humanog gesta dr Šabović lično zahvalio.

-Humana, vredna, skromna dr Emina Šabović, specijalizant pedijatrije, svojim gestom nas je učinila ponosnim. Dr Emina je ne samo ponos i budućnost barske pedijatrije već i cele Crne Gore - naveo je Vujović.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAGRADA ZA SMEH: Dodela priznanja "Jovan Hadži Kostić" uz najbolje aforizmeNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

TUGA U CRNOJ GORI: Upokojio se protosinđel Jerotej, nastojatelj manastira Uroševica

Objavljeno

dana

Autor

TUGA U CRNOJ GORI: Upokojio se protosinđel Jerotej, nastojatelj manastira Uroševica

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U UTORAK, 26. oktobra 2021, u ranim jutarnjim časovima usnuo je u Gospodu sluga Božji protosinđel Jerotej (Kaluđerović), nastojatelj manastira Uroševica, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka

- Svoj monaški život otac Jerotej otpočeo je u manastiru Bijela kod Šavnika, kasnije nastavio u manastiru Majstorovina i manastiru Đurđevi stupovi. U manastiru Đurđevi stupovi je primio monaški lik iz ruke NJegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogrsko-primorskog G. Joanikija, tadašnjeg Episkopa budimljansko-nikšićkog, od strane kojeg je rukopoložen za đakona i jeromonaha. Za usrdni trud u manastiru Đurđevi stupovi i oko obnove manastira Uroševica odlikovan je činom protosinđela. Otac Jerotej se, sa velikom ljubavlju i podvigom, trudio prilikom obnove manastira Svetog arhangela Mihaila Uroševice, gde je postavljen za nastojatelja ovog manastira od strane Episkopa Joanikija ove godine i gde je proveo svoje poslednje monaške dane - kažu iz Eparhije.

Svetu zaupokojenu Liturgiju i monaško opelo služiće NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u manastiru Đurđevi stupovi, u četvrtak 28. oktobra, sa početkom u 9 časova. Sahrana će se obaviti na monaškom groblju manastira Đurđevi stupovi.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastirNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

MILATOVIĆ ODGOVORIO BOGDANOVIĆU: Funkcioneri DPS-a decenijama uništavali Crnu Goru

Objavljeno

dana

Autor

U CRNOJ GORI BORAVI 167.000 TURISTA: Ministar ekonomskog razvoja objavio podatke

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


FUNKCIONERI Demokratske partije socijalista (DPS) očigledno imaju selektivnu amneziju pa su zaboravili da su decenijama upravo oni radili na uništenju Crne Gore, čemu svedoči i stanje javnih finansija i ekonomije u momentu kada su izgubili vlast.

Foto Arhiva

Ovo je na svom Tviter nalogu napisao ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Jakov Milatović, reagujući na izjavu generalnog sekretara DPS-a Aleksandra Bogdanovića, koji je ustvrdio da aktuelna Vlada nije ostvarila nijedan rezultat i benefit za građane.

- "Lenka", "Prva petoljetka", fabrika elektroda "Plužine", "Titex", "Radoje Dakić", "Obod", "Košuta", "Marko Radović", mlekara Podgorica i tako redom su fabrike koje su uništavali dok su nizali afere "Telekom", "Limenka", "Koverta", "Zavala", "Snimak", i tako redom… To su primeri korupcije i nepotizma koji su i danas sinonim za njihovu vladavinu. Za to vreme građani su dovedeni na rub egzistencije, sa minimalnom zaradom od 222 evra, a benefite je videla samo nekolicina povlašćenih - napisao je Milatović, ističući da sada oni isti drže lekcije Vladi.

Advertisement

- Vladi koja je sve napore usmerila na ispravljanje nepravdi koje su oni učinili, svakodnevno iskreno radeći u cilju boljeg života građana, minimalnu zaradu od 450 evra, povećanje prosečne zarade, stabilizaciju javnih finansija i ekonomski oporavak - kaže Milatović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije