Povežite se s nama

Društvo

Imovina stvarna matični izmišljeni

Objavljeno

dana

Imovina stvarna matični izmišljeni

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


BAZA PODATAKA KATASTRA PUNA IZMIŠLJENIH PODATAKA

Imovina stvarna matični izmišljeni

Zemljište biznismena Branislava Mićunovića bilo je upisano pod fiktivnim matičnim brojem, a postoji još mnogo takvih primjera, tvrdi Vanja Ćalović Marković Iz Uprave saopštili da su službenici do 2011. dodjeljivali fiktivne matične brojeve u predmetima kada nijesu mogli da utvrde stvarni fizičkog, odnosno PIB pravnog lica, ističu da planiraju sveobuhvatnu reformu

Advertisement

Mićunović, Foto: Luka Zekovic

Advertisement

Budvanski biznismen Branislav Brano Mićunović posjedovao je i prodao 2017. zemljište vrijedno 300.000 eura na Žabljaku, koje je u Upravi za katastar i državnu imovinu bilo upisano pod fiktivnim matičnim brojem.

Do tog podatka je došla članica Stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković, istražujući imovinu njegovog imenjaka, nekadašnjeg ministra kulture i ambasadora u Srbiji Branislava Mićunovića.

Advertisement

Ćalović Marković je “Vijestima” kazala da se ispostavilo da to nije slučaj samo sa budvanskim biznismenom, već da postoji veliki broj sličnih predmata, a da se takva praksa nastavlja i nakon dolaska nove vlasti.

Ona je rekla da očekuje da će Uprava za katastar i državnu imovinu uskoro početi da rješava ovaj problem, “jer je to izuzetno značajno za borbu protiv korupcije na visokom nivou”.

”To je problematično zbog toga što javnost ne može znati šta zaista posjeduju javni funkcioneri ili osobe koje se povezuju sa organizovanim kriminalom”, poručila je Ćalović Marković.

Advertisement

Iz Uprave za katastar tvrde da su fiktivni matični brojevi dodjeljivani predmetima kada službenici nijesu mogli da utvrde matični broj fizičkog, odnosno PIB pravnog lica. Ističu da se to ne radi od 2011. godine.

”Radi se o privremenom identifikacionom broju koji nema bilo kakvu vezu sa zvaničnim podacima o fizičkom ili pravnom licu (matični broj za fizička ili PIB/mb za pravna lica), koji se isključivo dodjeljivao zbog potrebe poštovanja pravila modela podataka, odnosno softverskog rješenja u kojem je bila neophodna informacija o identifikacionoj oznaci”.

Tvrde i da su privremeni identifikacioni brojevi nastali prije 2011. godine, a da je razlog njihovog upisa bilo “nedostavljanje kompletnih podataka u postupku izlaganja na javni uvid podataka elaborata premjera, tj. formiranja evidencije katastra nepokretnosti, ili u redovnom postupku neodazivanje na poziv za prisustvo u postupku utvrđivanja prava ili u ranijem periodu za fizička lica kod upisa rješenja ostavinskog postupka”.

Advertisement

Ćalović Marković: I dalje se dodjeljuju fiktivni brojevi

Ćalović Marković, međutim, upozorava na to da je u direktnom kontaktu sa službenicima i direktorom Uprave Kočom Đurišićem, dobila informaciju da se slični brojevi i dalje dodjeljuju.

”Tražila sam podatke o imovini koju posjeduje ili je posjedovao nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović. Kada mi je dostavljena dokumentacija, u okviru podataka o bivšem ministru, dostavljen mi je i jedan ugovor koji se takođe odnosi na lice sa istim imenom, ali je u pitanju Branislav Mićunović iz Budve. Nakon toga sam otišla na sastanak u katastar i tražila da izvršim uvid u njihovu bazu, iz koje sam zaključila da je ta imovina na ime Branislava Brana Mićunovića, bila upisana pod fiktivnim matičnim brojem”, kazala je “Vijestima” Ćalović Marković.

Ističe da je tražila objašnjenje i od službenika i od direktora Uprave za katastar i državnu imovinu, a da joj je rečeno kako “pogotovo u prethodnom periodu ali i dalje, u određenim slučajevima, kada se na samom početku spisa predmeta ne nalaze informacije o matičnom broju određene osobe, službenik u Upravi dodijeli fiktivni, odnosno izmišljeni matični broj”.

Advertisement

”Napominjem da nije riječ o stranim državljanima, koji imaju posebne matične brojeve, već o crnogorskim koji imaju matične brojeve i koji bi se u katastru morali naći. Sa jedne strane to je problematično zbog toga što javnost ne može znati šta zaista posjeduju javni funkcioneri ili osobe koje se povezuju sa organizovanim kriminalom. Sa druge strane, onim građanima kojima je ta greška napravljena, ne sa ciljem da im se pomogne da sakriju imovinu već iz nekih drugih razloga, to stvara dodatne probleme i troškove da bi se podaci ispravili”, kazala je Ćalović Marković.

Ćalović Marković
Ćalović Markovićfoto: Boris Pejović

Napominje da je o tome razgovarala sa direktorom Uprave i saopštila mu da je neophodno da se pokrene reforma baze podataka što prije.

”I da se javnost upozna sa činjenicom da je imovina pojedinih lica skrivena iza fiktivnih matičnih brojeva. Ovo je pogotovo značajno u poslovanju, s obzirom na to da je veliko pitanje da li ta lica kada, recimo, uzimaju kredite ili slično, zaista prikažu svu svoju imovinu. Međutim, ono što Savjet najviše interesuje je pitanje sakrivanja imovine visokih državnih funkcionera i, naravno, lica koja su povezana sa organizovanim kriminalom”, upozorava Ćalović Marković.

Kaže da je o tome razgovarala i sa ministrom finansija Milojkom Spajićem, te da ga je upoznala sa značajem ovog problema i “potencijalnog uticaja na borbu protiv korupcije na visokom nivou”.

Advertisement

”Zaista mislim da to mora da bude prioritet i očekujem da ćemo konačno imati najavu iz nadležne Uprave i Ministarstva finansija na koji način će se realizovati ta reforma i očistiti katastar od fiktivnih matičnih brojeva”, zaključila je Ćalović Marković.

Uprava: Planiramo sveobuhvatnu reformu

Iz Uprave su “Vijestima” još odgovorili da je nekadašnji Republički zavod za geodetske i imovinsko-pravne odnose još 1996. godine u rad uveo softver za potrebe vođenja katastarskih evidencija, koji je kasnije naslijedila nekadašnja Uprava za nekretnine.

”Upisani privremeni brojevi nastali su u periodu prije 2011. godine. Od uvođenja notarijata 2011, svi notarski akti sadrže podatke o matičnom ili broju pasoša za fizička lica, odnosno PIB-u ili mb-u za pravna lica i shodno tome isključivo se vrši upis navedenih podataka, a ne privremeni brojevi”, navode iz Uprave.

Advertisement

Obećavaju da će u narednom periodu rad Uprave biti usmjeren “ka stalnom poboljšanju kvaliteta i ažurnosti postojećih evidencija o nepokretnostima i unapređivanju procesa rada”.

”S tim u vezi, Uprava planira da izvrši sveobuhvatnu reformu katastra nepokretnosti i otkloni sve postojeće nedostatke koji su nastali u prethodnom periodu, kako bi se u potpunosti osujetile bilo kakve protivpravne radnje zbog nepostojanja matičnog broja koji jedinstven za svako fizičko lice, odnosno PIB-a koji se dodjeljuje svakom pravnom licu posebno. Konkretne aktivnosti koje sprovodimo na sređivanju katastarskih evidencija su bitan preduslov za utvrđivanje zakonskih ciljeva i mjera za njihovo efikasno sprovođenje, pa će u skladu sa tim Uprava za katastar i državnu imovinu po službenoj dužnosti preduzimati neophodne radnje”.

Na čelu bivše Uprave za nekretnine skoro 10 godina bio je Dragan Kovačević, protiv koga je nedavno Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu. Kovačević je uhapšen u decembru prošle godine, ali je kasnije pobjegao iz države, nakon što je nakratko pušten iz pritvora.

Advertisement

Njemu, još osam osoba i jednoj kompaniji se na teret stavljaju krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, protivpravno zauzimanje zemljišta, krivično djelo – iznuda putem podstrakavanja, krivično djelo – iznuda u saizvršilaštvu, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave, utaja poreza i doprinosa i krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave…


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije