Povežite se s nama

Crna Gora

Medicinski fizičar neizostavna karika u tretmanu onkoloških pacijenata

Objavljeno

dana

Medicinski fizičar neizostavna karika u tretmanu onkoloških pacijenata

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Odjeljenje za zaštitu na radu je dio Službe za zaštitu na radu, obezbjedjenja lica i imovine i protivpožarne zaštite. Čine ga rukovodilac odjeljenja, tri stručna lica za poslove zaštite na radu i dva evidentičara. Tim odjeljenjem rukovodi dr sci. Sonja Ivanović, medicinski fizičar – lice odgovorno za zaštitu od jonizujućeg zračenja, čiju vam priču prenosimo.

Stručna lica u saradnji sa rukovodiocem odjeljenja – koji je takođe stručno lice za poslove zaštite na radu – vode računa o redovnim i vanrednim kontrolama sredstava i opreme za rad, električnih i drugih instalacija, uslova radne sredine i zaštitnoj opremi za zaposlene na nivou cijelog Kliničkog centra Crne Gore (KCCG). Takodje, predlažu mjere za poboljšanje svih ovih uslova, kao i praćenje primjene mjera zaštite i održavanja.

Advertisement

“Posao stručnog lica je i savjetovanje poslodavca pri izboru i održavanju sredstava za rad i sredstava lične zaštite, kao i kod opremanja i uređivanja radnog mjesta u vezi sa uslovima radne sredine. Neposredna saradnja sa ovlašćenim ustanovama za zdravstvenu zaštitu zaposlenih po svim pitanjima iz oblasti zaštite i zdravlja na radu je sastavni dio svakodnevnog posla stručnog lica. Stručno lice, kao predstavnik KCCG, učestvuje u izradi stručne podloge za Akt o procjeni rizika i drugih akata u vezi sa ovim kao npr. normativu sredstava i opreme za zaštitu na radu i sl“, kaže Sonja.

Kako prenosi, evidentičar vodi i stara se o evidencijama iz zaštite i zdravlja na radu, kao i o evidencijama u vezi sa povredama na radu, profesionalnim bolestima i bolestima u vezi sa radom, gdje priprema dokumentaciju iz koje se prati stanje u vezi sa povredama na radu, utvrđuju uzroci, rade analize radi predloga mjera za poslodavca.

“Kao rukovodilac odjeljenja svakodnevno pratim i analiziram sve gore navedene obaveze kako bih blagovremeno poslodavcu predložila mjere za poboljšanje i na taj način zajedničkim naporima našeg odjeljenja, svih zaposlenih i poslodavca spriječili neželjene posljedice na radnom mjestu. Svakodnevna komunikacija sa svakim zaposlenim koji ima potrebu da mi se obrati za savjet u vezi svih poslova zaštite na radu, sa upravom KCCG i mnogobrojnim institucijama vezanim za ovu oblast – medicina rada, ovlašćene organizacije za ovu vrstu posla (mjerenja, edukacije zaposlenih), inspekcijskim službama i druge čine i najljepši i najzahtjevniji dio ovog posla“, kaže Sonja.

Poseban dio njenog posla, kako ističe, vezan je za struku doktora medicinske fizike – odnosno onaj koji obavlja kao Lice odgovorno za zaštitu od jonizujućeg zračenja i fizičar na radiološkoj dijagnostici.

“U okviru toga spada unutrašnja kontrola izvora jonizujućih zraka (rendgen aparati, skeneri, mamografi, angio sale) i kontrola pacijentnih doza pri ovim procedurama, kao i organizacija tih kontrola od vanjskih institucija u skladu sa zakonskim rokovima, staranje o zaštiti profesionalno izloženih lica, kao i organizacija njihovih zdravstvenih kontrola i redovan nadzor nad njihovim licnim primljenim dozama“, naglašava Sonja.

Advertisement

Sonja je tokom godina svog rada razvila i profesionalnu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju iz Beča (IAEA), gdje je aktivno učestvovala u pisanju i koordinisanju više nacionalnih i regionalnih projekata preko kojih su dobili digitalni mamograf, niskodozni CT u IBD-u, a sada radi na projektu za PET CT.

“Posebno zadovoljsto i izazov u mojoj karijeri predstavlja saradnja sa jednom Agencijom ovoga ranga, skoro svakodnevna komunikacija sa njenim ekspertima i mogućnost stručnog usavršavanja koju sam dobila zahvaljujući ovim aktivnostima. Takođe, vrlo sam ponosna na konkretan doprinos koji ima KCCG i svi naši pacijenti od ovog dijela mog posla. Pojava pandemije koronavirusa uticala je i na ove poslove kao i na sve na planeti i usporila odvijanje svih aktivnosti. Svi pokušavamo da se prilagodimo trenutnoj situaciji i odradimo sve što je moguće i na najbolji mogući način“, zaključuje ona.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Sjutra kiša

Objavljeno

dana

Autor

U subotu kiša

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Sjutra pretežno oblačno, povremeno sa kišom, u južnim i centralnim predjelima tokom noći i pljuskovima sa grmljavinom.

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku veći dio dana bez kiše. Vjetar ponegdje umjeren do jak južnih smjerova.

Advertisement

Jutarnja temperatura vazduha od 5 do 17, dnevna od 12 do 21 stepen.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Objavljeno

dana

Autor

Obnovljena krovna kontrukcija na objektima Doma zdravlja Kotor

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dom zdravlja Kotor, u okviru kontinuiranih aktivnosti na modernizaciji zdravstvenih objekata, završio je kompletnu sanaciju krovne kontrukcije na glavnom objektu ustanove u Dobroti, kao i na zgradi zdravstvene stanice u Risnu.

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, radovi na krovovima oba objekta, površine 120, odnosno 125 kvadrata, obuhvatili su skidanje postojeće i izradu nove hidroizolacije ravnog krovišta, sa svim potrebnim elmentima, zatim opravku metalnih opšivaka, slivnika i oluka na kosom krovu i zamjenu oštećenih crijepova.

Advertisement

“Ukupna vrijednost radova bila je gotovo 15 hiljada eura, koje je iz sopstvenih sredstava obezbijedio Dom zdravlja Kotor”, piše u saopštenju.

Ovo je, kako su kazali, nastavak kontinuiranih aktivnosti, koje Dom zdravlja Kotor sprovodi u cilju osavremenjavanja ustanove i obezbjeđivanja kvalitenijih uslova za rad zaposlenih i tretman pacijenata.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Treća doza bez sumnji na neželjene reakcije

Objavljeno

dana

Autor

Talas epidemije nevakcinisanih osoba

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Institutu za ljekove i medicinska sredstva(CInMED) do 19. oktobra dostavljeno je 387 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa.

Kako je do tada data ukupno 488.661 doza, to znači da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave.

Advertisement

Iz Instituta navode i da im za sada nije dostavljena nijedna prijava sumnje na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti”, ističu iz CInMED-a.

Najviše prijava za Sputnik V

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V.

Advertisement

“Osim toga, 79 prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca. Dostavljena je i 21 prijava sumnje na neželjene dogadaje nakon primjene vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, navode iz ClnMED-a.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije