Povežite se s nama

Crna Gora

Novim v.d. stanjima premošćavaju se nesporazumi u vladajućoj većini

Objavljeno

dana

UP: Netačno da je izostala adekvatna reakcija službenika nakon ubistva u Ulcinju

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vladajuća većina nastavlja praksu prećutnih, nezakonitih, imenovanja kojima dovodi u pitanje legalno funkcionisanje bezbjednosnog sektora, odnosno Uprave policije, budući daje početkom septembra na novih šest mjeseci, mimo zakonskih uslova, produženo v.d. stanje četvorici od pet pomoćnika direktora policije, piše Pobjeda.

Takav red poteza uslijedio je nakon što je Vlada u avgustu imenovala direktora policije Zorana Brđanina, bez prethodnog pozitivnog mišljenja Skupštine Crne Gore.

Advertisement

Red poteza definisan zakonom Vladi, odnosno premijeru Krivokapiću, nije bio prepreka da za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost imenuje Dejana Vukšića, bez prethodno održane sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost za koju nije bilo kvoruma, pa samim tim i bez skupštinskog mišljenja.

Prethodno, Vukšić je na v.d. funkciju postavljen sa mjesta nocioca političke liste na lokalnim izborima u Kotoru a obavljao je funkciju predsjednika Skupštine grada, pa se njegovo postavljenje kosilo sa ključnim odredbama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Prema članu 61Zakona o državnim službenicima i namještenicima, predviđa se da se u slučaju prestanka mandata starješini organa uprave, odnosno službe ili licu koje obavlja poslove visokog rukovodnog kadra, može odrediti vršilac dužnosti do imenovanja, odnosno postavljenja u skladu sa zakonom najduže do šest mjeseci!

Period od šest mjeseci na v.d. funkciji pomoćnicima direktora je istekao, a da oni nakon toga nijesu imenovani u puni mandat pomoćnika, niti su postavljeni drugi vršioci dužnosti, već im je produženo v.d. stanje što zakon ne prepoznaje kao mogućnost.

Vlada je početkom marta smijenila sedam pomoćnika direktora Uprave policije, nakon što su usvojili pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Sa tih funkcija razriješeni su: Zoran Lazović, Dejan Đurović, Drago Spičanović, Enis Baković, Vesko Damjanović, Dragan Blagojević i Zoran Tomčić.

Advertisement

Zoran Brđanin ostao je tada na mjestu vršioca dužnosti pomoćnika direktora UP zaopšte poslove, odakle je, do imenovanja za direktora, rukovodio tim bezbjednosnim sektorom.

Njega je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović predložio za direktora UP, a Vlada imenovala bez mišljenja Skupštine.

Novom sistematizacijom policije predviđeno je pet pomoćnićkih mjesta.

Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Sektor kriminalističke policije spojeni su u jedan, u v.d. stanju povjeren je Dejanu Kneževiću.

Milošu Rakonjcu je povjereno rukovođenje specijalnim snagama, Draganu Klikovcu pograničnom policijom, a Saši Maškoviću borbom protiv pranja novca.

Advertisement

Donedavno načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Gorović imenovan je 1. septembara za v.d. pomoćnika direktora Sektora policije opšte nadležnosti (uniformisane policije).

Taj sektor do zvaničnog imenovanja za direktora policije pokrivao je Zoran Brđanin.

Podsjetimo, Rakonjac je do sada bio u Protivterorističkoj policiji, Klikovac je bio na čelu OKC-a, a Mašković u Specijalnom policijskom odjeljenju.

POLITIKA ILI PROFESIJA

Prethodnim Zakonom o unutrašnjim poslovima, pomoćnik direktora biran je na javnom konkursu kao i direktor policije, što je bio usvojeni međunarodni standard kako bi se obezbijedio kvalitet za najviši rukovodni kadar u policiji.

Advertisement

Novim zakonom o unutrašnjim poslovima, pomoćnik direktora se više ne bira kroz sistem javnog konkursa, već je taj postupak skraćen i po novom zakonskom rješenju pomoćnike predlaže direktor Uprave policije, a postavlja ministar unutrašnjih poslova uz prethodnu saglasnost Vlade za postavljenje.

Time se pojednostavljuje i ubrzava postupak postavljenja, ali ima ocjena da se na taj način gubi na transparentnosti i provjeri kvalitetnog izbora najvišeg rukovodnog kadra u policiji.

Posebno što novo rješenje ne daje ingerencije direktoru, koji samo predlaže, već ministru i Vladi. To znači i politički uticaj na izbor, a potencijalno i na obavljanje dužnosti kojabi po prirodi posla trebalo da bude krajnje profesionalna i bez političkih uticaja.

Upravo činjenica da su se pomoćnici direktora zbog političkog nesporazuma u vladajućoj većini našli na ledu nakon isteka v.d. stanja (iako su viđeni kao rješenja za te pozicije) nakon čega im je Vlada mimo zakona produžila mandate vršioca dužnosti pokazuje kakav je domet tog uticaja.

BEZ KONSENZUSA

Advertisement

Kako je izostao politički konsenzus u Vladi, v.d. stanje na pomoćnička mjesta direktora produženo je na novi rok – do šest mjeseci.

Kako tvrde izvori Pobjede, na to je uticalo više faktora, uključujući i činjenicu da jedan od pet aktuelnih v.d. pomoćnika ne ispunjava zakonske uslove za postavljenje.

Posljednja bezbjednosna dešavanja na Cetinju, kao i nestabilnostvlasti i potencijalna rekonstrukcija Vlade uslovile su i nedostatak podrške Demokratskog fronta za većinu v.d. pomoćnika. Neki od pomoćnika poslije dešavanja na Cetinju ne uživaju baš bezrezervno povjerenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a ne ide im u prilog ni negativno mišljenje ANB za pojedine kandidate koje je, kako upućeni tvrde, dostavljeno premijeru Krivokapiću i potpredsjedniku Vlade Dritanu Abažoviću.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Crna Gora

Počinje ”Podroom” podkast

Objavljeno

dana

Autor

Počinje ”Podroom” podkast

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Podkast Podroom, koji u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore realizuje ProAct Hub, organizacija koju čine tri podgoričke firme – Studio Piksel, ProAct i NLP Network, počinje u četvrtak 28. oktobra.

U prvoj sezoni će se u okviru deset epizoda koje će biti dostupne putem online platformi promovisati uspješne preduzetničke priče iz Crne Gore, sa ciljem da se na ovaj način radi na poboljšavanju percepcije i razbijanju mitova o preduzetništvu, kao i inspirišu i ohrabre mladi i žene da pokrenu svoje biznise.

Advertisement

Budući da je podkast savremena forma komunikacije, koja u posljednje vrijeme bilježi veliku popularnost i uticaj posebno među mladima, intencija je da se upravo na ovaj način približimo toj ciljnoj grupi. Koliko je Crna Gora povoljan ambijent za poslovanje, kakve prepreke su gosti podkasta imali i kako su ih prevazilazili, kao i kako se nose sa (ne)uspjehom – samo su neke od tema koje će se obrađivati u narednih nekoliko sedmica.

Kroz razgovor sa pojedincima koji imaju raznolike karijerne i životne puteve, koji se bore za svoje mjesto na domaćem i inostranom tržištu, i koji su uspjeli u svojim biznisima uprkos brojnim izazovima, želimo da pošaljemo poruku da se mogu stvarati uspješne biznis priče i kod nas.

Podkast Podroom će se u prvoj sezoni emitovati jednom sedmično, svakog četvrtka, na platformama Youtube, SoundCloud, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Privredna komora Crne Gore, kao i uvijek, prepoznaje i podržava projekte koji doprinose promociji i razvoju preduzetništva, posebno kod mladih i žena, zbog čega ćemo nastaviti da ohrabrujemo inicijative ProAct Hub-a i sličnih organizacija čiji je to cilj i misija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Objavljeno

dana

Autor

Raspisan konkurs UPCG za dodjelu nagrada za društveno odgovorno poslovanje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je raspisala konkurs za dodjelu nagrada za primjere dobre prakse kompanija u oblasti društveno odgovornog poslovanja (DOP), pod nazivom “UPCG nagrade za DOP”.

Kako je saopšteno iz UPCG, konkurs je otvoren od danas do 14. novembra 2021. a pravo učešća imaju svi privredni subjekti koji su registrovani u Crnoj Gori.

Advertisement

Svečana ceremonija dodjele godišnjih „UPCG nagrada za DOP“, koju UPCG organizuje po sedmi put, kako kažu, biće održana u decembru 2021.

Cilj „UPCG nagrada za DOP“ je, dodaju, promocija primjera dobre prakse DOP-a u Crnoj Gori, kao i preduzeća koja osmišljavaju i primjenjuju takav pristup poslovanju.

“Prema propozicijama konkursa, UPCG će preduzećima dodijeliti ukupno deset nagrada, i to za poslovanje u sljedećim oblastima DOP-a: briga za zaposlene; briga za životnu sredinu; briga za zajednicu. Takođe, jednom preduzeću koje je najbolje inkorporiralo DOP po sve tri navedene oblasti UPCG će dodijeliti Veliku nagradu.

„UPCG nagrade za DOP“ se dodjeljuju u tri kategorije: mala preduzeća (do 50 zaposlenih); srednja preduzeća (do 250 zaposlenih); velika preduzeća (preko 250 zaposlenih)”, navode iz UPCG u saopštenju.

Kako dodaju, od pristiglih prijava/primjera dobrih poslovnih praksi, Evaluacioni odbor će izabrati najbolja preduzeća za svaku oblast DOP-a (briga za zaposlene, briga za životnu sredinu, briga za zajednicu) i u svakoj kategoriji (mala, srednja i velika preduzeća).

Advertisement

Glavni kriterijum na osnovu kojih će se nagrade dodjeljivati su održivost, inovativnost i ostvareni uticaj na sve uključene strane.

Zainteresovane kompanije mogu prijaviti najviše tri projekta po svakoj kategoriji, uz uslov da projekti nijesu završeni prije 1. januara 2021.

Obrazac za prijavu učešća, kao i dodatne informacije, zainteresovane kompanije mogu preuzeti sa web sajta UPCG: www.poslodavci.org.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Kotor: Bilbordi čiji vlasnici ne podnesu zahtjev biće uklonjeni

Objavljeno

dana

Autor

Inicijativa grada Kotora: Drvene barke da se zaštite kao kulturno dobro

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Opština Kotor poziva fizička i pravna lica koja su vlasnici bilborda na teritoriji opštine Kotor da podnesu zahtjev za izdavanje UT uslova Sekretarijatu za urbanizam, građevinsarstvo i prostorno planiranje, jer će u suprotnom Komunalna inspekcija postupiti po zakonu i iste ukloniti o trošku vlasnika.

Opština Kotor posjeduje bazu podataka sa lokacijom, koordinatama i fotografijama bilborda na teritoriji opštine Kotor. Ista je sačinjena u saradnji sa Komunalnom inspekcijom i evidentirano je ukupno 239 bilborda.

Advertisement

“Od ukupnog broja, ovom Sekretarijatu se zahtjevom za izdavanje UT uslova se obratilo samo osam fizičkih lica i privrednih subjekata za ukupno 39 bilborda. Za 200 bilborda nijesu podnešeni zahtjevi uprkos istaknutim obavještenjima Komunalne inspekcije da je to potrebno učiniti”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije